Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

SebolX już prostuję. Miałeś rację najważniejszych kondensatorów w torze audio jest faktycznie 4 x 0,1uF te 2 pozostałe mają inne zadanie i tak jak mówiłeś nie kupię serii Silver/Oil od Mundorfa bo szkoda na to wydać 250zł bo tyle kosztują. Zakupie po prostu białe Mcupy też od Mundorfa i powinno też być nieźle.

Ok fajnie że się wyjaśniło też chyba dokupię jeszcze 2 Mcupy bo te już są tańsze a zawsze lepsze niż oryginalne a jak robić tuning to za jednym razem wszystko ;)

Wiem że pewien Pan z wawy tuninguje lampy i MC-10L m.in. Jeden kolega zadowolony próbował tu go reklamować i mu się oberwało. Tam przy koszcie 1000zł z włożoną pracą za Tuning, pewnie 300zł idzie na części a reszta to pewnie za jego wkład pracy. No raczej nie sądzę że właduje do chińczyka takie kondy jak ja zamierzam kupić, bo wtedy jego praca była by warta tylko 100zł. Na priva wyślę Ci namiar na tego Pana bo sam nie chcę tu oberwać za reklamę.

Slaw123

Skoro to najwyższa półka to możesz mi powiedzieć po co wymieniałeś kondensatory sygnałowe ?

po co ? bo jest ich tysiace , maja rozny wplyw na sygnal/dzwiek i tak sam mozesz sobie nimi ksztaltowac efekt koncowy czyli to co slyszysz. Edytowane przez slaw123

No i co usłyszałeś po wymianie ?

:) a jak myslisz co........ najlepiej jakbys sam wpadl i posluchal bo co mam napisac i tak nie uwierzysz pozdrawiam

po co ? bo jest ich tysiace , maja rozny wplyw na sygnal/dzwiek i tak sam mozesz sobie nimi ksztaltowac efekt koncowy czyli to co slyszysz.

fajna fotka wygrzewanie części hehe :)))

fajna fotka wygrzewanie części hehe :)))

oczywiscie kazdy szanujacy sie audiofil nigdy nie zapomni aby kondy wygrzac :) a w jaki sposob to zrobi to juz jego wola ?

SebolX już prostuję. Miałeś rację najważniejszych kondensatorów w torze audio jest faktycznie 4 x 0,1uF te 2 pozostałe mają inne zadanie i tak jak mówiłeś nie kupię serii Silver/Oil od Mundorfa bo szkoda na to wydać 250zł bo tyle kosztują. Zakupie po prostu białe Mcupy też od Mundorfa i powinno też być nieźle.

jedne z najlepszych sa te .........http://www.loudspeakershop.eu/kondensator-duelund-castpio-047uf-cu-630vdc-p-2234.html

a jesli chodzi o Mundorf to opisuje je tak dystrybutor na Polske ..... cyt.Wersja bez oleju w stosunku do olejowej różni się tym iż ma dużo większość ilość detali i dźwięk jest bardziej otwary i dynamiczniejszy. W olejowej jest lepiej poukładany i stonowany. Więc jeśli jest taki system w którym brakuje dynamiki to lepiej zastosować wersję S/G czyli bez oleju.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez slaw123

a jesli chodzi o Mundorf to opisuje je tak dystrybutor na Polske ..... cyt.Wersja bez oleju w stosunku do olejowej różni się tym iż ma dużo większość ilość detali i dźwięk jest bardziej otwary i dynamiczniejszy. W olejowej jest lepiej poukładany i stonowany. Więc jeśli jest taki system w którym brakuje dynamiki to lepiej zastosować wersję S/G czyli bez oleju.

No i całe szczęście że mam te normalne Supreme a nie olejowe :) Slaw123 dzięki za wiadomość .

Piotr może odpuść te olejowe jak jeszcze nie kupiłeś za drogie są do Yaqina no i być może wcale nie fajniejsze jeśli chodzi o dźwięk .

Jesli chodzi o kondy sygnalowe do lampy polecilbym cos na srebrze , aby za cieplo nie bylo , moze to spowolnic dzwiek :(

Slaw123, a jakie Ty zastosowałeś daj link. W ogóle dzięki za zaproszenie, ale to za daleko by posłuchać sobie jak u Ciebie to brzmi, a u mnie na pewno było by inaczej. Także żadna to dla mnie wskazówka. Czyli twierdzicie że takie cuda jak te olejowe Mundorf Supreme Silver Oil to nie do lampy ? Może mace rację, ale musze to sprawdzić empirycznie i Was nie posłucham. Najwyżej po wygrzaniu będę je sprzedawał za pół ceny i kupię gorsze, ale bardziej nadające się brzmieniowo do MC-10L. Szkoda że nie ma nikogo kto montował te Mundorfy u siebie. Co zroić, najwyżej za moje ieniądza to ja będę przecierał szlak.

Edytowane przez PiotrJ
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

ja wmontowałem kondesatory jantzen audio 0,1uf superior z-cap-taki co większość montowała w mc-10l i było stanowczo lepiej niż na chinskich !

Slaw123, a jakie Ty zastosowałeś daj link. W ogóle dzięki za zaproszenie, ale to za daleko by posłuchać sobie jak u Ciebie to brzmi, a u mnie na pewno było by inaczej. Także żadna to dla mnie wskazówka. Czyli twierdzicie że takie cuda jak te olejowe Mundorf Supreme Silver Oil to nie do lampy ? Może mace rację, ale musze to sprawdzić empirycznie i Was nie posłucham. Najwyżej po wygrzaniu będę je sprzedawał za pół ceny i kupię gorsze, ale bardziej nadające się brzmieniowo do MC-10L. Szkoda że nie ma nikogo kto montował te Mundorfy u siebie. Co zroić, najwyżej za moje ieniądza to ja będę przecierał szlak.

oj byloby inaczej , u kazdego z nas jest inny charakter chodzi o pomieszczenie , u mnie juz po skonczonej adaptacji akustycznej wlacznie z pulapkami bo one twierdze ze sa bardzo wazne moge narescie sluchac muzyki i to doskonalej muzyki uklony dla Mirka Acoustic Lab

Czyli twierdzicie że takie cuda jak te olejowe Mundorf Supreme Silver Oil to nie do lampy ? Może mace rację, ale musze to sprawdzić empirycznie i Was nie posłucham

Masz rację nie słuchaj kup Silver Oil a ja mam już Supreme kupione więc może kiedyś uda się nam posłuchać u Ciebie obu naszych Yaqinów po tuningu i zobaczymy czy wychwycimy jakieś różnice między nimi :) Jak możesz to napisz mi jeszcze jakie te wypasione kondensatory na zasilanie tam kupujesz może też dołożę kasę i takie kupię bo myślałem o trochę tańszych ;)

A więc zamówiłem 4 szt. tanich Mundorf Mcap kondensator 0,10 uF

oraz 4 sz. Mundorf SUPREME SILVER OIL kondensator 0,10 uF

Jeśli będzie na tych srebrnych jakieś zmulone brzmienie, to po prostu 4 tanie pójdą na sygnał. Zawsze drugi komplet będzie połączony równolegle aby dać tą pojemność 0,22uF czyli te pozostałe 2 kondensatory "obok sygnałowe"

Witam forumowych Kolegów,

Na stronie 207 pisałem o poradę w sprawie zakupu Yanka w Polsce. Poczekałem jeszcze chwilęna reaktywacje importera z Gorzowa, ale nie doczekałem się, a chęci rosły... Postanowiłem zakupić bezpośrednio w HongKongu od jednego z 3 chyba pośredników na ebayu - i chyba nie u najlepszego. Mój sprzedawca nazywa się Bumblebees5, zakupiłem na jego aukcji MC-10T z czarnym przodem i 4 lampami 12at7. Najpierw otrzymałem info, że wersja 230v musi zostać zrobiona na zamówienie - co dało tydzień. Na szczęście opcja przesyłki 160$, na którą zdecydowałem się z wiadomych względów spowodowała, że kurier DHL odebrał ją z okolic CAMAU (ok. 100 km od HonkKongu) w piątek 7 marca o 13:30 a w bagażniku auta miałem ją jużw poniedziałek 10 marca o 11:00! Lot z HK do Lipska i z Lipska do Gdańska - jestem pod wielkim wrażeniem. Pod dodatkowym wrażeniem jestem z powodu celników, którzy odprawili towar uznając, ze jest niskiej wartości i cło się nie należy. W tym miejscu podziekowania dla naszych służb celnych - nie wszyscy urzędnicy to krwiopijcy. Absolutnie polecam zakupy w Honk Kongu, ale zaraz wyjaśnię czemu mój sprzedawca nie był najszczęśliwszym trafem.

Yaqin MC-10T - przyszedł ze srebrnym przodem (absolutnie mi to nie przeszkadza) natomiast z innymi lampami sterującymi 2x12ax7 i 2x12au7 zamiast rzeczonych 12at7 w opisie aukcji. Zwróciłem się z prośbą o wyjaśnienie, ale sprzedawca napisał, że skieruje moją prośbędo producenta - od tego momentu cisza. Jest jeszcze dwóch hurtowych sprzedawców na ebay (Tubestein i Primeamp, Tabnac), którzy odpisali na zwykłe zapytanie w tej sprawie i wyjaśnili mi szybko, że wersja MC-10T nie jest produkowana z lampami 12at7 od stycznie 2012. Teraz MC-10T jest po ostatnich modyfikacjach i ma właśnie 12ax7 i 12au7 no i podobno nie można podmieniać z 12at7.

Nie mogę się pochwalić jak pozostali, że jestem oczarowany dźwiękiem i przestrzenią oraz kontrolą basu, bo według mnie mój egzemplarz gra ostro, uwypukla średnicę/górę a do tego gra niewiarygodnie głośno. Moje głosniki to Technics SB-5000 z 1977r, teoretycznie stworzone do lampy LinearPhase, 93,5 dB skuteczności, 8Ohm, wiem że nie ta epoka, ale trafiły mi się w stanie sklepowym od Holendra z Marktplaats - też używał na lampie. Do tego mam wrażenie, że na małym wzmocnieniu lewy kanał gra wyraźnie ciszej. Wymieniałem lampy kanałami, ale bez skutku, głośniki - bez skutku - obawiam się, że potek może być marny lub z wadą. Biasu nie ustawiałem bo wygrzewam dopiero 4 dzień i noc.

Czy wszyscy mieliście z niewygrzanymi yankami takie historie jak ja? Jest tu kolega, który kupował prawie razem ze mną Hubertrs, jak u Ciebie z głośnością? Czy też wieczorem nie daje sie słuchać cicho? Będę pisał jak postępy lub frustracja.

pozdrawiam wszystkich - michał

Podobnie miałem po kupnie MS-20L. Najpierw mi się podobało bo bas szybszy niż w MC-10L, ale z upływem dni żałowałem utraty magii MC-10L. To przerodziło się w irytację i decyzję jednej chwili. Good Bye

Jest jeszcze dwóch hurtowych sprzedawców na ebay (Tubestein i Primeamp, Tabnac), którzy odpisali na zwykłe zapytanie w tej sprawie i wyjaśnili mi szybko, że wersja MC-10T nie jest produkowana z lampami 12at7 od stycznie 2012. Teraz MC-10T jest po ostatnich modyfikacjach i ma właśnie 12ax7 i 12au7 no i podobno nie można podmieniać z 12at7.

To wiem od dawna bo mój kolega ma 10T i też był zdziwiony że 2 pary różnych lamp tam są :)

A nawet komuś na forum o tym wspominałem tu to twierdził że to jakaś pomyłka musi być jak widać miałem rację i to nie pomyłka :)

Ukryta Zawartość

Biasu nie ustawiałem bo wygrzewam dopiero 4 dzień i noc.

Kolego ustawienie biasu to pierwsza rzecz jaką należy zrobić po włączeniu wzmacniacza . Sprawdź czy jest w normie bo szkoda lamp .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sebolx

Witam forumowych Kolegów,

Na stronie 207 pisałem o poradę w sprawie zakupu Yanka w Polsce. Poczekałem jeszcze chwilęna reaktywacje importera z Gorzowa, ale nie doczekałem się, a chęci rosły... Postanowiłem zakupić bezpośrednio w HongKongu od jednego z 3 chyba pośredników na ebayu - i chyba nie u najlepszego. Mój sprzedawca nazywa się Bumblebees5, zakupiłem na jego aukcji MC-10T z czarnym przodem i 4 lampami 12at7. Najpierw otrzymałem info, że wersja 230v musi zostać zrobiona na zamówienie - co dało tydzień. Na szczęście opcja przesyłki 160$, na którą zdecydowałem się z wiadomych względów spowodowała, że kurier DHL odebrał ją z okolic CAMAU (ok. 100 km od HonkKongu) w piątek 7 marca o 13:30 a w bagażniku auta miałem ją jużw poniedziałek 10 marca o 11:00! Lot z HK do Lipska i z Lipska do Gdańska - jestem pod wielkim wrażeniem. Pod dodatkowym wrażeniem jestem z powodu celników, którzy odprawili towar uznając, ze jest niskiej wartości i cło się nie należy. W tym miejscu podziekowania dla naszych służb celnych - nie wszyscy urzędnicy to krwiopijcy. Absolutnie polecam zakupy w Honk Kongu, ale zaraz wyjaśnię czemu mój sprzedawca nie był najszczęśliwszym trafem.

Yaqin MC-10T - przyszedł ze srebrnym przodem (absolutnie mi to nie przeszkadza) natomiast z innymi lampami sterującymi 2x12ax7 i 2x12au7 zamiast rzeczonych 12at7 w opisie aukcji. Zwróciłem się z prośbą o wyjaśnienie, ale sprzedawca napisał, że skieruje moją prośbędo producenta - od tego momentu cisza. Jest jeszcze dwóch hurtowych sprzedawców na ebay (Tubestein i Primeamp, Tabnac), którzy odpisali na zwykłe zapytanie w tej sprawie i wyjaśnili mi szybko, że wersja MC-10T nie jest produkowana z lampami 12at7 od stycznie 2012. Teraz MC-10T jest po ostatnich modyfikacjach i ma właśnie 12ax7 i 12au7 no i podobno nie można podmieniać z 12at7.

Nie mogę się pochwalić jak pozostali, że jestem oczarowany dźwiękiem i przestrzenią oraz kontrolą basu, bo według mnie mój egzemplarz gra ostro, uwypukla średnicę/górę a do tego gra niewiarygodnie głośno. Moje głosniki to Technics SB-5000 z 1977r, teoretycznie stworzone do lampy LinearPhase, 93,5 dB skuteczności, 8Ohm, wiem że nie ta epoka, ale trafiły mi się w stanie sklepowym od Holendra z Marktplaats - też używał na lampie. Do tego mam wrażenie, że na małym wzmocnieniu lewy kanał gra wyraźnie ciszej. Wymieniałem lampy kanałami, ale bez skutku, głośniki - bez skutku - obawiam się, że potek może być marny lub z wadą. Biasu nie ustawiałem bo wygrzewam dopiero 4 dzień i noc.

Czy wszyscy mieliście z niewygrzanymi yankami takie historie jak ja? Jest tu kolega, który kupował prawie razem ze mną Hubertrs, jak u Ciebie z głośnością? Czy też wieczorem nie daje sie słuchać cicho? Będę pisał jak postępy lub frustracja.

pozdrawiam wszystkich - michał

Ja kupilem od primeamp, tez czekalem tydzien na wysylke ale przyszlo dokladnie to co zamowilem, co do dzwieku to narazie sie nie wypowiem bo wlaczam go jak wychodze do pracy, nie chce sie stresowac i cierpliwie czekam tydzien na wygrzanie, takze w ponie dzialek bede sie mogl podzielic pierwszymi wrazeniami. Mam tylko pytanie, czy konieczny jest kondycjoner pradowy???

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

wlaczam go jak wychodze do pracy, nie chce sie stresowac i cierpliwie czekam tydzien na wygrzanie, takze w ponie dzialek bede sie mogl podzielic pierwszymi wrazeniami. Mam tylko pytanie, czy konieczny jest kondycjoner pradowy???

Odważny jesteś ja tam mojego MC-10L bym samego włączonego w domu nie zostawił chociaż mam już drugiego i żadnych problemów nigdy nie było to jakoś tak mam trochę mniejsze zaufanie do tych lampiaków ;) .

Ja nie mam kondycjonera i u mnie Yaqin gra dobrze .

To wiem od dawna bo mój kolega ma 10T i też był zdziwiony że 2 pary różnych lamp tam są :) A nawet komuś na forum o tym wspominałem tu to twierdził że to jakaś pomyłka musi być jak widać miałem rację i to nie pomyłka :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odważny jesteś ja tam mojego MC-10L bym samego włączonego w domu nie zostawił chociaż mam już drugiego i żadnych problemów nigdy nie było to jakoś tak mam trochę mniejsze zaufanie do tych lampiaków ;) .

Ja nie mam kondycjonera i u mnie Yaqin gra dobrze .

Ukryta Zawartość

Nie odwaga tylko brak wyobrazni ;). Tak wygrzewalem ms-22b , pare razy zapomnialem go wylaczyc i nigdy nic sie nie stalo wiec i teraz pomyslalem, ze nie ma co sie stresowac a i moje uszy chyba nie sa na tyle wyostrzone abym mogl codziennie sluchac i obserwowac zmiany na lepsze, o ile takowe beda. Narazie cieszy oczy.

A wybralem primeamp'a bo do wszystkich trzech wyzej wymienionych wyslalem zapytanie za ile mi moga sprzedac i on dal mi najlepsza cene, bardzo szybko odpowiada na meile, sprawia wrazenie solidnego.

Ukryta Zawartość

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

....sluchac sebox ....seba ma racje ....:-)))

posiadam 10t z 2 rodzajmi lamp od primeamp....wymienilem 12AU7 na Psvane reszte lamp zostawiajac w oryginale ....w zestawieniu tym co mam efekt dla mnie jest super zadowalajacy...stereofonia, glabia basu, detale, wokal.....nie szukam nic wiecej.....

ale wygrzac sie musi......

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

ja mam mc-100b kupiłem rowniez od prineamp....polecam tego sprzedawce ...to jest sklep 9smart.com....czy jakos tam....dobry kontakt...itd..a ma spory wybór chłopina...teraz myśle nad wzmcniaczem słuchawkowym

....sluchac sebox ....seba ma racje ....:-)))

ojjj tam Marcin to od Ciebie się dowiedziałem że 10T ma 2 różne pary sterujących bo chinole zapomnieli o tym wspomnieć w opisach ;)

Fajnie że już Ci gra tak jak chciałeś ;) U mnie też jest już fanie Atoll daje czadu czasami trochę za bezpośrednio no ale taki już jest .

Jeśli chodzi o okablowanie, ani mój znajomy (który mi to wykona), ani gość z Warszawy który tuninguje lampy nie widzi sensu wymiany kabli. W Yanku są wystarczające, a zmiany dźwięku na poziomie pięciu zer po przecinku wg obu tych panów nie są uzasadnione.

a czy wymienieni wyżej fachowcy, oprócz filozofii zwanej "mniemanologją stosowaną", wygłaszane opinie opierają także o działanie empiryczne, polegającym na używaniu uszu?

wątpię szczerze,

w takim razie nie stresuj gości przypadkiem, pytaniami o kierunkowość tych przewodów

jeszcze po sprawdzeniu, pójdą dyplomy oddawać

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

A Ty mamel jesteś z tych wierzących czy słyszących różnice ? :) Ja nie słyszę kabli i nie próbuję sobie czegoś wmawiać na siłę, więc nie zawracam sobie tym głowy. Mniej jest roboty.

Edytowane przez PiotrJ

Temat kabli na tym forum powinien byc zakazany, ile osob tyle opinii i ciagle sprzeczki z tego powodu, tak jak z witaminami, brac w tabletkach czy nie brac, jesli ktos wierzy, ze pomaga niech bierze, wszystkim jest wiadome , ze placebo dziala na jednych (tych co wierza) a na innych nie. Nie uszczesliwiajmy sie na sile.

• Moderatorzy

Kilka Yaqinów widziałem rozebranych i w każdym do wymiany na dzień dobry: kondy sygnałowe, potencjometr, okablowanie całe (zarówno zasilania 230V, żarzenia, jak i sygnałowe) no i oczywiście lampy sterujące. Nikt nie każe wsadzać kabli za kilka tyś. ale to co jest fabrycznie woła o pomstę do nieba: kable 230V z zewnątrz wyglądają normalnie, a jak przetniesz to w środku włos, kable żarzenia nie są solidnie skręcone, a kable sygnałowe słabo ekranowane. Nie zależnie czy ktoś słyszy różnice w kablach, to taka zmiana przyczyni się do zmniejszenia brumu, koszt to 20 zł.

-----------------

A Ty mamel jesteś z tych wierzących czy słyszących różnice ? :) Ja nie słyszę kabli i nie próbuję sobie czegoś wmawiać na siłę, więc nie zawracam sobie tym głowy. Mniej jest roboty.

gdy system osiągnie "jaką taką" synergję - usłyszysz a co z tym zrobisz, Twoja sprawa

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Ja jestem z tych słyszących kable i chociaż mam już w Yaqinie wymienione okablowanie na dobrze ekranowanego Klotza to i tak chcę wymienić je na np. XLO te w torze audio chociaż bo reszta może zostać na Klotzu . Może jestem naiwny ale wierzę że to może dać poprawę a te 90 pln więcej mnie nie zbawi . Potencjometr i selekcjoner Alpsa 100 pln więc też nie jakieś wielkie koszty . Ja co prawda nie używam selekcjonera więc najlepiej by było go całkowicie z toru wywalić no ale kiedyś przy ewentualnej zmianie wzmacniacza nikt nie kupi takiego gdzie selekcjoner nie działa .

Tyle na temat kabli mam do powiedzenia więcej nie piszę bo jak zawsze temat kabli na forum to odwieczna "wojna" a tu nam tego nie potrzeba .

• Moderatorzy

A testował ktoś z was, różne pojemności takich samych typów kondensatorów? Ja sprawdzałem różne kondy z zakresu 0.1uF -0.22uF ale nie sprawdzałem nigdy tych samych typów. Zastanawiam się czy nie dokupić sobie 4x czerwonych jantzenów 0.1uF i zrobić porównanie 0.1uF vs 0.22uF. Robił ktoś taką próbę?

-----------------

A testował ktoś z was, różne pojemności takich samych typów kondensatorów? Ja sprawdzałem różne kondy z zakresu 0.1uF -0.22uF ale nie sprawdzałem nigdy tych samych typów. Zastanawiam się czy nie dokupić sobie 4x czerwonych jantzenów 0.1uF i zrobić porównanie 0.1uF vs 0.22uF. Robił ktoś taką próbę?

Z pojemnościami trzeba uważać bo dźwięk może się pogorszyć jak się przesadzi ale może się też trochę polepszyć jak się trafi odpowiednio jednak raczej fabryczne pojemności są dosyć dobrze dobrane i nie ma co za dużo tam kombinować tym bardziej jeśli chodzi o kondensatory w torze audio .
  • Pokaż nowe odpowiedzi