Skocz do zawartości
IGNORED

Czym jest socjalistyczne myślenie ?

Vires

Rekomendowane odpowiedzi

a jest jasne ze brezniew by na to nie pozwolil.

A a a Jarosław Wielki........pozwoliłby?Jak myślisz?

A tak swoją drogą to wiem,że lubisz......................................uogólniać i generalizować.

Jak wszyscy,to wszyscy..........babcia też.Znasz to?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Mam w domu rachunki za gaz ziemny, energie elektryczną, wodę, wywóz śmieci, kanalizację od 2001 roku do chwili obecnej i wiem jaki je wzrost ich cen. Jest rząd od 2 do 5 razy.>>>a jest jasne ze brezniew by na to nie pozwolil.

Czy, aby dobrze zrozumiałeś? Co do tego ma Breżniew?

Ja nie wychodziłem i nie wychodzę na ulicę - aby protestować, ale chodziłem i chodzę na wszystkie wybory zarówno w Polsce Ludowej, jak i Wolnej i Demokratycznej. Z obserwacji tych pierwszych wnioskuję, że nic nie zmieniło się od lat 60 XX wieku poza władzą. Z doświadczeń tych drugich mam pewność, ze jak nie miałem wielkiego wpływu na poczynania władzy, tak dalej nie mam. Stałą jet to, że władza ciągle się wymienia i ciągle ma dobrze.

W zasadzie, to prawda

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

to moze te pretensje do biednych grekow.Bedzie im milo jak sie to tez im na leb wrzuci.

Ale za co? Za ułomna demokrację, czy za obecny kryzys grecki, czy za całokształt? A tak na marginesie jest to jedyny naród w świecie, który nieprzerwanie rozwija się od czasów antycznych - szczególnie jeśli chodzi od ubogacanie rzeczowników z przymiotnikiem "grecki".

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Oczywiście homo-sowietikusie

Do siebie mówisz?

To ty właśnie lansujesz tezę o lepszym niż współczesność PRLu.

Wiesz ja to pamiętam tak na oko- po prostu przed pewną historyczną datą ludzi grzebiących w śmietniku się nie widziało.

Jasne, wszyscy mieli pracę, mieszkania i dobre życie. No i patrzcie ludzie komu to przeszkadzało. Tak był wspaniale a ten agent bezpieki Bolek wszystko zniszczył. :D

Jeśłi nie widziałeś biedy w PRL to kiepsko patrzyłeś. Ja tę biedę sam przeżyłem i pamiętam, bo dzieciństwo przeżyłem w czasach gomułkowskich. Ludzi grzebiących w śmietnikach też pamiętam, milicja obywatelska polowała na nich jak na zwierzęta, bo psuli wizerunek socjalistycznego raju.

a jest jasne ze brezniew by na to nie pozwolil.

Na nic by nie pozwolił.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

(...)

Jeśłi nie widziałeś biedy w PRL to kiepsko patrzyłeś. Ja tę biedę sam przeżyłem i pamiętam, bo dzieciństwo przeżyłem w czasach gomułkowskich. Ludzi grzebiących w śmietnikach też pamiętam, milicja obywatelska polowała na nich jak na zwierzęta, bo psuli wizerunek socjalistycznego raju.

(...)

Doskonale pamiętam te czasy. Biedę też - ale była ona głównie tam, gdzie była patologia w rodzinie - głównie pijaństwo.

Nie widziałem natomiast na każdym kroku ludzi żerujących w śmietnikach, a potem ich zwłok przy nich po zakończonym polowaniu milicji. Większość ludzi żyła skromnie, ale nie w nędzy. Tak było w mojej rodzinie - ojciec pracownik fizyczny, matka pracowała w biurze. Rodzina 2+2. Dochód ok. 3500 zł. W domu niczego nie brakowało. Dzięki rozsądnym kredytom rodzice wybudowali dom. Był spokój chwili obecnej i nadzieja na lepsze jutro. Tak zapamiętałem czasy Gomółki.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Tak zapamiętałem czasy Gomółki.

Nawet nie zapamiętałeś pisowni nazwiska wodza - Gomułka się nazywał. Towarzysz Wiesław - używając pseudonimu z rzekomej wojennej działalności partyzanckiej.

Mój ojciec - pracownik naukowy - ledwo koniec z końcem wiązał. Ale tak, klasa robotnicza zwykle miała lepiej. Szczególnie jej partyjna część.

A skąd twoim zdaniem te robotnicze bunty się brały? 1956 - Poznań, 1970 - wybrzeże? Z dobrobytu? Było tak dobrze, że z nudów ludzie szli podpalać komitety? Aha, dali się omamić wrogom socjalistycznej ojczyzny.

Skoro było tak dobrze, to dlaczego ten socjalistyczny raj zdechł?

StaryM dinozaurze postsowieski. Homosowietikusy to takie dinozaury jak ty cierpiące pod reżimem PRLu przez kolejne dwie dekady po jego upadku.

Za to teraz "pracownicy naukowi" to normalnie są rozchwytywani. Zwłaszcza że zadna uczelnia Polska nie miesci sie w żadnym rankingu Europejskich uczelni. A jednostki BR to normalnie mamy na światowym poziomie... Ciekawe, niech pomyslę ... No dobra daj mi miesiac moze sobie jakąś przypomnę.

Socjalistyczny raj homosowietikusy z solidarności przejadły, bo zrobił im za dobrze. Bo się z kmiotów zrobiło klase panująca i dawało michę z żarciem pod ryj. Bo władza była słaba i obca -dlatego pozwalała protestować. Reżim to był w Chile, tam by cię z samolotu wyrzucili bez spadochronu i potem nie miałby kto Pinochetowi prezentów do szpitala w Londynie zawozić.

A teraz władzunia mówi - to nie nasza sprawa. Jest demokracja, wolny rynek, jak was 80 zamarzło, to sami sobie jesteście winni, my wam nic nie dajemy i niczego nie obiecowaliśmy. Wasze bezrobocie to nie nasza sprawa, to gospodarka i tak musi być, zawsze możecie wyemigrowac to wam wywalczyliśmy skokami przez płot. A poza tym barany na nas i tak zagłosują w wyborach i nasze 40tys. diety poselskie.

Żeby nie ten PRL to byłby jak przed wojną:

CZTERY klasy szkoły podstawowej i LIZAĆ BUTY!!! Dziedzicowi, Plebanowi i "przedsiębiorczemu" Żydowi/Niemcowi.

faktycznie byloby tylko u nas, bo u nas tak jest.Patrzac na typowego polaczka.chlopie skad ty wylazles???

cala europa by poszla, a my bysmy calowali plebana jakby nie rosja.nie moglbys tego rozszerzyc.

i te cztery klasy to skond??

z drugiej strony szkoda mi tych dziedzicow bo idealnie nadajecie sie zeby was strzelac..w pysk.

Tak masz rację taka była średnia długość życia mężczyzn ale za...PRL!Obecnie wynosi chyba 78 a kobiet 81.

Co do frustatów to jak widać na avatarze nie ubywa

chyba - znawca statystyki pełnom gembom

długość życia w ciągu dwudziestu paru lat wydłużyła się o dziesięć

a wszystko dzięki prostalong complex, podpaskom ze skrzydełkami i szynce z 20% zawartości mięsa w szynce

mam rozumieć, że samych takich zdrowych dziadków spotykasz w swojej praktyce czy tylko tak sobie bezrozumnie "chybiesz" poprawny entuzjasto samozniszczenia

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

cala europa by poszla, a my bysmy calowali plebana jakby nie rosja.nie moglbys tego rozszerzyc.

Tak podobnież pleban najlepiej to miał za komuny.

A i dziś narzekają że w Polsce ma się dobrze

w porównaniu do innych krajów.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Nawet nie zapamiętałeś pisowni nazwiska wodza - Gomułka się nazywał. Towarzysz Wiesław - używając pseudonimu z rzekomej wojennej działalności partyzanckiej.

Mój ojciec - pracownik naukowy - ledwo koniec z końcem wiązał. Ale tak, klasa robotnicza zwykle miała lepiej. Szczególnie jej partyjna część.

A skąd twoim zdaniem te robotnicze bunty się brały? 1956 - Poznań, 1970 - wybrzeże? Z dobrobytu? Było tak dobrze, że z nudów ludzie szli podpalać komitety? Aha, dali się omamić wrogom socjalistycznej ojczyzny.

Skoro było tak dobrze, to dlaczego ten socjalistyczny raj zdechł?

Biję się w pierś. Zrobiłem poważny błąd w pisowni tego nazwiska. Nie musisz jednak nadwyrężać się intelektualnie, aby mi to wypomnieć, a przy okazji pokazać swoją wyższość. Poza tym zmień trochę ton swojej wypowiedzi na bardziej rzeczowy, a nie ideologiczny.

Pytasz: "Skoro było tak dobrze, to dlaczego ten socjalistyczny raj zdechł?"

Odpowiadam: Może pracownicy naukowi go rozwalili - bo ledwo koniec z końcem wiązali?

Pytasz: "Skoro było tak dobrze, to dlaczego ten socjalistyczny raj zdechł?"

Odpowiadam: Może pracownicy naukowi go rozwalili - bo ledwo koniec z końcem wiązali?

No właśnie, kiedyś zadłużenie Gierkowskie wydawało się horrendalne

a tu dzisiejsze Tuskowe chyba już nie mniejsze, i ktoś pamięta

tamtą Gierkowską naukę.

Wtedy też byliśmy przodującą potęgą

zieloną wyspą :-)

faktycznie byloby tylko u nas, ...

cala europa by poszla, a my bysmy calowali plebana jakby nie rosja.

Rozumiem że najbardziej boli to "jakby nie Rosja". No więc nie Rosja tylko jakby nie socjalizm. jakby nie socjalizm to musielibyśmy dostać plan odbudowy i socjalistów przy władzy, bo chcreścijańskich demokratów takich jak w Niemczech nie mieliśmy, tylko tępych katoli z chieno-piasta i endeków do odbudowywania czegokolwiek sie nie nadających.

Niestety ale w porównaniu nie tylko z Niemcami II RP była zacofana. Takze w porówanniu do ówczesnej Czechosłowacji, Grecji, Rumunii, Hiszpanii, Francji. Polska nie tylko była słabsza gospodarczo. Miała też wysoki poziom analfabetyzmu, bardzo mała dostępność do edukacji i opieki medycznej. Nieporównywalnie mniejszą w porównaniu z tymi krajami niż obecnie. A do tego po wojnie była zniszczona.

Przed II wojną swiatową w Polsce już tworzyły się pewne zaczątki reform socjalnych. Uruchomiono reformę rolną, powstawały spółdzielnie mieszkaniowe. Gdyby nie rosja i tak do odbudowy musiałaby powstac jakaś mocno etetystyczna i propagandowo umocowana władza by sprostac. Zaszedłby pewnie podobny proces co po wojnie w Niemczech. I w PRLu to sie stało, tak samo jakby się stało bez Rosji.

No właśnie, kiedyś zadłużenie Gierkowskie wydawało się horrendalne

a tu dzisiejsze Tuskowe chyba już nie mniejsze, i ktoś pamięta

tamtą Gierkowską naukę.

Wtedy też byliśmy przodującą potęgą

zieloną wyspą :-)

No nie bardzo propaganda szła w inna stronę.

Wtedy gonilismy najlepszych. A teraz jesteśmy najlepsi wsród miernot. Tylko ze i wtedy i dziś tak do tych najlepszych jak do tych miernot nadal mamy daleko.

Długi gierkowskie to było 24mld$. zoastały spłacone do 1995 roku. Długi III RP to jest 400mld zł, wiec jednak jakby "trochę" więcej. Z adługi Gierkowskie powstał przemysł i produkcja na zachodnie rynki zbytu. Za obecne długi ni epowstało nic, z wyjątkiem głupich pomysłów wydłużania wieku emerytalnego przy coraz wiekszej liczbie ludzi nie płacacych składek na ubezpieczenie społeczne.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

StaryM dinozaurze postsowieski. Homosowietikusy to takie dinozaury jak ty cierpiące pod reżimem PRLu przez kolejne dwie dekady po jego upadku.

Przypisujesz mi swoje własne cechy.

Ja się odnalazłem całkiem nieźle w obecnej rzeczywistości. Nie należę do zamożnych, ale też nigdy o pieniądze nie zabiegałem. Nie narzekam. Najważniejsze dla mnie jest to, że czuję się wolny. Mogę podróżować, mieć przyjaciół za granicą, że dziecko moje mogło studia za granicą skończyć, mam też teraz odrobinę wolnej kasy na zabawę w audio. Mogę bez kolejki iść do sklepu i kupić wszystko na co mam pieniądze. Od mięsa po gramofon. Nie muszę się kłaniać jakiemuś bucowi dlatego, że mógł sprzedać lub nie magnetofon, który chciałem mieć. Nie wystarczyło mieć ponad osiem i pół kafla na M2405S (jako początkujący belfer zarabiałem 3,5). Trzeba jeszcze było wejść w układ z panem i władcą z ZURiT, żeby wyniósł ten karton z zaplecza.

Dziś za swój miesięczny dochód mogę spokojnie kupić jakąś zabawkę za te 2 tysiące i z głodu nie zdechnę. I nie muszę odbierać tego "Z tyłu sklepu".

Za PRLem nie tęsknię i tęsknić nie będę, choć to była moja młodość. Niestety - były to głównie zmarnowane szanse, bo nie chciałem się zeszmacić.

Homo Sovieticus, to jest ten właśnie który za socjalizmem tęskni i usiłuje wmawiać innym, ze to był wspaniały ustrój. Być może był, jak się było ubekiem, milicjantem, partyjną świnią - lub synkiem takiego.

Socjalistyczny raj homosowietikusy z solidarności przejadły, bo zrobił im za dobrze

To czemuż to od 76 roku kartki były - najpierw na cukier, a potem na wszystko? Ta "banda" solidaruchów już wówczas wszystko przejadła? Dlaczego po upadku PRL z dnia na dzień zniknęły kartki i nagle wszystko można było bez kartek dostać?

I to ma być rzeczowa dyskusja?

Tak się składa, że należałem również do tzw. "inteligencji pracującej miast i wsi". I to akurat nie moja warstwa społeczna rozwaliła ten system. Zrobiła to klasa robotnicza, do której rzekomo ten kraj miał należeć ("dyktatura klasy robotniczej:). Zrobiła to głownie ze względu na to, że micha się robiła pusta, a jednocześnie widzieli, jak tuczą się partyjne świnie.

Jedno trzeba powiedzieć, strajkujący w 80 roku nie myśleli o kapitalizmie i wolnym rynku, oni chcieli takiego socjalizmu, w którym będzie dobrobyt dla wszystkich. Ale tego nie chcieli ci przy korycie.

Wrzuć na luz, szkoda na nich czasu, bo walisz grochem o ścianę.

Tak, wiem.

Zwykle się nie przejmuję. Jednak przeżyłem ten PRL od Gomułki po Gierka i Jaruzelskiego i czasami szlag mnie trafia, gdy ktoś pobredza, że wtedy to było wspaniale, a teraz to jest bieda i nędza. Szczególnie jak robi to jakiś gość, który w innym wątku z pogardą wypowiada się o sprzęcie, który nie kosztuje przynajmniej 10 tysięcy.

Jak komuś się komuna bardzo podoba, to powinien wyprowadzić się do Korei Północnej.

Długi gierkowskie to było 24mld$. zoastały spłacone do 1995 roku.

Nie zostały spłacone tylko przeksięgowane - w czasie ich "spłaty" były zaciągane nowe. Poza tym - mylisz się istotnie co do daty, ostatnie transze wypłat dla Klubu Paryskiego poszły w 2009r. Wobec Japonii i Klubu Londyńskiego dług jest ciągle spłacany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja się odnalazłem całkiem nieźle w obecnej rzeczywistości. Nie należę do zamożnych, ale też nigdy o pieniądze nie zabiegałem. Nie narzekam. Najważniejsze dla mnie jest to, że czuję się wolny. Mogę podróżować, mieć przyjaciół za granicą, że dziecko moje mogło studia za granicą skończyć, mam też teraz odrobinę wolnej kasy na zabawę w audio. Mogę bez kolejki iść do sklepu i kupić wszystko na co mam pieniądze.

Dziś za swój miesięczny dochód mogę spokojnie kupić jakąś zabawkę za te 2 tysiące i z głodu nie zdechnę.

Do tej największej grupy NORMALNYCH POLAKÓW jak widać też nie należysz - szkoda, że większość "nie należących do zamożnych" już tak (szczerze) napisać nie może...

To czemuż to od 76 roku kartki były - najpierw na cukier, a potem na wszystko? Ta "banda" solidaruchów już wówczas wszystko przejadła? Dlaczego po upadku PRL z dnia na dzień zniknęły kartki i nagle wszystko można było bez kartek dostać?

Starys juz i pamięć nie ta.

kartki to były tez po wojnie, potem były na cukier potem nie było potem znowu były i potem nie było. Przynajmniej raz były na wniosek solidarności - patrz 21 postulatów Gdańskich 1980.

A potem kiedy już ich nie było, bo było za to coś innego w zamian - 600% p.a. inflacja. Rynek się dostosował do siły nabywczej ludności.

W 1970 roku stoczniowcy podpalili komitecik gdy ceny chleba wzrosły o 7%.

Widocznie władza socjalistyczna była nie dość zdecydowana bo jakby podnieśli ceny o 600% to protestów by nie było...

Jak pokazują późniejsze wydarzenia z 1989 roku, 600% wzrost cen nie spowodował masowych podpaleń. Po prostu trzeba było zmiany władzy na bardziej mająca w du... ludzi, mająca pełniejsze usta frazesów o wolnosci i demokracji żeby zdecydowała się dopuścić do 600% wzrostu cen i nie bała się "klasy robotniczej", którą bardzo szybko zamieniał w klase bezrobotną i emerytalną.

Nie zostały spłacone tylko przeksięgowane - w czasie ich "spłaty" były zaciągane nowe. Poza tym - mylisz się istotnie co do daty, ostatnie transze wypłat dla Klubu Paryskiego poszły w 2009r. Wobec Japonii i Klubu Londyńskiego dług jest ciągle spłacany.

Ukryta Zawartość

W budżecie nie ma czegos takiego jak przekśiegowanie długów. To nie jest przedsiebiorstwo. Długi gierkowskie zostały dawno uregulowane -mozliwe że się pomyliłem co do daty, ale sadze ze było to jednmak wczesniej niz 2009, bo wiekszość z tego zadłużenia stanowiły podsetki podwyższone naliczone po wprowadzeniu embarga w 1981 roku.

Doszłoby do tego znacznie szybciej gdyby nie postsolidarnościowcy na usługach MFW którym nie podobał się Fozz - czyli tajna akcja służb specjalnych PRLu zmierzajca do wykupu zadłużenia po cenach wolnorynkowych. Zreszta skuteczna bo cześć zadłużenia istotnie wykupiono ale za 40% wartości zamiast za 20% właśnie dzieki takim pozytecznym idiotom którzy chcieli zrobic karierę polityczna na antykomunistycznej propagandzie i akurat im sie fozz nawinał pod rekę.

Ukryta Zawartość

W 1995 to te długi zostały zrestrukturyzowane. O spłacie ostatnich transz względem Klubu Paryskiego gazety pisały całkiem niedawno - to by się zgadzało z tym 2009r.

Co do przeksięgowania - jak inaczej nazwać zaciąganie nowych długów w czasie spłacania starych?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.