Skocz do zawartości
IGNORED

Lubuskie - odsłuchy.

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

hehh - ja dzisiaj miałem odebrać wolny dzień w pracy, pojechałem rano na dwie godziny, a zostałem dwie godziny dłużej niż zwykle ... :(

tyle wyszło z mojego słuchania, a elektronikę miałem już porozpinaną...

niestety dwa, trzy najbliższe weekendy będę miał zajęte - może w końcu uda mi się zmienić lokum :)

Gość amidas

(Konto usunięte)

>>berbery to nie agresja tylko sam powiedz ile można czytac takich za przeproszeniem bredni, że "słupki" to Tannoyom moga naskoczyć. Oczywiście Lutek nie napisał tego wprost , ale tak można to odczytać. I zgodzę się, że stare czasami gra lepiej, ale akurat Lutkowe kolumny znam i wiem jak graja, a także słyszałem wiele współczesnych konstrukcji które np: spojnościa dźwięku Tannoye zostawiały daleko za sobą. I nie były to konstrukcje których przednia ścianka ma zaledwie 18 cm.

A skoro w Waszym kodeksie jest napisane, iz nie wypowiadamy sie na temat tego czego nie słuchaliśmy to Lutek także powinien się powstrzymac od ironii w stylu ".., że pewnie te Audiovectory to wybitne muszą być "

pzdr.

amidas, 20 Maj 2010, 18:42

>>berbery to nie agresja tylko sam powiedz ile można czytac takich za przeproszeniem bredni, że

>"słupki" to Tannoyom moga naskoczyć. Oczywiście Lutek nie napisał tego wprost , ale tak można to

>odczytać.

>A skoro w Waszym kodeksie jest napisane, iz nie wypowiadamy sie na temat tego czego nie słuchaliśmy

>to Lutek także powinien się powstrzymac od ironii w stylu ".., że pewnie te Audiovectory to wybitne

>muszą być "

W mojej wypowiedzi nie bylo ani krzty ironii, a pisalem calkiem serio..., z tym, ze nie tak, jak Ty to ujales, lecz napisalem dokladnie tak:

" Nie mam podstaw aby nie wierzyc, ze Audiovectory zagraly lepiej. Zarowno ich, jak i DC10T nie slyszalem, choc troche mnie zaskakuje Twoja jedna z opinii, a mianowicie, ze:

- w porównaniu do Audiovectorów Tannoye grają jakby za lekkiej zasłony. Jesli tak jest w istocie, to oznacza, ze konstruktorom tego modelu Audiovectorow udalo sie stworzyc konstrukcje wybitna, wyjatkowa wsrod wspolczesnych slupkow. Kilka razy juz pisalem na forum, ze - jak na razie - nie ma powrotu do wspolczesnych slupkow, ale po tym co piszesz..., kto wie ? :-) "

amidas, 20 Maj 2010, 09:00

>nie ma powrotu do wspolczesnych slupkow

W powyzszym cytacie - jak widzisz - jest jeszcze na poczatku sformulowanie: "- jak narazie -"

>A ja chciałbym usłyszeć od Ciebie co nazywasz slupkiem.

Berberys juz czesciowo wyjasnil, ale bardziej obrazowo:

Mniej wiecej to i temu podobne jak na zalaczonych fotkach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1101-100003532 1274465499_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

berberys, 20 Maj 2010, 11:48

>Upsss...

>Zapomiałem o tamtejszych stosunkach geopolitycznych...

>Panowie ze Śląska - Sosnowiec to "Ślunsk", czy nie "Ślunsk"??? ;) Witam.Sosnowiec to Zagłębie nie Ślonsk.

Sorry że się wtrącam ale kto to ten "stary audiofil"? Na wielu forach dziwnie się zachowuje! Czytam wasze forum i inne też a jemu zawsze cos nie pasuje. To tak jak mój teściu wie wszystko najlepiej

;-). Pozd.

"Sosnowiec to Zagłębie nie Ślonsk."

Dzięki kolego Kolor232!

Jakoś tak właśnie coś mi świtało w tej kwestii, a pytałem, bo - znając problemy dotyczące patriotyzmu lokalnego - nie chciałbym nikogo obrazić!

"O nawet zabawny. To nie mój teściu!"

Doskonałe! :))

A co do Audiovectorów mam małe przymyślenie - jeżeli koledzy z Audiozakupów, jak dotąd mocno powściągliwi w formułowaniu opinii, wyrażają wprost zachwyt - to musiało im po prostu ZAGRAĆ!!!

Aż szkoda, że jutro nie znajdę chwili, by posłuchać! :(

Ale co się odwlecze...

berberys powściągliwi napewno co do wyrażania opini do tej pory zgadzam sie z toba ,ale nie dziw sie bo ja do tej pory nie słuchałem nic tak doskonałego jak audiovectory a słuchałem juz naprawde dużo kolumn którym do tej pory mogłem zawsze cos nawtykac.zreszta tu słowa nie oddadzą tego ani żadne opisy ,poprostu ich trzeba posłuchać .

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Bartku do 20 000zł nie słyszałem nic lepszego i tyle. Oczywiście nie słyszałem wszystkiego i być może coś lepszego jeszcze ktoś produkuje więc daleki jestem od określeń "najlepsze". Te kolumny dodatkowo idealnie wpasowały się również w mój gust. Według mnie mają tylko jedną wadę, która nie ma dla mnie większego znaczenia a mianowicie są bezlitosne dla źle nagranych płyt. Nic nie zostanie uśrednione, zaokrąglone, zmiękczone itd. Niestety usłyszymy wszystkie błędy realizatorskie. Ta cecha wyniki z ich precyzji i znakomitej rozdzielczości. Oczywiście nie każdemu ich brzmienie się spodoba. Od dawna już obserwuje, że większość klientów nie szuka prawdziwego brzmienia tylko skłania się w kierunku brzmienia łagodnego i przyjemnego i z dużym niekoniecznie szybkim basem :-) W ten trend idealnie wpasowują się np Dynaudio, ale nie Audiovectory, które grają tak elektryzująco i energicznie, że z pewnością podczas odsłuchu nie zaśniemy :-)

berberys, 21 Maj 2010, 23:03

>Aż szkoda, że jutro nie znajdę chwili, by posłuchać! :(

>Ale co się odwlecze...

Ale mam nadzieje, ze w przyszla sobote znajdziesz i jesli nic nadzwyczajnego nie pokrzyzuje planow, to mysle, ze sie spotkamy.

Gość amidas

(Konto usunięte)

>> Lutek nie mam zamiaru z Tobą w tym wątku (wyjątkowo rzeczowym) się kłócić, ale skoro konkrety to napisałeś tak cytuję:

"Toz to jakis ewenement ! Jesli tak jest w istocie, to oznacza, ze konstruktorom tego modelu Audiovectorow udalo sie stworzyc konstrukcje wybitna, wyjatkowa wsrod wspolczesnych slupkow. Jak w takim razie to mozliwe, ze taki produkt uchowal sie nie zauwazony do tej pory przez kolegow forumowiczow ?"

Jeśli w tym nie ma krzty ironi w odniesieniu do Twojego stosunku co do współczesnych konstrukcji (słupków) to wybacz, ale faktycznie nie bedę juz w tym temacie zabierał głosu.

A skoro juz wkleiłes kilka zdjęć to osobiście uważam że Proac gra bardziej muzykalnie od Tanoya. Ale to moje zdanie ;-)

pzdr.

ps. A to co Ty wkleiłeś to zupełnie z innego wpisu ;-)

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Radzą sobie i z jednym i drugim. W poniedziałek podepnę jeszcze Lebena CS-300XS, ale myślę, że też będzie dobrze. Lampa tym kolumnom pasuje bo trochę zmiękcza ich brzmienie. Na tranzystorze czułem też lekką ostrość, ale to może kwestia dłuższej zabawy z doborem i wzmacniacza i kabelków. W dniu dzisiejszym klient stwierdził słuchając jazzu, że AP Tempo 25 mu się bardziej podobają więc jak mówiłem gusta mogą być różne. Chociaż to tylko 1 głos przeciwko już 6 innym, które twierdzą inaczej :-) AP Tempo 25 są dużo łagodniejsze i grają miękko i relaksująco. Całkowite przeciwieństwo Audiovectorów z ich twardym krótkim basem, szybkimi wybrzmieniami i dużo wyższą dynamiką.

Lubuskie - odsłuchy - lubiłem poczytać o pasjonatach dobrego dźwięku, wymianie doświadczeń, lecz w tej chwili jest to taka pitaszologia....

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Audiozakupy, 22 Maj 2010, 14:11

>> Całkowite przeciwieństwo Audiovectorów z ich twardym krótkim basem, szybkimi wybrzmieniami i dużo wyższą dynamiką.

A czy szanowni koledzy próbowali Focali ?

berberys, 22 Maj 2010, 21:10

>Ja w kwestii formalnej - co to "pitaszologia"? ;)

taki wczesny lekki mcgyveryzm...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Kazik II, 22 Maj 2010, 19:36

>Lubuskie - odsłuchy - lubiłem poczytać o pasjonatach dobrego dźwięku, wymianie doświadczeń, lecz w

>tej chwili jest to taka pitaszologia....

ale o co kaman ?!

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

>A czy szanowni koledzy próbowali Focali ?

Nowych 1028BE nie a niższe modele raczej nie nawiążą walki z Audiovectorami. Natomiast 1027BE kiedyś miałem okazję słuchać i hmmm trochę to było zbliżone do Paradigm S6, tylko, że Paradigm ma lepszej jakości bas, lepiej zróżnicowany. Paradigmy nie są tak dynamiczne jak Audiovectory, choć przewyższają większość kolumn pod tym względem to jednak jeszcze trochę im do S3 Signature brakuje i raczej Focale też zostałyby w tyle. Jednak nie mam możliwości bezpośredniego porównania, więc to takie gdybanie. Dodatkowo Focale 1028BE są już o ponad 8000zł droższe więc trochę inna klasa bynajmniej cenowa a mi chodzi o konstrukcje do 20 000zł bo oczywiście ze są lepsze za 30 - 50 czy 200 tysięcy, ale do 20 000zł już będzie gorzej znaleźć coś całościowo lepszego, ale oczywiście nie każdemu te kolumny podpasują.

Dalsza dyskusja nie ma sensu póki koledzy z forum nie posłuchają tych kolumn. Myślę, że wrócimy do dyskusji po sobotnim spotkaniu. Ja ze swojej strony zachęcam do odsłuchów tych kolumn zwłaszcza osoby, których ulubione gatunki muzyczne to rock, metal itp. Kolumny te rewelacyjnie czują się w tak gęstej muzyce i znakomicie separują wszystkie instrumenty a jednocześnie nie wpadają w ostrość.

foxbat z tego co wiem to narazie twoja ulubiona marka wzmacniaczy lampowych ma problemy z przedostaniem na nasze podwórko brak odpowiednich certyfikatów na starą europę ,ale zapraszamy cię jeśli znajdziesz chwile na przesłuchanie w naszej sali twego wzmaka i porównanie z innymi

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Czas przypomnieć o sobotnim spotkaniu na które zapraszam chętnych do posłuchania kolumn Audiovector S3 Signature z elektroniką Ayon Orion i CD Docet Lector CDP-7T. Spotkanie rozpoczynamy o godzinie 12:00. Jeśli wystarczy czasu Audiovectory porównamy również z kolumnami Tannoy DC10T.

Pojawił się też nowy ciekawy temat na następne spotkanie a mianowicie monitory aktywne Genelec. Czy byliby chętni na takie spotkanie ? Jeśli znajdą się chętni postaram się w czerwcu zorganizować prezentację. Pytam gdyż jest to już dość specyficzny sprzęt teoretycznie profesjonalny do zastosowań studyjnych, ale potrafi też nieźle zagrać również poza nim :-)

Dla tych, którzy nie znają firmy garść informacji do przeczytania na stronie:

http://www.konsbud-audio.pl/index.php?page_id=127

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.