Skocz do zawartości
IGNORED

Lubuskie - odsłuchy.

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Drogi Pawle, dawno nie widziany Hybrydzie!

Daleki jestem od zajmowania jakiegokowliek stanowiska w sprawie, o której pisaliści!

Ale, mimo że nie czuję się ani upoważniony, ani wielce uprawnony, nie byłbym sobą gdybym paru zdań nie wtrącił!

Zdanie najważniejsze - nie jest prawdą, iż systemy Łukasza są niedobrane! Słuchając wielokrotnie muzyki poprzez urządzenia zgromadzone przez Lucmastera praktycznie za każdym razem odczuwałem olbrzymią satysfakcję z brzmienia muzyki odtwarzanej za ich pomocą!

Przynajmniej kilkukrotnie odniosłem wrażenie, że system jest absolutnie skończony - daje olbrzymią radość ze słuchania i z jakości przekazu.

Do dziś wspominam chociażby niesamowitą przyjemność obcowania z MUZYKĄ, gdy Ketsusy zagrały z monoblokami Omaka oraz odtwarzaczem Krella!

Wtedy Luc w bezpośredniej rozmowie wspominał, iż "siedzi, zmienia płyty i się zachwyca". Rozumiałem go doskonale, bo wreszcie zagrało w sposób przekraczający moje wyobrażenia!

Niemniej za czas jakiś niespokojna dusza mojego serdecznego kolegi odezwała się ze zdwojoną siłą! Dusza poszukiwacza, dusza perfekcjonisty, chęć wyciśnięcia ze sprzętu jeszcze większej ilości doznań, wrażeń, emocji...

I tak sie to kręci!!! ;-)

Tam, gdzie ja i wielu z nas by się zatrzymało Łucmaster prze dalej! I chwała mu za to, gdyż nie dość, że sam się bawi przy tym świetnie, to i temat w dalszym ciągu istnieje!!! ;-)

A odnosząc się do wtorkowego spotkania - oko w oko stanęły dwie piękne końcówki mocy w kolorze szampańskim, których przedstawiać nie trzeba!

I znowu opisom Łukasza oddać trzeba trafność - Sony zagrał pięknie wypełnioną średnicą, pełną, ciepłą i analogową, okraszając ją mocnym choć delikatnie zaokrąglonym basem.

Co do góry pasma - wydaje mi się, że oprócz tego, iż sama końcówka nie jest hojna w tym zakresie, to równiez przedwzmacniacz oraz same Ketsusy nie eksponują tego fragmentu pasma.

Końcówka Accu jest bardziej techniczna i wyrównana.

Słychać więcej szczegółów, bas jest twardszy, lecz średnica, z uwagi na to, że chłodniejsz - nie czaruje tak mocno jak z Sony.

Góra również bogatsza i dźwięczniejsza. tam, gdzie Sony syczało lub szurało, Accu wybrzmiewał pełniej.

Minus - moim zdaniem stereofonia lepsza u Sonego!

No i to byłoby na tyle!

Absolutny remis - czyli co się komu podoba, albo, nic nie jest lepsze lub gorsze, tylko gra inaczej... ;-)

Fajnie było spotkać się razem kolejny raz - dzięki Łukaszu!

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Łukasz jeśli się dobrze bawisz,to wszystkie rady na nic :)i masz rację,że kasę można wydać głupiej(wóda,samochody,ciuchy)daj znac jak sprecyzujesz swoją wizję systemu,może cóś pomożemy.

Pozdrawiam Nowosolan i lubuskie

P

To raczej Wy dajcie znać, może Luc coś pomoże, poradzi?

Jak powszechnie wiadomo, nic tak nie uczy jak własne doświadczenia, których Łukasz z dnia na dzień zdobywa coraz więcej:)

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Obiecane zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15273-100003371 1235156632_thumb.jpg

post-15273-100003372 1235156632_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd

Ukryta Zawartość

post-15273-100003367 1235156794_thumb.jpg

post-15273-100003368 1235156794_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd

Ukryta Zawartość

post-15273-100003362 1235157426_thumb.jpg

post-15273-100003363 1235157426_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luzu?

To Ty wyluzuj. A nie wyskakujesz z ofertą "porad i pomocy".

Uważasz, ze Łukasz jest tak "ograniczony", że sobie nie poradzi?

Mnie nawet nie przyszło do głowy przez moment, żeby go "ukierunkowywać" i poprawiać.

Chłop trochę w życiu słyszał. Może więcej od Ciebie? Jego brocha, jego zabawa!

A przy nim i ja potańczę....

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

zukzukzuk, 21 Lut 2009, 01:20

>Luzu?

>To Ty wyluzuj. A nie wyskakujesz z ofertą "porad i pomocy".

>Uważasz, ze Łukasz jest tak "ograniczony", że sobie nie poradzi?

>Mnie nawet nie przyszło do głowy przez moment, żeby go "ukierunkowywać" i poprawiać.

>Chłop trochę w życiu słyszał. Może więcej od Ciebie? Jego brocha, jego zabawa!

>A przy nim i ja potańczę....

Napisałem to w życzliwy sposób,nikt nie zjadł wszystkich rozumów,no oczywiście poza tobą.Obserwuję Cię a właściwie to co wypisujesz na różnych forach z coraz większym niesmakiem.Nie potrafisz dyskutować,ciągle krzyczysz i wykłócasz sie o najmniejsze niuanse.Nie wiesz od kiedy bawię sie w to hobby,nie wiesz czego słuchałem a czego nie,nie znasz mojego systemu i drogi do jego budowy i ja nie zamierzam Ci się z tego zwierzać-Tobie nie,ale zawsze jestem otwarty na wszystkie sugestie.Masz chłopie jakiś problem z agresją i ja z Tobą więcej gadać już nie chcę,a chłopakom w tym wątku takim idiotycznym zachowaniem,robisz niedzwiedzią przysługę.

Bez odbioru.

P

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Luc,jeszcze raz wszystkiego naj,ciekawa jestem dalszych zmian ;)Jest wielu "audiofilów"którzy w takim porównaniu skreśliliby soniacza,mało tego jeszcze większa ilość "usłyszałaby"kolosalną różnicę na korzyść Accu.Tym czasem Sonny budowało swój prestiż w oparciu o rzetelną inżynierięi to słychać.

Pozdrawiam

P

P.S.

Spróbuj C-2200 z MC-402(wracając do Maca) do Twoich paczek powinne pasować jak ulał

P

Paweł Skurzewski>>>

Czyżby? Jeszcze kilka dni temu:

"...Wątek toczy się od 2007 i jeśli Łukasza cały czas wygania z pokoju dzwięk jego systemu i zmusza go do ciągłych poszukiwań,to moim zdaniem system jest źle dobrany..."

Treaz:"... jestem ciekawa dalszych zmian...". Mało nie rzuciłeś się Lucowi na szyję!

Nie uważasz, że po moim idiotycznym zachowaniu "nieco" zmieniłeś ton wypowiedzi?

I z Łukasza "przelazłeś" na mnie?

Pozdrawiam.

No, Panowie!

W województwie lubuskiem, a właściwie na jego pograniczu mamy nową referencję!

Właśnie wróciłem od kolegi Roberta.

Słuchałem tam jego systemu, na który się składają modyfikowane kolumny Zoller Solution (modyfikacja polegała na zastąpieniu focalowego wysokotonowego tioxida na wstęgę Ravena), profesjonalny DAC - przedwzmacniacz Lavry DA 10 oraz wysoki model DVD firmy Denon w charakterze transportu.

Ostatnim elementem zestawu było pomieszczenie - duże - 50 metrowe służące wyłącznie celon rozrywki audiowizualnej.

Kolumny zasilane były monoblokami Omaka - użyczonymi Robertowi przeze mnie oraz - do celów testowych - Accu P- 350.

Napiszę tak jak rozpocząłem - mamy nową referencję!

O ile referencją absolutną dla mnie osobiście pozostał w dalszym ciągu zestaw B&W Nautilius 801 z Gryphonem, Wadią i preampem Classe, to zestaw Roberta był naprawdę blisko!!!

Absolutnie do niczego przyczepić się nie potrafiłem, choć uwierzcie, próbowałem!

Te pierwsze zestawienie, choć niezwykle twarde i dosłowne dawało wrażenie obcowania z muzykami - było niczym granie live. Zestaw słuchany przeze mnie dziś nie oferował takiej namacalności, choć odrobinę bliżej mu było do mojego dźwięku - dźwięk był odrobinę bardzej zrelaksowany - pełniejszy barwowo.

No i na koniec - Omaki zmiotły końcówkę Accu - zagrały we wszystkich, dosłownie wszystkich elementach lepiej!

Dźwięk był pełniejszy - bez oznak wyostrzenia (tu minus Accu był najszybciej zauważalny), przejrzystszy, szybszy i ze zdecydowanie lepszym budowaniem sceny!

Nawet zakres basowy Omak przedstawiał może nie tak masywnie, ale... znacznie, znacznie szybciej!!!

Co więcej - to nie tylko moje własne zdanie!

Summa summarum dałem się ubłagać Robertowi - mając na względzie moje dwa wyjazdy narciarskie i sporą absencję - Omaki jeszcze na jakiś czas zostały u Roberta.

No i zdjęcia na zakońćzenie!

Ukryta Zawartość

post-15273-100003229 1235237561_thumb.jpg

post-15273-100003230 1235237561_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd

Ukryta Zawartość

post-15273-100003226 1235237722_thumb.jpg

post-15273-100003227 1235237722_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd

Ukryta Zawartość

post-15273-100003223 1235237878_thumb.jpg

post-15273-100003224 1235237878_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I ostatnie zdjęcia!

W każdym razie - następnym razem nie da się inaczej niż pojechać do Roberta we trzech!!!

Nawet jak Robert będzie za moją namową sprzedawać bilety na pokaz sprzętu - warto!!! ;-))

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-15273-100003221 1235238083_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

zukzukzuk, 21 Lut 2009, 12:38

>Nie uważasz, że po moim idiotycznym zachowaniu "nieco" zmieniłeś ton wypowiedzi?

>I z Łukasza "przelazłeś" na mnie?

>

Nie, nie uważam i tak jak pisałem wcześniej nie chce mi sie już z Toba gadać.

P

Spoko!

Nie muszisz.

Bartek>>>

Co za kolubryny! O Zolerach Solution czytałem same superlatywy. Jednak GRAJĄ! Ciekawym dlaczego właściciel zamienił Tioxida?

No i piękne pomieszczenie!

Szkoda, ze nie dałeś znać...

Pozdrawiam.

P.S.

Uważaj na stoku!

Jacku!

Proszę Cię - wybacz!

Mam olbrzymie wyrzuty sumienia, że Cię nie było!!! Gwoli usprawiedliwienia - wyjazd wyszedł zupełnie ad hoc!

Ale naprawimy to, jak skończy się sezon narciarski - szykuj się na wielkie przeżycia!

Jak grało??? Wyobraź sobie zestaw leszczyński, który jest odrobinkę złagodzony, odrobinkę mniej dynamiczny i nie jest tak zupełenie bezduszny i twardy!

To mniej - więcej opisuje dźwięk systemu Roberta!

No i bas - tego też było nieco mniej niż w Lesznie! Ale za to był bardziej taki, jaki lubimy! Ociupinkę bardziej zaokrąglony (promil) za to ewidentnie bardziej ludzki!

Instrumenty dęte blaszane miały więcej barw i odcieni!

System nie kładł wszystkiego na jedną kartę - zabijając impetem, dynamiką i potęgą, ale szedł pół kroku wstecz!

To jest IMHO dźwięk, z którym obaj moglibyśmy żyć!!!

Zresztą - posłuchasz - samemu wyrobisz sobie zdanie!

A tioxid został zamieniony na wstęgę, jak zapewniał Robert, przez człowieka, który na Zollerach zjadł zęby! I - chociaż obawiałem się garażowej przeróbki - zszycie pomiędzy przetwornikami było doskonałe!!!

A jeżeli chodzi o pasmo - grało absolutnie płaską charakterystyką, nic nie wychodziło do przodu i nic nie było wycofane!

Miliardy szczegółów, atmosfera, wybrzmienia - klasa - czapki z głów!!!

Kolumny rzeczywiście są olbrzymie - bo nie tylko spore na wysokość i szerokość, ale i głebokie pewnie na więcej niż metr!

W tym pomieszczeniu były w sam raz - ale myślę, że u mnie - już by przytłaczały!

Dodatkowo mają z tyłu chyba po 4 małe otwory bass-reflex, więc sądzę, że minimalna odległość od ściany, to co najmniej półtora matra od ścianki tylniej!

Oj, podobało mi się!!!

Master!

No... z linijką nie biegałem... ;-)

W 30 m2 - pewnikiem zagrają! Ale najlepiej będzie, gdy zasięgniesz rady członków klubu Zollera!!!

Oni Ci też co do centymetra podadzą gabaryty skrzynek!

W każdym razie dźwięk naprawdę miodzio!!!

Mlaskam do dzisiaj!

Konsekwencją wczorajszej wizyty było to, że w drodze eksperymentu trochę poszerzyłem - z pożytkiem dla separacji dźwięków (instrumentów i wykonawców) - odległość między moimi Infinitkami!

No i nowe ustawienie zostało!

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Eh mam już takie skrzywienie z racji zawodu co do centymetrów :) także wybacz Waść!

tak się podpytuję bo ślinię się jak dziecko na te 946, a one są takich samych gabarytów jak i nie większe, a boje się trochę że mój pokój nie przyjmie takiej dawki :>

A gdzie można zakupić bilety ? Niech no tylko te lody puszczą! To jak to Jacek mawia "mydliny" pod pachę i słuchać :)

Master!

Pomysł godny i wart realizacji! Zapewniam Cię - przyjmiemy, jak brata!

A ja zmykam na tydzień bawić się w sportsmana!

Ingemar Stenmark (dla młodszych Bode Miller lub Hermann Maier) ze mnie żaden, ale frajdę mam nie mniejszą!

Bywajcie - i bawcie się dobrze!

Hej!

Anonsuję mój powrót z szaleństwa na śniegu!

Widzę, że się Chłopcy napisaliście w wątku, że hej! ;-)

A niech Was...

Zuku!

Dotarłeś do Bagna??? Posłuchałeś? Jesteś zachwycony?

Łukaszu!

Co u Ciebie słychać? Jakieś zmiany?

Adamie!

Jak przebiega wygrzewanie odtwarzacza? Jak Tobie udał się zeszły weekend?

Byście się odezwali, Łobuzy!

Pozdro dla Wszystkich!

• 2 tygodnie później...

w ramach zwalczania kryzysu i marazmu dokonałem kolejnej "przewrotki" napędzając przy okazji wtórny rynek audio i zamieniłem po raz kolejny kolumny. Ketsusy poszły do ludzi, a u mnie teraz grają ponownie monitory i to w wersji mini, a mianowicie osławione ProAc 1 sc. duże wrażenie zrobiły na mnie na odsłuchach u Maćka i stąd pomysł ich sprawdzenia w moim systemie.

trzeba przyznać, że spasowały się kapitalnie z resztą mojego toru dodając w stosunku do Ketsusów trochę otwartości na górze, a zachowując muzykalność i ładną barwę. serce do gry tych maluszków budzi wrażenie, a pytanie jak z 13 centymetrowego wooferka można wydobyć tyle basu samo ciśnie się na usta :)

gdyby jednak komuś basu brakowało to obok stoi smok ze stajni Velodyne gotów w każdej chwili wesprzeć angielskie miniaturki swoim 30 centymetrowym głośnikiem...

wczoraj odwiedził mnie Jacek i Janusz. miałem wrażenie, że im się podobało co słyszeli. szczególnie Rodrigo y Gabriela :)

pozdr.

Łukasz

ano Macieju sprzedane. zacne kolumny i będę je miło wspominał - zresztą jak większość kolumn, które u mnie gościły.

ProAc mimo że muzykalny i kolorowy dał mi bardziej otwartą górę co w zestawieniu z moim Soniaczowym wzmocnieniem ładnie się spasowało.

pozdr.

Łukasz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.