Skocz do zawartości
IGNORED

K2 HD Sound - REWELACJA !!!

preston74

Rekomendowane odpowiedzi

Mają pewnie mniej wyraźne krawędzie, i kontrast między 0 i 1 powinien być mniejszy przy duzej predkosci zapisu. Podobnie zachowują się równiez niektóre "audiofilskie" odtwarzacze, np Arcam Alpha 9 (laser zdaje się Sony), starsze transporty Audiomeki (Philips) itp.

Marek,

>Mają pewnie mniej wyraźne krawędzie, i kontrast między 0 i 1 powinien być mniejszy przy duzej

>predkosci zapisu.

W takim razie czytnik musi bardziej "wysilac sie" zeby odczytac zapis, moze to jakos wplywac na jakosc danych?

Wiem ze odtwarzanie cdr raczej szkodzi laserowi, moze cos w tym jest...?

Tylko glosno mysle...;)

Who's Afraid of Music?

O - ten mniejszy "kontrast" na cedeerach o którym wspomniał Marek jak również sama struktura płyt CDR ma zapewne wpływ na to całe zamieszanie z "słyszalnie gorszą" jakością tych ostatnich (bo w jitter jako istotny czynnik to ja zbytnio również nie wierzę)... generalnie to nikt nie wie o co chodzi - choć jak widać można to zmierzyć.... Pora zmienić nośnik ;)

Dziś od rana przesłuchałem sobie dokladnie ta płytkę samplera K2 HD.

I stwierdzam, że ponad połowa realizacji to nic specjalnego. Bardzo przestrzennie tylko. Sa też dobrze zrealizowane kawałki.

Ale większość to poprostu sama sztuczność, uwydatnione delikatne efekty, nienaturalna prezentacja, ponadto przestrzeń niektórych instrumentów jest iście sztuczna, nachalna. Mam nadzieje, że inne płyty K2 nie posiadaja też tylko po kilka dobrze zrealizowanych kawałków.

Jednak stwierdzam, że jedynie dobrze remasterowana płyta jaka słyszałem, to nowoczesny remastery o niskich zniekształceniach z First Impression w HDCD !!! (oprócz MFSL)

Wystawiłem wam dwa kawałki z tej płyty Patrici B. i jak się okazało to nie tylko ja tu mam racje. ;-) Klasa !!!

Chyba słyszeliście?

Niektóre kawałki z K2 niestety po prostu nie maja nawet startu to tej płyty w HDCD Patricii B.

Żeby tylko więcej wydawano płyt choć w takiej podobnej, genialnej jakości.

nachalność? sztuczna przestrzeń? uuu, zupełnie. Owszem nie wszystkie kawałki robią wrażenie, ale jak dla mnie większość cechuje inny,ciekawszy, zdecydowanie bardziej realny i przestrzenny przekaz od standardowych CD. Wszystko, tylko nie nachalność...co Ty masz za playera? :P

pzdr.

Jędrek

Akurat mam okazje przeprowadzić dokładne odsłuchy na Audionet ART V2

Nie jest to dla mnie naturalna prezentacja, przestrzeń coniektórych instrumentów jest dla mnie nieprawdziwa,

Instrumenty coniektóre nigy tak nie brzmia.

Uważszasz że ta płyta nie ma żadnych wad ?

Dla mnie nie liczy sie tylko, że to brzmi wyraziście, ciekawie i bardzo przesrzennie.

Zawsze zwracam uwagę na inne aspekty jak neutralność, jakość wybrzmiewań.

Tak, ale różnice sa minimalne w stosunku do tłoczonych, od właścicliela wiem iż odtwarzacz idealnie wsołpracuje ze starymi Varbatimami AZO. Takowa płytę własnie wypaliłem na plextorze.

>Zerkos

Ja otatnio używam tylko złotych Emteków

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale z ciekawości wypaliłem tę płytę K2 na srebrnej płytce Platinum.Na złotej jest bardziej prawdziwie i mniej sztucznie :)

Ukryta Zawartość

Jeszcze raz link bo sie nie otwiera

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o ta płytę to jest moja prywatna, nie ścigana z torrenta.

Wystawiłem już dwa przkładowe kawałki kilka stron wcześnjej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Leszek B

Dobra dobra, pomyśl też że nie każdy ma dobry słuch i tu się spierałem z innymi nie raz podczas odsłuchu.

Każdy może sobie interpretować K2 płytę tak jak chce. Dla mnie nie jest jest to ideał, zwłaszcza że słyszałem jak graja instrumenty podczas rejestracji. To nie jest mój typ dźwięku jeśli chodzi o klasykę.

No pewnie tak najlepjej, kupywać dobre płyty za swoj kasę i całe wystawiać dla wszyskich na zachciankę innych.

Pobierzcie choć te dwa.

To bardzo dużo, ponieważ inni raczej nie chca zgrać ani jednego. :P

K2 był gdzieś po środku stron tego postu, już mi sie nie chce szukać ;-)

Ok , mogę się zgodzić ale chyba nie twierdzisz że ta sciagnieta płyta gra (przy najmniej u mnie ) jak oryginalna.

Dopuki nie porównam z oryginałem to za duzo nie bedę krytykował.

Ok znalazłem to K2 :-O

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zerkos,

>Ok znalazłem to K2 :-O

>

>

Ukryta Zawartość

Znalazlem we wczesniejszych wpisach :)

Ok, sciagnalem plik. Dopisalem rozszezenie, otworzylem w BitSpirit, ale w opcjach pliku zero :(

Co jest nie tak?

Ukryta Zawartość

Who's Afraid of Music?

Leszek B, 27 Wrz 2007, 12:03

>Ok , mogę się zgodzić ale chyba nie twierdzisz że ta sciagnieta płyta gra (przy najmniej u mnie )

>jak oryginalna.

Ja i większość ludzi którzy się tu wypowiadają by się mocno zdziwił gdyby nie brzmiała jak orginalna... choćby dlatego że nikt nie zna choćby jednej przyczyny dla której by nie miała grać jak orginalna :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

No jeżeli tylko z tego powodu że nikt nie zna choćby jednej przyczyny dla której by nie miała grać jak

oryginalna to mnie nie przekonałeś :)

Nie mam zamiaru prowadzic dyskusji na ten temat.Napisane chyba zostało juz wszystko.Wiem tylko tyle ze u mnie , podkreslam - u mnie , nie udało sie zrobic kopii brzmiacej jednakowo z oryginałem.Bardzo zblizyłem sie do oryginału po użyciu tych złotych Emteków.Róznica jest na tyle mała że jestem w stanie z tym żyć i pogodzic się z tym ze to kopia.

Leszek B, 27 Wrz 2007, 14:08

>Nie mam zamiaru prowadzic dyskusji na ten temat.Napisane chyba zostało juz wszystko.Wiem tylko tyle

>ze u mnie , podkreslam - u mnie , nie udało sie zrobic kopii brzmiacej jednakowo z oryginałem.

Skoro nie masz zamiaru prowadzić dyskusji to może zrób z ciekawości ślepy test? Skoro róznice są tak bardzo słyszalne to nie powinno być problemu... a może kilku niedowiarków takich jak ja się przekona że może coś w tym jest? ;-)

Misfit,

tylko, że ślepy test nawet jeśli da odpowiedź, że różnica istnieje nie odpowie na pytanie, czy kopia jest źle zrobiona, czy może odtwarzacz jedną z płyt czyta lepiej a drugą gorzej.

Nie wiem jak bym wypadł w Slepym tescie z tymi płytami ale na takiej samej zasadzie nie wiem jak bym wypadł porównując w slepym tescie rózne kabelki.

W każdym razie jak chcesz to wpadnij do mnie .Może uda mi się to zaprezentować :).

Mam dwie nagrywarki.Jedną CD i jedną DVD.Juz nawet nie bedę wspominał że tena sam plik z tych nagrywarek tez się trochę rózni :P

Edward, 27 Wrz 2007, 16:06

>tylko, że ślepy test nawet jeśli da odpowiedź, że różnica istnieje nie odpowie na pytanie, czy kopia

>jest źle zrobiona, czy może odtwarzacz jedną z płyt czyta lepiej a drugą gorzej.

To czy kopia jest źle zrobiona można w łatwy sposób sprawdzić. A zawsze jest szansa że w ślepym teście obie płyty jednak zabrzmią identycznie...

PS: Ja nie muszę w nim uczestniczyć, uwierzę w wynik :)

Music, 27 Wrz 2007, 12:36

>Zerkos,

>

>>Ok znalazłem to K2 :-O

>>

>>

Ukryta Zawartość

>

>Znalazlem we wczesniejszych wpisach :)

>Ok, sciagnalem plik. Dopisalem rozszezenie, otworzylem w BitSpirit, ale w opcjach pliku zero :(

>Co jest nie tak?

A mi się ściągnęło bez problemu przez µTorrent.

Słucham sobie prosto z rozpakowanego pliku przez Slimdevice. Fakt nowe nagrania grają ultraczysto, ale trzeba przyznać, że te jazzujące kawałki były zdaje się nagrywane z blisko ustawionych mikrofonów przy instrumentach i przez to słychać bardzo wyraźnie przesuwanie np palców po strunach kontrabasu itp. Według mnie na żywo takie efekty są bardziej stłumione, bardziej realna dla mnie jest realizacja taką jaką robią np Chesky, z jedego stereofonicznego mikrofonu. Ale JVC robi za to większe wrażenie. Zwolenikom starych winyli te nowe realizacje zapewne by się niepodobały.

Właśnie moja kobitka obsłuchała Carmen z K2 a potem jakąś moją inną płytę z Carmen i stwierdziła cyt: "tamta (K2) jest milion razy lepiej razy nagrana."

Natomiast w starych kawałkach np: 7- Czajkowskiego z 1959r i 13- Esther -Kinderpiele z 1972r. szumu do końca nie usuneli i w tle szumi jak z kasetowego magnetofonu. Ale instrumenty grają nadzwyczaj precyzyjnie jak na takie stare nagrania.

Ukryta Zawartość

A właśnie wiekszość tej precyzji, i bardzo cichych dźwięków się usuwa przy odszumianiu.

Dlatego odszumia się w minimalnym stopniu, jako kompromis mędzy nieduża zamiana dźwięku a zmnjejszeniem szumu przy którym własnie ta zmiana dźwięku nie jest bardzo słyszalna.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.