Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

300 w szereg, 100 do masy; taki dzielnik daje ca 75 widziane od strony DACa, oraz redukuje 5Vpp do 0.5Vpp przy obciążeniu DACiem o impedancji 75, jednocześnie redukując prąd wyjściowy transportu poniżej dopuszczalnego.

Temat rozpracowany na diyAudio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Klon nr 4 odpalony. Na płycie zero podmian, zdjęty dławik i dołożony dzielnik 100/300 dla cyfry. Zasilacz oczywiście nowy wg Petera.

Powiem tak: najbardziej naturalny, pełny, z odpowiednią masą i zrównoważeniem tonalnym dźwięk ze wszystkich moich klonów. Jedyne zastrzeżenie to słaba rozdzielczość na gęstych blachach. Jeśli nie przyjdzie z czasem, grzebnę rezonator.

Mnie w moim klonie brakuje przestrzeni, w miejscu 0,1 mam 0,1uF ruski teflon ... barwa śliczna ale brak przestrzeni. Co do BG-N to zauważyłem że za dużo Nek i robi się kluska, transport przestaje mieć jaja.Dodam że mój DAC to Theta II której raczej przestrzeni nie brakuje a IC digi to Oxypure Profigolda.

A z innej beczki ... ktoś próbował wstawiać Nichicony FX ?? Takie siedzą w CECach i w Thetach.

Mój przepis na Klona:

0. Nie mieć złudzeń, że zagra ze słabym DACem

1. Sprawdzić dawcę, czy czyta wszystko w tym porysowane płyty (jeden na pięć przerabianych nie chciał), jeśli jest problem, wymienić dawcę

2. Zrobić PSU np. wg przepisu Petera

3. Zrobić dobry i sprawdzony zegarek z własnym zasilaniem, u mnie doskonale sprawdził się jocko

4. Wylutować dławik

5. Można wylutować dwa creamiki smd z głównego zasilania

6. NIE RUSZAĆ POZOSTAŁYCH CERAMIKÓW, NIE WYMIENIAĆ ANI USUWAĆ ŻADNYCH ELEKTROLITÓW

7. Zrobić dzielnik napięciowy na wyjściu cyfry, 100/300, u mnie sprawdziły się AB

8. Podłączyć długim 6-stopowym interconnectem, u mnie gra Belkin

Słuchać.

9. Teraz dopiero można majdrować przy kondziu C906, u mnie najlepiej gra 10n MultiCap RTX.

Tyle w temacie.

znalazlem jakies profile z miedzi o wymiarze 120mmx15mm po 44zl za kg. metrowy odcinek wazy 16 kg. wychodzi ze pasek 120x100 wazy okolo 1.6kg co daje okolo 60zl. Czy sa jacys chetni na takie miedziane placki? jak znajde 4 chetne osoby to lece do tego sklepu :) czekam na propozycje na PW

jeszcze jedno mi sie przypomnialo w sumie to temat miedzi.

Peter jak polerowales swoja miedz.

Podobne pytanie do 'chlopakow od mosiadzu' ;)

czy ta powierzchnie sie pozniej jakos zabezpiecza przed utlenianiem jesli tak to czym/jak...

Miedz polerowalem na szlifierce paskowej. Pozniej pokrywalem patyna i paciagnalem Danish Oil ktory wytwarza cienka powloke zabezpieczajaca przed utlenianiem.

Ja poszedlem na latwizne, od gory blacha mosiezna szczotkowana i lakierowana, zamowiona u grawera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rzeczywiscie latwizna... ale tu chyba chodzi o odrobine masy ;) taki plaskownik jak napisalem idealnie by sie nadal. widzialem cos podobnego w transporcie JVC w watku u sprzecie JVC...

>marosik

miedź jest pod spodem, płaskowniki 10x30mm, rama z boramidu

>Andy777

silnik z takim talerzykiem wydłubałem z innego dawcy, który niestety nie miał wyjścia cyfrowego, bodajże Morphy Richards

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wlasnie mialem pytac co tam pod spodem bialego wystaje ale sam opisales. obudowa tlumiaca drgania a z tego co zrozumialem to chyba lepiej brzmialo jak te drgania sie niosa w stelazu>? wyglada super :) nie ma to jak grawer :) mogles sobie zamowic jakis napis ;)

Boramid nie jest optymalnym materiałem, ale w połączeniu z miedzią i sprężynami klon zagrał przyjemniej niż mocowany na sztywno do płytki ceramicznej. W końcu pojawił się bas, niestety ubyło powietrza. Następna sztuka będzie z miedzi ;-)

kupilem sobie placek miedziany o wymiarze 12cm x 15cm x 1cm

w sklepie w ktorym kupowalem zostal identyczny. zaplacilem prawie 70zl waga 1.6kg (35zl/kg). zainteresowanych zapraszam na PW. Lokalizacja w-wa wilenska.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

35 plus vat oczywiscie mialo byc...

przypomnijcie mi jak powinienem przyczepic naped? w poprzek tzn dluzszy wymiar napedu rownolegle do krotszego boku plaskownika?

involve, 5 Maj 2008, 16:22

>zamowiona u grawera.

to mogłeś zamówiś otwór w takim kształcie jaki ma ta plastikowa nakładka/osłona w oryginale.

było by rewelacyjnie optycznie a przy okazji bardziej szczelnie.

W sumie tak, ale nie do końca. Nakładki nie chciałem montować ze względów estetycznych, mnie się ona nie podoba. W mosiądzu taka wąska szczelina też nie do wykonania, ma 1,6mm grubości a zmieści się ok 0,5mm. Szczelnie będzie, coś jak w Audio Note, tylko z przezroczystego akrylu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

długo nie bywałem na tym wątku bo cisza była z obudową no więc postanowiłem w ramach DIY zrobić maszynkę CNC typu domowego ;-). Zrobiłem - chodzi w prawo lewe i do dołu (XYZ) nawet kólka kręci okrągłe.

No żeby ten otworek wyciąć w materiale potrzebny jest rysunek a potem program.

Zerknijcie czy rysunek odzwierciedla wrażenia że będzie pasował. A że nieznam się na programowaniu w g-kodzie to pierwsze wycięcie było ... o 6 mm za duże... bo zapomniałem że frez ma 6 mm średnicy a ja podałem na maszynkę ścieżkę frezu (oś).

A to ostatnia ścieżka (bez korekty średnicy frezu)

N10 G0 X145.65 Y55.17 Z0.00

N20 G1 X135.65 Y49.17 F20.

N30 G0 X105.15

N40 G1 Y110.17

N50 G0 X135.65 Y49.17

N60 G1 X105.15

N70 G0 X145.65 Y109.17

N80 G1 Y55.17

N90 G0 X138.91 Y116.17

N100 G1 X145.65 Y109.17

N110 G0 X138.91 Y123.97

N120 G1 Y116.17

N130 G0 X105.15 Y110.17

N140 G2 X138.91 Y123.97 I14.06 J13.80

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no jak zwykle błąd - te programy konwertujące są bezmyślne (te darmowe;-) - zamiast latać od punktu z frezem ... powinno być po kolei..

N10 G0 X145.65 Y55.17 Z0.00

N20 G1 X135.65 Y49.17 F20.

N30 G0 X105.15

N40 G1 Y110.17

N50 G2 X138.91 Y123.97 I14.06 J13.80

N60 G1 Y116.17

N70 G1 X145.65 Y109.17

N80 G1 Y55.17

Odnośnie transformatorów.

Peter używa HAMMOND- 63030 166N24 (115V)

u nas ze wzgledu na wyższe 230V trzeba pewnie użyć HAMMOND- 63271 266N24

Ukryta Zawartość

Ten hammmond 230V 100W wychodzi 150zł, jest sens?

Ponieważ i tak zamawiam jakieś drobiazgi w PCX, więc mogę ten transformator wziąć.

Ile kosztuje taki 100W w toroidy?

Ukryta Zawartość

Nie ma sensu zamawiac transformatorow z Kanady, shiping wyjdzie drozej niz sam transformator.

W watku na diyAudio byly komentarze ze z mniejszym transformatorem gra rownie dobrze, a nawet na oryginalnym z boomboxa.

Usuniecie plstikowej oslony lekko poprawia dzwiek (choc na granicy percepcji), pisze o tym tez tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i pięknie :|

tradycyjnie moje nierozgarnięcie wzięło górę jak zmieniałem rezystorki na wyjściu.

no bo po cholerę wyjąć wtyczkę z gniazdka? transport na "plecy", lutownica w łapę i wsadzamy caddocki. ale do rzeczy. co to za element Q902? wygląda jak tranzystorek. troszkę z niego dymu poleciało i teraz nie czyta mi połowy płyt!, jakoś dziwnie CDR'ów.

nie wiem w mordę o czym ja myślę.

Q902 to tranzystor 2SB764, stabilizuje napięcie 5V. Jeśli poszedł z niego dymek, to trzeba go wymienić. Jest dość łatwo dostępny. Napięcie będzie pewnie teraz zaniżone, musiałbyś zmierzyć miernikiem.

troche ostatnio pofrezowalem i efekt jak widac. Pozostaje mi jeszcze tylko sposob wykonczenia miedzi oraz mocowanie plytki do podloza. Mysle zeby zawiesic naped na sprezynach i dociagnac go jeszcze do podloza / rozwiesic miedzy gora a dole obudowy. Ciekawe jaki bedzie efekt. :)

Na zdjeciach na sprezynach od gramofonu philipsa-tylko takie mam.

Ukryta Zawartość

post-10216-100002647 1211459125_thumb.jpg

post-10216-100002648 1211459125_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zeby nie bylo ;) to jeszcze dodam ze to w pelni robota DIY.

Potrzebuje jeszcze odrobine pasty polerskiej do miedzi. Jesli ktos z Wawy okolice Woli chce troche odstapic to jestem otwarty na propozycje...

• Pokaż nowe odpowiedzi