Skocz do zawartości
IGNORED

Lubuskie - odsłuchy.

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Lutek, 24 Kwi 2010, 13:22

>Witam

>W dniu: 23 Kwi 2010, 10:37 wpisalem sie na temat przelacznika.

>Pozdrawiam

>Lutek

To mi sie pomylkowo wkleilo. Mialo isc na PW do "rombalbina", ktory (ktora) 18 Kwi 2010, 21:20 napisal:

>Witam, od jakiegoś czasu zaglądam na forum i czytam o Lutkowym przełączniku. Jak ktoś ma czas i

>cierpliwość to proszę łopatologicznie napisać CO TO JEST takiego.

Arek__45, 24 Kwi 2010, 17:03

>....a kolega powyzej to jakis "uspiony"....aktywowany agent czy co?

Tak , z archiwum X

jak masz ochotę i czas to zabiorę cię na marsa - tam dopiero mają sprzęt , a jaka muza .

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

..raczej to bylaby lipa....nie ma powietrza...nie ma muzyki...a tak poza tym te wpisy "o mnie" wcale nie sa sympatyczne i wiele mowia o nas....o Tobie...braku szacunku dla innych...zwlaszcza..

Z tym wpisem o mnie masz rajcie , ale zrobiłem to w pośpiechu -( przepraszam ) - żeby się wytłumaczyć.- Uzupełnię tą rubrykę -zapewniam

Dzisiaj zabrałem głos po raz pierwszy . Czytam czasami wpisy na ten temat LO i inne , mam odczucie , że za mało jest prawdziwych recenzji odsłuchiwanego sprzętu , a za dużo zmyślania , żeby się popisać - tylko nie wiem przed kim , ma to służyć przyszłym nabywcą , a nie wprowadzać ich w błąd .

Zbacza się z wątków opisowych -brzmienia danego systemu na całkiem inne nikogo nie obchodzące tematy .

Wrażenia odsłuchowe - Avantgarde u Bartka , miałem (i nie tylko ja) mieszane , prawdę mówiąc nie do końca spełniały moje oczekiwania .

Jeszcze raz powtarzam system trzeba dobrać ( sprzęt , pomieszczenie ) i spokojnie posłuchać , a nie wpaść do kogoś na dwie godziny i wydać werdykt.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

..o wlasnie...:)...dlatego uwazam ze takie "odsluchy" to strata czasu...co innego posluchac dopracowanego systemu...to jest wartosc sama w sobie....a koledzy sie bawia ..tak z nudow...jak sie ciagle czegos szuka to ...gubi sie perly, zatraca intuicje...trzeba miec bardzo mocno zdefiniowany punkt odniesienia....bardzo mocny ..to najwazniejsze.

Myślę że do końca nie zrozumiałeś mojego wpisu - wybiegłeś o krok na przód .

Miałem już wzorzec , myślałem że to jest już koniec poszukiwań , niestety po paru tygodniach znormalniało , he,he

To jest dusza audiofila

Miałem na myśli prawdziwe i sensowne wypowiedzi.

Nawet gdybym miał klocki za milion , a nie spełniały by moich indywidualnych oczekiwań , nie chwalił bym ich wobec innych i nie polecał.

>bronik17

Troche jeszcze mnie meczy sprawa lokalizacji Avantgarde.

A gdykbys jeszcze wzial bateryjke - taka 1,5 V - podlutowal do niej dwa kabelki i dokladnie, rzetelnie sprawdzil fazowosc wszystkich glosnikow. Jesli ustalisz, ze wszystkie pracuja w fazie..., tzn, wszystkie membrany wychylaja sie w te sama strone przy tej samej biegunowosci baterii, to posluchaj, a nastepnie zmien biegunowosc np. w obydwu sredniotonowcach - beda pracowaly w przeciwfazie w stosunku do wysokich i basowcow - i posluchaj co sie zmienilo. Nastepnie wroc do jednakowej fazowosci i z kolei zmien w wysokotonowcach. Na koniec zmien w basowcach. Wnioski moga byc ciekawe. A noz okaze sie, ze w innym podpieciu graja inaczej..., lepiej ?

Arku>>>

Co za entuzjazm człowieka, który nie słucha nudnych wzmacniaczy:(((

Mierzi Cię, że inni się bawią, tracą czas (i intuicję), szukają, a Ty słuchasz w samotności dopracowanego systemu?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

>bronik17

A moze tylko wystarczy otworzyc i zobaczyc jakie kabelki podpiete sa do poszczegolnych zaciskow przetwornikow. Jesli jest latwy dostep, to juz takie ogledziny powinny wystarczyc co do kwestii pracy w fazie czy tez przeciw.

Arek__45, 24 Kwi 2010, 19:07

>..o wlasnie...:)...dlatego uwazam ze takie "odsluchy" to strata czasu...co innego posluchac

>dopracowanego systemu...to jest wartosc sama w sobie....

Mysle, ze gdyby nie odsluchy, to wielu do dzisiaj sluchaloby jeszcze na Altusach, Altonach i tym podobnych konstrukcjach.

A jaki "goru" ustali, ze dany system jest dopracowany ? System naogol jest dopracowany w oczach jego wlasciciela...Czyz nie tak ? :-)

Arek__45, 24 Kwi 2010, 20:09>>>

Normalnie to u nas na wsi mówią: klient z dala się nie wp....ala, albo: czterech graje, a piąty w m...ę dostaje:)

Zastanów się co nieco nad następnymi "złotymi" myślami. Albo racz je zachować dla siebie...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

To moze teraz do konkretow !

Audiozakupy, 20 Kwi 2010, 15:37

>W przyszłym tygodniu mają dotrzeć do nas kolumny Tannoy DC10T, czyli Dual Concentric w nowoczesnej

>formie. W związku z tym będziemy organizować prezentację.(...) Myślę, że sporo osób czytających ten wątek zechce posłuchać

>tych kolumn mając na uwadze przychylne recenzje odsłuchów u Lutka a i może sam Lutek korzystając z

>okazji sprawdzi czy nowe Tannoye grają tak jak dawniej a może i lepiej ? :-)

berberys, 20 Kwi 2010, 18:06

>A jakby jeszcze dokoptować Lutka z Lutkowymi pudłami... Ech, marzy mi się!

>No i Fox, koniecznie z Yaquinem!!! ;)

Audiozakupy, 23 Kwi 2010, 23:52

>Dzisiaj dostaliśmy akurat fajne kolumny do porównania z Tannoy DC10T. Audio Physic Tempo 25. Żeby

>się za wiele nie rozpisywać, nawet niewygrzane są wyraźnie lepsze od Tempo 6 :-) i będą świetnym

>konkurentem DC10T. W końcu obie marki słyną z przestrzenności dźwięku :-)

W zwiazku z powyzszymi, ciekawymi propozycjami, kto wie czy nie wpadne posluchac DC10T, no i przy okazji Audio Physic-ow. Szczegolnie interesuje mnie brzmienie tych Tannoy-i ze wspolczesnymi Dual Concentric-ami, a w szczegolnie dlatego, ze do DC dlozono basowce. Sadze, ze DC10T beda nizej schodzily, mialy wiecej glebszego basu, a ze z glosnika basowego ze zwrotka pasywna rowniez czesciowo przedostaje sie srednica, wiec spodziewam sie tez jej wiekszego wypelnienia. Jednak nie musi to oznaczac samych plusow takiego ukladu. Jak wiemy, zawsze cos za cos. Dostajac z kolumn wiecej glebszego basu, automatycznie mamy wieksze wypelnienie na srednicy. Owo wypelnienie jest wprawdzie aspektem pozadanym, jednak wiekszy bas i wypelnienie powoduja wieksze przysloniecie srednicy, zacieranie, rozmywanie konturow poszczegolnych zrodel dzwieku, a co za tym idzie, zaczyna kulec seperacja..., rozdzielczosc. Pogarsza sie oczywiscie rowniez szczegolowosc. Kolumny graja wowczas mniej wyrafinowanie. Najobiektywniej byloby porownac bezposrednio z moimi staruszkami. Ciezkie te moje monitory i troche mam klopoty z kregoslupem, ale jesli koledzy pomozecie wyciagnac i z powrotem zaladowac do samochodu, to pewnie bym sie jakos sprezyl i je zabral.

Co koledzy na te propozycje ?

>zukzukzuk

W zwiazku z ta ciekawa propozycja kolegow, nie sposob abym kolejny, trzeci raz jechal - tym razem jeszcze do Ciebie - w celu posluchania wzmakow z najwyzszej polki i ich porownywania z Rotelem. Blisko nie jest i po takich podrozach zmeczenie daje znac o sobie, zaleglosci w pracy i w domu rosna (ciagly brak czasu), no i koszty tez nie male. W zwiazku z tym sadze, ze obecna moja propozycja bedzie idealna, aby wszystko, co bylo w zamyslach zostalo zrealizowane. Mianowicie: zaplanuj sobie na sobote w drugi weekend maja - tak jak proponuje "Audiozakupy" - przyjazd do Zielonej i przywiez wzmak - lub wzmaki, jakie bedziesz uwazal. Mysle, ze to swietna okazja, aby " upiec wszystko na jednym ogniu ". Jesli tej okazji nie wykorzystamy, to obawiam sie, ze drugiej moze nie byc. Ja bede w przeciagu krotkiego okresu czasu juz drugi raz w okolicach Zielonej, wiec mysle, ze nic Tobie nie stanie na przeszkodzie aby wpasc w powyzszym terminie, tym bardziej, ze masz sporo blizej.

" Lutku "

Oto chodzi że w moim pomieszczeniu jest wszystko ok , jest scena jest lokalizacja ,i głębia też . Muzyka- miód

Pomieszczenie ma prawidłowe wymiary , tylko żal mi tub i siebie ,że nie mogę słuchać chociaż na

50% ich potencjału

Za bardzo nie użalam się nad sobą , ponieważ za rok i tak bym je sprzedał . ( zgodnie z procedurą )

Lutek, 24 Kwi 2010, 20:21>>>

Ależ ja Cię zapraszam posłuchać MUZYKI i kolumn (systemów) grających zgoła inaczej jak Tannoye (tak sądzę), a nie robić testy (tu jest parcie z Twojej strony).

A co do wzięcia wzmaka i dotarcia do Z. Góry, w drugą sobotę maja.

Generalnie, w soboty pracuję do godz. 18-stej:(

Ponadto chłopaki z Nowej Soli mają u mnie spore tyły:(

Ptaszki ćwierkają także, że u P. Marka wkrótce dźwięk będzie łagodny i miły jak baranek. Aż nie chce się wierzyć... (to dla tych, którzy słuchali w Lesznie).

Pozdr.

P.S.

Nocleg i wikt też by się znalazł dla zmęczonego wędrowca (aż się boje co na to Arek_45:)))

zukzukzuk, 24 Kwi 2010, 20:42

>Lutek, 24 Kwi 2010, 20:21>>>

>...a nie robić testy (tu jest parcie z Twojej strony).

Ja nie stwierdzam jakiegos parcia z mojej strony. Propozycja wyszla od Ciebie, a ja proponuje juz drugi termin spotkania. No ale jesli Ci nie pasuje, to trudno. Niestety, pewnie nie dowiemy sie czy wzmaki z najwyzszej polki, o ktorych mowiles zagraja identycznie jak Rotel - czy inny z budzetowlki - czy tez jednak tym razem bedzie inaczej.

Ja od dluzszego czasu szukam innej elektroniki, a to bylyby juz kolejne dwa nastepne, tj.18-ty i 19-ty wzmak, ktorego bym sobie posluchal i porownal bezposrednio.

A co ja za to moge, ze zaden dotychczas nie zechcial zagrac choc odrobine lepiej ? No i nie mam co kupic... :-)

zukzukzuk, 16 Kwi 2010, 23:42

>Przełącznik?

>Widać "czar" działa, przynajmniej na "łatwych" kolumnach:)

>>Dlatego chętnie widziałbym (zaprosiłbym) Lutka (z przełącznikiem) w Lesznie, na Bowersach.

>Np.: porównanie Jego Rotela vis Antileon (jako ostatnia "deska" ratunku)!!!

>Dlatego, aby w jakiejś mierze rozstrzygnąć: czy cieszyć się z posiadania trudnych, często dużych

>kolumn (bo wymiana wzmacniacza robi różnicę)? Czy wyrzucić złom i kupić a la tuby, Tannoye itd...

Lutek, 20 Kwi 2010, 12:34

>zukzukzuk, 16 Kwi 2010, 23:42

>Jesli tak, to czy najblizsza sobota bylaby dobrym terminem na spotkanie ?

Lutek, 24 Kwi 2010, 21:12

No tak.

Ta propozycja padła (dodatkowo - czułem się zobowiązany z czasów wątku Pawła - pamiętasz...), bo inaczej nie sposób Cię ugościć.

Niestety - wolisz lubuskie:(

Bez urazy. Niby podajesz jakąś propozycję, ale to nie ma nic do sprawy (testów z "magicznym" przełącznikiem). Nie tak było mówione.

Miałeś być na odsłuchu/porównaniu Antileona vs Rotel u mnie (tzn. w Lesznie, ew. u mnie).

Nie wyobrażam sobie wziąć te 90 kg pod pachę i jechać do Z.Góry. Zresztą, chyba jest nie do ruszenia:)

O ileż łatwiej włożyć w kieszeń przełącznik...

Piszesz tak, jakbym to ja był winny (czy też nie podjął rękawicy), bo mi nie pasuje druga, czy trzecia propozycja... przyjazdu do Zielonej Góry.

Wybacz:)

Audiozakupy, 24 Kwi 2010, 14:10

>Bartek główny teraz podejrzany w tym spisku :-) Największe pochwały dla tub walił a tu taki zonk

>:D

>Dobrze, że wiem, że on to nie specjalnie tylko przez swoją dobroduszność :-)

Nie polecałem dwugodzinnych odsłuchów - ale jak dołożymy jeszcze dwie ?

Łukasz jak masz jutro czas to zapraszam inna elektronika inne pomieszczenie i twoje płyty

Oczywiście bez późniejszych wpisów pozytywnych ,( negatywne mogą być )

Kto ma chęć też zapraszam.

Co komu do tego czy takie spotkania maja sens czy nie? wystarczy ze mnie to bawi a wystarczy mi kilka min by stwierdzic czy dzwiek mi odpowiada a 2 gdz to juz kupa czasu , po 3 gdz gosc zaczyna smiedziec jak ryba i czasem trzeba dac odpoczac domownikom (sa tacy co nie maja umiaru i wtedy moja zona sarkastycznie pyta czy im poscielic i dac recznik)no chyba ze umawiamy sie na spotkanie 2 dniowe z tzw sniadaniem i wczesniejsza bibka do bialego rana to okinie mam nic przeciwko;

Jeszcze do kolegi Arka_45 dwa slowa ; Koledzy cie bili w szkole a dziewczyny nie chcialy z toba chodzic? ,masz jakies klopoty z wlasnym ego i niska samoocene? Bo tak sie wlasnie zachowujesz !

robix

zukzukzuk, 24 Kwi 2010, 21:48

>Lutek, 24 Kwi 2010, 21:12

>No tak.

>Niestety - wolisz lubuskie:(

Nie to..., ale dwa wyjazdy w krotkim okresie i jeszcze trzeci, to troche za wiele. A te Tannoy-e mnie interesuja, bo chce sie zorientowac jak brzmi DC w towarzystwie dodatkowych basowcow.

>Bez urazy. Niby podajesz jakąś propozycję, ale to nie ma nic do sprawy (testów z "magicznym"

>przełącznikiem). Nie tak było mówione.

>Miałeś być na odsłuchu/porównaniu Antileona vs Rotel u mnie (tzn. w Lesznie, ew. u mnie).

>Nie wyobrażam sobie wziąć te 90 kg pod pachę i jechać do Z.Góry. Zresztą, chyba jest nie do

>ruszenia:)

>O ileż łatwiej włożyć w kieszeń przełącznik...

No przeciez od razu zlozylem wtedy propozycje przyjazdu do Ciebie co do tej soboty. A poniewaz Ci nie pasowala i wyszla sprawa tych kolumn w "Audiozakupy", wiec mialbym ochote posluchac i porownanac. Takie porownania nawet bardziej mnie interesuje niz wzmakow, na ktorych od dawna sie zawodze, gdyz graja identycznie.

No..., moze jeszcze kiedys nadazy sie okazja spotkac na odsluchach wzmakow.

Oooo..., widzisz... A moze Ty mialbys ochote wpasc do mnie posluchac Tannoy-kow (bez zadnych testow).

Wygodnie, pociagiem bezposrednim, krotki czas przejazdu.

Np. 7:04 z Leszna i u mnie 9:36

Prawda ze niezbyt dluga podroz.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

"Obywatelu" robix....powiem tylko tyle ze jak ja juz sluchalem muzyki to wasc jeszcze spokojnie ....wchodzil pod szafe na stojaco ...o tyle :), a ze szkola to nie wiem co tam porabialiscie bo trzeba odroznic ...krytyke postepowania od krytyki osoby...nie najlepiej z tym na forum....

Areczku wiek tu ma drugorzedne znaczenie a ja mlodzikiem tez juz nie jestem wiec badz laskaw oszczedzic mnie i innym glupawych gornolotnych kocopolow bo nikomu to tu nie jest potrzebne!

robix

Lutek, 24 Kwi 2010, 22:27

To mi się podoba (rano). Tzn. nie mam innego wyjścia (póki co). Tylko nie w weekendy:( Pracuję wówczas od 11.00 do 18.00. W dni powszednie 15-16 do 22.00 - więc wyrobię!

Ale za to XII, I i II miesiąc - WOLNE!!!

Tak więc jeśli "zachorujesz" lub weźmiesz dzień wolnego - do południa JESTEM (ale proszę po 1 maja). Lecz będę nalegał na REWIZYTĘ!

Nie tak jak nowosolanie. Ja u nich 5 razy, oni u mnie raz:( jakby jakie cuda mieli:)

Pozdr.

Przeca jasno piszę:) Ale przez 9 miechów. Takie zlecenie. Póki nie nauczę się kombinować...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.