Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

Mijają trzy tygodnie grzania klona wg recepty Petera. Nadal nie ma szans w konfrontacji z klonem z oryginalnymi kondziami (poza oczywiście C906). Pogrzeję jeszcze tydzień, może... Tymczasem robię wersję z wszystkimi kondziami podmienionymi na oscon'y, o tych samych pojemnościach.

kubedes, 23 Maj 2008, 10:44

>marosik, 22 Maj 2008, 20:33

>szkoda tych śrub na wierzchu.

>

>>zeby nie bylo ;) to jeszcze dodam ze to w pelni robota DIY.

>czym frezowałeś?

Frezarka gornowrzecionowa kupiona do obrobki glosnikow a tu taka mila niespodzianka :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

mam do sprzedania sztabe mosiężną 5kg jakby ktoś chciał, cena 150zł, tyle ja zapłąciłem a poniewaz ciężko to uszkodzić jest jakby prawie nie używana ;) tyle że trzeba się nadźwigać...

Próba z podmianką wszystkich kondzi na oscon zakończona niepowodzeniem, gada ca jak wersja z bgn. Wersja z oryginalnymi jak na razie wygrywa. (C906 10n MultiCap RTX, dzielnik 300/100 AB na cyfrze, zewnętrzny zegarek jocko z osobnym zasilaniem, zasilanie transportu wg Petera, oba zasilacze do sieci przez trafo separujące zbalansowane).

• 2 tygodnie później...

może ktoś z kolegów powie mi co to za tarnsport?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marosik, 16 Cze 2008, 15:29

>

Ukryta Zawartość

to Lancastera.

Ukryta Zawartość

Jako, że Lancaster nie ma możliwości odpowiedzieć osobiście, zgodnie z prośbą wklejam Jego wpis z Audiohobby:

Projektuję własnie obudowę do playera ala metronome(pierwszy wpis w tym wątku), i będzie tam pracowalo dokładnie to samo urzadzenie jakie pracuje egzemplarzu, który mi "podpadł" :)

w ramach uzupełnienia wpisu Marka wklejam jeszcze fotkę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wiedzieliscie ze sa 2 odmiany Panasonic'ow Fc? opisalem co czuje w watku: 44028

az ciezko w to uwierzyc. czyzby podrobki>?

jasnoniebieskie mam typy: 470uF/25 1000uF/25V 100uF/63V wszystkie graja podobnie. Mam tylko jeden typ 470uF/25V (od Javoreczka) z ciemnoniebieska obudowa. roznica w brzmieniu olbrzymia mimo ze na kazdym napis Fc znaczek {M}...

czyzby podrobki>?

Może niekoniecznie podróbki... Przy stosowanym powszechnie obniżaniu kosztów nie wykluczone, że renomowany producent zamawia kondensatory wg określonej specyfikacji u jakiegoś taniego chińskiego dostawcy. Zdarza się, że lokalna fabryka producenta X ma pozostawioną pewną swobodę w doborze materiałów czy podzespołów do produkcji...

seria w szaroniebieskiej obudowie jest mozna powiedziec normalna. ta w ciemnjej/granatowej to zamulacz/pozeracz detali :( jak juz pisalem w watku ktorego numer podalem...

marosik, 19 Cze 2008, 14:54

>seria w szaroniebieskiej obudowie jest mozna powiedziec normalna. ta w ciemnjej/granatowej to

>zamulacz/pozeracz detali :( jak juz pisalem w watku ktorego numer podalem...

pewnie zależy gdzie - w CDku dałem FC 220u zamiast Nipponów SME do OPów - odmuliło go zauważalnie, początkowo brakowało basu ale po kilkudziesięciu / set godzinach grania jest OK, nawet bardziej jak OK

josef nie czytasz uwaznie... sa 2 typy Fc. ta sama pojemnosc to samo napiecie. obudowa identycznej wielkosci. graja zupelnie inaczej... jedyna zauwazalna roznica jest barwa koszulki termo na obudowie kondka.

• 2 tygodnie później...

No jak tam, klony pokończone? To się mylicie, albo mam omamy słuchowe:)

Jeśli ktoś ma pod ręką małe tantale przewlekane np 0.47u, przykleić od strony druku do wszystkich istotnych elektrolitów (oczywiście naszego kluczowego 0.1 zostawiamy w spokoju), razem ok 10 szt, jak leci, szkoda czasu na kombinowanie. Pamiętać o polaryzacji. 3 pln i 10 min. roboty.

Napiszcie, co usłyszeliście, nic nie będę sugerował, może mam problem ze słuchem...

Nie masz problemów(słuchowych)-po3godzinach rozgrzewki w rezerwowym systemie-niesamowita namacalność

dźwięku - wrażenie że mogę dotknąć muzyków - są tak realni, jeszcze lepiej rozdzielcza góra, doszło też więcej ale kontrolowanego basu .

Ciekaw jestem co będzie w moim podstawowym stemie .

Przez jakiś czas testowałem ten 0,1 -teflonowego REL-CAP-a TFT 103 i MultiCap-a RTX-a 0,01 w w sumie dość podobnie ale TFT minimalnie krótszy ale ciutlepiejtrzymany bas i całość dźwięku minimalnie gładsza jakby szlachetniejsza ostatecznie zostawiłem RTX-a -ogromna żywiołowość, radość i naturalność grania, minimalnie lepiej:rozdzielczość , dłuższy bas, nie mówiąc już w obu wypadkach o hektarach sceny!

RTX trochę dłużej się wygrzewał więc najpierw (3-7dni) minimalnie bardziej podchodził mi teflon po tym czasie jednak RTX wyszedł na prowadzenie(o włos).

Testowałem też równolegle parę innych zacnych kondziów (wszystkie już wygrzane) : dwa różne mikowe , Bennica , ruskie:olejaka i dwa teflony i tu dość łatwo RTX i TFT pokazały swą wyższość.

rodzyn, 10 Lip 2008, 21:10

Ja słyszę ca to samo, przy czym poprawę rozdzielczości góry określiłbym w kategoriach jej wzmocnienia bez rozjaśnienia, takie cz,cz,cz zamiast c,c,c, nie potrafię inaczej tego opisać:). Cała reszta - pełna zgodność: bezpośredniość przekazu (oczywiście przez to pierwsze plany poszły jeszcze bardziej do przodu, dalsze pozostały na swoich miejscach oraz poprawiła się lokalizacja), bass i generalnie masa.

No to jest nas dwóch fanów RTX i tantali:)Poczekajmy, może jeszcze ktoś pójdzie tą drogą...

Jaki jest orientacyjny koszt budowy shigaraki transport ?

rozumiem, że mocno na cenę rzutuje obudowa - ale jakby taką bez szaleństw przyjąć ...

• Pokaż nowe odpowiedzi