Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

pmn, 14 Maj 2009, 19:31

>

>>W moim MA XDSE mam takie lampy: 6n8p i 7712 ta ostatnia ma również oznaczenie 6g1. Natomiast na

>>obudowie aniołka jest wygrawerowane: 6sn7 i Ecc85. Lampy, które siedzą w nim są produkcji

>Shunguang,

>>oznaczone jeszcze literką J. Czy to są chińskie oznaczenia na 6sn7 i ECC85, czy jakieś wynalazki ?

>

>6N8 = 6SN7.

>7712 nie mam pojęcia.

>6G1 google wypluwa coś takiego, ale to bez sensu:

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>

I nic niestety nie ustaliłem, nikt nie wie co to jest 7712, myślę, że trzeba przująć "na wiarę", że tam siedzi Ecc85

Ukryta Zawartość

Czołem

Istnieje coś takiego jak "auto bias" znany też pod nazwą "cathode bias". W każdym z omawianych wzmacniaczy dałoby się zrobić coś takiego. Jak? Trzebaby przerobić końcówkę mocy wstawiając rezystory dużej mocy w katody KT88, tak jak to zrobiono np. we wzmacniaczu Bewitch. Schemat był publikowany.

O ile w Music Angelu regulacja biasu jest upierdliwa bo wymaga rozebrania wzmaka, to w Yaqinie MC100B jest rozwiązana bardzo wygodnie, bias reguluje się z zewnątrz wpinając się miernikiem w punkty pomiarowe. Tutaj bym auto biasu nie wstawiał. Trzeba pamiętać że auto bias zmienia nieco brzmienie i "zabiera" trochę mocy.

pzdr

Mac

skynyrd staje w kolejce jak ukonczysz

przed zakupem lampowca przelecialem gdzies 10 ostatnich stron wyrywkowo

po zakupie dalem rade 4 pierwsze strony

i z niecierpliwoscia czekam na twoja robote

pozdro

p.s. na marginesie

dzis w Zgorzelcu Stacja wibracja (mimo deszczu jedziemy :))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@ skynyrd - nie jesteś pierwszy który clonuje :) ten wątek :), wyjdzie z tego mała książka o chińskich wzmacniaczach.

McGyver, 28 Maj 2009, 22:37

>Czy to jest lampa oktalowa czy nowalowa?

>Daj może foty.

Daje foty , większe , jak trzeba na priva, dzięki za pomoc, - czy to jesst ECC85 ?

Ukryta Zawartość

post-5381-100003685 1243631423_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zerknij na moje fotki i mmz z naszych MA XDSE 800 KT88 też mamy grawerki ECC85, a firmowo chinole wsadzili 6N1.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Mogę włożyć do Yaqina MC10L lampy tylko w jednym kanale, a drugi zostawić pusty, bez el34 i 6n1 ?

Muszę go sprawdzić czy po incydencie z lampą a zostały mi tylko 3x EL34 jest jeszcze sprawny, jak sprawny to idzie od razu do żyda :)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

P.S a co do lampek 6N1P ruskich - gra lepiej ale buczy jak #$%

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Czołgista. A jaki po MC-10L chcesz zanabyć ? Ja mam dni że się czepiam dźwięku w moim MC-10L w inne mi się podoba. Ale tak ogólnie pier**lę ten sport nie będe gonił za tym wszystkim bo jest wiele bardziej interesujących spraw jak frustrowanie się dźwiękiem sowjego zycia. Jak czytam co tam ludzie nie mają i ile nie płacą, a cały czas coś im nie pasuje to myślę że nie chce w to wszystko popadać. Szkoda moim zdaniem energii.

pozdrawiam

@ czolgista778 - pewnie nie zawiązałeś czerwonej wstążeczki na kablu, bo Ci ktoś zauroczył tego Yaqina. A tak poważnie, to masz jakiś pechowy egzemplarz, współczuję. A może dasz mu jeszcze szanse i wsadzisz mu nowe EL34.

Nie, ja się po prostu już boję że kupie nowy komplet lamp a jego dalej będzie szlag trafiał.

A kupiłem wcale nie tak drogo więc możliwe że nie strace na nim, najlepiej byłoby mi skołować gdzieś jedną el34 bo tak jak sprzedaje bez jednej to ktoś pomyśli że coś jest walnięte.

Nie mam teraz kompletu el34 i boje się go włączać bez lamp, ostatnim razem zaśmierdziało siarką więc pewnie coś jeszcze poszło.

>Nie mam teraz kompletu el34 i boje się go włączać bez lamp, ostatnim razem zaśmierdziało siarką więc

>pewnie coś jeszcze poszło.

popsułeś to cierp, lampy choćby tu:

Ukryta Zawartość

ostatnio poszły za 20 zł.

Przy okazji jedna z moich nowych radzieckich lamp sterujących brumi :/ wiec proponuje sterujące kupować stadami po 6 ;)

Ukryta Zawartość

Nie mieszkam niestety w Polsce i nie jestem w stanie kupować rzeczy z Allegro.

Witam,

Moj AR FU29 przestal separowac kanaly, wsztstko slychac w srodku. Co sie moglo stac? Czy regulacja biasu mogla miec jakis wplyw?

Pozdrawiam

skynyrd, 31 Maj 2009, 15:49

>McGyver,

>Zmiana in minus? i dlaczego?

>Dzięki za odpowiedź - pozdrawiam

"inaczej" nie musi znaczyć "gorzej". A dlaczego? Bo w układzie cathode bias siatka lampy mocy jest polaryzowana inną metodą niż w fixed bias. Dochodzi lokalne sprzężenie zwrotne.

Słuchajcie, wiecie co się dzieje z Zulusem? Umawiałem się z nim wstępnie na tuning mojego MA i teraz nie odpowiada na PW.

Macie może jakąś komórę do niego?

McGyver, 14 Maj 2009, 17:47

>6080 to taka trochę przerośnięta 6SN7, czyli podwójna, posrednio zarzona trioda oktalowa. Nawet

>pinout ma identyczny jak 6SN7. Co nie znaczy, że nie może ładnie zagrać.

>

>Natomiast 2A3 to już prawdziwa, bezpośrednio żarzona trioda. Bardzo lubię te lampy, cenię je wyżej

>niż 300B. A tu specyfikacje wspomnianego Bewitcha:

>

>Output Power 15W X 2

>Output Tube 2A3 x 4 Russian tubes (SOVTEK)

>Input/Driver Tube 6N8P x2, 6N8Px 2,

>Rectifier tube 5Z4P x2

>Input Sensitivity 850mv

>Frequency 10Hz-82KHz(-1dB)

>Signal/Noise Ratio 89dB

>Input Impedance 100k ohm

>Output Impedance 8 ohm & 4 ohm

>TDH 0.1%

>Source Input Tape, CD and Aux

>

>Link:

Ukryta Zawartość

>

>Foty:

McGyver, jest jakis powod ze wybrałes bewitcha a nie yaqina z 2a3,cena jest konkurencyjna na tej stronie?

Ukryta Zawartość

Nie "wybrałem", ja go nie mam. Miałem w domu Bewitcha na 6550 i był to najlepiej zrobiony tani chinol w jakim miałem okazję kopać. Niektóre Yaqiny też są bardzo dobrze zrobione, ale są też takie co bez przeróbek ani rusz (MC5881).

McGyver, 2 Cze 2009, 10:26

>Niektóre Yaqiny też są bardzo dobrze zrobione

Przykładem może być mój Yaqin MC-10L, który zachwycił mnie starannością wykonania.

• Pokaż nowe odpowiedzi