Skocz do zawartości
IGNORED

K2 HD Sound - REWELACJA !!!

preston74

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Nie wiem czy było, znalazłem przypadkowo taki wywiad z twórcą XRCD:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Słyszałem kilka płyt XRCD i bardzo mi się podobały, z wyjątkiem Dire Straits "Brothers in Arms" - jak już ktoś wcześcniej napisał, uszy krawią - momentami słychać coś co określiłbym jako przesterowania.

• 1 miesiąc później...

Peter Daniel, 12 Gru 2007, 20:57

>Ciesze sie ze wyjasnilismy sobie te kilka spraw.

>

>A z drugiej strony, aby ocenic walory muzyczne dysku, wbrew ogolnie przyjetej opinii, wcale nie

>potrzeba super sprzetu. Wiekszosc plyt XRCD ktore sluchalem (sam posiadam ok 25 szt) sa nagrane

>zbyt technicznie i "chlodno". Raczej nie angazuja w odsluch a uwage glownie pochlania analiza

>techniczna nagrania czy poszczegolnych dzwiekow. Osobiscie nie sprawia mi to wiekszej przyjemnosci,

>i slucham ich tylko wtedy kiedy chce sie delektowac samymi dzwiekami (swego rodzaju audiofilskie

>zboczenie).

>

>Dodam tez, ze kiedykolwiek projektuje jakies urzadzenie lub robie modyfikacje sprzetu, niechetnie

>uzywam plyt XRCD; nie posiadaja one w zbytniej obfitosci tego co w obrazie dzwiekowym cenie

>najbardziej: umiejetnosc przekazania intencji artysty i potencjal emocjonalny jakie te intencje

>zawieraja.

>

>I ta wlasnie umiejetnosc staram sie zachowac w swoich produktach, nie kazdy jest jednak w stanie to

>zauwazyc.

zbyt techniczne (sztuczne/pozbawione emocji ) nagranie to moim zdaniem np. nagranie Sara K. (XRCD) ale generalnie idzie ku lepszemu proponuję posłuchać Judas Priest - Sad Wings of Destiny(najlepszy przykład w mojej skromnej płytotece jak należy realizować płyty oddając pełny przekaz intencji i emocji artysty!!), Alexander Brailowsky - Chopin Waltzes, Terry Evans - Put It Down, Arthur Rubinstein - Chopin: Scherzos, Eagles - Hell Freezes Over, Johnny Griffin Sextet - The Little Giant...

• 3 miesiące później...

jeśli kogoś interesuje, obecnie płyty XRCD w najniższej cenie są na cduniverse.com, po przeliczeniu wychodzi jak za zwykły CD z Empiku ;-)

PS sam się jeszcze zastanawiam nad zakupem, jako że wiele z pozycji które mnie interesują są również na SACD a w dodatku wydania SACD są tańsze...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki, Audioholik.

Chyba na próbę zamówię ze dwie sztuki.

V.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

...ja z tych XRCD lub XRCD24 mam głównie wytwórni japońskiej TBM - i mam takie wrażenie, że one strasznie kiepskie są z przestrzenią - jak trio jazzowe (np. Tsuyoshi Yamamoto czy Isao Suzuki) to mam dokładnie: kanał lewy, kanał prawy i środek - jakoś mało urozmaicona ta przestrzeń.

Nie powaliły mnie płyty xrcd...

>Violet

nie ma sprawy, przynajmniej nie są to już ceny jakie oferuje np. niemiecki amazon.de

Ukryta Zawartość

chociaż nie zaszkodziłoby gdyby cduniverse postarało się jeszcze trochę zejść z ceną :-)

post-17470-100000847 1214171430_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Violet

nie ma sprawy, przynajmniej nie są to już ceny jakie oferuje np. niemiecki amazon.de

Ukryta Zawartość

chociaż nie zaszkodziłoby gdyby cduniverse postarało się jeszcze trochę zejść z ceną :-)

Ukryta Zawartość

Audioholik- miałem ten sam problem i wybrałe SACD. Jakoś przyjemniej jest wkładac do szuflady odtwarzacza prawdziwą gęstą płytę, zamiast w sumie zwykłej CD, bo XRCD to przecież wciąż zwykły nosnik CD tyle że producent niby więcej się stara przy nagraniu bla bla bla...

Zraziła mnie kiepska jakoś XRCD Tiny Turner, Judas Priest i kilku innych, chociaż Dire Straits powala- tu z kolei kłania się doskonała jakoś zwykłego wydania. Może po prostu z formatu CD juz nie da się więcej wycisną i tyle.

Wykonawcy których słucham przenieśli się w rejony SACD, DVDAUDIO, a do tego nawet nasz krajowy Behemoth wydaje na winylu, więc nie ma sensu bawic się w CD nawet namaszczone jakimis wynalazkami typu K2 itp. Nawet HDCD juz sie skończył, Panasonic w nowych odtwarzaczach DVD juz nie montuje tego dekodera, natomiast DVDAUDIO zagościło w odtwarzaczach BluRay a to cos oznacza.

asfanter, 23 Cze 2008, 18:13

>Audioholik- miałem ten sam problem i wybrałe SACD. Jakoś przyjemniej jest wkładac do szuflady

>odtwarzacza prawdziwą gęstą płytę, zamiast w sumie zwykłej CD, bo XRCD to przecież wciąż zwykły

>nosnik CD tyle że producent niby więcej się stara przy nagraniu bla bla bla...

>Zraziła mnie kiepska jakoś XRCD Tiny Turner, Judas Priest i kilku innych, chociaż Dire Straits

>powala- tu z kolei kłania się doskonała jakoś zwykłego wydania. Może po prostu z formatu CD juz nie

>da się więcej wycisną i tyle.

>Wykonawcy których słucham przenieśli się w rejony SACD, DVDAUDIO, a do tego nawet nasz krajowy

>Behemoth wydaje na winylu, więc nie ma sensu bawic się w CD nawet namaszczone jakimis wynalazkami

>typu K2 itp. Nawet HDCD juz sie skończył, Panasonic w nowych odtwarzaczach DVD juz nie montuje tego

>dekodera, natomiast DVDAUDIO zagościło w odtwarzaczach BluRay a to cos oznacza.

ostatnimi czasy kompletuję serię muzyki poważnej wytwórni RCA Victor Living Stereo na SACD, niby te same płyty są na XRCD, ale jednak jak mogę wybrać XRCD lub SACD wybór może być tylko jeden tzn SACD. Co innego gdy coś dostępne jest tylko na zwykłym CD i na XRCD, tutaj z chęcią skorzystam z tej drugiej opcji.

Przy okazji, nie wiem o jakiej płycie Judas Priest mówisz, ale jeśli o Sad Wings of Destiny to jest to w mojej ocenie jeden z najlepiej zrealizowanych albumów wszechczasów, pamiętam że jak pierwszy raz wrzuciłem ten XRCD to szczene miałem na podłodze...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Miałem okazję wysłuchać kilku tych samych utworów nagranych na tradycyjnych cd i na XRCD.

Moim zdaniem realizacje XRCD są efekciarskie i nienaturalne.

Podobnie jest z maślanką, gdy piję mrągowską wydaje się być pyszna i taka kremowa, ale gdy od czasu do czasu kupię sobie na targu prawdziwą maślankę,doceniam jest naturalny smak.

I tak jest z płytkami cd, ja wolę te prawdziwe wersje, a nie podkręcane w celach marketingowych.

tomaen, 23 Cze 2008, 19:37

>Witam.

>Miałem okazję wysłuchać kilku tych samych utworów nagranych na tradycyjnych cd i na XRCD.

>Moim zdaniem realizacje XRCD są efekciarskie i nienaturalne.

>Podobnie jest z maślanką, gdy piję mrągowską wydaje się być pyszna i taka kremowa, ale gdy od czasu

>do czasu kupię sobie na targu prawdziwą maślankę,doceniam jest naturalny smak.

>I tak jest z płytkami cd, ja wolę te prawdziwe wersje, a nie podkręcane w celach marketingowych.

może słuchałeś jakiś wczesnych test CD, przesłuchaj w takim razie Judas Priest - Sad Wings of Destiny(XRCD), albo Terry Evans - Put It Down(XRCD), Pepe Romero - Flamenco (K2HD), Bill Evans - Waltz For Debby (XRCD24), Johnny Griffin Sextet - The Little Giant (XRCD), a pewnie zmienisz zdanie, realizacje te nie są ani efekciarskie ani nienaturalne, osobiście nie słyszałem lepiej zrealizowanych red booków...

szkoda że nie mają na cduniverse tych dwóch płyt, wie ktoś gdzie można by je dostać?

Ukryta Zawartość

post-17470-100000807 1214250261_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

asfanter,

>więc nie ma sensu bawic się w CD nawet namaszczone jakimis wynalazkami

>typu K2 itp. Nawet HDCD juz sie skończył, Panasonic w nowych odtwarzaczach DVD juz nie montuje tego

>dekodera, natomiast DVDAUDIO zagościło w odtwarzaczach BluRay a to cos oznacza.

HDCD się skończył zgodnie z przewidywaniami: kupił go Microsoft i chciał zbyt dużo kasy za licencje, zarówno od producentów sprzętu jak i wydawców. Jakoś tak to jest na tym świecie że czego się M$ nie dotknie to kupa ;)

BluRay i DVDAudio bym się nie podniecał - Sony pomimo wygranej walki o format wciąż mało tych odtwarzaczy sprzedaje więc starają się zwiększać sprzedaż jak mogą.

Wielokrotnie zostało udowodnione że z CD można uzyskać bardzo dobrą jakość dźwięku i przesiadka na SACD nie usprawiedliwia kosztów z tym związanych - to wszystko kwestia jakości nagrania i odtwarzacza. Oczywiście nikt nikomu nie broni kupować nowinek technicznych, tylko że trzeba pamiętać że przyrost jakości dźwięku praktycznie nie istnieje.

Myślę że XRCD czy K2HD to dobre technologie, bo pokazują że to nie zawrotna ilość bitów czy kiloherców jest odpowiedzialna za jakość przekazu muzycznego ale właśnie jakość realizacji nagrania. No i trzeba mieć na czym to później odtworzyć.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb, 24 Cze 2008, 16:26

>Wielokrotnie zostało udowodnione że z CD można uzyskać bardzo dobrą jakość dźwięku i przesiadka na

>SACD nie usprawiedliwia kosztów z tym związanych - to wszystko kwestia jakości nagrania i

>odtwarzacza. Oczywiście nikt nikomu nie broni kupować nowinek technicznych, tylko że trzeba >pamiętać że przyrost jakości dźwięku praktycznie nie istnieje.

wielokrotnie zostało też udowodnione że płyty SACD mają lepszą jakość dźwięku niż CD także SACD nie jest jakimś audio voodoo - różnica istnieje i jest słyszalna:-)) Przesiadka na SACD wcale nie wydaje się kosztowna jako że odtwarzacze SACD/CD nie odbiegają cenowo od zwykłych CD playerów, a same płyty SACD są nawet tańsze niż omawiane tutaj wydania K2HD/XRCD

>Myślę że XRCD czy K2HD to dobre technologie, bo pokazują że to nie zawrotna ilość bitów czy

>kiloherców jest odpowiedzialna za jakość przekazu muzycznego ale właśnie jakość realizacji nagrania.

>No i trzeba mieć na czym to później odtworzyć.

K2 polega przecież m.in. na użyciu nowinki technologicznej w postaci większej ilości bitów i kiloherców w trakcie remasteringu płyty, z drugiej jednak strony zgadzam się, że ważny jest sam proces tworzenia nagrania i umiejętności inżynierów dźwięku, no ale studio Victor nie ma tu monopolu na dobrych inżynierów od dźwięku....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>wielokrotnie zostało też udowodnione że płyty SACD mają lepszą jakość dźwięku niż CD także SACD nie

>jest jakimś audio voodoo - różnica istnieje i jest słyszalna:-))

Wszystko zależy co się z czym porównuje. SACD potrafi zabrzmieć naturalniej, ale to głównie dlatego że w przypadku SACD materiał dźwiękowy jest dużo lepiej przygotowany. Znane są historie celowej degradacji dźwięku na warstwie CD - wszystko po to żeby SACD sprzedawało się lepiej.

>Przesiadka na SACD wcale nie wydaje

>się kosztowna jako że odtwarzacze SACD/CD nie odbiegają cenowo od zwykłych CD playerów, a same płyty

>SACD są nawet tańsze niż omawiane tutaj wydania K2HD/XRCD

Z tym nie moge się zgodzić. Proszę o propozycję dobrego odtwarzacza SACD w cenie porównywalnej z CD gdzie odtwarzacz SACD oferuje lepszą jakość. Sony i ich licencje na SACD podnoszą koszt sprzętu przy podobnej jakości wykonania. Zresztą jakość wykonania i cena odtwarzacza to temat na odrębną dyskusję...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Pioneer PD-D6, PD-D9...

ogólnie każdy SACD/CD player ma lepszą jakość odtwarzania na warstwie SACD niż CD, czy to SACD player Yamaha, Pioneer, Esoteric, Marantz, Linn etc, jedyny przypadek w którym pamiętam oceniono na jednakowym poziomie warstwę SACD i CD był najdroższy model Accuphase'a.

też mam wątpliwości co do realizacji SACD - słuchałem topowego (lub drugiego od góry) Accuphase i mam mieszane odczucia - SACD było bardziej "kremowe" i zbyt łągodne, CD miało lepszą dynamikę i realność

>ogólnie każdy SACD/CD player ma lepszą jakość odtwarzania na warstwie SACD niż CD, czy to SACD

>player Yamaha, Pioneer, Esoteric, Marantz, Linn etc, jedyny przypadek w którym pamiętam oceniono na

>jednakowym poziomie warstwę SACD i CD był najdroższy model Accuphase'a.

Właściwie nie o to pytałem.

To jest jasne że przeciętny odtwarzacz SACD będzie miał lepszą jakość z toru SACD niż CD, producenci dodają kompatybilność z CD na doczepkę, żeby klient przy porównaniu obu warstw płyty utwierdził się w przekonaniu o dobrym zakupie. Chodziło mi o odtwarzacz SACD za np. $1000 który byłby znacznie lepszy od odtwarzacza CD za $1000.

Zresztą na przykładzie Accuphase sam niechcąco przyznałeś że przy dobrze wykonanym torze zarówno SACD jak i CD różnice w dźwięku są pomijalne - i to cały czas staram się tu powiedzieć. SACD to jest z pewnością świetny produkt marketingowy, ale sama technologia SACD według mnie nie przynosi znaczącej poprawy.

mlb, 24 Cze 2008, 20:44

>>ogólnie każdy SACD/CD player ma lepszą jakość odtwarzania na warstwie SACD niż CD, czy to SACD

>>player Yamaha, Pioneer, Esoteric, Marantz, Linn etc, jedyny przypadek w którym pamiętam oceniono

>na

>>jednakowym poziomie warstwę SACD i CD był najdroższy model Accuphase'a.

>

>Właściwie nie o to pytałem.

>To jest jasne że przeciętny odtwarzacz SACD będzie miał lepszą jakość z toru SACD niż CD, producenci

>dodają kompatybilność z CD na doczepkę, żeby klient przy porównaniu obu warstw płyty utwierdził się

>w przekonaniu o dobrym zakupie. Chodziło mi o odtwarzacz SACD za np. $1000 który byłby znacznie

>lepszy od odtwarzacza CD za $1000.

>

>Zresztą na przykładzie Accuphase sam niechcąco przyznałeś że przy dobrze wykonanym torze zarówno

>SACD jak i CD różnice w dźwięku są pomijalne - i to cały czas staram się tu powiedzieć. SACD to jest

>z pewnością świetny produkt marketingowy, ale sama technologia SACD według mnie nie przynosi

>znaczącej poprawy.

czyli wynika z tego że SACD to audio voodoo i marketing, różnice są pomijalne, lub nawet jak stwierdził josef, CD ma lepszą dynamikę niż SACD:-)nic tylko inwestować w jedyny na świecie odtwarzacz Acuuphase za kilkadziesiąt tysięcy złotych który zagra CD na takim samym poziomie jak na warstwie SACD

PS jak widać wszystko jest kwestią słuchu i subiektywnych odczuć słuchacza, są w każdym bądź razie na rynku różne opcje i każdy ma wolność wyboru LP, SACD, XRCD, CD, mp3

audioholik, 23 Cze 2008, 21:44

>szkoda że nie mają na cduniverse tych dwóch płyt, wie ktoś gdzie można by je dostać?

Spróbuj tutaj. Wygląda, że to wydania, których szukasz. Ceny minimalne. Choć nie wiem, czy wysyłają do Polski.

Art Pepper:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Monk:

Ukryta Zawartość

Znalazłem je przez allmusic.com - zawsze wchodź i sprawdzaj "sellers" przy danym tytule. Od razu możesz też porównać ceny. Przechodzisz stamtąd bezpośrednio do strony z płytą w sklepie. Zdarzyło mi się tak kupić jedną na cduniverse, choć wyszukiwarka na stronie sklepu pokazywała, że tego tytułu nie ma.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

IMHO to dobrze, że są różne dostępne różne wariacje płyty CD, czy to SACD, czy XRCD, K2HD lub inne. Warto poszukiwać dobrego dźwięku i chwała tym, którzy to jeszcze robia (m.in. Victor). My zaś mamy większy wybór formatów dźwięku, z którego możemy skorzystać albo nie. Ja sobie skromnie korzystam, bo uważam, że warto. I nie wieszczę wcalę jak niektórzy szybkiego końca HDCD lub SACD. One w moim przekonaniu będą dalej istnieć i być może dalej jakoś ewoluować.

V.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

jensen, 24 Cze 2008, 21:12

>audioholik, 23 Cze 2008, 21:44

>

>>szkoda że nie mają na cduniverse tych dwóch płyt, wie ktoś gdzie można by je dostać?

>

>Spróbuj tutaj. Wygląda, że to wydania, których szukasz. Ceny minimalne. Choć nie wiem, czy wysyłają

>do Polski.

>

>Art Pepper:

>

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

>

>Monk:

>

Ukryta Zawartość

>

>Znalazłem je przez allmusic.com - zawsze wchodź i sprawdzaj "sellers" przy danym tytule. Od razu

>możesz też porównać ceny. Przechodzisz stamtąd bezpośrednio do strony z płytą w sklepie. Zdarzyło mi

>się tak kupić jedną na cduniverse, choć wyszukiwarka na stronie sklepu pokazywała, że tego tytułu

>nie ma.

dzięki za link, nie znałem tego allmusic.com... cena walmarta to naprawdę Best Buy, 12$ za nowe wydanie K2, z tym że jak patrze to niestety wysyłają tylko do USA i krajów sąsiednich:-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dużo ciekawego jazzu w realizacjach K2...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jest też pare płyt Creedence Clearwater Revival

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.