Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

Tomek, DAC ma za zadanie oddac jak najmniej zmieniony sygnal, a nie dodac kolorytu. DAC ktory podbarwia jest do niczego. Jest kilka super kosci jak AKM czy sabre, ktore w dobrej aplikacji beda znacznie mniej oszpecac sygnal niz wiekszosc wzmacniaczy. Na ebayu Chinczycy maja dzis cale tony sprzetu, ktory jest dobrze zaprojektowany ale dla mas czyli na tanszych elementach. Zmiana kilku kondow plus dodanie lamp badz tranzystora wyniesie ten sprzet pod niebo.

• Moderatorzy

Chodzi o to że jeden kondensator 0,22uF został zastąpiony przez 2szt. 0,1uF wpięte równolegle. A że było ich 2 sztuki więc wpięte są 4 kondy zamiast dwóch.

Nie to, że równoległe połączyłeś 0.1 to OK. Tyle, że w ogóle ten kondensator nie powinien mieć takiego wpływu na bias.

Czy jakbym miał uszkodzony potencjometr od ustawiania biasu, to precyzyjniej mi by się go ustawiało ? Może tego nie ogarniam bo się nie znam, ale wątpie.

Uszkodzienie potencjometru może objawiać się na przykład tym że skokowo zmienia mu się rezystancja, nie da się precyzyjnie ustawić rezystancji, zmienia się faluje, jeśli ścieżka nie ma odpowiedniego styku itd.

-----------------

Witam mam pytanie czy można bezpiecznie bez przerabiania wzmacniacza zastosować w Yaqinie MC-10L lampy ECC85 jako sterujące zastępując nimi 6n1p ?

• 4 tygodnie później...

Panowie, pomocy ! Szukam schematu do chińczyka Ming Da MC 300 - ASE .... Nie mogę nigdzie znaleść. Bardzo proszę, pomóżcie.

• 6 miesięcy później...

jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum wypadałoby się przywitać.

...

więc serdecznie witam wszystkich obecnych na forum :).

sprawa wygląda następująco. od jakichś 5ciu lat przebywam poza domem i krajem rodzinnym, co wiąże się z izolacją od wielkogabarytowego sprzętu grającego. w tym momencie jedyną możliwością posłuchania dobrego brzmienia jest odwiedzenie lokalnej filharmonii (jest niestety słabsza akustycznie jak Warszawska) lub akceptowalnego dźwięku ze starego (sprzętowego) odtwarzacza przenośnego (ogg i flac) i przyzwoitych słuchawek. niestety to nie jest to co tygrysy lubią najbardziej :).

w związku z powyższym wymyśliłem, iż chcę wejść w posiadanie wzmacniacza lampowego, a następnie dodać mu coś z przodu - gramofon pro-ject debut carbon z wkładką Ortofon 2M czerwoną (dość dobra cena i niezłe recenzje) + na początek jakiś tranzystorowy przedwzmacniacz - i coś z tyłu, czyli jak znam siebie, zrobię lub zlecę wykonanie kolumn.

do szanownego gremium mam dwa pytania.

pierwsze to jaki (chiński - zgodnie z tytułem wątku) wzmacniacz można by wybrać, aby jako p&p lub po modyfikacjach (walka z lutownicą nie jest mi obca) odwdzięczył się za zakup conajmniej dobrą jakością brzmienia?

z tego co na razie ogarnąłem wynika, że zastosowane we wzmacniaczu typy i modele lamp mają generalne znaczenie dla brzmienia. ilość kombinacji i producentów trochę onieśmiela, a odłuchać nie ma jak :(.

ze znalezionych w sieci recenzji wybrałem kilka modeli:

bewitch 2a3 - podobno p&p zachowuje się bardzo poprawnie, w jakiejś gazecie piali z zachwytu nad tym modelem

bewitch 6550 - niezły p&p, dobry po niewielkim "grzebnięciu"

yaquin mc-100b - może pracować jako końcówka mocy, dobra recenzja na "stereo i kolorowo"

ming da (meixing) mc368-bse - bardzo dobre recenzje (cena również wyraźnie wyższa niż powyższych)

300B - powtarza się opinja, że to "legendarna lampa" i cokolwiek z nią na pokładzie jest dobre

ewentualnie jakie inne modele można by brać pod rozwagę?

i drugie pytanie: jakie trzeba przyjać założenia przy projektowaniu kolumn pod lampę?

z góry dziękuję za wszelkie informacje.

pozdrawiam

makar0n

• Moderatorzy

jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum wypadałoby się przywitać.

...

więc serdecznie witam wszystkich obecnych na forum :).

sprawa wygląda następująco. od jakichś 5ciu lat przebywam poza domem i krajem rodzinnym, co wiąże się z izolacją od wielkogabarytowego sprzętu grającego. w tym momencie jedyną możliwością posłuchania dobrego brzmienia jest odwiedzenie lokalnej filharmonii (jest niestety słabsza akustycznie jak Warszawska) lub akceptowalnego dźwięku ze starego (sprzętowego) odtwarzacza przenośnego (ogg i flac) i przyzwoitych słuchawek. niestety to nie jest to co tygrysy lubią najbardziej :).

w związku z powyższym wymyśliłem, iż chcę wejść w posiadanie wzmacniacza lampowego, a następnie dodać mu coś z przodu - gramofon pro-ject debut carbon z wkładką Ortofon 2M czerwoną (dość dobra cena i niezłe recenzje) + na początek jakiś tranzystorowy przedwzmacniacz - i coś z tyłu, czyli jak znam siebie, zrobię lub zlecę wykonanie kolumn.

do szanownego gremium mam dwa pytania.

pierwsze to jaki (chiński - zgodnie z tytułem wątku) wzmacniacz można by wybrać, aby jako p&p lub po modyfikacjach (walka z lutownicą nie jest mi obca) odwdzięczył się za zakup conajmniej dobrą jakością brzmienia?

z tego co na razie ogarnąłem wynika, że zastosowane we wzmacniaczu typy i modele lamp mają generalne znaczenie dla brzmienia. ilość kombinacji i producentów trochę onieśmiela, a odłuchać nie ma jak :(.

ze znalezionych w sieci recenzji wybrałem kilka modeli:

bewitch 2a3 - podobno p&p zachowuje się bardzo poprawnie, w jakiejś gazecie piali z zachwytu nad tym modelem

bewitch 6550 - niezły p&p, dobry po niewielkim "grzebnięciu"

yaquin mc-100b - może pracować jako końcówka mocy, dobra recenzja na "stereo i kolorowo"

ming da (meixing) mc368-bse - bardzo dobre recenzje (cena również wyraźnie wyższa niż powyższych)

300B - powtarza się opinja, że to "legendarna lampa" i cokolwiek z nią na pokładzie jest dobre

ewentualnie jakie inne modele można by brać pod rozwagę?

i drugie pytanie: jakie trzeba przyjać założenia przy projektowaniu kolumn pod lampę?

z góry dziękuję za wszelkie informacje.

pozdrawiam

makar0n

Zapomnij o bewitchach czy yaqinach - to nie są wzmacniacze tylko półprodukty DIY, które w odpowiednich rękach potrafią zagrać przyzwoicie. Ty natomiast szukasz sprzętu grającego od momentu rozpakowania ma grać w porządku i jeszcze siedzisz za granicą, więc prawdopodobieństwo że znajdziesz na miejscu jakiegoś chętnego pomóc forumowicza z wiedzą i lutownicą jest mniejsze. Napisz jeśli to nie tajemnica w jakim kraju siedzisz - po prostu za granicą dużo łatwiej kupić jakiś fajny sprzęt z drugiej ręki - u nas rynek wtórny to w większości chinczyki, a jak trafi się coś sensownego to ceny co najmniej 30% wyższe niż np. w Niemczech czy UK.

Na pierwszy wzmacniacz lampowy ja radzę Ci jakieś push-pull np. na lampkach EL34. Te lampki łatwiej wybaczają błędy w skonfigurowaniu systemu oraz nie są tak wybredne w wyborze kolumn jak np. 2A3 do których nowicjusz nie jest w stanie dobrać odpowiednich kolumn chociażby.

Mingda o której piszesz oparta jest na lampach kt90 - których nigdy nie udało mi się dłużej posłuchać więc nie będę się wymodrzał odnośnie ich brzmienia. Natomiast lamp KT88 bardzo nie lubię - przywarła do nich opinia lamp które udają tranzystor i ja zasadniczo z taką opinią się zgadzam - oczywiście mogą fajnie zagrać ale trzeba świadomie dobrać system do takiego wzmacniacza.

Jeśli koniecznie chinczyki to na początek polecam przyjrzeć się tym wzmacniaczom. Oba z nich słuchałem, oraz rozkręcałem w środku jakość wykonania i jakość użytych elementów jest na prawdę bardzo wysoka (bez porównania do starych chińskich music angelów czy yaqinow).

Cayin MT-35

MingDa MC34-A (nie pamiętam czy słuchałem wersji A czy B musisz zbadać temat która lepsza)

No i najważniejsze - Witamy na forum! :D

-----------------

"jakość użytych elementów jest na prawdę bardzo wysoka"

Tzn co ? Jakie tam siedzą kondensatory i po ile za sztukę ? Kable są z czystej miedzi ? Transformatory są jakieś wyjątkowe ? Luty ze srebrnej cyny ? Możesz rozwinąć Twoją ocenę z tą bardzo wysoką jakością elementów ? Po czym to wnosisz ? Czy np. kondensatory zamiast kosztować np. 10 gr/szt. są po 20 gr/szt ? Siedzi tam w tych wzmakach chociaż jakiś Mundorf (z tych najtańszych), albo inny Jantzen ?

Edytowane przez PiotrJ

Tzn co ? Jakie tam siedzą kondensatory i po ile za sztukę ? Kable są z czystej miedzi ? Transformatory są jakieś wyjątkowe ? Luty ze srebrnej cyny ? Możesz rozwinąć Twoją ocenę z tą bardzo wysoką jakością elementów ? Po czym to wnosisz ? Czy np. kondensatory zamiast kosztować np. 10 gr/szt. są po 20 gr/szt ? Siedzi tam w tych wzmakach chociaż jakiś Mundorf (z tych najtańszych), albo inny Jantzen ?

To napiszę trochę o Mingda - kondensatory sprzęgające Jensen, elektrolity Elna, dobre rezystory zachodnich firm, blachy na rdzenie transformatorów produkowane w Japonii, kable z miedzi wysokiej czystości dodatkowo srebrzone. Rozkręć sobie kolego taki wzmacniacz i dopiero potem pisz takie dyrdymały! Na koniec jeszcze napiszę, że jest bardzo dobry support producenta, dotyczący nawet produktów archiwalnych, rzecz w zasadzie niespotykana! Trudno nie wspomnieć o montażu PTP na najwyższym poziomie i wzorcowym prowadzeniu masy grubymi miedzianymi solidami. Wszystkie lampy są dokładnie parowane i wygrzewane przez 60 godzin! Moim skromnym zdaniem to produkty o najlepszym stosunku cena/jakość, dodatkowo stworzone do modyfikacji.

• Moderatorzy

Z tego co pamiętam to w torze sygnałowym siedzą białe mundorfy (ale nie pamiętam już z której serii, chyba tej nowej evo-cośtam) elektrolity w zasilaczu anody to jakieś japońce, wszystkie rezystory metalizowane 1% montaż bardzo ładny point-to-point kable mocno skręcone, ekranowane dla sygnału,solidne z izolacją na 500V dla anody (w yaqinach napięcia rzędu 450V śmigały na skretce 230V) potencjometr nie trzeszczy. Czyli poprawione wszystkie te elementy w których yaqiny, bewitche i music angele leżą i kwiczą. Przedwzmacniacz zrobiony na normalnych trodach z rodziny ecc, które dużo fajniej grają niż ruskie pentody stosowane w yaqinach. Pozdrowienia.

-----------------

Dajcie po prostu zdjęcie zamiast pisać czy może coś tam jest czy nie.. :)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

No i o taką odpowiedź mi chodziło. Czyli jest lepiej.

Kolego Ricambi. Ja nie piszę dyrdymał tylko się pytam. Daj mi Twoja Mingdę to sobie porozkręcam.

Edytowane przez PiotrJ
  • Moderatorzy

Widzę, że kolega Ricambi mnie ubiegł, ale ton wypowiedzi podobny i w pełni się z nim zgadzam. Akurat wymienione przeze mnie elementy zastosowane były we wzmacniaczu Cayin którego miałem przyjemność POSŁUCHAĆ, a także ROZKRĘCIĆ i osobiście przekonać się co w trawie piszczy. Co by nie mówić różnica jakości między mingdą i cayinem a yaqinem itp. jest olbrzymia.

-----------------

Wiadomo Zbyniu że można, ale chodzi o to co otrzymujesz na starcie.

Szkoda że nie mogę posłuchać takiej MingDY EL-34A zweryfikowałbym sobie Wasze opinie. Słuchałem za to kiedyś u siebie w domu zapewne lepszej MingDa EL-34AB. Dobrze to gadało.

Edytowane przez PiotrJ
  • Moderatorzy

Dajcie po prostu zdjęcie zamiast pisać czy może coś tam jest czy nie.. :)

Kurcze nie robiłem zdjęć :D masz tu pierwsze lepsze z googli mniej więcej tak to wygląda.

Sprawa wygląda teraz tak że zrobienie samemu wzmacniacza na el34 traci trochę sens bo kupienie solidnych traf, zrobienie ładnej obudowy, potencjometr, sterownik,puszki na trafa, sensownie wykonany przedwzmacniacz, dobrej klasy elementy bierne, podstawki itp. wychodzi nie dużo mniejszy koszt niż taka mingda za 3kzł, a masz gwarancję, możliwość późniejszej odsprzedaży no i nie potrzeba solidnej wiedzy i kupy czasu by to poskładać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----------------

dzięki za szybką odpowiedź.

Zapomnij o bewitchach czy yaqinach - to nie są wzmacniacze tylko półprodukty DIY, które w odpowiednich rękach potrafią zagrać przyzwoicie. Ty natomiast szukasz sprzętu grającego od momentu rozpakowania ma grać w porządku

napisałem, że walka z lutownicą nie jest mi obca. jeśli tylko ktoś udostępnił by schematy modyfiacji to nie przewiduję żadnych większych problemów. z natury jestem grzebaczem :).

Napisz jeśli to nie tajemnica w jakim kraju siedzisz - po prostu za granicą dużo łatwiej kupić jakiś fajny sprzęt z drugiej ręki

żadna tajemnica ;). siedzę sobie w szkotlandzie a ściślej rzecz ujmując w edim. co do kupowania (zwłaszcza tutaj) czegoś z rynku wtórnego mam mocno mieszane uczucia.

2A3 do których nowicjusz nie jest w stanie dobrać odpowiednich kolumn chociażby.

potrzebuję tylko info z jakimi przetwornikami ta lampa się lubi :). resztę mogę zbudować :). zresztą gośniki i tak będę budował we własnym zakresie. kolummna samoróbka na tych samych przetwornikach i zwrotnicach będzie co najmniej 1/3 tańsza jak gotowa fabryczna.

Mingda o której piszesz oparta jest na lampach kt90 - których nigdy nie udało mi się dłużej posłuchać więc nie będę się wymodrzał odnośnie ich brzmienia. Natomiast lamp KT88 bardzo nie lubię - przywarła do nich opinia lamp które udają tranzystor i ja zasadniczo z taką opinią się zgadzam - oczywiście mogą fajnie zagrać ale trzeba świadomie dobrać system do takiego wzmacniacza.

no to dwie konfiguracje mamy z głowy :). a co z lampami 300A?

Jeśli koniecznie chinczyki to na początek polecam przyjrzeć się tym wzmacniaczom. Oba z nich słuchałem, oraz rozkręcałem w środku jakość wykonania i jakość użytych elementów jest na prawdę bardzo wysoka (bez porównania do starych chińskich music angelów czy yaqinow).

Cayin MT-35

MingDa MC34-A (nie pamiętam czy słuchałem wersji A czy B musisz zbadać temat która lepsza)

chińczyki kojarzą się po prostu z nieco bardziej przystępnymi cenami w połączeniu z przyzwoitą jakością. muszę się przyjżeć tej firmie cayin, nie czytałem nic o ich produktach.

No i najważniejsze - Witamy na forum! :D

a dziękuję uprzejmie :D. mam nadzieję, że nie będę zbyt upierdliwy ;)

Natomiast lamp KT88 bardzo nie lubię - przywarła do nich opinia lamp które udają tranzystor i ja zasadniczo z taką opinią się zgadzam

I tu się z kolegą nie do końca zgodzę ;)

Słyszałem to i owo na KT 88 i jeśli masz system za jasny z kolumnami analitycznymi, to wtedy jest TRAGEDIA, nie ma muzyki tylko analityczność jak w laboratorium, ale hmm sam mam wzmaka na KT88 i zapraszam do siebie na odsłuch, zmienisz powszechną opinię, że KT88 gra jak tranzystor, nie ma co generalizować tylko szukać i słuchać ;)

Pozdrawiam

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Elmero. Znowu pewnym tonem: I tak kupisz Cayin'a, zmienisz zdanie o KT88. Jasnowidz normalnie. Może dobrze dobrałeś resztę toru, który balansuje Ci "wady" KT88

Edytowane przez PiotrJ

PiotrJ czy ty możesz się odstosunkować od mojej osoby ?????? Czy ty widzisz tu coś na temat tego, że polecam kupno Cayina, idź człowieku pospaceruj po dworze ze swoim wzmakiem na plecach, na dobre kondycyjnie Ci to wyjdzie.

btw. jeśli uważasz że masz tak super Yaqina, zapraszam do porównanie tak face to face, zobaczymy co te twoje blachy potrafią, bo jakoś nie wierzę w MOC MC-10L najbardziej zamulonego z Yaqinów. Ja rozumiem że jesteś fanboyem zacnej marki i myśli inżynieryjnej Yaqin, ale powiedz mi, ilu sprzętów słuchałeś, co miałeś w domu, bo to warto ustalić. Jeśli masz doświadczenie tylko ze swoim Super Lampiakiem, to żyjesz w dużej niewiedzy i oderwaniu od rzeczywistości. I powtarzam jeszcze raz, zejdź ze mnie, ja ni twój kolega, ni wróg, ale uczepiłeś się mnie jak rzep.

Edytowane przez Elmero

Elmero czy ty możesz się odstosunkować od mojego wzmacniacza ? Myślisz że przyjąłbym od ciebie jakieś zaproszenie na odsłuch ?

Ok czyli wszystko jasne, może mi się szanowny Pan nie kłaniać i nie komentować moich postów, a ja obiecuję nie szargać imienia Yaqina Twego nadaremno

U siebie w domu słuchałem (wymienię ile pamiętam): Harman/Kardon HK-970, Harman/Kardon HK-620, NAD C-370, Yaqin MC-10L, Yaqin MS-20L, Baltlab Epoca 2 (XLR), MingDa MC-34AB, Sudgen A21, Vincent (hybryda), Music Angel na KT88, Bewich 6550, Audio Research V100 (jeśli nie pomieszałem symbolu), Abrahamsen, Amplifon. Za mało ?

Słuchaj no koleś Elmero. Tu mamy grupę dyskusyjną i mogę sobie komentować co mi się podoba.

U siebie w domu słuchałem (wymienię ile pamiętam): Harman/Kardon HK-970, Harman/Kardon HK-620, NAD C-370, Yaqin MC-10L, Yaqin MS-20L, Baltlab Epoca 2 (XLR), MingDa MC-34AB, Sudgen A21, Vincent (hybryda), Music Angel na KT88, Bewich 6550, Audio Research V100 (jeśli nie pomieszałem symbolu), Abrahamsen, Amplifon. Za mało ?

Słuchaj no koleś Elmero. Tu mamy grupę dyskusyjną i mogę sobie komentować co mi się podoba.

Skoro nie możesz się powstrzymać od zamknięcia twarzy i powstrzymania palców od kwawiatury, to powiem Ci tak, złomu słuchałeś i złom tylko znasz. I powtarzam bo widzę, że nie potrafisz tego sobie dobrze przyswoić, nie jestem Dla Ciebie koleś

Wszystko w porządku Elmero. Wszystko w porządku. Nie spinaj się, loozik ;) Audio Research - złom. Hehe. Mała kucha. Nie martw się, Twoją osobę będę omijał szerokim łukiem ;)

Mówisz w wątku obok że MingDa MC-34A to bardzo dobry wzmacniacz, a MingDa MC-34AB to już złom ? Gratulacje. Dobry jesteś. Przy takim Audio Research Twój Cayin leży i kwiczy z niemocy.

Edytowane przez PiotrJ
  • Moderatorzy

I tu się z kolegą nie do końca zgodzę ;)

Słyszałem to i owo na KT 88 i jeśli masz system za jasny z kolumnami analitycznymi, to wtedy jest TRAGEDIA, nie ma muzyki tylko analityczność jak w laboratorium, ale hmm sam mam wzmaka na KT88 i zapraszam do siebie na odsłuch, zmienisz powszechną opinię, że KT88 gra jak tranzystor, nie ma co generalizować tylko szukać i słuchać ;)

Pozdrawiam

Może faktycznie z tym tranzystorowym graniem trochę zbyt generalizuje, ale bardziej chodziło mi o to, że źle dobierając system łatwo przy lampach Kt88 tak skaleczyć dźwięk by grało to najgorszymi cechami tranzystora. Dlatego nie polecam go początkującym - jak wyjdzie to fajnie, a jak nie wyjdzie to tragedia. Z el34 imo ryzyko mniejsze stworzenie niezjadliwego systemu.

Inna sprawa, że do kt88 jestem ciut uprzedzony już chyba :D zresztą gdy gadałem z projektantem Twoich kolumn, powiedział mi wprost żebym kt88 odpuścił bo za Chiny ludowe nie zagra ta lampa ze SS D2905-9700, a z mądrzejszymi od siebie kłócić się nie będę - tego SS tak lubię, że KT88 odpuściłem ;-)

Co do zaproszenia na odsłuch chętnie skorzystam :D W Warszawie będę w połowie lutego i jeśli uda się znaleźć Ci wtedy chwilę wolnego czasu to bardzo chętnie wpadnę posłuchać Twojego sprzętu ;-)

Chyba nie za mało ale jeśli, w żadnym z tych wzmacniaczy nie zagrał lepiej niż mc10l to coś jest nie halo. Nie wiem co bo proac 1sc to świetne głośniki, linn majik - słuchałem tylko chwilę i nie jestem w stanie ocenić, ale nie sądzę by tak ograniczał system by żaden z tych wzmacniaczy nie zagrał lepiej niż mc10l... Nawet gdybyś poprawił wszystkie babole z mc10l wsadził tam kiwame i audionote to i tak mingda na el34 zagra lepiej, tak samo cayin... Po prostu to lepiej przemyślane urządzenie, lepiej wykonane i z dużo mądrzej zrealizowanym przedwzmacniaczem.

Ale bez rzucania jakimiś kolesiami - nikt Ci tu matki ani siostry nie obraża, gadamy o wzmacniaczach - trochę więcej luzu i kultury.

-----------------

Platik1989. Ja nie napisałem że Audio Research to był mój wzmacniacz i nigdzie nie napisałem że grał gorzej od MC-10L. Wręcz przeciwnie. To była klasa, ale wtedy słuchałem go nie z 1SC a z Response 1.5, bo takie miałem kolumny. Połączone to było z CD Mark Levinson z wbudowanym przedwzmacniaczem.

czy mógłbym poprosić o wyjśnienie, jakie różnice są między lampami 12AX7 i 6N9 (poza napięciem grzania)? ta lampa jest to jedyna różnica między starym i nowym modelem wzmacniacza mingda. co ciekawe nowy wypust (ten z 6N9) jest zdecydowanie tańszy niż stary (12AX7).

Edytowane przez makar0n
  • Moderatorzy

czy mógłbym poprosić o wyjśnienie, jakie różnice są między lampami 12AX7 i 6N9 (poza napięciem grzania)? ta lampa jest to jedyna różnica między starym i nowym modelem wzmacniacza mingda. co ciekawe nowy wypust (ten z 6N9) jest zdecydowanie tańszy niż stary (12AX7).

to są dwie całkowicie inne lampy, różnice w brzmieniu wzmacniacza będą słyszalne pomiędzy nimi.

-----------------

Sprawa wygląda teraz tak że zrobienie samemu wzmacniacza na el34 traci trochę sens bo kupienie solidnych traf, zrobienie ładnej obudowy, potencjometr, sterownik,puszki na trafa, sensownie wykonany przedwzmacniacz, dobrej klasy elementy bierne, podstawki itp. wychodzi nie dużo mniejszy koszt niż taka mingda za 3kzł, a masz gwarancję, możliwość późniejszej odsprzedaży no i nie potrzeba solidnej wiedzy i kupy czasu by to poskładać.

Całkowicie się z Tobą nie zgodzę. Jestem na etapie składania wzmacniacza na EL34 w PP właśnie. Wiem, że jak wydam 3tysie, to będę wiedział na co to poszło.

Podstawowe parametry, które podaje producent nie przekonują mnie a wręcz zniechęcają. I zniechęcają każdego kto chociaż trochę zna się na technice lampowej.

Moc: 38W x 2

Zniekształcenia: 0,8%

Pobór mocy: 140W

Mój będzie miał 2x12 może 2x15W, będzie w klasie A i poboru ok 300W niestety weźmie. 1/3 kosztu wzmacniacza to same trafa, które w takim wzmacniaczu są najistotniejsze. A i wyglądem nie będzie szpecił, bo obudowy to nie problem dla mnie:

www.audio.lutuje.se

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• Pokaż nowe odpowiedzi