Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

Gość numik

(Konto usunięte)

Dobrze prawisz Sebol

Ale EL-34 może być różnie zaaplikowane. Ja miałem na chacie kilka dni MingDa EL-34AB i mimo że na tych samych lampach (fakt że na 8szt.) to była wyczuwalnie szybsza np. od mojego MC-10L. Jeśli MingDa EL-34A gra podobnie jak Yaqin MC010L, to szukałbym cd playera z szybkim, małym basem, przejrzystym i zwiewnym brzmieniu. Jak mówiłeś to zależy od tego co kto lubi.

czyli np. Rotel? Marantz sa?

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

ile kosztuje to cósz przesyłką i w końcu który to wzmacniacz mc100b czy ms-34d ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tytuł aukcji pomylony a sprzedają na niej YAQIN MS-34D .

Ukryta Zawartość

ile kosztuje to cósz przesyłką i w końcu który to wzmacniacz mc100b czy ms-34d ?

Ukryta Zawartość

Jak firmie opłaca się produkować wzmacniacz 2 X KT88 za 500$, w naszym kraju taka suma nie wystarczy na transformatory wyjściowe i sieciowy wykonane na zamówienie, nie wspomnę o lampach. Z tego wynika, że nie ma sensu budować wzmacniaczy DIY, tylko kupować gotowe i ewentualnie modernizować, mając z tego przyjemność.

Ukryta Zawartość

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

ile kosztuje ten ms-34d na tej aukcji i czy warto ? czy to jest aukcja na kup teraz ,to że jest to ms-34d to już teraz wiem ktoś coś doradzi?

acha znalazlem i tutaj czy warto? http://lrx.en.alibaba.com/product/617847847-213908464/YAQIN_MC_10L_Push_Pull_

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to niema regulacji biasów co to jest za modyfikacja,czy tu jest autobias....?

To stary MC-10L chyba pierwsze wydanie ja bym się w to nie pakował .

Ukryta Zawartość

niema regulacji biasów co to jest za modyfikacja,czy tu jest autobias....?

Można wiedzieć dlaczego koledze polaryzacja automatyczna nie odpowiada?

Edytowane przez krzem3

Pewnie dlatego że nie ma się żadnego wpływu na brzmienie, a przy manualnym trochę można jeszcze coś zmienić pod swoje kryteria. Ja też wolę manualny bias.

Pewnie dlatego że nie ma się żadnego wpływu na brzmienie, a przy manualnym trochę można jeszcze coś zmienić pod swoje kryteria. Ja też wolę manualny bias.

Zgoda, ale można wykonać automatyczną polaryzację z regulacją prądu spoczynkowego w katodach lamp mocy, odpada wówczas zasilacz dla napięcia minusa polaryzacji.

aj waj - wielki zasilacz, za to potrzebne jebutne regulowane rezystory które przy okazji zamienią trochę pary w gwizdek (mocy w ciepło)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

aj waj - wielki zasilacz, za to potrzebne jebutne regulowane rezystory które przy okazji zamienią trochę pary w gwizdek (mocy w ciepło)

Myślę, że kolega nie tak zrozumiał, ale nie pisałem od razu wszystkiego. W katodach każdej lampy EL34 rezystor ceramiczny 470R/5W, w szeregu potencjometr drutowy 100R/3W, w sumie na 4 lampy to koszt około 16 złotych.

Edytowane przez krzem3

Myślę, że kolega nie tak zrozumiał, ale nie pisałem od razu wszystkiego. W katodach każdej lampy EL34 rezystor ceramiczny 470R/5W, w szeregu potencjometr drutowy 100R/3W, w sumie na 4 lampy to koszt około 16 złotych.

Z powodzeniem wystarczy potencjometr 0,5 - 1W, wcześniej napisałem z zapasem.

Czy ktoś z użytkowników wykonał pomiar mocy wyjściowej sinusoidalnej, np na lampach EL34 Push Pull wzmacniaczy prod chińskiej, deklarowanej na papierze przez producenta mocy wyjściowej. Widziałem na schemacie zastosowane w układzie wzmacniacza 4 lampy na kanał i osiągana moc wyjściowa 40W, jaka sinusoidalna czy muzyczna ? To jest możliwa głęboka praca wzmacniacza w Kl B. Jaka moc wyjściowa początkowa w Kl A ? A mierzony poziom zniekształceń przy 20W oraz przy max mocy wzmacniacza.

Jestem świeżo upieczonym użytkownikiem Yaqin 100b. Przesiadłem się z Marantz PM75 i doznałem oczywiście pozytywnego szoku. Nie obeszło się jednak bez problemu.

Przy trzecim odsłuchu, przez pierwsze 15 min lewy kanał co kilka minut trzeszczał (odgłos trzasków i odgłos jakby dźwięk się "dławił"). Po jakichś 20 min problem się znacznie zmniejszył, ale nie zniknął. Po lekturze forum, zacząłem od sprawdzenie źródła (nie pomogło), następnie zamianie stronami 6 lamp sterujących (odpukać na razie pomogło).

Jednak zastanawiam się czy normalnym jest, że po kilkugodzinnej przerwie, lewa lampa sterująca 12AX7 (była prawa) po włączeniu rozbłyska wyraźnie jaśniej na ułamek sekundy a następnie przyjmuje kolor "normalny". Czy w Waszych modelach macie tak samo? Jeśli nie to czy to może być objaw wady "przed lampą" (jakby na moment dostawała większe napięcie)?

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Nagrałem jeszcze to zjawisko, prosząc Was o opinie czy to standard czy coś nie tak z tym rozbłyskiem po lewej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

p.s.

Krata jest ponieważ kotka za bardzo interesuje się ciepłymi świecącymi bańkami...

Ukryta Zawartość

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Jeśli inna lampa włożona w to samo miejsce nie błyska to raczej będzie wina tej jednej lampki może już umierać .

... po włączeniu rozbłyska wyraźnie jaśniej na ułamek...

nie stanowi to żadnego problemu a dla np. RFT to norma

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

nie stanowi to żadnego problemu a dla np. RFT to norma

a to o tym nie wiedziałem ale trzaski szmery i rozbłyski to najczęściej jednak oznaka kończącej się lampy chyba że RFT tak fabrycznie maja .

Jest tak jak pisze mamel. Miałem we wzmacniaczu słuchawkowym lampy RFT i jedna podczas włączania zawsze błyskała.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Jest tak jak pisze mamel. Miałem we wzmacniaczu słuchawkowym lampy RFT i jedna podczas włączania zawsze błyskała.

Błyski błyskami ale trzaski to już chyba coś nie tak z lampką jest .

Lampa oprócz tego rozbłysku po załączeniu działała poprawnie, nie było żadnych trzasków. Jeśli podczas normalnej pracy wzmacniacza słychać trzaski to masz rację mogą to być objawy początku końca :)

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Dziękuję za pomoc i porady. Na szczęście błysk "podąża za lampą" po zmianie stronami, więc kamień z serca...

Na fali entuzjazmu zacząłem szukać opinii na temat chińskich lampowych CD, jak np.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czytałem też pozytywne opinie na forum o 2 wariantach:

- zlampizowanych wersjach "home made" - jeśli macie jakieś namiary na sprawdzonych fachowców, proszę o namiary

- CD Azur 640c v2

Gram teraz na V-DAC 2 z napędem Marantz 67mk2SE + Yaqin 100b + Usher S-520.

Macie może jakieś sprawdzone źródła do 2000?

Może gracie na CD Yaqina lub innych lampowcach CD?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli wzmacniacz ok to najważniejsze . Mój kolega kupił tego CD Yaqina na ebay ale przyszedł do niego z uszkodzonym napędem reklamował i mieli mu wysłać nowy napęd nie wiem czy już go dosłali bo dawno z nim nie pisałem .

Jeśli chodzi o CDki do 2000 pln to napisz może jakiego dźwięku szukasz bo nie wiem jak to tam u Ciebie teraz gra czy potrzebujesz cieplejszego barwniejszego CD czy bardziej detalicznego chłodnego ?

jakiego dźwięku szukasz bo nie wiem jak to tam u Ciebie teraz gra czy potrzebujesz cieplejszego barwniejszego CD czy bardziej detalicznego chłodnego ?

Dzięki za dobre pytanie, szczerze odpowiadam - za krótko mam wzmacniacz aby z pełnym przekonaniem na nie odpowiedzieć.

Chciałbym uzyskać większą detaliczność, ale niekoniecznie kosztem ochładzania brzemienia (jeśli to możliwe).

Jeśli możesz wymień 2 liderów dla 2 wymienionych kierunków. Być może przetestuje 2 kierunki - a już na pewno poczytam :-)

Dzięki za dobre pytanie, szczerze odpowiadam - za krótko mam wzmacniacz aby z pełnym przekonaniem na nie odpowiedzieć.

Chciałbym uzyskać większą detaliczność, ale niekoniecznie kosztem ochładzania brzemienia (jeśli to możliwe).

Jeśli możesz wymień 2 liderów dla 2 wymienionych kierunków. Być może przetestuje 2 kierunki - a już na pewno poczytam :-)

Może to nie liderzy i nie koniecznie z 2 wymienionych kierunków ale jak będzie okazja to warto posłuchać Caspiana M1 i Atoll CD100 z tym że Atoll będzie chłodniejszy . Najlepiej zapytaj w osobnym temacie o Yaqinie 100B tam ci którzy mają ten piecyk pewnie lepiej coś doradzą .
  • 3 tygodnie później...
Gość marcu

(Konto usunięte)

Witam wszystkich milosnikow chinskich lampek!Jesli jest ktos chetny do zmiany swojej lampy-sprzedazy to jestem chetny tj 100b lub 20l ewent.10l.Prosze o kontakt tel.504001657

• Pokaż nowe odpowiedzi