Skocz do zawartości
IGNORED

Sondaż: PiS znów przed PO

arbuzMC

Rekomendowane odpowiedzi

zoltar7, 19 Wrz 2007, 20:11

>KTO JEST ZWOLENNIKIEM PIS ?

>

>Poparcie dla PiS pochodzi od dwóch kategorii wyborców. Mniejsza grupa dostrzega swój interes w

>podtrzymaniu władzy PiS i wierzy, że ono otworzy jej możliwości awansu. Dla ludzi z tej kategorii

>szanse awansu były dotąd ograniczone np. z powodu ich kompetencji albo niezbyt dużego, okazjonalnego

>kontaktu z polityką. Dochodzi do nich duża grupa, której orientacja w świecie polityki jest

>ograniczona, otrzymuje ona tylko przypadkowe informacje, jest zresztą ogarnięta innymi sprawami, ale

>PiS wydaje się bardzo efektywne w docieraniu do tej grupy obywateli. Należą do niej głównie ludzie

>starsi, słabiej wykształceni, przez co np. propaganda ministra Ziobry przekonuje ich, że ta partia

>może mieć rację. Młody człowiek o jasnej buzi, który mówi o swych przeciwnikach "oni wszyscy kłamią,

>a ja z tym walczę", wydaje się bardzo wiarygodny i dzięki takim jak on PiS uzyskuje przewagę. Choć

>cały problem obraca się wokół łamania praw obywatelskich, wielu ludzi nie odczuwa zagrożenia, bo to

>nie przekłada sięna ich los, natomiast doświadczenia codzienne pokazują, że mamy wzrost gospodarczy,

>że spada bezrobocie i jest dobrze. Sprawę pogarsza postawa opozycji, która nie stara się nawet

>docierać do tej kategorii osób, operuje też językiem mało zrozumiałym i przejrzystym. Zwolennicy PiS

>nie mają więc żadnej możliwości, nikt nie ma dla nich innych komunikatów niż te, których dostarcza

>PiS. Te wszystkie czynniki sprawiają, że poparcie dla PiS jest całkiem mocne. Niepokoi mnie, że w

>głównych partiach opozycyjnych nie kładzie się nacisku na stworzenie alternatywy, która mogłaby

>przyciągnąć choćby część ludzi opanowanych przez PiS.

>

>Prof. Janusz Reykowski, psychologia społeczna, PAN

Opozycyjne partie juz dawno wprowadzily do swiadomosci wielu ludzi stereotyp, ze na PiS glosuja tylko malo inteligentni, podatni na populizm i demagogie. śmiesznym wydaje sie, ze elektorat SLD i spolki mozna uznac za rownie ciemny jak ten glosujacy na Kaczynskich... Wybrali przeciez dwukrotnie partie klamcow, cwaniakow i zlodziei.

Cytowany przez Zoltara Prof. Reykowski slusznie niepokoi sie lamaniem praw obywatelskich, dochodzi do tego JAWNE lekcewazenie, a nawet lamanie innych praw zawartych w konstytucji. Przeciez Kaczynski bedac jeszcze prezydentem Warszawy ograniczal prawo do swobodnej wypowiedzi oraz demonstracji(nie pisze tutaj o moralnej slusznosci jego decyzji, poniewaz jest ona naprawde dyskusyjna).

Wedlug mnie czesc ludzi glosujacych na PIS to niepoprawni ROMANTYCY! Wierza w zasady ktore ta partia deklarowala jako swoje, poparcie dla niej wynika z pragnienia realizacji w spoleczenstwie wartosci jak honor, duma, uczciwosc. Niestety jak to romantycy, sa slepi nawet na fakty.

nie ma się co dziwić fanatyzmowi zwolenników PiS - w zasadzie nie mają wyboru

w końcu to wcale nie taki wielki fanatyzm, nie wysadzają się przecież obwiązani wiązką granatów w lokalach PO czy LiD

romantyzmem to bym tego nie nazywał, który tam największy romantyk? Kamiński, Ziobro? Jakby Dr G. miał właśnie operować ojca jednego z nich, już sięgał po skalpel a ten wchodzi i ze łzami w oczach mówi: Aresztuję Cię przyjacielu...

To by nawet było romantyczne. Z drugiej strony jak wiadomo, bohaterowie romantyczni zwykle marnie kończyli, co daje pewną nadzieję...

zabawne jest tylko to, że największym wrogiem dla PiS wydają się nie być postkomuniści i socjaliści, co powinno wynikać z reprezentowanych przez nich idei i ich korzeni, ale PO, która przecież wcale się tak bardzo od PiS nie różni

jest to jednak bardzo logiczne i zgodne z prawami rynku - zwalcza się konkurencję we własnej branzy a nie w sąsiednich

w ten sposób nie lubiący praw rynku PiS posłusznie się nimi kieruje

a ileż romantyzmu mieli stalin ,polpot i wielu innych popierdoleńców.Zmieniali swiat ,ludzi na lepszych.Rzeki miały płynąc pod górę a słońce miało swiecic cały czas.A MAO.Jakie to miło być piekne.Na początek tylko trzeba było wymordować TĘ garstkę przeszkadzaczy.Ale potem to już tylko raj.Czy wam nie przychodzą podobne pomysły na świat? A czy nie brakuje nadal arbuzów, którym tamte postacie i wizje NADAL sie podobają.Tylko tę małą garsteczkę,troche inteligentów jak mao,stalin,polpot ,trochę arbuów jak polpot i stalin i mamy ROMANTYZM.Arbuzy są niezniszczalne, rosną zawsze i wszędzie.TAKI chwast.pomyłka boga.

aaa ...........a jesli macie opór przed słowem wymordować, to musicie wiedzieć że ZAWSZE o to chodzi, tylko nie zawsze to mozna zrobić.Czasami trzeba się zadowolić zamknięciem,opluciem,wydaleniem itditd.

zoltar7, 20 Wrz 2007, 21:54

>No właśnie zwolennicy PiS mają trudność w zdefiniowaniu dlaczego właśnie chcą głosować na PiS?

he he a ja nie miałem nigdy takich kłopotów, a kto inny zoltar je miał

a jeśli chodzi o stronę przeciwną, to słyszałem takie argumenty typu mniejsze zło, a najczęściej w ogóle wstyd do deklaratywnych stwierdzeń na kogo się głosuje, nie mówiąc już o następnym kroku- dlaczego na tą partię, osobę a nie inną

aaaa zatem, jak ktos chce mnie uszczęsliwic ,zabierajac jednocześnie instytucje demokratycznie zabraniąjące zabijania tj opozycyjne gazety ,dziennikarzy ,sady ,prokuratury,opozycyjne partie,,radia ,telewizory i szkołe -to ja sie dziwię.Jak ktoś to zabiera, mówiąc że to po to ,żeby mi było dobrze, to ja wiem żę on chetnie mnie ZABIJE, jak mu sie tak spodoba.

I dlatego arbuzy z PISu na drzewa.Tak będzie romantycznie.

Zbig, 21 Wrz 2007, 01:17

>zabawne jest tylko to, że największym wrogiem dla PiS wydają się nie być postkomuniści i socjaliści,

>co powinno wynikać z reprezentowanych przez nich idei i ich korzeni, ale PO, która przecież wcale

>się tak bardzo od PiS nie różni

oj jakie zabawne, boki zrywać

że przeciwnikiem jest ktoś kto ma porównywalne szanse, a nie przegrane na starcie pętaki i volksdeutsche z LiD

a zauważyłeś jak skwapliwie i konsekwentnie się chcą zbliżyć PO i LiD- niech ci to podpowie odpowiedź na twoje zabawne wielce błyskotliwe skojarzenie, mistrzu paradoksie :-)

horscik>>>a co takiego jest w zbliżeniu jesli ono ma sens?czy ty tylko operujesz hasłami? Komuchy co -i dupa.Nawet jak będa mieli lepszy program i umiejętność zrealizowania go.Ale komuchy- co? .A jak będzie ich więcej niż arbuzów zPIsu ,to bedzie ci sie podobała jeszcze tak zasrana demokracja -arbuzik? A jak będzie ich więcej niz ciebie horścik? .Posikasz sie z wściekłości?.

>muls, 20 Wrz 2007, 21:55

>a z gruba kreską to jest jak z balcerowiczem.Kto dotychczas nie zrozumiał ,to już szkoda na niego

>czasu.I tyle.

same ogólniki, wszystkie Twoje wypowiedzi, pomiędzy obrażanie.

Jakie jest Twoje zdanie o grubej kresce ? A balcerowicz, co masz do powiedzenia?

Ktoś wcześniej zadał mi pytanie dlaczego głosuję na PiS?

Odpowiedź jest maksymalnie skrócona i następująca :

Organicznie nie trawię czerwonych i różowych.

Przy okazji - jestem wykształcony, poważny, rozumiem co piszą gazety, daję pracę setkom ludzi itp itd. Kompletne zaprzeczenie wyborcy PiS kreowanego przez "media"

pozdrawiam

dartman, 21 Wrz 2007, 22:24

>Przy okazji - jestem wykształcony, poważny, rozumiem co piszą gazety

"Dwa miliony głosów - dwa miliony serc" - znasz to? W tym nagraniu spiewa Kazik - nie skupiaj sie tylko na gazetach, nie wnikam jakich, posluchaj co mowia ludzie ktorzy maja cos do przekazania i zastanow sie nad tym.

Obecne rządy to proba wskrzeszenia socjalizmu ktorego tak nie trawisz. Smutne i przykre, ale tak jest...

Who's Afraid of Music?

>aaaa zatem, jak ktos chce mnie uszczęsliwic ,zabierajac jednocześnie instytucje demokratycznie zabraniąjące zabijania tj opozycyjne gazety ,dziennikarzy ,sady ,prokuratury,opozycyjne partie,,radia ,telewizory i szkołe -to ja sie dziwię.Jak ktoś to zabiera, mówiąc że to po to ,żeby mi było dobrze, to ja wiem żę on chetnie mnie ZABIJE, jak mu sie tak spodoba.

I dlatego arbuzy z PISu na drzewa.Tak będzie romantycznie.<

muls - masz niebywały poziom lęku. Warto sie leczyć, zaczynasz tracić poczucie rzeczywistości.

dartman, 21 Wrz 2007, 23:28

>Jest to nieprawdą

Moj kolega na odpowiedz w stylu "nie widze" - mowi - "to otworz oczy!"

Jesli odpowiesz "mam otwarte" - uslyszysz - "nie, masz szeroko zamkniete".

Dobranoc, przespij sie z ta mysla :)

Who's Afraid of Music?

>Music,

bez zbędnych metafor;

Jest to nieprawdą,

Zadam Ci 2 pytania:

Czy żyjesz w państwie policyjnym?

Czy wstyd Ci, mając na myśli aktualny rząd, że jesteś Polakiem ?

pozdrawiam

dartman, 21 Wrz 2007, 23:46

>bez zbędnych metafor;

Lubie czytac i uzywac metafor, to rozwija wyobraznie, a ta jak wiadomo bywa przydatna :)

1. Jeszcze nie, ale wszystko wskazuje na to ze zmierzamy w tym kierunku. Jesli tego nie dostrzegasz to nie moj problem.

2. Nie wstydze sie ze jestem Polakiem, ale wstyd mi za nasz rzad ktory jest posmiewiskiem dla calego swiata.

Jeszcze dwa lata takich kontaktow miedzynarodowych i przestana nas traktowac powaznie.

Jesli teraz znowu dojda do wladzy roznej masci oszolomy zaslepione nienawiscia i checia odwetu to tak wlasnie sie stanie.

Pozdrawiam

Who's Afraid of Music?

Music, na tle rzadów któe mieliśmy do 2005r. z obecnego możemy być dumni.

A już myślałem, ze Polska nie ma szans zniknąc z listy najbardziej skorumpowanych krajów Europy...

Pod reszta względów nie różnią sie prawie niczym od poprzedników - mierzyłbym wyżej, ale nie ma w co.

Powrót do gospodarki centralnie sterowanej ala balcerowicz, lub złodziejskiej ala bielecki/miller to krok do tyłu...

Jeżeli tego nie dostrzegasz to nie mój problem :)

Teraz głosuje na PiS i spokojnie czekam na pojawienie się w naszym kraju jakichś w miarę normalnych partii....nic innego nie pozostaje. Pod rządami prezia, czy platformrsów(to w zasadzie to samo) nie ma szans na przebicie się jakiejkolwiek innej formacji "spoza układu". Aż sie dziwie jak ten PiS sie przebił. Ludzie musieli sie niexle wpienic i zacząc myśleć samdzielnie zamiast jak zwykle - oglądać TVN :)

Pozdrawiam

Jaki naród taki rząd mamy rząd na jaki Polacy zasłużyli i także taki będą mieli !!!

Polska to dziwny kraj naszczęście zawsze można wyjechać i to naprawdę buduje u mnie optymizm

Music, 22 Wrz 2007, 12:39

>2. Nie wstydze sie ze jestem Polakiem, ale wstyd mi za nasz rzad ktory jest posmiewiskiem dla calego

>swiata.

>Jeszcze dwa lata takich kontaktow miedzynarodowych

jak są robione takie kontakty pokazał niedawno kwaśniewski w słynnym wywiadzie

a nie jest to odosobniony przypadek, pośmiewiskiem jest tylko w "określonych kręgach"- które z powrotem są nagłaśniane u nas w kraju "la republica" i tym podobne szmatławce międzynarodówki komunistycznej

>Jesli teraz znowu dojda do wladzy roznej masci oszolomy zaslepione nienawiscia i checia odwetu to

>tak wlasnie sie stanie

do czego prowadzi zaślepienie nienawiścią -> patrz wyżej wymieniony casus niegłupiego przecież kwaska

bartasxx, 22 Wrz 2007, 12:57

>Jaki naród taki rząd mamy rząd na jaki Polacy zasłużyli i także taki będą mieli !!!

>

>Polska to dziwny kraj naszczęście zawsze można wyjechać i to naprawdę buduje u mnie optymizm

no to pa pa..

uwielbiam takich jak ty polskich miłośników demokracji, którzy jak wybory, mimo nagonki mediów, pójdą nie po ich myśli, to mówią że naród jest be, pomylił się, i że wyjeżdżam

a wyjedź sobie w cholerę do takiego kraju najlepiej, gdzie tradycyjnie co wybory emigruje cała "mniejsza połowa", która popierała przegraną mniejszość

HA HA HA

Właśnie rząd nie wpuścił obserwatorów OBWE DO Polski przebili wszystkich do tej pory właśnie :)

w książce "System ochrony praw człowieka" - są podane precedensy dot nie wpuszczenia OBWE i jest tam tylko Białoruś !!!!

lancaster,

>z obecnego możemy być dumni.

No to tylko pogratulowac dobrego samopoczucia :)

Jesli chodzi o mnie to nie podoba mi sie ich sposob sprawowania wladzy, wykorzystywania tajnych sluzb do prowokacji, pokazowe aresztowania, podsluchy, kumanie sie ze skarajnymi oszolomami itd, mozna wyliczac dlugo.

Nie trafia do mnie argument w stylu "cel uswieca srodki". To wszystko nie ma nic wspolnego z prawem i sprawiedliwoscia - to kolejne dwa slowa ktore stracily swoja wartosc, o zwyklej przyzwoitosci nawet nie wspomne...

>Powrót do gospodarki centralnie sterowanej ala balcerowicz, lub złodziejskiej ala bielecki/miller to

>krok do tyłu...

PiS nie gmera przy gospodarce bo zwyczajnie nie ma na takie bzdury czasu, jest zbyt zajety zabawa w swieta inkwizycje.

I cale szczescie, bo jesli zabrali by sie za gospodarke tak jak za polityke miedzynarodowa to stworco miej nas w opiece!

>Teraz głosuje na PiS i spokojnie czekam na pojawienie się w naszym kraju jakichś w miarę normalnych

>partii....nic innego nie pozostaje.

Tak na prawde to faktycznie nie ma na kogo glosowac, a PiS jest ostatnia partia na ktora oddal bym swoj glos - brzydze sie zaklamaniem, totalna hipokryzja i rzadza zemsty za wszelka cene.

Prawo i Sprawiedliwosc...wolne zarty! Faryzeusze, ot co!

Pozdrawiam

Who's Afraid of Music?

profee>>.a ja myśle inteligencie że ja sie poleczę, a ty sobie poczytaj w ramach douczania..Możesz się nadal plasowaC w statystycznych 70% statystycznych idiotów!!.Np o rzadach niejakiego meciara -profesorku.Ginęli dziennikarze ,zabijano przeciwników.To było w europie.Ale to była garstka.Nie mamy o czym gadaC.Poczytaj sobie w newsweeku o układzie ziobry na początek.To w celu opuszczenia zastanych skostniałych twoich struktur mózgowych a potem bedziemy cie edukowaC nadal.No chyba ZE prezentujesz poziom dudusia cieszącego się z pozbycia się lisa z telewizji.Tu jest dobry dowcip o radosci karpii przed swietami bożego narodzenia. Co do czerwonych nie wypowiadam sie, bo poziom radzieckiego człowieka przekroczył tu już masę krytyczną.Ty też już stanowisz ten poziom.Jak jeszcze nie zrozumiałeś to przeczytaj jeszcze raz co napisałem od początku.No i głosuj na coś co w 80 % przypomina komunę a nawet głosi tych samych wrogów ,tylko inaczej sie nazywa.Ale żeby to rozróznic trzeba miec rozum a nie wyższe wykształcenie.Mój znajomy menel jednak radzi sobie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.