Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy program do odtwarzania stereo.

Tumak5

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

Dildoo, 17 Wrz 2007, 20:12

>Czyli zaraz, majac audigy 2 i gowniane 5.1 chcac miec na takim zlomie stereo trzeba sciagnac ASIO,

>zainstalowac foobara, przegrac go gdzies tam, ustawic jak kolega na screenach wyzej i bedzie lepiej

>tak:P?

Jeżeli ktoś nie ma większych wymagań co do jakości dzwieku - to tak.

W każdym innym wypadku zdecydowanie lepszy efekt daje najtańsza E-mu lub M-Audio Audophile.

Jeżeli chcesz konkurowac z hi-endowymi klockami - to kup Lynx 2, w cenie nieco powyżej 3 000 zł. Wtedy mało co z lepszych odtwarzaczy zawalczy z taką kartą.

-> rochu

Ja jestem w błędzie czy po prostu nie wkleił Ci się cały cytat gotyka1? ;)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

camle> A jednak działa :D

Kwestia ustawienia Wine ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Qubric masz Prodigy HD2 ze polecasz? jesli tak napisz jak wrazenia bardzo jestem ciekawy, ktos pisal w innym watku ze przy dodatkowych programach sa jakiejs trzaski przy HD2 spowodowane sterownikami, Sluchasz jej na Foorbarze?

Chodziło o Prodigy 7.1. Obecnie jest nowsza wersja 7.1 LT. Cena ok. 400zł. Procesor VIA ENVY24HT. Brak bajerów w postaci sterowania MIDI. Dobra karta do słuchania muzyki.

A jesli chodzi o Foobara to on się potrafi przycinac kiedy w tle otwartych jest wiele programów. Wtedy powstają takie jakby "trzaski" przeskoki. Ale to nie jest kwestia karty, lecz konfiguracji systemu. Instalacja może tez powodować konflikty z Internet Eksporerem.

Dlatego jestem zwolennikiem przedstawionej już przez kogoś wczesniej, koncepcji osobnego komputera do muzyki.

-> rochu

"O który wpis Tobie chodzi?"

Nie wiem, do kogo jest skierowany Twój wpis z dzsiaj z godziny 20:06:

"gotyk1>

>>Obawiam się, że większość (jeśli nie wszystkie) płyty z muzyką, które posiadasz, powstały na

>komputerze. Miłego słuchania ;)

Nawet nie wiesz dziecko w jakim jesteś błędzie : )"

Kierujesz swoją wypowiedź niby do gotyka1, ale używasz mojej wypowiedz.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

No tak ale ja juz mam karte do kina domowego i jedna mi wystarzczy:) Chcialbym teraz jakas fajna do stereo za 400 zl i juz chcialem zamowic Prodigy HD2 Ale mnie nastraszyli ze trzaska wlasnie przy otwartych wielu programach itd itp.., Nikt nie potrafi mi powiedziec czy bedzie trzaskala na Foobarze z Assio bez otworzonych wielu programow, a nie chce potem plakac po zakupie;). Swoja droga Czy bedzie odczuwalna (dla fana dobrego brzmienia, nie audiofila) roznica pomiedzy Audigy 2 z bajerami do stereo, a prodigy HD2 ? mial ktos takie porownanie?

Więc jak nikt nie może odpowiedzieć mi czy dobrze skonfigurowałem program, to może powie mi ktoś co zrobić by pliki CD image (APE, CUE), program na playlistcie podzielił mi na osobne piosenki, bo widzi je jako jedną całą płytę...

Witam ja używam Foobara(asio i stery prodigy 7.1) i wtyczki Izotope Ozone3+ Audiotrak Prodigy 7.1 hifi- OPA 2107 , słuchawek Beyerdynamic dtx 700 (miałem 2 wzmaki stereo ale sprzedałem i kupuje nowy) .Gra to „coś” bardzo ładnie i przyjemnie na pewno nie high-endowo ale dobrze lepiej niż tanie wierze . Dźwięk nie męczy i jest miękki ,ciepły to co lubię :) w przyszłości mam zamiar zainwestować w wzmacniacz słuchawkowy i beyera dt150 albo 880 zależy od kasy ;) .Ustawiania resemplingu auto, nie wiem czy to wina karty czy może moja wyobraznia tak dziala ale po zwiększeniu resemplera na 192khz utwory jak by się wysuszały lepiej Graja bez zmian czyli dla wav 44.1 niż 192khz. A przecież np. w CD Cambridge Audio był upsampling do hmm 300paru .No ale ja za młody jestem i nie wiem ;P

Tu strona Izotop

Ukryta Zawartość

Opis wtyczki po polsku

Ukryta Zawartość

Oto moje cos ;P

systemaudio1wv6.th.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś sie popsuło ze zdjęciami

Ukryta Zawartość

post-14381-100004614 1190063755_thumb.jpg

post-14381-100004615 1190063755_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qubric, 17 Wrz 2007, 21:53

>Chodziło o Prodigy 7.1. Obecnie jest nowsza wersja 7.1 LT. Cena ok. 400zł. Procesor VIA ENVY24HT.

>Brak bajerów w postaci sterowania MIDI. Dobra karta do słuchania muzyki.

>A jesli chodzi o Foobara to on się potrafi przycinac kiedy w tle otwartych jest wiele programów.

>Wtedy powstają takie jakby "trzaski" przeskoki. Ale to nie jest kwestia karty, lecz konfiguracji

>systemu. Instalacja może tez powodować konflikty z Internet Eksporerem.

>Dlatego jestem zwolennikiem przedstawionej już przez kogoś wczesniej, koncepcji osobnego komputera

>do muzyki.

Owszem, jest to wina nie tyle karty (sprzętu) co sterowników Prodigy (wersja beta!! od lutego!!!).

Mam również X-Fi i w przypadku tej karty takie cuda się nie zdarzają nigdy. (mikser i wyjście w Viscie ustawione na 24/96)

Drugie ale do sterowników - muzyka przez ASIO w foobarze + odpalenie programu korzystającego z karty przez MME powoduje u mnie bardzo ładny BSOD ze sterownikiem HD2 w roli pierwszoplanowej ;)

Jak duże znaczenie ma karta, jeżeli chcemy wyprowadzić jedynie sygnał cyfrowy optyczny (toslink) z PC-ta a reszta będzie się odbywać w zewnętrznym DACu? Czy jiiter ma w takim przypadku jakieś poważne znaczenie/wpływ?

Przeczytałem ostatnio recenzję, że genialnym rozwiązaniem jest Squeezebox 3.0, gdyż ma wyjście optical out z zegarem . Odpada problem karty dźwiękowej - do squeezeboxa wychodzi się albo wireless albo kablem sieciowym (RJ45).

Odpada też problem gdzie ma się monitor i gdzie wybiera płyty do odtwarzania - może to mieć miejsce chociażby na laptopie bądź desktopie. Nie musi być na "audiofilskim ołtarzyku" monitora:-)

Jak rozumiem z jednej z recenzji to Squeezebox 3.0 połączony toslinkiem do wysokiej klasy DACa dorównuje klasą najlepszym transportom.

A co sądzicie o XXHighEnd?? Ponoć najlepiej grający player.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ok - moja wersja rzeczywistości (ta bardziej realna): player może grać poprawnie albo być popsuty (mieć błędy) i nie grać poprawnie.

jeśli chodzi o dekodowanie MP3 (o coś jeszcze chodzi??) to są "bitowo zgodne" - jedyne różnice, które mogą zachodzić wynikają ew. z błędów zaokrągleń i i są na granicy szumu cyfrowego.

...różnice to tylko wyobraźnia

jeśli chodzi o dekodowanie MP3 to dekodery rożnia się znacznie !

I nie trzeba mieć tu super wypasionego sprzętu, tylko poprawnie zakodowaną MP3 i dobry słuch.

Różnica jest oczywista. Ja słuchając słucham ogólnego obrazy dzwiękowego i staram się co tylko jakiś czas skupić na poszczególnych dźwiękach.

Wsłuchując się pieczołowicie w określony dźwięk i wyobrażanie sobie jak to pięknie brzmi i/lub próbowanie się doszukać czegoś świetnego w brzmieniu. Możę nie być zbyt dobre, bo to wyobraźnia nas czasem wspomaga.

Czasem otwieram dwa odtwarzacze, robie pauze w określonym momencie i puszczam bezpośrednio ten sam utwór w drugim. Rożnica od razu jest wówczas dla mnie jak na dłoni.

Nie mogłem znaleźć tego ASIO w konfiguracji - w końcu dzięki temu wątkowi doczytałem (i zobaczyłem na screenach - dzięki), że trzeba to ściągnąć. Po zainstalowaniu mi się pojawiło, ale nie nie mam żadnego urządzenia do obsługi?? Czy to wina prostej karty (zintegrowana) czy czegoś innego?

W sumie i tak bez ASIO (co by to nie oznaczało:) jestem hiper zadowolony z foobara - bo gra wyraźnie lepiej; jak bym nie usłyszał to bym nie uwierzył, że może być taka różnica:))

Słychać ją nawet na głośniczkach w laptopie gdzie sobie też od razu go zainstalowałem.

i znalazłem sobie odpowiedź:

Ukryta Zawartość

ale chętnie posłucham jeszcze komentarzy o co w tym wszystkim chodzi; idę poeksperymentować z soundem:)

Ukryta Zawartość

nie mam jakiegoś urządzenia albo połączenia? mapowania? W tabelce mam:

Device Channel |

Not connected 1

Not connected 1

Help!:)

idę spać...

Foobar rules (nie mogę się oderwać od dźwięku z w słuchawkach)

Czym jest ASIO?:

Sposób zarządzania danymi audio, opracowany przez firmę Steinberg, będący podstawową metodą dostępu do kart dźwiękowych i interfejsów audio w sekwencerze Cubase. ASIO został zaakceptowany przez szereg firm zajmujących się wytwarzaniem sprzętu i oprogramowania, dzięki czemu stał się jednym z popularniejszych sposobów zarządzania hardwarem z poziomu programów muzycznych.

ASIO zarządza wszystkimi parametrami sygnałów i urządzeń, jak częstotliwość próbkowania, rozdzielczość bitowa i synchronizacja pomiędzy sygnałami audio, MIDI i wideo. Dzięki temu użytkownik uzyskuje bardzo małą wartość opóźnienia (sięgającą kilku ms), wysoką jakość dźwięku oraz możliwość sprawowania kontroli nad systemem nagrywająco-odtwarzającym.

Obecnie technologia ASIO jest stosowana zarówno w komputerach PC, jak i MacIntosh.

(wikipedia)

Dlaczego ASIO?:

Zakładam, że większość używa Win XP, rajt ?

W Win XP standardowo sygnał audio z np. Windows Media Playera za pośrednictwem API DirectSound leci przez takie warstwy logiczne (softwaru) jak kmixer i warstwa abstrakcji sprzętu (Win XP nie daje absolutnie możliwości bezpośredniego dostępu do sprzętu) i dopiero jest odwołanie do fizycznej warstwy sprzętu, czyli naszej wspaniałej karty sound. W skrócie: dane lecą przez szereg nie potrzebnych, programowych rzeczy z czego najgorszy jest kmixer bo ten faktycznie miesza w tych danych. Już nie pamiętam co dokładnie robi ale wiem, że to było straszne (zdaje się, że obcinanie bitów, pasma przenoszenia, drobny resampling na kiepskich algorytmach etc.).

Zastosowanie ASIO pomija cały ten cyrk i strumień danych audio kierowany jest BEZPOŚREDNIO do warstwy sprzętowej (karty sound) bezstratnie. Jeśli ktoś nie słyszy różnicy między aplikacją WDM (DirectSound) typu WMP po przejściu przez kmixera (tylko Win xp) a aplikacją działającą w oparciu o ASIO to szczerze współczuję...

Czy ja mogę mieć ASIO?:

Karta MUSI wspierać ASIO sprzętowo aby można było korzystać z tego dobrodziejstwa. Mimo tego aby korzystać z ASIO należy zainstalować drivery do karty z obsługą ASIO oraz odpowiedniego plugina w odpowiednim odtwarzaczu audio (np. ASIO support dla Foobara2K).

Co jeśli moja karta nie wspiera ASIO?:

Nie ma paniki, można zastosować coś bardzo zbliżonego w założeniach czyli albo kernel streaming (plugin KS do Foobara2K) albo ASIO4all. Każda z tych rzeczy to NIE TO SAMO co czyste ASIO wspierane sprzętowo, ale fakt jest taki, że każda z tych rzeczy pomija kmixera. Przyznam szczerze, że jeśli patrzeć uchem tylko przez pryzmat jakości dźwięku to między ASIO4all, KS a ASIO II raczej nikt nie zobaczy uchem różnicy.

W kwesti tego, że sam Foobar2K gra lepiej niż inne odtwarzacze:

Czytam Wasze spostrzeżenia o "wtyczkach zgodnych z oryginałami" etc. i zaryzykuje stwierdzenie, że kojarzy mi się to mniej więcej z tym co "magiczne podkładki pod audio" albo "trzymacze kabli", poprawiające dźwięk.

Jestem w 100% zgodny z tym co napisali twórcy Foobara2K czyli, że sam w sobie player nie gra lepiej niż inne playery. Jego przewaga zaczyna być słyszalna tylko i wyłącznie w Win XP gdy zastosujemy ASIO lub KS, bo inne playery będą chodziły poprzez Direct Sound - a co za tym idzie - kmixera. O ile oczywiście do nich również nie zastosujemy odpowiednich pluginów...

Dekodery:

Tu jest racja. Jeśli ktoś słucha mp3/mp4 wysokiej jakości to ma znaczenie jaki odtwarzacz wybierze bo one różne dekodery mp3/mp4 mają zaimplementowane w sobie. Najlepszym z tego co pamiętam był Cool Player. Ale dekoder mp3, z którego korzystał można było też ściągnąć jako plugin do innych odtwarzaczy, standardowo korzystających z podstawowej implementacji LAME. Cool Player jest oparty o to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i dlatego może dawać przewagę przy dekodowaniu mp3/mp4. Ale na tym koniec, bo brak wsparcia dla ASIO czy chociaż KS go praktycznie eliminuje.

Na koniec dodam, że w zasadzie cała społeczność Head-fi.org, ludzi-zapaleńców stosujących najlepsze karty sound + najlepsze słuchawki używa Foobara + ASIO. Bo chyba do czystego WAV PCM jak na razie nic lepszego nie wymyślono.

Ukryta Zawartość

Zaś dla fanów wysokiej jakości mp3/mp4 dobrym rozwiązaniem może być winamp plus:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) plus: ASIO output support:

Ukryta Zawartość

Tylko pytanie na ile MAD będzie lepszy i czy w ogóle różnice będą słyszalne między nim a dekoderem mp3 stosowanym w Foobarze2K (mpg123) ? Koledzy z zagranicy w 2004 roku chyba próbowali porównać (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) ale coś czuje, że się chyba poddali ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Komputer do muzyki?

Te karty Audigy Prodigy Emu itp itd i tak sie wykładają przy brzmieniu jakie oferuje dobry klocek.Audigy 2, X-Fi i Emu 1212M miałem,uszy też mam.Pewnie nie uwierzycie ale Audigy 2 w moim odczuciu zagrało gorzej już od Diory CD 704,a przecież to nawet nie jest żadna referencja.Przerabiałem Foobary,mp3 bity i niby bezstratne formaty ale już do tego nie wróce.Jednak pozostane wierny vintage.

-> kb1014

Brawo za dobrą robotę i garść prawd.

Nic dodać

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.