Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

Cena dokładnie 1680 - ale jak to jest z tą mocą? napędzało to urządzonko całkiem spore zestawy kolumn a czytałem gdzieś że się liczy inaczej moc lamp niż normalnych wzmacniaczy ?

>Cena dokładnie 1680 - ale jak to jest z tą mocą? napędzało to urządzonko całkiem spore zestawy

>kolumn a czytałem gdzieś że się liczy inaczej moc lamp niż normalnych wzmacniaczy ?

Za power lamp odpowiadają lampy mocy a tutaj takich nie ma więc liczy się jak tranzystor.

Jakieś wysokoefektywne to pewnie napędzi i na pewno nie do systemu głównego, ale do sypialni i owszem. To bardziej taka stacja dokująca do ipoda. Swoja drogą za cenę tego czegoś to już można dobrą lampę chińska kupić :)

słyszałem opinie od szanowanego audiofila że niestety ale ten Yaqin MC 10 L ma przekłamane wartości mocy, nie 2x53w , a raczej 2x25w, więc imprezki się tym nie nakręci :)

a także jest bardzo wysoka awaryjność tego modelu , okoł 30% szans że spali ci się w ciągu miesiąca :)

ktoś ma inne zdanie na ten temat ?

valis0, 23 Paź 2008, 11:14

>słyszałem opinie od szanowanego audiofila że niestety ale ten Yaqin MC 10 L ma przekłamane wartości

>mocy, nie 2x53w , a raczej 2x25w, więc imprezki się tym nie nakręci :)

Szanowany audiofil powinien wiedzieć, że w przypadku lampowca 25 watów to i tak DUŻO, i imprezki na hali sportowej wprawdzie tym się nie nagłośni, ale imprezkę w normalnym mieszkaniu to i owszem, da się bez żadnego problemu.

>a także jest bardzo wysoka awaryjność tego modelu , okoł 30% szans że spali ci się w ciągu miesiąca

>:)

Niestety bywa tak, że "szanowani audiofile" są zadeklarfowanymi wrogami wszelkich chińskich produktów. Trzeba brać to pod uwagę gdy się słyszy plotki. U nas na forum jakoś nikt jeszcze nie narzekał na awaryjność tego modelu. Wręcz przeciwnie, było kilka głosów zadowolenia.

Zajrzyj sobie do wątku o chińskim DACu "Zerodac", jaki tam urządzono sąd kapturowy wszystkim chińskim produktom. A dlaczego? Otóż dlatego tylko, że JEDEN egzemplarz śmiał się zepsuć. ROTFL

>ktoś ma inne zdanie na ten temat ?

Zapytaj forumowych użytkowników tego wzmacniacza, będą lepszym źródłem informacji niż plotki z trzeciej ręki.

>>> Szanowany audiofil powinien wiedzieć, że w przypadku lampowca 25 watów to i tak DUŻO, i imprezki na hali sportowej wprawdzie tym się nie nagłośni, ale imprezkę w normalnym mieszkaniu to i owszem, da się bez żadnego problemu.

Tego się nie oblicza, tego się słucha. To tak jak z 25-letnim Camusem, tego się nie poddaje analizom chemicznym, to się SMAKUJE!

U mnie w domu wzmacniacz lampowy na 2A3 o mocy 3,5W (trzy i pół, żeby nie było nieporozumień) pomiatał moimi kolumnami jak chciał, a moja żona z kuchni darła się żebym natychmiast przyciszył ten omłot (puszczałem Rammsteina).

Nie zastanawiaj się nad cyferkami. Yaqin sobie poradzi z całą swobodą.

McGyver, 23 Paź 2008, 13:01

>U mnie w domu wzmacniacz lampowy na 2A3 o mocy 3,5W (trzy i pół, żeby nie było nieporozumień)

>pomiatał moimi kolumnami jak chciał, a moja żona z kuchni darła się żebym natychmiast przyciszył ten

>omłot (puszczałem Rammsteina).

A co to za kolumny były? Podstawkowe, czy monitory? Jaka skuteczność i impedancja?

to jeżeli byłbyś tak pomocny jeszcze, to napisz czy ten yaqin będzie grał z kolumnami missin m34, jestem ich posiadaczem i nie chcałbym ich zmieniać :)z drugiej strony nie chciałbym sięrozczarować, u mnie grały z reloopem ha-210 bez tuningu i było conajmniej nie żle :)

8 ohm, 85dB, na trudnych do napędzenia Usherach.

Takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

valis0, 23 Paź 2008, 13:09

>to jeżeli byłbyś tak pomocny jeszcze, to napisz czy ten yaqin będzie grał z kolumnami missin m34,

>jestem ich posiadaczem i nie chcałbym ich zmieniać :)z drugiej strony nie chciałbym sięrozczarować,

>u mnie grały z reloopem ha-210 bez tuningu i było conajmniej nie żle :)

Nie miałem okazji posłuchać Missionów z lampą, ale jak gra dobrze z Reloopem, to z Yaqinem może być tylko lepiej.

Dorzucę swoje 5 groszy. Dla wszystkich, którzy obawiają się ze MA na kt88 nie da rady napedzic ich "trudnych" kolumn. DA RADE. Ja mam moniotry na weglowcu SS i kopulce d9500 rowniez od SS. Z ciekawostek - 84db efektywności. W zasadzie większość taniej elektoniki (denon PMA880R, Pioneer A-400X, Onkyo Integra 9711, NAD 3020i, MF A1, Koda 504, Sony z serii ES - juz nie pamietam modelu, ale pamiętam, ze mial niby 120W na kanał przy 8 OHm) nie byla w stanie wydusic z tych kolumn kontrolowanego basu, mialem nawet podejrzenia, ze cos zostalo skopane w samej konstrukcji monitorków, az do dnia gdy podlaczylem je pod klona PASS Aleph 2. Jednak uwierzcie mi ze w dziedzinie szeroko pojetej dynamiki dopiero moj music angel pokazal, jak można "łoić" te głośniki. Dlatego jeśli nie chcesz napedzać Grand utopii albo czegos o podobnych gabarytach i mnogosci glosnikow, w każdym innym przypadku MA Kt88 da rade - i to jeszcze jak ;-)

Ktoś w końcu powinien założyć temat o impulsowych zakupach ;-)

Nie planowałem.. Tzn. jakoś tam rozważałem lampę, ale niekoniecznie teraz, i raczej nie tę. Trudno - stało się; za 630,- zł byłoby grzechem nie wziąć - nawet gdyby w najbliższym czasie trzeba było wpakować w to drugie tyle.

A więc jestem świeżo upieczonym posiadaczem czegoś pod nazwą Yarland FV 34CIII.

Sixmoonsowa recenzja znajduje się tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ładne nagie zdjęcia, że tak zachęcę..

Dotyczy ona wersji 34CIIISA, na razie jednak nie doszedłem do tego na czym polega różnica "z SA" i "bez SA".

Ponieważ to moja pierwsza lampa proszę się nastawić na serię niekoniecznie mądrych pytań

- przyjdzie to do mnie z 4 Sovtekami EL84 i dwoma wejściowymi nołnejmami 6N3; tych ostatnich boję się najbardziej.. wymieniać już? pewnie tak, ale na co?

- czy rzuca Wam się w oko coś jeszcze, co powinno podlegać bezwględnej wymianie?

- grać rzeczony Yarland będzie z gramofonem Dual 505-3, Missionami 33 i na razie nieustalonym preampem (prawdopodobnie Black Cube Lehmanna). Będę wdzięczny za wszelkie uwagi do tego zestawu gdyż boję się że mocno za miękko może być..

Pozdrawiam, wciąż będąc w lekkim szoku pozakupowym -proszę wybaczać, mam nadzieję że wyrażałem się w miarę jasno.

/spank.

Ukryta Zawartość

6N3 jeżeli masz chińskie no-name, to wymień na tanie sowieckie 6N3P. Wydasz z 10zł plus wysyłka, ryzykujesz kwotę za jaką można nabyć dwa kebaby ;-)))

Półtora kebaba :-)

McGywerze, czy byłaby szansa podjechać kiedyś do Ciebie z tym wynalazkiem?

Przepraszam z góry za nieco bezczelne pytanie - wprawdzie mam do Ciebie dużo kilometrów, ale niebezinteresownie w razie potrzeby porzuciłbym go u Cię na rozpoznanie i diagnozę. Oczywiście jak już się chłopak wygrzeje, a ja nacieszę oko i ucho..

Pijasz stare wina? :-)

/spank.

spankeur, 26 Paź 2008, 21:48

>Półtora kebaba :-)

>McGywerze, czy byłaby szansa podjechać kiedyś do Ciebie z tym wynalazkiem?

Jasne, ale nie wcześniej niż po Audio Show. Zapraszam na kawę.

>Przepraszam z góry za nieco bezczelne pytanie

A tam zaraz bezczelne. Zwyczajnie wprost-to lubię ;-)))

>- wprawdzie mam do Ciebie dużo kilometrów, ale

>niebezinteresownie w razie potrzeby porzuciłbym go u Cię na rozpoznanie i diagnozę. Oczywiście jak

>już się chłopak wygrzeje, a ja nacieszę oko i ucho..

A te EL84 to zostaw w spokoju, są OK.

>Pijasz stare wina? :-)

Jak mam, to pijam. A w tej chwili nie mam, mam tylko stare brandy ;-)))

>Jasne, ale nie wcześniej niż po Audio Show. Zapraszam na kawę.

Jeśli jakimś cudem znajdziemy czas, to na kawę możemy w ramach Audio Show.

>A te EL84 to zostaw w spokoju, są OK.

Tak też myślałem..

>Jak mam, to pijam. A w tej chwili nie mam, mam tylko stare brandy ;-)))

Za całą wiedzę wyciągniętą z Ciebie podczas mojego biernego czytania forum należy Ci się butelka.. byle nie bardzo stara, gdyż przedwzmacniacz muszę kupić.. sam rozumiesz - są rzeczy ważne i ważniejsze ;-))

Pytanie z nieco innej beczki - czy jest tu jakiś miłośnik lamp z woj. kujawsko-pomorskiego? Wiem, że brzmi to durnie, ale milo byłoby czasami pójść na tę.. kawę choćby :)

/spank.

spankeur

Koniecznie napisz wrażenia z odsłuchu. Rozebrane zdjęcia też byłyby mile widziane, Yarlanda oczywiście :)

>Kryspin

jasne, tylko to chwilkę potrwa - pudełko przyjedzie do mnie pod koniec tygodnia, wygrzanie zajmie chwil kilka.. poza tym w oczekiwaniu na Lehmanna do końca listopada będzie ten zestaw grał na szybko kupionym Monacorze SPR-6 (kosztuje toto 130 zł i jak na tę kwotę jest Zadziwiające przez duże Z :-) powtarzam - jak na tę kwotę.. )

Proszę więc o chwilę cierpliwości.

Z innej beczki - tak się zastanawiam.. trochę mnie martwią te moje Missiony M33i i zastanawiam się czy się nie szarpnąć na Ushery S-520. Czy może ktoś słyszał zestaw lampa + M33i?

A w ogóle to muszę zejść z gratami do podziemia (dosłownie) i "oporządzić" pomieszczenie które zupełnie nie nadaje się do odsłuchu.. ale to temat na osobny wątek jest.

Pozdrawiam,

/spank.

Dla chętnych do eksperymentowania z zamianą 6P1P na EL90 lub 5AQ6 informuję że są już przejściówki

info pod:

[email protected]

Słuchajcie. Ktoś z Was kupował ostatnio Music Angela na KT88?

To prawda, że wciskają już chińskie triody na stopień wejściowy/odwracacz fazy?

>Słuchajcie. Ktoś z Was kupował ostatnio Music Angela na KT88?

>To prawda, że wciskają już chińskie triody na stopień wejściowy/odwracacz fazy?

To prawda ale nie zawsze. Tak naprawdę to jest loteria. Niestety niby Nosy USA, które wkładają Chińczycy też nie są najwyższych lotów i przeważnie są one mocno zużyte.

>BTW Po czym poznać stopień zużycia lamp?

Oczywiście najlepiej pomierzyć. Bardzo z użyte lampy słabo grają a wręcz zaczynają dodawać coś od siebie. Mogą pojawić się we wzmacniaczu dziwne sprzężenia. Tak było w moim MA a tak wyglądała lampa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda normalnie.

Niektóre rodzaje getteru wyglądają jak okopcone, ale to ich normalny stan.

Często przyczyną dziwnych zjawisk jest patyna na nózkach lamp, a nie ich zużycie.

>Wygląda normalnie.

>Niektóre rodzaje getteru wyglądają jak okopcone, ale to ich normalny stan.

>Często przyczyną dziwnych zjawisk jest patyna na nózkach lamp, a nie ich zużycie.

Może na zdjęciu tego nie widać. Nie spotkałem się z takimi lampami a przerobiłem już z 60szt. Po za tym Ci co używali lamp w dawnych czasach potwierdzają, że z użycie tak właśnie wychodzi na getterze. Niedługo zmajstruje miernik do ecc81, 82, 83, 88 to się pomiarami udowodni lub nie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi