Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

McGyver - Mam pytanko . Czy twoja opinia o Vivace XT3 ,czyli nowych, była uzasadniona odsłuchem tych kolumn , czy wiąże się z twoimi doświadczeniami z poprzednimi wersjami . Ja przed zakupem Vivace XT3, słuchałem parę różnych kolumn , Vienna Acoustics,B&W,Focal, i złego słowa o ESA XT3 nie mogę powiedzieć . No może jedynie , że zostały fatalnie polutowane . Faktycznie może wysokie są lekko wycofane ale może nawet i dobrze. W kolumnie za 4000 zł mogli by się postarać o lepsze kable . Te są 2,5mm2 za 1zł za metr . Planuje wymianę całego okablowania w kolumnie. Wysokotonowy i średnio na Qed Silver Anniversary XT . Niskotonowe na DNM Reson . Wydaje się ,że w takiej konfiguracji ma to sens . Zresztą po wizycie na Audioshow już tak krytycznie nie podchodzę do swojego sprzętu. Zaryzykuje i kupię YAQIN "MC-10L na EL-34 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ten z linka będzie ok . Cena śmiesznie niska .

Ukryta Zawartość

Słuchałem trójek w sklepie, w pomieszczeniu odsłuchowym. Istotnie, są jakby lepsze od poprzednich Vivace, ale i tak za tą cenę można bez problemu kupić lepsze kolumny, serio. Sądzę że owo wycofanie wysokich tonów to świadomy zabieg konstruktorski, tweeter XT po dłuższym odsłuchu może być męczący, prawdopodobnie konstruktor chciał tego uniknąć. Na plus-bardzo dobrze wykonane skrzynki.

Ja kupiłem je w Hi-end corner na szewskiej w poznaniu . Sprzedali mi je za 3200 . W tym miałem bejcowane skrzynki na specjalne zamówienie . Pytanie z czym ich słuchałeś . Bo jeśli z przyciemnionym wzmacniaczem ,to faktycznie mogło być trochę kiepsko . W cenię 3200zł co mogę dostać lepszego . Skrzynki są zrobione bardzo solidnie . Cokół jest fatalnie . Szlifowany MDF lakierowny na czarno .

>Nie ma co oceniać wzmacniacza "po wyglądzie", choć moim zdaniem wygląd to on ma bardzo dobry.

Moim zdaniem to jest meng albo z tej samej fabryki.

Ukryta Zawartość

Nie jestem przekonany do rozwiązania przed wzmacniacza i odwracacza fazy w jednym to dobre rozwiązanie. Szukaj czegoś zblizonego do Williamsona. Wielu ludzi twierdzi, że to najlepszy schemat na P&P.

>Jakie to sprawdzone konstrukcje, za parę stówek więcej, masz na myśli ?

No choć by MA KT88. Znany lubiany, uniwersalny i wszystko wiadomo co w nim piszczy.

Ukryta Zawartość

Witam

Zaglądam tu nieczęsto, a prawie wcale, jednak z racji Audio Show trochę sobie poczytałem. I o to dowiaduję się, że Panowie z przeciwka pokoju Audiostereo bez mojej wiedzy i zgody ( a może tylko tak mówią - ciężko powiedzieć co gorsze) pożyczyli sobie MPM’y. McGyver czy z tą samowolką nie posunąłeś się zbyt daleko…?

A teraz parę słów o sprzęcie. Skorzystałem z zaproszenia na wystawę i pomyślałem, że nie jest daleko i chętnie pogadam może coś porównam, wymienię doświadczenia itd. A tu totalna KICHA... W rezultacie w sobotę rano musiałem interwencyjnie przywieść moje ulubione Yamachy NS-1000, które do tego gołego pokoju pasowały jak kwiatek do korzucha. Ponieważ głośniki, którymi dysponowaliśmy w ogóle nie sprawdziły się. Triody, które zabrałem ze sobą dawały bardzo duże natężenia dźwięku, co byłoby trudne do wytrzymania w tak małym pomieszczeniu, w dodatku o kiepskich walorach akustycznych. Stąd też musiałem w MPM’ach użyć wspaniałych i cenionych triod L63, które grają pięknie, ale mają dość ograniczony bas, co w rezultacie w tym pokoju dało dość specyficzny dźwięk o estradowym zabarwieniu.

Monitory NS-1000 to wspaniałe narzędzie odsłuchowe, idealne do lamp i ewentualnych korekt w systemach i proszę mi wierzyć, że w warunkach domowych potrafią zagrać rewelacyjnie. Kto nie wierzy tego zapraszam do siebie. W rezultacie wspomnianych wcześniej trudności tylko się z nielicznymi zapaleńcami nadźwigaliśmy, a że niektórym zwiedzającym wystawę się to inne brzmienie podobało, to i tak dobrze.

W związku z powyższym, nie ma podstaw do właściwej oceny możliwości MPM’ów, a zbudowana na tym reklama sprzętu McGyvera i kolegów jest nieuzasadniona. Dlatego też jestem otwarty na odsłuchy i porównania, jednak w bardziej miarodajnych warunkach.

Maciek

Wszystkie sprzęty grały w takich samych warunkach i miały tak samo "pod górkę". Nie produkujemy wzmacniaczy lampowych, a wspomniany tu wzmacniacz na 845 nie jest moim dziełem, tylko chłopaków z Krakowa, nie jest też żadnym produktem komercyjnym, dlatego też nie widzę powodu by oskarżać nas o budowanie reklamy naszego sprzętu kosztem MPM na GM70. Nic takiego nie nastąpiło. Poza tym mieliśmy też starsze MPM na 6S33S. Niemal całą prezentację przez dwa dni prowadziliśmy na nich, i spotkało się to z bardzo pozytywnym przyjęciem przez słuchaczy. Czyż nie jest to również reklamą dla MPM? Proszę więc czytać ze zrozumieniem i nie popadać w skrajności.

A MPMów nie pożyczaliśmy samowolnie. Zgodę wyraził Redaktor, czyli najemca pokoju "Audiostereo" w którym MPM na GM70 występowały za jego przyzwoleniem. Chyba że się mylę? A jeżeli Redaktor nie był uprawniony do wyrażenia zgody na odsłuch MPM w naszym systemie, to doprawdy nie moja wina.

maniiaq, 11 Lis 2008, 22:14

(...)

>dowiaduję się, że Panowie z przeciwka pokoju Audiostereo bez mojej wiedzy i zgody ( a może tylko >tak

>mówią - ciężko powiedzieć co gorsze) pożyczyli sobie MPM'y.

Panie Maćku, teraz przeczytałem dokładniej, i widzę że nerwy pana ponoszą i posuwa się pan zdecydowanie za daleko. Powinien pan powstrzymać się od pomawiania nas o kłamstwo. Osobie w pańskim wieku doprawdy to nie przystoi. Byli u nas ludzie, widzieli i słuchali. Są też fotki. Proszę się miarkować.

zenujace jest nawet czytanie o całej tej sytuacji

spedziłem w tym pokoju kilka godzin w sobote i nikt nawet nie osmielił sie nic kręcic przy MPMach a tu w niedziele wlecze sie je na druga strone i urzadza cyrk

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Fakt reakcja maniiaq'a jest zadziwiająco ostra.

Myślę że jak byś opisał bezkrytyczny zachwyt nad MPM-to było by dalej wesoło,miło i nie było by żadnych "bez mojej wiedzy i zgody".

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

Kryspin, 11 Lis 2008, 17:36

>A mi bardzo podobał się zestaw Yarlanda. Malutki wzmacniacz na EL34 ( 1000 zł ) i kolumny Beluga (

>3000 zł). Nie trzeba nic modyfikować, kupuje się gotowy i gra :) Moze po tej prezentacji na

>audioshow znajdzie się dystrybutor w Polsce.

Kryspin, to jest nas więcej, a znam jeszcze co najmniej dwóch innych forumowiczów zauroczonych tym systemem. Tak, tam grała muzyka, był drive, kontrola basu i coś, że nie chciało się zwracać uwagę, czy wybrzmienie trwa dłużej, czy krócej :-) Ale to na mój gust robiły Belugi.

Na tle tego systemu dla mnie bezpłciowo i słabo wypadł MA845 (w znanej modyfikacji)/Minas Anor pomimo, że jako właściciel MA845 bardzo chciałem, aby "zagrał".

Przynajmniej w warunkach odsłuchowych AS (ale obydwa systemy grały w zbliżonych warunkach)...

kogutaudio, 11 Lis 2008, 20:45

>Np DALI IKON 6 . Nie słuchałem . Może warto . Do tego MA na KT88.

jak najbardziej polecam,gra bardzo dobrze,cena tez przyzwoita,kolumny rok temu startowały za 4k

Mój pierwszy chińczyk - MA KT88 - już w drodze. Pozostaje mi jeszcze problem z kolumnami - z racji małego metrażu mieszkania planuję zakupić monitory. Co sądzicie o sparowaniu Angela z równie chińskimi Swans M1? (gdzieś czytałem nad wyraz pozytywną rezenzję niższego modelu M1s) Wiecie może, gdzie można ich odsłuchać? Ewentualnie jakie monitory polecacie do MA KT88 do kwoty ~2000 złociszy?

McGyver, 11 Lis 2008, 23:06

>Cyrk to urządzają co niektórzy swoimi wpisami. To jest wzmacniacz, a nie symbol religijny.

Czy jest tajemnicą kto jest właścicielem tego modyfikowanego MA?

kogutaudio - 10 Lis 2008, 15:33

> Zastanawiam się który z chińskich lampowców jest najlepszy pod względem brzmieniowym .

> Jakieś sugestie ??

McGyver - 10 Lis 2008, 15:44

> Zależy do jakich kolumn, pomieszczenia, i jakie masz preferencje brzmieniowe.

> Wyróżniłbym tutaj dwa typy brzmienia

> -push-pulle na KT88 lub EL34 grające [..]

> -prawdziwy DHT-SE, i to o sporej mocy, Music Angel 845.

> Ten wymaga dość głębokiej ingerencji upgradowej żeby zagrał dobrze,

> ale odwdzięcza się czarem i kremową barwą bezpośrednio żarzonej triody.

> Wymaga bardzo starannego doboru kolumn, bo nie każde napędzi,

> i nie z każdymi się zgra brzmieniowo. Dobrze dobrany system oparty na tym wzmacniaczu

> (po KONIECZNYCH przeróbkach) jest w stanie zapewnić niezwykłą przyjemność przy słuchaniu w

> zasadzie każdego gatunku muzycznego, wydobywając na jaw smaczki o których istnieniu można

> nie mieć pojęcia słuchając na jakimkolwiek innym wzmacniaczu. Bas tu wprawdzie nie jest tak

> dynamiczny i energetyczny jak w KT88 czy EL34, ale fenomenalna jakość śreednicy, góry, i

> pprzestrzenność, powietrze oraz detaliczność IMHO rekompensują to z nawiązką.

> Najlepsza znana mi przeróbka tego wzmacniacza została opracowana przez forumowicza Wilu Żubr.

McGyver, pytania:

1. Skoro polecasz MA 845, to przy spełnieniu warunków: odpowiednich kolumn, pomieszczenia, i preferencji brzmieniowych, jaką konieczną modyfikację polecisz, która jest sensowna cenowo? Jaka przeróbka układowa nie zrujnuje kieszeni, a zapewni wspomnianą jakość?

2. Czy podejmujesz się wykonania takiej modyfikacji?

To jest nas chyba jeszcze troche wiecej bo Yarland podobal sie nedoswiadczonym i doswiadvczonym audiofilom a to juz pewien sukces.

Jeszcze jedno ten malutki wzmak byl na kultowych pentodach EL 84 stworzonych do audio i dlatego tak pieknie gral a cena za tak wykonany wzmak poprostu smieszna (chyba sobie kupie a jak nie zagra to McGyver to skoryguje:)

robix

madly, 12 Lis 2008, 14:42

>McGyver, pytania:

>1. Skoro polecasz MA 845, to przy spełnieniu warunków: odpowiednich kolumn, pomieszczenia, i

>preferencji brzmieniowych, jaką konieczną modyfikację polecisz, która jest sensowna cenowo? Jaka

>przeróbka układowa nie zrujnuje kieszeni, a zapewni wspomnianą jakość?

Schemat Wilu Żubra. Można nie wymieniać traf. Można nie kupować drogich kondów, ale przynajmniej jakieś tanie polipropyleny na sensowne napięcie są konieczne. Drogie NOSy E182CC można zastąpić ich sowieckimi ELEKTRYCZNYMI odpowiednikami (tylko elektrycznymi, bo mają inny pinout). I będzie grać, takiej wersji też słuchałem.

>2. Czy podejmujesz się wykonania takiej modyfikacji?

A po co? Jest schemat, można zrobić samemu.

Ukryta Zawartość

Te "trochę" kosztują. A 6N6P kosztują kwotę jednocyfrową (w złotówkach).

Ukryta Zawartość

>>2. Czy podejmujesz się wykonania takiej modyfikacji?

>A po co? Jest schemat, można zrobić samemu.

Hmmmm. Takich, którzy mogą wykonać taką modyfikację jest niewielu. Samodzielnie... jeszcze mniej. Gdzie mają się zatem podziać i do kogo udać Ci, którzy zapragną tak zmodyfikowanego MA845 mieć u siebie?

Hmm czy nie opłaca się bardziej złożyć tego od zera? Na pewno wyjdzie trochę drożej ale jaka satysfakcja. Schemat banalnie prosty tylko te 900V trochę odstrasza no i obudowa z którą zawsze jest problem.

Zulus muszę Cię zmartwić wyjdzie 2-3 x drożej..;-(

Kalkulowałem to na wiele sposobów..

MA ma ograniczenia i na pewno lampa 845 może zagrać lepiej.

Pokuszenie się o własną konstrukcję będzie dużo droższe, jednocześnie dając nieograniczone możliowości projektowe.. ;-))

Przez chwilę sam się zastanawiałem nad modyfikacją anioła jednak zrezygnowałem z tego zamiaru.

madly, 12 Lis 2008, 20:42

>>>2. Czy podejmujesz się wykonania takiej modyfikacji?

>>A po co? Jest schemat, można zrobić samemu.

>

>Hmmmm. Takich, którzy mogą wykonać taką modyfikację jest niewielu. Samodzielnie... jeszcze mniej.

>Gdzie mają się zatem podziać i do kogo udać Ci, którzy zapragną tak zmodyfikowanego MA845 mieć u

>siebie?

Sorry, ale to jest opracowanie Wilu Żubra, a nie moje, mój był tylko pomysł na zastosowanie lamp E182CC, a Gagacka projekt traf wyjściowych. Wilu udostępnił schemat na potrzeby DIY, ale to nie zmienia faktu, że to jego opracowanie, nie moje.

cypher, 12 Lis 2008, 21:24

>Zulus muszę Cię zmartwić wyjdzie 2-3 x drożej..;-(

>Kalkulowałem to na wiele sposobów..

>MA ma ograniczenia i na pewno lampa 845 może zagrać lepiej.

>Pokuszenie się o własną konstrukcję będzie dużo droższe, jednocześnie dając nieograniczone

>możliowości projektowe.. ;-))

>

>Przez chwilę sam się zastanawiałem nad modyfikacją anioła jednak zrezygnowałem z tego zamiaru.

No nie wiem. Trafa po 60$

Ukryta Zawartość

Na ebay i allegro naprawdę można nie które rzeczy wyrwać za okazyjną kasę.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi