Skocz do zawartości
IGNORED

Lubuskie - odsłuchy.

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

A tak w ogóle to zabrakło najważniejszego!

Zabrakło serdecznych podziękowań dla Kasi i Jacka za trud związany z przybyciem do Nowej Soli i za cudowną ciepłą atmosferę, którą zawsze panuje, gdy są w pobliżu!

Mam nadzieję, że będziemy się spotykać częśćiej!

A na koncert 'JJ Band" trzeba również koniecznie zabrać Łukasza wraz z familią...

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki!

Bartek

Witam Wszystkich !

W pierwszym rzędzie chciałem podziękować Gospodarzom za wspaniały wieczór !

Szczerze mówiąc, to niewiele mam do dodania to tego, co napisał Bartek.

Onkyo + DAC vis Cyrus do tego stopnia identycznie prezentowały muzykę, że non stop wpatrywałem się w wyświetlacze, żeby sprawdzać, który kręci płytę ! Intryguje mnie, że bliźniaczo podobne były dosłownie WSZYSTKIE aspekty prezentowanej muzyki.

Wierzcie mi, jeszcze nie spotkałem się z czymś takim !

Faktycznie – jak pisał Bartek, czasem wydawało się, że komplet z DAC-em grał ociupinkę bardziej uporządkowaną i analogową wersję nagrań. Ale w ślepym teście - niepodobna tego odróżnić !

Nota bene – byłem ukontentowany z tego powodu, bo szczerze mówiąc oczekiwałem bardziej zdecydowanej porażki Cyrusa.

W ogóle to grało super!

Pierwsze miejsce pod względem jakości nagrania, jak również prezentowanego materiału zdobyła wg mnie płyta Manu Katcie – Neighbourhood. Rewelacja !

Kto nie ma niech się koniecznie zaopatrzy.

Miło było, ale się skończyło…

Pozdrawiam serdecznie !

Do następnego spotkania !

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Jacku, Jacku!

Jakże cieszy mnie fakt, że wyjechałeś ukontentowany brzmieniem Cyrusa. Szczerze powiedziawszy, dokładnie takie same obawy, co do tego, że Cyrus przejedzie się po DACu, niczym walec, miałem i ja (no, po odsłuchach u Łukasza obawy były nieco mniejsze)!

Przecież Twój odtwarzacz to "nie w kij dmuchał" - zacna i piękna maszynka, która, pewnie jak większość top-loaderów, na żywo zachwyca wspaniałą mechaniką i magią kręcącej się płyty!

Powiem szczerze, że po tym, jak Twój odtwarzacz zajął miejsce na stoliku audio, zakochałem się w jego niebanalnej urodzie! Jest naprawdę śliczny i w Twoim systemie warto byłoby niceo go wyeksponować z pożytkiem dla efektu wzrtokowego, jak i dla ergonomii!

Zresztą - o czym my mówimy - nie owijając w bawełnę, Twój sprzęt prezentuje się wizualnie (a i dźwiękowo) ewidentnie lepiej od mej choinkowej zbieraniny w różnych kolorach i z różnymi diodami ;-)

Serdecznie pozdrawiam!

Bartek

Wszystko zostało powiedziane (napisane)...

Pozostaje faza reporterska!

Zdjęcie nr 1 - po Waszych utyskiwaniach na "żywą" akustykę trochę się zmieniło. Doszedł grubszy dywan oraz zasłony po obu stronach okna!

Zdjęcie nr 2 - Moi goście i my...

Zdjęcie nr 3 - Jeszcze jeden rzut na sprzęt!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15273-100005355 1207583278_thumb.jpg

post-15273-100005356 1207583278_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdjęcie nr 1 - gwiazda wieczoru, czyli "ten, który się DACom nie kładniał" - Jackowy Cyrus (za jakośc przepraszam, bo mój syn okazał się jeszcze gorszym fotoreporterem niż jego ojciec ;-) )

Zdjęcie nr 2 - przedstawiać nie trzeba... choć coś mi się tak wydaję, że Jacek na tym zdjęciu jakoś tak ... hmm... nieco większy niż w rzeczywistości...

Ukryta Zawartość

post-15273-100005353 1207583588_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w ramach reanimacji wątku:

przywiozłem wczoraj nowe źródło - w tej roli Audiomeca Damnation (trasport) i NOS DAC (przetwornik) na kości TDA 1543. pomiędzy transport a przetwornik dałem coaxa od Sonus Olivy na zakręcanych wtykach Dexona.

pierwsze wrażenia pozytywne, w porównaniu do poprzednika (CEC 51xr) gra przejrzyściej, bardziej trójwymiarowo. ładna gradacja planów, co szczególnie ważne przy Audio Notach, które dźwięk wypychają wyraźnie przed siebie, preferując przy tym pierwszy plan.

jak tylko ua mi sie skutecznie zaprosić Bartka - to i przekonam go do pstryknięcia fotek, a warto bo Audiomeca wygląda fantastycznie.

pozdr.

Łukasz

dziękuje Bartkowi za zdjęcia i odwiedziny.

w załączeniu fotki:

1 - widok ogólny pokoju,

2 - zbliżenie na nowe nabytki

Ukryta Zawartość

post-11475-100005077 1208195873_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne:

1/ Audiomeca,

2/ kabelki :)

Ukryta Zawartość

post-11475-100005075 1208196459_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a z tego jestem najbardziej dumny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

troszkę wczoraj z Bartkiem posłuchaliśmy.

moje pierwsze wrażenia się w zasadzie potwierdziły, tzn. upewniłem sie w swoich spostrzeżeniach. nowe źródło gra bardzo przyjemnie, trochę inaczej rozkładając akcenty. nazwałem je nawet "źródłem drugiego planu" bo mam wrażenie, że dobitniej przedstawia to co się dzieje na scenie muzycznej "z tyłu" wiodącego instrumentu czy głosu.

Patricia Barber zmaterializowała się ponownie w pokoju, ale nie zdominowała już tak bardzo przekazu muzycznego pozwalając zabłysnąć akompaniatorom.

to wg mnie naistotniejsza różnica Audiomeci i Daca wobec Ceca. odniosłem też wrażenie, że bas jest głębszy i jest go więcej.

może Bartek coś tam jeszcze skrobnie.

pozdr.

Łukasz

żeby nie było wątpliwości dodam, że Audiomeca to top-loader.

Ukryta Zawartość

post-11475-100005045 1208269957_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lukaszu, bardzo Cię przepraszam! Jako Ojcu Założycielowi wątku nie powinienem TEGO robić...

"Dzień rozpoczął się normalnie, świeciło Słońce... . Nic już nie będzie jak dawniej... "

Adam - mimo wszystko dziękuje ci za wczorajszą wizytę :)

cóż - moje dotychczasowe przekonanie o dobrym dźwieku w moim systemie uległo dramatycznemu przewartościowaniu...

a sprawił to Accu DP 500. od wczoraj dla mnie referencja w najczystszej postaci. do tej chwili nie mogę sie otrząsnąć z wrażeń jakich mi dostarczył (i nie tylko mi).

wybrzmienia, barwa, bas - szok!!!

nagrania, które znam na pamięć - usłyszałem zupełnie na nowo, i to jak.....

ech... żeby tak trochę niepotrzebnej kasy mieć.... :)

pozdr.

Łukasz

wprawdzie dźwieku nie mam jak pokazać, ale to cacuszko czyli Accu DP 500 zasługuje na kilka fotek,

et voila - bohater wczorajszego wieczoru:

Ukryta Zawartość

post-11475-100004951 1208372849_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trochę bliżej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak już podpięliśmy Accu, to najpierw nie mogłem sie napatrzeć, a potem to już tylko z wypiekami słuchaliśmy, ja nerwowo gryząc paznokcie i nie dowierzając temu co słyszę, z głupawym uśmiechem na twarzy :)

Ukryta Zawartość

post-11475-100004947 1208373480_thumb.jpg

post-11475-100004948 1208373480_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widze ze audiofilanervosa bierze gore nad zdrowym rozsadkiem.

Ale tez niestety musze przyznac racje co klasowe klocki to klasowe klocki i nic nie jest w stanie tego zmienic nawet dorabianie ideologii ze NOS Dac potrafi rozlozyc absolutnieb wszystko (znam takiego jednego co tak uwaza)

Znam bardzo dobrze dzwiek accu mi pasi ale sa tez tacy ktorym kompletnie nie lezy ale klase ma i tyle.

Audiomeca +DAC kopie dupska CDP tak do 7-10 tysi ale juz DP-500 widocznie nie nigdy tego nie porownywalem i szczerze chcialbym to uslyszec jaka to roznica jest (bo w cenie ogromna)

robix

Robercie - powiem szczerze:

nie zakładałem że żródło może tak zmienic brzmienie całości. ten Accu mnie powalił na kolana. nie była to tylko moje wrażenie, ale Koledzy, którzy obok siedzieli, sądząc po minach i wypowiadanych opiniach, słyszeli ta różnicę równie wyraźnie.

pozdr. serdecznie.

zdradzę że myślę nad przesiadką na wyższe AN :)

Łukasz

jak się ma DP500 do MBL'a1531? tego drugiego znam dość dobrze, jego cena to ok 6k$ w USA... natomiast DP500 ma to co ma MBL minus jego wady ;) (nie znam jeszcze wad mbla) .. może ktoś wie? jak na razie MBL1531 to najbardziej muzyklano/analogowe brzmienie jakie znam, z basem ! ;)

witam.

u mnie kolejne zmiany. tym razem Audio Noty An-k/d zastąpiłem AN-J/sp. uczciwie przyznaję - model An-k/d nie ma jednak startu do tych J.

w żadnym aspekcie. koniec i kropka.

życzliwi koledzy uprzedzali mnie o tym, ale nie dowierzałem, dziś rano podłączyłem i .... no i nie dwóch zdań: to nie ta sama klasa. bas, góra, wypełnienie - zupełnie inny poziom.

pozdr.

Łukasz

• 3 tygodnie później...

witam.

wczoraj "grupa inicjatywna" w składzie: moja skromna osoba, Bartek (berberys) i Jacek (zukzukzuk) spotkała sie ponownie.

miałem okazję zaprezentować Kolegom nowy nabytek w moim systemie czyli Audio_note AN-J/sp. moim zdaniem grało i to naprawdę przyzwoicie. widziałem że Bartek troche początkowo kręcił nosem odnośnie prezentacji basu, ale potem płyta Mino Cinelu zdaje się go przekonała :)

Jacek przywiózł swój przedwzmacniacz marki T&A. Fajny "naleśnik" :). Grał nieco odmiennie od mojego pre-. inaczej rozkładał akcenty. miałem wrazenie dźwięku nieco odchudzonego w ogólnej masie, ale bardziej wyrazistego w poszczególnych pasmach. Bez dwóch zdań bardzo ciekawe urządzenie. Co to był za model - zapewne Jacek skrobnie coś więcej.

Ciekawostką były przewody głośnikowe firmy GLD. Szeroka taśma o małej pojemności, z wyglądu jakas taka militarna. Co do jej brzmienia nie wypowiem sie autorytatywnie bo słuchaliśmy po zupełnej przemianie wiekszej ilości okablowania. Jacek w każdym bądź razie bardzo ją chwali, nie mam powodów żeby mu nie wierzyć, a znam kilkadziesiąt aby tą wiarę mu dać :) Facet sporo słyszy!

Nie obyło sie bez emocji na odsłuchu, a mi osobiście najwieksze zafundowało zupełne umilknięcie całego zestawu po podmianie preampów. całe szczęcie udało się go zreanimować skutecznie, choć dlaczego przez chwilę nie grał - licho wie :)

dziekuję Kolegom za odwiedziny, zachęcam aby coś napisali, a Bartek podzielił się zdjęciami.

pozdr.

Łukasz

Witam!

Po raz kolejny olbrzymie podziękowania dla Łukasza za zaproszenie, atmosferę i wiele, wiele innych, a niepoliczalnych rzeczy, dla jego Małżonki - za cierpliwość i dla Jacka, za to, że wreszcie wpadł na dłużej niż chwil parę...

Ale do rzeczy!

Pretekstem do kolejnego spotkania był odsłuch dwóch elementów toru muzycznego - nowonabytych Łukaszowych Audio Note'ów oraz Jackowego preampa ze stajni T+A!

Na początek o kolumnach...

Wrażenia optyczne oraz organoleptyczne jak najbardziej pozytywne. Spore dwudrożne skrzynki na dużym, jak na monitory głośnikiem średnio-niskotonowym, o archaicznych, jak na dzisiejsze standardy proporcjach, bowiem szersze niż głębsze!

No i budziły one we mnie nieodparte skojarzenia z zamierzchłą przeszłością, albowiem wieki temu posiadałem skrzynki o podobnych gabarytach - trójdrożne Tesle w obudowie zamkniętej ;-)

A zagrały naprawdę zacnie!

Spróbuję opisać to lapidarnie - ich odsłuch sprawił, jak gdyby w "starym" systemie Łukasza zagościły 4/5 odtwarzacza Accuphase DP 500!

A po ludzku... przejrzyście, z niezłym dołem oraz nadzwyczaj czysto i przestrzennie.

Co prawda podczas odsłuchu pierwszych płyt odniosłem wrażenie, iż zakres basowy jest odtwarzany niejednolicie (niższy bas jest obecny w większej ilości niż średni), ale z biegiem czasu i wraz z ilością przesłuchanych płyt, wrażenie to malało, aż odeszło w całkowite zapomnienie.

Łukasz napisał, że "kręciłem nosem" ;-)

Coś w tym było, choć muszę przyznać, że sam Łukasz niechcący wywołał to "kręcenie", twierdząc w rozmowach poprzedzających odsłuch, że z nowych kolumn basu jest tyle, co onegdaj w Jackowych Infinity Epsilon. No tyle go nie było, ale rzeczywiście trzeba przyznać, że jak na monitorki nie było go mało...

Summa summarum mogę zasadnie stwierdzić, że dźwięk Audio Note'ów podobał mi się bardzo. Jeżeli musiałbym napisać coś o ich charakterze to napisałbym, że kolumienki zwracają uwagę przede wszystkim na średnicę pasma - czarują głosami - przykładowo - na płycie Patricii Barber stanęła ona we właściwym miejscu - tuż przed mikrofonem i "zmaterializowała się " w pokoju śpiewając tylko dla nas, nie zapominając o reszcie instrumentarium, które stanowi sensowne dopełnienie całości.

Przeszkadzajki perkusyjne, na które zazwyczaj zwracam uwagę były zagrane miło, choć, mając w pamięci odsłuch odtwarzacza Accuphase, brakowało odrobinkę "błysku".

Tu dodam, że w naszych rozmowach temat "Accu" DP 500 przewijał się stosunkowo często, więc mniemam, że za czas jakiś, raczej wcześniej, niż później, do Łukaszowego systemu coś na kształt Accuphase trafi, czego mu z całego serca życzę...

Następnie w system wpięliśmy kable głośnikowe przywiezione przez Zukzukzuka - taśmy z manufaktury GLD!

Zadziwiał ich wygląd - szerokie tasmy w kolorze khaki przywodziły na myśl parciane plecakowe paski lub wywoływały skojarzenia ze strażackimi wężami wodnymi... ;-)

Tak jak i Łukasz, nie podejmę się opisu ich wpływu na brzmienie systemu, bowiem w tym samym czasie taśmy Xindaka zasilające głośnik średnio-niskotonowy zaczęły zasilać tweeter...

Tak czy siak, kabelki wpisały się w system godnie nie wywołując żadnych przykrych wrażeń.

a potem przyszła kolej na naleśnika, czyli przedwzmacniacz T+A.

A naleśnik - bo płaski niemożebnie, a przy tym szeroki i głęboki.

No i po "pewnych" perypetiach, gdy na minut kilkanaście zamilkł system "na amen" wywołując przerażenie na naszych twarzach, zagrał i on!

Nie będę w tym miejscu opisywać zmian w brzmieniu po włączeniu "naleśnika" w system Łukasza, gdyż dopiero podczas drugiej części odsłuchów, już we własnym systemie, pokazał on swe cechy chcarakterystyczne. Ale o tym później.

Posumowując - grało świetnie, a w pewnych aspektach jeszcze lepiej! Wreszcie u Łukasza pojawiła się stereofonia na wysokim poziomie - precyzyjne rysowanie muzyków w trzech wymiarach, w połączeniu z urzekającycm środkiem i resztą pasma we właściwych proporcjach dawało olbrzymią przyjemność w słuchaniu muzyki!

Duże brawa za niebanalny i doskonale brzmiący system! I czekamy na Accuphase!

Hej !

Bartku wrzuć zdjęcia - bedzie weselej! Koniecznie "Nasze" wspólne. Na ostatnich u Ciebie - słabo wypadłem (nie ten profil).

Trudno mi się nie zgodzić z Twoimi spotrzeżeniami. Góra i środek - miód! Przestrzeń, przejrzystość, szczegółowość, cisza - wszystko jak trzeba, a nawet lepiej ! A dół ? Czasami faktycznie miałem wrażenie ,że na dole jest OK ! Było tego dużo, sprężyście i szybko... Ale do Epsilona i do RS 2,5 troszkę braknie (czekam na rewizytę!). Najmniej kilka HZ. Wiesz - mam pewne odchyłki w tym temacie.

Co bym poprawił ? Wielkość pokoju (x2). W Oławie tych metrów było za dużo - tu nieco za mało. Aczkolwiek tam zabrakło OMAKÓW.

No - może jeszcze ten Accu...

A potem żyć - nie umierać !!!

Pozdrawiam i dziękuję za gościnę !

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.