Skocz do zawartości
IGNORED

K2 HD Sound - REWELACJA !!!

preston74

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj w klubie słuchaliśmy tej płyty. Do konca nie dało się wysłuchać prawie żadnego utworu. Nuda, i dźwięk tez nudny.

A potem pojechalismy Hendrixem z winyla. To była jazda !

Zerkos

Pociagnałem te Twoje dwa kawałki.Faktycznie graja pełniejszym dzwiekiem.W K2 przy nich czasami brakuje dzwiekom wypełnienia.

Tylko tak mi chodzi taka myśl (może się mylę ) że temu torrentowi (K2) .ape się nie przysłuzyło :).

No ta płyta jest nie do pokonania.

I nie tylko wypełnienie, wystarczy się wsuchać. Tu jest odczuwalna obecność instrumentów, przyjemne barwy, a nie sztuczność i tak wielka przestrzenność robiaca rzeczywiście dobre wrażenie w K2 HD. Ta płyta Patricii, chyba dzięki niezwykle małym zniekształcenia mnie zupełnie nie męczy, bo co innego oprocz tej przyjemnosci w dźwiękach by sie do tego przyczyniło...

A co do ape, ape raczej nic tu do rzeczy nie ma ;-)

Pomijajc nawet jakieś błędy odczytu z płyty CD-R.

Po prostu taka jest ta realizacja na K2, ma wpłynać bardzo na suchajcego, tak by postanowił zakupić jeszcze inne płyty z tej wersji.

Mi też nie odpowiadaja zbytnio ta rplytka, szczególnie niektóre kawałki z K2 HD, ale oczywiście realizacja ta nie jest zła porównujac np. obecnie wydawane, przekompresowane remastery.

Ot każdy inaczej postrzega brzmienie i kieruje się podczas odsłuchu.

Dziś na spotkaniu w Giżycku słuchaliśmy płyty nagranej w tym systemie.

Faktycznie brzmi dobrze ale czy lepiej od dobrych realizacji XRCD czy HDCD to trzeba mieć ten sam materiał i porównać.

-> Zerkos

Wrzucone przez Ciebie kawałki brzmią moim zdaniem fantastycznie. Rzadko mam przyjemność posłuchania tak dobrze zrealizowanych nagrań. Niestety, muzyka to nie mój typ...

Też przesłuchałem K2 (z ciekawości, gdyż w pierwszym kawałku dyryguje mój szef) i przyzwoicie to gra. Ale żeby od razu pisać o "wynalezieniu koła i kontaktach 3-go stopnia"? Sorry, ale znam parę lepiej brzmiących płyt (prawdziwiej brzmiących, co nie znaczy oczywiście, że efektowniejszych). Także moim zdaniem tego typu nagrania są spoko (marzeniem jest, żeby wszystkie płyty były tak nagrywane/remasterowane), ale przez tę "technologię" nie zamierzam się ani pozbywać starych dobrych nagrań muzyki, która mi się podoba, ani tym bardziej słuchać tylko tego typu samplerków...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

a już myślałem, że nic fajnego nie znajdę... fajnie "odkurzona" płytka :-)

pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

123... test

• 1 miesiąc później...

Właśnie dotarła do mnie przesyłka ze Stanów z K2 HD. Paczka szła prawie dwa miechy, ale warto było czekać, bo w USA te płytki są sporo tańsze. Z powodu chwilowej awarii sprzętu grającego nie mogę powiedzieć jak grają, ale mieniące się w kolorach tęczy okładki wyglądają bardzo ciekawie.

Z myślą o tutejszych forumowiczach sprowadziłem dwie płytki. Jedną zatrzymuję dla siebie, a drugą mogę odsprzedać za równą stówkę. Płyta jest oczywiście nowa, zafoliowana. W polskich sklepach kosztuje 150zł więc jest to swego rodzaju okazja. Info na PW.

• 2 tygodnie później...

Do mnie tez dzisiaj przyszla ta plyta K2 HD SOUND Various Artists.

I szczena mi opadla, bo tego nie da rady sluchac: dzwieki oddzielone jeden od drugiego nie tworzace nic wspolnego z muzyka.

Plyta raz, w polowie odsluchana, sa chetni na kupno?

Peter Daniel, 11 Gru 2007, 20:46

>Do mnie tez dzisiaj przyszla ta plyta K2 HD SOUND Various Artists.

>

>I szczena mi opadla, bo tego nie da rady sluchac: dzwieki oddzielone jeden od drugiego nie tworzace

>nic wspolnego z muzyka.

juz dawno mowilem ze ten format to kicha, ale oczywiscie spece wiedza lepiej...:)

Musze sprostowac swoja wczesniejsza wypowiec. Nie wiem jak to sie stalo, ale przelacznik polaryzacji w jednym kanale byl przelaczony, co powodowalo ze kanaly byly w przeciwfazie. Sluchajac dzisiaj znane CDs tez nie wiedzialem co sie dzieje, az w koncu zauwazylem przyczyne.

A wiec ten dysk da sie sluchac i wcale nie jest tak zle. Niektore utwory sa nagrane bardzo dobrze, chociaz nie sadze ze jest to rewelacja. Jak dla mnie zwykle XRCDs brzmia podobnie.

W kazdym razie dysk zatrzymuje i przepraszam za nieporozumienie. ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dla mnie k2 hd, xrcd czy inne ulepszacze to nic innego jak rasowanie nagrania, zobacz jak wokale sa wypchniete daleko , z tymi formatami jest jak ze zdjeciem, kazde moze byc ostre , ale to subiektywny zabieg filtrow cyfrowych ktore kaza nam tak myslec, kiedy porownamy dobre zdjecie i podrasowane wychodzi "przerysowana roznica"

i dla mnie wlasnie tym jest xrcd k2hd itp, wole swietne realizacje niz tego typu zagrania ale to moja opinia

A zeby nie bylo niedomowien, obecnie uzywam ten DAC:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jako transport sluzy mi CEC TL0 na przemian z Shigaklonem.

Alternatywne zrodlo to modyfikowany SCD-777ES (stopien wyjsciowy pominiety calkowicie, zbalansowany sygnal wziety z I/V op amps bezposrednio na S&B TX102 TVC).

Ukryta Zawartość

robtango, jak chcesz sie do czegos przyczepic, to zacznij od czegos innego. Co ma moj DAC Premium do tej plyty?

Pierwsza rzecz, odsluchiwalem ja na czyms innym, a poza tym juz napisalem ze wcale nie jest taka zla.

Druga sprawa, transport ma nie mniejszy wplyw na dzwiek niz DAC. Jestem pewien ze gdy poslucham Twojego modyfikowanego Revoxa to napisze o nim to samo co ty piszesz o moim DACu.

robtango, a czego bys sie spodziewal po produkcie ktory kosztuje mniej niz komplet srebrnych kondzi Audionote?

Po kilku drobnych "modernizacjach" DAC Premium tez nabiera "postepu w odtwarzaniu sygnalu cyfrowego".

Do tego stopnia ze Derek Wilson z Overkill Audio ktory sluchal wersji "modernizowanej" (a gosc jest znany z promowania systemow za $200K) "was so knocked-out by what he heard he didn't finally leave until after 10.00 PM and he agreed that this was by some margin the finest reproduced sound he had ever heard".

PD być może ale ja słuchałem tego co był od Ciebie kupiony ,a jaka to wersja była tego ja już niewiem.Nie jestem Derek Wilson z Overkill'a ale na temat tego dac;a swoje zdanie mam .Wybacz ale nie ma sensu drązyć ten wątek ponieważ jest on poświęcy innemu tematowi

PD być może ale ja słuchałem tego co był od Ciebie kupiony ,a jaka to wersja była tego ja już niewiem.Nie jestem Derek Wilson z Overkill'a ale na temat tego dac;a swoje zdanie mam .Wybacz ale nie ma sensu drązyć ten wątek ponieważ jest on poświęcy innemu tematowi

Ciesze sie ze wyjasnilismy sobie te kilka spraw.

A z drugiej strony, aby ocenic walory muzyczne dysku, wbrew ogolnie przyjetej opinii, wcale nie potrzeba super sprzetu. Wiekszosc plyt XRCD ktore sluchalem (sam posiadam ok 25 szt) sa nagrane zbyt technicznie i "chlodno". Raczej nie angazuja w odsluch a uwage glownie pochlania analiza techniczna nagrania czy poszczegolnych dzwiekow. Osobiscie nie sprawia mi to wiekszej przyjemnosci, i slucham ich tylko wtedy kiedy chce sie delektowac samymi dzwiekami (swego rodzaju audiofilskie zboczenie).

Dodam tez, ze kiedykolwiek projektuje jakies urzadzenie lub robie modyfikacje sprzetu, niechetnie uzywam plyt XRCD; nie posiadaja one w zbytniej obfitosci tego co w obrazie dzwiekowym cenie najbardziej: umiejetnosc przekazania intencji artysty i potencjal emocjonalny jakie te intencje zawieraja.

I ta wlasnie umiejetnosc staram sie zachowac w swoich produktach, nie kazdy jest jednak w stanie to zauwazyc.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.