Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

witam

czy ktoś zna parametry podobnego trafka:

Producent: Pulse Engineering

Typ: PE-68808 (wymontowany ze starej karty sieciowej)

nic nie zdołałem wygooglować

- korci mnie żeby spróbować, ale boje o transport

Jak nie znajdziesz datasheet dokładnie dla tego modelu, to poszukaj datasheet podobnego modelu na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) aby wiedzieć których wyprowadzeń użyć. Trafa z sieciówek często posiadają dławiki na wyjściu lub wejściu, a dokładnie tzw. common mode choke, które dobrze filtrują zakłócenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

andy mozesz rozrysowac wyjscie ze swojego shiga na trafku? przetestowalem rozne kombinacje i roznice sa ogromne. czy cewke podpinasz bezposrednio do kosci shigarakiego czy przez jakis kond lub rez?

ja u siebie dalem rezystor 330R i kond 10nF. gra zgrabnie. nareszcie bardzo dobry bas i czysta gora.

wyjscie na dzielniku rez (330/100R)kond 10nF trafko -> nie gralo dobrze-bez gory. Nie sprawdzalem jeszcze trafka z elfy. ciekaw jestem jak gra. na razie gram na trafku ze starej Yamahy-cdx1110

Z tego co Andy777 napisał i narysował na obrazku poniżej wynika że na pierwotnym czyli po stronie wyjścia z shigaclona dał kondka 0,1 uF , a na wyjściu równolegle rezystor np 75 OHm na dopasowanie lini spdif .

Ja sam chcę wypróbować tą konfigurację i alternatywnie wyjście na bramce HCU z trafkiem i dzielnik rezystorowy i zobaczyć co będzie lepiej grało . Narazie mam caddock 220/75 Ohm ale i pewno same wartosci rezystorów w dzielniku jak ich sygnatura ma znaczenie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że "najczystszym" rozwiązaniem byłoby wyjście na bramce plus trafko - jeśli nie ma go po stronie DACa.

A różnice są rzeczywiście słyszalne, spróbujcie np dać dzielnik 300/100 po drugiej stronie interconnectu, czyli przed DAC.

Juz kiedys zamieszczalem ten schemat, ale moze sie znowu przydac. Tak jest zrobione wyjscie w CEC TL0:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ha! Ale czy to dobrze że jest tak zrobione? Ciekawe czy w TL1 jest to samo, bo rezultaty były takie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peter, czy to jest taki buforek z własnym taktowaniem jak ten tu:

Ukryta Zawartość

:)))

Ukryta Zawartość

Wyglada na to ze tak; plytka wyjsciowa w TL0 jest identyczna.

Przy najblizszej okazji zrobie bypass i porownam jak gra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyglada na to ze nawet crystal jest taki sam jaki uzywalem w Shigaclonie (DK part# 300-08441,Citizen)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podobny uklad uzyto w Levinsonie ML31.5

Opis ukladu:

Ukryta Zawartość

"More important from a sound-quality point of view, they remove the Philips-supplied 1000ppm-accuracy oscillator from the servo board and replace it with a TCXO (Temperature-Controlled Crystal Oscillator). Spec'd at 5ppm and run at a 256fs rate, this is mounted on its own sprung printed circuit board next to the output. And even more important with respect to sound quality, the transport has changed conceptually. That master oscillator controls not the transport mechanism but the output stage, a flip-flop chip that could be considered a 1-bit FIFO. The output data thus have the maximum timing precision, which is where it is needed. The mechanical drive is slaved to the output stage and therefore needs to be able to respond to its demands, which is why a 2x drive mechanism, with its inherently fast response, comes in useful. (This topology, referred to by Madrigal as Closed-Loop Jitter Reduction, or CLJR, was developed for the less expensive No.37 and Proceed CDD transports.)"

post-3442-100006113 1252784034_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A wiec wykonalem wczoral sugerowana modyfikacje wyjscia w swoim TL0, nie jestem jednak do konca przekonany o jej skutecznosi. Podczas gdy "nowy" sygnal jest niewatpliwie bardziej transparentny z lepszym ambientem, calosciowo jakos mniej przekonujacy i ogolnie troche odchudzony. Bass byc moze ma wiekszy impakt ale nie robi to az takiego wrazenia.

Moj mod pozwala na wygodne podlaczenie jednego lub drugiego wyjscia do DACa i potrzebuje znacznie wiecej czasu aby podjac bardziej konkretna decyzje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy najblizszej okazji sprobuje, wyjscie SPDIF pobierane jest z YM7121C(Yamaha). Ze zdjec Fikusa wynika ze oba transporty sa elektrycnie bardzo podobne, wlacznie z glowna plyta. W TL1 uzyto, jak zauwazylem, inny grade kondensatorow i rezystorow a glowna roznica polega na budowie mechanicznej.

Nie wiem jeszcze jak jest lepiej, w kazdym razie przy nowej konfiguracji szczeka mi jak na razie nie opadla ;-)

Peter Daniel, 13 Wrz 2009, 22:01

>Przy najblizszej okazji sprobuje, wyjscie SPDIF pobierane jest z YM7121C(Yamaha). Ze zdjec Fikusa

>wynika ze oba transporty sa elektrycnie bardzo podobne, wlacznie z glowna plyta. W TL1 uzyto, jak

>zauwazylem, inny grade kondensatorow i rezystorow a glowna roznica polega na budowie mechanicznej.

>Nie wiem jeszcze jak jest lepiej, w kazdym razie przy nowej konfiguracji szczeka mi jak na razie nie

>opadla ;-)

Peter, zrobisz te oscylogramy?

Oscylogramy jak ponizej, oczywiscie latwo sie domyslic ktory jest ktory ;-)

Ukryta Zawartość

post-3442-100006002 1252889866_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A teraz panowie maly trick, dodalem na wyjsciu rezystor do masy, taki sam jak w wersji 'SPDIF direct' promowanej przez lampizatora, i oto jak sie zmienil sygnal na buforowanym wyjsciu w CEC.

To jak Andy, dalej placzesz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do glowy by mi nie przyszlo osadzac transport na podstawie watpliwego oscylogramu. TL0 uzywam od dobrych 4 lat i jak dotad nie znalazlem zadnych slabych stron, takze tym razem.

Jesli spojzycie na schemat Levinsona zamieszczony powyzej, za trafem wyjsciowym jest dzielnik oporowy, zapewne z mysla o zapalencach z oscyloskopem ;-)

Moj koncowy werdykt jest wiec taki, ze lepiej gra z ukladem taktujacym. Mimo ze zwykle jestem zwolennikiem usuwania dodatkowych manipulatorow dzwieku, tym razem jednak preferuje oryginalny sygnal w CEC. Podczas gdy modyfikowana wersja daje dzwiek bardziej transparentny, w koncowym efekcie jest on takze gorzej definiowany w przestrzeni, odchudzony i jakby pozbawiony charakteru.

Byc moze pokusze sie o skonstruowanie podobnego ukladu w Shigaclonie.

w CEC'u sa trafka z

Ukryta Zawartość

moze ktos chcialby zamowic kilka sztuk ;) ? ciekawe jakie sa ceny.

Ukryta Zawartość

zrobilem wyjscie z shigaclona na wzor tego z tl0

czesci podobne. kwarc z bumboxa za 40zl. rezystor 330 zamiast 300/ kondy 68nf zamiast 100n. na szynie data dalem 330r rezystor/na schemacie nie rozpisane. wyjscie z generatora bezposrednio na lc78601. wyjscie przez trafko z elfy. na zasilaniu kondki tantale 1uf dla kazdej z 2 kosci

efekt w porownaniu z wyjsciem na bramce/bez przerzutnika/dzielnik rez.

dzielnik rez daje malo szczegolow. dzwiek zmulony. instrumenty zlewaja sie. bas bez komponenty niskich czestotliwosci/nie dociazony

wyjscie na bramce-bramka jako bufor. dzwiek lepszy. latwiej odroznic instrumenty. bas lepiej uksztaltowany/zwiezly. glebokosc sceny dulo lepsza.

wyjscie a'la cec tl0

dzwiek gleboki. instrumenty dobrze dociazone. pojawiaja sie dodatkowe szczegoly ktorych nie slychac w poprzednich konfiguracjach. scena gleboka, instrumenty dzwieczne.. ide sluchac dalej ;0

marosik, 21 Wrz 2009, 20:11

Czyli kierunek jak się zdaje właściwy :), chociaż rozumiałem połowę z tego co napisałeś. Czy mógłbyś raz jeszcze? może jakieś rysuneczki dla tych dwóch wariantów?

wariant na bramce mc74ac02 NOR

DOUT78601--rez 330R--=bramka-->kond 10nF--rez 330R--trafko Yamahy(uzw pierwotne)---masa.

wtorne uzwojenie przez rezystor 75r do wyjscia. jeden z biegunow trafka przez ceramiczny 27pF do masy.

wariant z kwarcem.

jak na schemacie CEC tl0.

wartosci elementow zmienione/takie mialem.

22pF przy kwarcu u mnie 27pF

300R u mnie 330R

100nF u mnie 68nF

w sygnale CLK dla LC 78601 z bramki 16.xxx rezystor 330R (na schemacie nie ma)

trafko z elfy.

kosci z przerzutnikami shmitta identyczne/oryginalne(od javoreczka)

• Pokaż nowe odpowiedzi