Skocz do zawartości
IGNORED

Regeneracja lamp projektorowych

Woodolec

Rekomendowane odpowiedzi

Nieważne, co zrobili. Nie odesłali całej lampy, tylko fragment lustra i żarnika. Nie obchodzi mnie, co zrobili źle. Nawet za drugim razem było gorzej niż w oryginale. Co mi z tego, że będę się pocieszał, że taki ch...wy obraz daje żle zamontowany oryginalny żarnik... Poza tym żywotność lampy raczej nie wskazuje na oryginał. Pociągnęła połowę a na końcu jest o wiele ciemniejsza niż oryginał u kresu życia. W sumie żałuję, że nie dobiłem tamtego. Teraz po prostu wyresetuję licznik i nie będzie żadnych komunikatów o konieczności wymiany lampy.

• 3 lata później...

Odświeżam wątek, może się komuś przyda. Mam już 3 dzień lampę regenerowaną w Krakowie. W sumie 390 zł kosztów całkowitych (350 zł usługa, 40 zł przesyłka kurierem w obie strony). Lampa wysłana we wtorek o 16 wróciła w piątek o 16!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pierwsze wrażenia zaskakująco dobre. Odcień tylko śladowo cieplejszy, ale może to złudzenie. Jak to na początku bardzo jasna. Rownomierność bardzo dobra (lepsza niż dożywającej swego kresu lampy oryginalnej po 4300 h). Projektor zachowuje się normalnie a zaryzykowałbym twierdzenie, że chodzi ciszej. W paru filmach lekki problem z gammą (zabite cienie). Ale czy to problem samej lampy?

Z technicznego punktu widzenia bez zarzutu, mógłbym oszukiwać i twierdzić że to nowa lampa oryginalna. Może troszkę więcej tego bałego „kitu” z tyłu lustra.

Regenerowana była lampa oryginalna, kupiona jako zamiennik tej, kupionej z projektorem. O ile ta z projektora cały czas działa i to nieźle po 4300 h, o tyle ta nowa (kupiona w sklepie Epsona) implodowała już po 1800 h! A mniej więcej od 1500 h zaczęłą szaleć. Musiałem dobierać nastawy niemal pod każdy film. Świeciła raz jaśniej raz ciemniej. W końcu podczas seansu wiatrak nagle zaczął wyć a potem puff!

Miałem jeszcze w zapasie lampę kupioną jako oryginalną w UK, ale okazała się podróbą (spoko, ebay zwrócił kasę). Niestety, jest tak ciemna (po 200 h) i tak zazielenia obraz, że traktuję ją tylko jako zamiennik w nagłych przypadkach. Ponieważ lampa oryginalna i nowa kosztuje ok. 1400 zł a w ciągu 4 lat jest to moja 4 lampa ( w tym jedno oszustwo i jeden badziew oryginalny), zdecydowałem się na zamiennik.

Jestem ciekawy jak z trwałością. Dowiem się za ok rok. Jeśli wytrzyma chociaż ze 1600 godzin z przyzwoitą jakością, moją następną lampą będzie regenerowana i z pewnóścią w tej samej firmie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 9 miesięcy później...

(...)Jestem ciekawy jak z trwałością. Dowiem się za ok rok. Jeśli wytrzyma chociaż ze 1600 godzin z przyzwoitą jakością, moją następną lampą będzie regenerowana i z pewnóścią w tej samej firmie.

Witam!

Jakie wrażenia po dziewięciu miesiącach użytkowania projektora z regenerowaną lampą?

Stoję przed wyborem: zakup nowej lampy ELPLP39 albo regeneracja starej - Twoja opinia będzie bardzo pomocna.

Pozdrawiam

Witam!

Jakie wrażenia po dziewięciu miesiącach użytkowania projektora z regenerowaną lampą?

Stoję przed wyborem: zakup nowej lampy ELPLP39 albo regeneracja starej - Twoja opinia będzie bardzo pomocna.

Pozdrawiam

Witam!

Pozdrawiam

No niestety. Jasnośc lampy po ok 700 h znacznie spadla. Teraz ustawienia mam podkręcone na maksa a jest ledwie akceptowalnie. Były kłopoty z kalibracją z powodu niskiej jasności. Chyba następnym razem kupię oryginał.

• 1 rok później...

Jak objawia się całkowite zużycie lampy? Po prosu projektor nie włącza się?

W moim Epsonie 3200 prawdopodobnie się to stało. Wiatrak pracuje i dioda standby miga ale nie uruchamia się . Po krótkim czasie miga czerwona dioda. Ma przepracowane 1500h.

Macie jakieś doświadczenia z zamiennikami lamp? Są trochę tańsze ale czy będą pracować podobnie do oryginału ?

Odnośnie lamp - czy nie maja one czasami próżni w środku? Pytam o to dlatego, ponieważ jeżeli jest próżnia, to w regenerowanej lampie na pewno jej nie ma.

Stąd mogła by wynikać różnica w żywotności.

Wg instrukcji powinna wytrzymać 4000h w trybie econo. Przepracowała niecałe 1500h, w trybie mieszanym. Ile wytrzymuje zamiennik ?

Czy projektor miał dobre chłodzenie..? Czy nie był np w zabudowie, która utrudniała by obieg powietrza (?) To może mieć bardzo duże znaczenie na żywotność lampy.

Czy projektor miał dobre chłodzenie..? Czy nie był np w zabudowie, która utrudniała by obieg powietrza (?) To może mieć bardzo duże znaczenie na żywotność lampy.

zero obudowy. zawieszony na suficie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.