Skocz do zawartości
IGNORED

Lubuskie - odsłuchy.

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

berberys, 2 Lis 2008, 12:49

" fantastycznie grających (nie jazgoczących) JmLabów! "

one grają dobitnie - nic nie tuszują, znam ludzi którzy krytykują dźwięk np. perkusji na żywo - że im jazgocze :) - tym bardziej jm laby nie są dla nich. Tu nie ma milusiego, ugrzecznionego grania!

Jak blacha ma zajechać po uchu to zajedzie, 0 słodkości.

Master...!

Ty mi tu Jacka nie zaczepiaj, bo, jak pewnie pamiętasz z osobistego z nim spotkania, Jacek, pomimo że łagodny jak baranek... co będę kończył ;-)))

To chętnych na Alto Utopie jest Was dwóch... Cobyście tylko wzajemnie się nie przebijali podczas licytacji!

Zatem - o kolejne odsłuchowe spotkania jestem spokojnym... Najpierw... mniejsze JmLaby, potem - Alto Utopie! A kto kupi duże Utopie??? ;-)

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Spokojnie:) Ja też Jacek hehe - Jacek może i agresor, ale ja szybciej biegam haha!

Ja zanim Alto to jeszcze ze 5 lat rzeźbienia w elektronice do 936 mnie czeka :)

Jestem póki co jestem daleko za muzinami... z elektroniką.

Jakbym teraz wstawił Alto to gorzej by to pewnie zagrało niż 936.

Alto piękne są :) i w 27m2 też by się upchało haha!

Master...

Jak nam się uda dłuższe spotkanie we Wrocku, to może po nim zdradzimy Ci wspólnie z Jackiem rozwiązanie Twoich problemów z amplifikacją do Utopii! :-)

Ale na razie - ciiiiii.... ;-)))

Pozdr.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Mój jedyny problem z amplifikacją (936 czy Alto) to niestety tylko fundusze :((

Ale już na szczęście nabrałem ogłady i dystansu; wszystko na spokojnie i powoli.

Ważne że kolumny mam już na stałe tym razem :)

Też nie chciałbym mieć tak od razu super, naj wyuzdanego systemu - bo co dalej?

A tak zawsze coś się kręci w temacie :)

Jak to mędrcy mówią? - Ewolucja nie rewolucja :)

Dyskusja się rozwija!

Jak widać - są różne gusta. Idąc w tym kierunku "prawidłowego" wysterowania, do JMLab podpiąć trzebaby Antileona i pewno basu byłoby, ze hoho. Tylko, że spotkanie użytkowników powyższych z B&W, odsłuchiwanymi u Pana M. - skończyłoby się najmniej palpitacją serca...

Dla jednego: potężny i energetyczny dół, to dla drugiego zaledwie co nieco.

(np. we Wrocławiu, sprzedający Manleya chciał nas "postraszyć" basem i ...na tym się skończyło).

Ogólnie - głośniki JMLab grają "cienką kreską". Sterylność, prawie kliniczność dźwięku - to chyba pasujące określenie. Przejrzystość, stereofonia super!

Słuchając 936 u siebie (Metaxas Solitaire, AA Capitole) - kolejny raz odniosłem wrażenie, że środek nieco „pusty”, bez wypełnienia. Powiedzmy - jakby zimą chodzić bez podkoszulki (wieje po plecach). Góra potrafi zmęczyć. W 1027 bardziej mi odpowiadała.

Bas z 2x20 cm woferów w 16 metrach BYŁ. Jeśli ktoś nie słyszał CZEGOŚ więcej - może być usatysfakcjonowany. Ciekawe co Ty na to master?

Oczywiście - i to możliwe, że głośniki nie były prawdiłowo wysterowane. W końcu to tylko 1,5 KW trafo i 300W/4Ohm. Ale uważam, że dużo trudniejsze kolumny współpracowały z tą końcówką conajmniej dobrze.

Owszem – niejednemu taka prezentacja może się podobać (nic nie zabuczy na dole - nie ma szans!), ale mając w pamięci WYRÓWNANE, znakomite brzmienie monitorów Proac 1 SC, nie sposób zapytać: dlaczego tego nie ma w JMLab-ach?

Słyszałem, że JMLab są "wybredne" co do reszty toru, lecz żeby były trudniejszym obciążeniem dla wzmacniaczy niż klasyczne Infinity?

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Dyskusja się rozwija!

Jak widać - są różne gusta. Idąc w tym kierunku "prawidłowego" wysterowania, do JMLab podpiąć trzebaby Antileona i pewno basu byłoby, ze hoho. Tylko, że spotkanie użytkowników powyższych z B&W, odsłuchiwanymi u Pana M. - skończyłoby się najmniej palpitacją serca...

Dla jednego: potężny i energetyczny dół, to dla drugiego zaledwie co nieco.

(np. we Wrocławiu, sprzedający Manleya chciał nas "postraszyć" basem i ...na tym się skończyło).

Ogólnie - głośniki JMLab grają "cienką kreską". Sterylność, prawie kliniczność dźwięku - to chyba pasujące określenie. Przejrzystość, stereofonia super!

Słuchając 936 u siebie (Metaxas Solitaire, AA Capitole) - kolejny raz odniosłem wrażenie, że środek nieco „pusty”, bez wypełnienia. Powiedzmy - jakby zimą chodzić bez podkoszulki (wieje po plecach). Góra potrafi zmęczyć. W 1027 bardziej mi odpowiadała.

Bas z 2x20 cm woferów w 16 metrach BYŁ. Jeśli ktoś nie słyszał CZEGOŚ więcej - może być usatysfakcjonowany. Ciekawe co Ty na to master?

Oczywiście - i to możliwe, że głośniki nie były prawdiłowo wysterowane. W końcu to tylko 1,5 KW trafo i 300W/4Ohm. Ale uważam, że dużo trudniejsze kolumny współpracowały z tą końcówką conajmniej dobrze.

Owszem – niejednemu taka prezentacja może się podobać (nic nie zabuczy na dole - nie ma szans!), ale mając w pamięci WYRÓWNANE, znakomite brzmienie monitorów Proac 1 SC, nie sposób zapytać: dlaczego tego nie ma w JMLab-ach?

Słyszałem, że JMLab są "wybredne" co do reszty toru, lecz żeby były trudniejszym obciążeniem dla wzmacniaczy niż klasyczne Infinity?

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Jacku1

Z ust mi moję wątpliwości wyjąłeś! Co prawda innymi słowy, ale zawsze...

Pytanie dla znawców kolumn tej zacnej francuskiej marki - czy chcąc mieć pełnopasmowy duży dźwięk z JmLabów w 30 - 35 metropwym pomieszczeniu trzeba uzbroić się przynajmniej w Mezzo Utopie?

Swego czasu - nie będąc do końca zadowolonym z przetwarzania basu przez, jakby nie było, maleństwa - Thiele 1.5 zastanawiałem się nad zmianą kolumn na większe. No i nie ukrywam, że po głowie również chodził mi pomysł o związku z francuskimi pięknościami...

Z tego, co piszecie, związek byłby co prawda burzliwy, ale krótkotrwały ;-)

>JmLabów w 30 - 35 metropwym pomieszczeniu trzeba uzbroić się przynajmniej w Mezzo Utopie?

Bartku,

Zapewniam, ze Alto wystarcza !

Czego jak czego, ale srednicy to Electrom nie brakuje. Nie bede sie sprzeczal, nie ma sensu kogos przekonywac. Trzeba posluchac. Jesli komus sie nie spodoba, jego prawo - moze wybrac inne kolumny.

Wroclaw, a koledzy z Lubuskiego to zupelnie inne preferencje. I niech tak zostanie :)

Wracajac do 1027, sluchalem ich kiedys w Belgii w salonie audio. Duzy salon okolo 40 m2, podlaczone do koncowki zintegrowanej Pliniusa. Basu to mi nie brakowalo, co mnie zaskoczylo Byl jednak slabo kontrolowany. Z tym, ze reszta toru byla budzetowa.

Zastanawialem sie, czy nie zamienic 926 na 1027, ale martwia mnie wlasnie mniejsze wooferki. Jesli bede mial okazje zrobic bezposrednie porownanie, na pewno przetestuje.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Zukzuk - u Ciebie te 936 to nie były 936 :/ nie chodzi mi o bas, ale o charakter dźwięku, było tak jak wtedy u mnie jak byłeś z metaxasem - bardzo mięsisto, ciepło i mulisto - ja to tak odbieram.

Masa masa dźwięku - jakby spowolniony, milusi przekaz - nie wiem jak to opisać :(

na Vincencie było podobnie z 926. Jak miałem BATa to dźwięk był dużo bliższy charakterem do "Hybrydowego" chociaż klasą dużo brakowało.

Co do basu tam w Twoim pokoju. Te 936 się moim zdaniem zadusiły :(

Identyko było w pokoju 18m2 u kumpla z Częstochowy, tam z Markiem Levym No23.5 było jeszcze więcej basiska i mięcha - aż o dziwo nawet mi robiło się mdło !!!!

Twoje infinity to wg mnie kompletnie oddmieny charakter - a mimo wszystko 936 grały charakterem podobnym do infinity?! Czemu? Podejrzewam, że one grają jak to co do nich podepniesz.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

HYBRYD, 2 Lis 2008, 13:55

te 1027 są przereklamowane - i to zdrowo! ja jak już to wolałbym 927 !

Beryl to jednak krok w przód, chociaż i ten Tioxid daje radę! Ale właśnie te wooferki?!

937 :)

Co do kolumn na 30-35m2. Alto zdecydowanie dmuchną taki pokój.

Ja idąc w górę od 826, 926, 936 - mam coraz mniej basu w tych 27m2

Jak bym wsadził 946 (na które tak się napaliłem) byłoby go za pewne jeszcze mniej.

A to dlatego, że w parze nie szły wzmacniacze :( Podejrzewam, że na 35m2 to i z 926 da się wydobyć bas! Jednak w moim przypadku taniej było przejść na 936.

Jednak przyjmijmy - nie ważna ilość ino jakość - tu 936 wypadają lepiej niż 926, 946 za pewne sa de best z tych trzech, ALE (1-pokój, 2-amplifikacja!)

Idąc dalej w coraz większe kolumny, tracimy też na stereofonii i przestrzeni :(

ot takie mam spostrzeżenia z mojej zabawy :)

Tomku drogi!

Prawdopodobnie rzeczywiście "lubuskie" preferencje nieco inne niż "wrocławskie" ;-)

Ale to wina, a raczej ZASŁUGA kolegi Jacka (po słuchaniu muzyki na Epsilonach nic nigdy nie jest już takie same ;-) )! I w sumie też z tego bardzo, bardzo się cieszę, choć wydaje mi się, że na papierze/ekranie kompa te preferencje bardziej różne, niż w rzeczywistości!

Spojrzałem na dane Manleya - 2 x 24 Watt niezależnie od obciążenia. To na pewno wiele - bardzo wiele tłumaczy.

Z kolumnami Dynaudio też prawdopodobnie by nie zagrał!

Jacku>>>

"Jak miałem BATa to dźwięk był dużo bliższy charakterem do

>"Hybrydowego" chociaż klasą dużo brakowało."

Pamiętam jak określiłeś "hybrydowy" dźwięk jako... sterylny.

">Co do basu tam w Twoim pokoju. Te 936 się moim zdaniem zadusiły :("

Trzydziestki jako tako grają, a laby sie "zadusiły"? Nie odniosłem podobnego wrażenia. Raczej - brak im niskiego basu (czego niestety mam nieco).

"Identyko było w pokoju 18m2 u kumpla z Częstochowy, tam z Markiem Levym No23.5 było jeszcze więcej

>basiska i mięcha - aż o dziwo nawet mi robiło się mdło !!!!"

Jeszcze więcej basu z 936 niż u mnie? Czyli, zaledwie poprawnie.

"z metaxasem - bardzo mięsisto, ciepło i mulisto - ja to tak odbieram.

>Masa masa dźwięku - jakby spowolniony, milusi przekaz - nie wiem jak to opisać :("

Jeżeli Metaxas jest wolny, to co jest szybkie?

Laby albo nie lubią MAS-a, albo dużej ilości informacji (CD jest podobno "gęstego formatu" - hehe)? "Mietek" nie mulił z żadnymi dotychczas słuchanymi kolumnami. Albo faktycznie potrzebny jest "Antek"? Tylko jak wtedy porównać ich bas z BAS-em, który słyszeliśmy z B&W 801 (a z recenzji nie wynika, zeby był "przewalony").

">na Vincencie było podobnie z 926."

Tu już "nieco" przesadziłeś...

Pozdrawiam serdecznie! I czekam na relację z HCA-3500!!!

wynalazłem sporo informacji, że Manley w trybie UL oddaje po 50 watt na kanał, a połowę tej mocy w trybie triodowym.

ot choćby tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bartku - narazie w trybie triodowym nie słuchałem, wczorajszy wieczór spędziłem próbując ustawienia sprzętu (eletroniki). ostatecznie Manley wylądował na podłodze :(, ale dziś rano naszła mnie iskra Boża i już wiem co trzeba zrobić :)

pozdr.

Łukasz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapomniałbym dodać...

Chyba odkryłem "prawdę".

JMLab to ponoć głośniki francuskie, a Infinity - amerykańskie. Każdy wie, jakie cechy kojarzone są z tymi nacjami!

Jak mogłeś brzmienie JMLab porównać do Infinity? Choćby w tym samym zestawieniu i pokoju?

a skoro mowa o porównaniach "starych" Infinity z JMlabami to z moich doświadczeń (nikłych z JMLabami, większych z Infinity) - wynika, że jest to zupełnie inna filozofia prezentowania dźwięku. z u p e ł n i e :)

Witam musze i ja cos tu klepnac poniewaz to ja sprzedalem Stingraya do Wrocka i bylem u kolegi Rragusia w tym 40 metrowym pokoju w ktorym te JML kompletnie nie mialy basu to tak specyficzne kolumny ze naprawde osobiscie bym ich nie kupil.

Mialem wtedy ze soba moje kolumny AN J Sp po przepieciu ich po JMl pojawila sie muzyka ,bas, barwa i wypelnienie ale taka prezentacja sie gospodarzowi nie podobala chyba bo slucha innej muzyki i w jego mniemaniu bardziej odpowiadaly JMLy.

Annawroc >>> Darowalbys sobie te teksty o tym jakoby Sting nie nadawal sie do tych JML bo raz nie byles tam nie porownywales i nie znasz Manleya skoro tak mowisz bo Ragus mial wtedy Krella 300i i tez nic tam z tym basem nie bylo ciekawiej (zamienil na Stingraya o czyms to swiadczy) wiec naprawde daj na luz (besbasowe kolumny i tyle).

robix

Lukasz przestaw na SE i wywal ta beznadziejna szafke z szybami a przekonasz sie ze to inna bajka.

Sting zaczyna grac po 30 min od wlaczenia to raz i ustaw mu biasy pod swoj prad (dziecinnie proste) masz miernik dolaczony do Manleya wiec czarnym w neutralna ,,dziurke,, a czerwonym od 1-8 kalibrujesz lampy na sciszonym wzmaku bez sygnalu z CD (punkt pracy lamp) na 250 ma byc ustawione po tym zabiegu gwarantowana poprawa dzwieku a robisz to raz na miesiac np.

Kupujac ten wzmak kupiles muzyke tego jestem pewny (zarwalem niejedna nocke przy jego sluchaniu:)

robix

spoko Robert - jestem juz po kalibracji (faktycznie niezbyt skomplikowane), nad szafką pracuję, gram na UL, a z dźwieku jestem zadowolony :)

pozdr. serdecznie!

Łukasz

ps. a podobno w Oławie znowu sie szykuje jakiś meeting ??

jeszcze jedno nie wolno przestawiac trybow podczas wlavczonego wzmaka.

Zrob wieczorem na spokojnie test ustawien trybow a uslyszysz kolosalna roznice dobierasz sobie pod sluchana muzyke Jazz lub Rock swietna sprawa.

robix

Jasne! Dlatego staram sie byc tu i ówdzie. Ile ludzi - tyle gustów i opinii!

A niech CIĘ! To "mydło"?

hybryd >>> Kolumna kolumnie nierowna ale te 1027 jakies dziwne sa niby graja z klasa a bas jest wyszczuplony owszem szybki ale plytki w konsekwencji ilosciowo ubogi.

Zaznaczam ze Manley spokojnie sterowal tymi kolumnami juz na godz 9-10 bylo glosno i to w pozycji triodowej.

robix

Tomek>>>

Pewnie, że Cię w końcu odwiedzimy! Myślę, że jednak co nieco poznałem Focale. Może nie tak, jak Ty? Ale swoje zdanie mam.

Tu było coś nie tak, tam niedobra konfiguracja...

Ja mam - to co mam i pewno mógłbym mieć o wiele lepszy tor, prąd i pokój? Zapewne i stare RS-y lepiej by zagrały! Cóż.

Póki co, oprócz moich spostrzeżeń musi mi wystarczyć krótka sentencja Jacka, który słuchał u Ciebie Electry we Wrocławiu.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.