Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

Re: Ryszard_wpl, 28 Lis 2007, 02:57

co do tego co determinuje jakość a przy okazji jeszcze a propos discmana (a częściowo i w temacie mikrowieży)

pisałem na "stereo", ale może warto i tu króciutko bo jest "a propos"

już parę razy nawiązałem na forum do postaci Pana Yoshii Hiroyuki, twórcy legendarnych "monster speakers" Onkyo Grand Scepter

parę dni temu otwarta została europejska strona jego aktualnego przedsięwzięcia tj. firmy Time Domain

główny produkt firmy to system wzmacniacz/kolumny "Yoshii 9" w cenie 5500 USD (cena amerykańska)

(Yoshii zaprojektował też wg swych założeń kolumny marki Fujitsu Ten Eclipse, które doczekały się znakomitych recenzji m.in. w Stereophile i HiFi Choice)

na stronie Time Domain jest interesująca sekcja Q&A

a w niej np. takie stwierdzenia/rekomendacje:

>The Player

>With Yoshii 9 speakers, you often hear the character of the player so you need to use a good player. In the

>case of CD players, portable types tend to have less distinctive sound than non-portable types. With record

>players, cheaper ones with built-in equalizers tend to have more straightforward and better sound than

>expensive ones.

o! przypomina mi się Audio Consulting - tylko nie wiem co by Yoshii-san powiedział na zasilanie discmana przez srebrne kondensatory itp. ;-)

pzdrw.

graaf

jagusz - tylko przelotnie z CDPRO2 ostatnim. Ale w domu tego nie słuchałem. Nie mam opinii na ten temat.

graaf -

discman'y maja bufory danych (anti-shock) i sami producenci piszą, że powodują one pogorszenie jakości dźwięku.

Nie słuchałem tego długo - połączenie z iRivera jest tylko optycznym spdif' em w mały jacku. To kiepski interface szczególnie z kiepskim kabelkiem plastikowym.

jakby co na zapas ;-) laser z całą mechaniką Sony KSS213C po 16 zł...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

witam,

i ja odpaliłem klona, dawca - jvc 31.

Ruszył od pierwszego kopa, na desce, zasilaczyk zlepiony z tego co było po ręką, transport na folii bąbelkowej.

Gada. Pierwszy transport, który u mnie odmulił NOS'a PD.

Co dalej, jakie ruchy (kwarcyk, zegarek, kondzie, zawieszenie) warto poczynić w pierwszej kolejności, znaczy przyniosą spektakularne zmiany? Te 1713 wpisów...

I jeszcze krótkie pytko: jak podświetlić diplay?

pozdro.

No to super że działa bez zarzutu :)

U mnie podobnie. Taki śmieszny napędzik a rwie się do grania jak mało co.

Na pierwszy ogień idzie teraz zegar (mam akurat jocko), później pewnie kondensatorki na płytce.

Witam

U mnie Belkin wpięty w tor odsłuchowy jako spdif i IC . I się okazało że największa zmiana na plus jak wpiąłem Belkiny jako IC ( może dlatego że cyfrówka Fadela nie jest najgorsza ) ale moje van Hull-e wymiękły . Znikł nalot szorstkości wysokich który uwidaczniał się mocno na niektórych realizacjach i przeszkadzał w wielogodzinnych odsłuchach . Brzmienie nabrało szlachetności , kultury , pokazały się nowe smaczki których wcześniej nie słyszałem . Dzwięk stał się jeszcze milszy w odbiorze aż się miło słucha . Siedzę od piątej rano i słucham płyta po płycie . Miłe zajęcie . Nawet jak piszę teraz posta to na " lapie " aby się nie oddalać od miejsca odsłuchu .

Prawdopodobnie w sobotę podłączę zegarek Jocko i zobaczymy co się zmieni ,mam nadzieję że na plus .

Pozdrawiam

Kajo

Kajo, 29 Lis 2007, 09:41

>Witam

>

>U mnie Belkin wpięty w tor odsłuchowy jako spdif i IC . I się okazało że największa zmiana na plus

>jak wpiąłem Belkiny jako IC

dobrej jakości miedź i podwójne ekranowanie swoje robi. u mnie Belkin gra jako cyfrowy i między tunerem.

w wolnej chwili sprawdzę w innych miejscach.

Kajo skracałeś kable wpięte jako IC, czy masz wszystko w oryginale?

> kubedes

Nie kabelki orginał 6ft i nie będę ich skracał . Peter pisał że te nie skracane brzmią jakoś lepiej więc niech zostaną w orginalnej długości . I tak będę w przyszłości potrzebował takich długości bo chcę zrobić dwa osobne monobloki lampowe z osobnymi zasilaczami każdy i chcę je max przysunąć do kolumn aby max skrócić długość kabli głośnikowych które i tak muszę wymienić na coś lepszego .

Co do Belkina to są chyba jedyne kabelki które mają taki wysoki współczynnik jakości do ceny .

Wielkie dzięki Peter za zwrócenie uwagi na ich walory brzmieniowe .

Pozdrawiam

Kajo

Dzisiaj poswiecilem troche czasu na testowanie kwarcow, w koncu tez dotarl do mnie zegar Tenta. Okazuje sie ze jak na kopercie nie ma adresu nadawcy, poczta kanadyjska ma zwyczaj odsylac takie przesylki z powrotem, przez to tez opoznila sie dostawa zegara, bo musial byc wyslany dwa razy ;-)

W DK jest raczej maly wybor kwarcow (crystals) na 16.9344Mhz, zakupilem wiec tylko dwa. Kwarc Abracona w wersji SMD byl nieciekawy, natomiast produkt Citizena okazal sie lepszy niz moj poprzedni kwarc zakupiony lokalnie i w ogolnej skali calkiem niezly, DK part# 300-8441

Porownujac kwarce roznice daja sie zauwazyc. Zwykle odnosi sie to do definicji srednich i wysokich tonow, zawartosci sybilantow, separcji poszczegolnych dzwiekow a takze stopniu ich powiazania w harmoniczna calosc.

Owiniecie kwarcu materialem tlumiacym wydawalo sie wnosic pewna poprawe (mniej sybilantow, lepsza definicja) ale roznica jest raczej subtelna.

Probowalem tez dodac kondensatory do masy przy kwarcu (to co mialem pod reka to silver mica 27p). Niestety wnioslo to powazne pogorszenie dzwieku: zniknela bezposredniosc i przestrzen akustyczna, to co tak bardzo sobie cenie w tym transporcie, dzwiek sie stal bardziej "zwyczajny" i kondensatory bardzo szybko usunalem. ;-)

Na koniec zainstalowalem zegar Tenta. Musze powiedziec ze mialem pewne problemy z jego uruchomieniem. Zasilacz zbudowalem wg schematu jaki Guido ma na swojej stronie ( dzielnik napiecia za LM7808 i tranzystor BC547). Po polaczeniu wszystkiego CD nie mogl ruszyc; chwile sie pokrecil ale TOC nie byl odczytywany. Myslalem ze podlaczylem do zlej nozki ale zamiana polaczen tez nic nie wniosla (zegar powinien byc podlaczony do pinu 61). W koncu, przypadkowo, kiedy testowalem drugi zasilacz uruchomilem wszystko przez Variac podnoszac powoli napiecie z sieci i wtedy ruszylo. Okazyje sie ze przez regulator Tenta napiecie na zegarze narastalo wolniej niz w reszcie ukladu i to powodowalo problem przy wlaczaniu.

W koncu wiec uruchomilem transport z zegarem, ale musze powiedziec ze sie (znowu) rozczarowalem. Z zegarem pojawil sie kompletny balagan, do tego stopnia ze po paru minutach wylaczylem i wrocilem do kwarcu. Jeszcze raz przedstawie tu cytat Romiego, ktorego ocena "efektu zegara" wydaje sie byc bardzo trafna:

Ukryta Zawartość

"The Superclock’s effect has nothing to do with resolution. The Superclock made the different sounds separated from Music converting Sound into a back of a porcupine. Interesting, that my attention, listening the Superclocked TL0, did not listen Music but juts jumped form a Sound to a Sound, form pitch to pitch, scanning the differences, impressed by the boosted irrelevant effectiveness, without associating the tones but with purpose of musical reasons of the musical program. It was some kind of listening of Music Lite ™… or the very same audible crap that you will be able to listen in 99.9999% of those audiophile’s listing rooms.

Also, the Superclock completely screwed up bass. I was very surprised, as everyone with whom I spoke was absolutely thrilled with the bass results they were able to get out of the Superclock. However those people, all of them, are wrong. Superclock does jack up midbass and make it very nice and softer. So, what? The region around 40-150Hz suddenly become too prominent and the lower bass got completely lost and masked out. The midbass prominence made music too heavy and too weighty, very unbalanced. I understand why the Morons ™ out there find this effect very positive. Thy listen their speakers with undeveloped mid-bass channels (99% of them)

Ukryta Zawartość

and when this Superclock suddenly pushes out a huge amount of fictitious upper bass then they go crazy. I am sure if I would use the back-loaded speakers than I would lover more and better upper bass. Probably they would love to have an EQ and well, they would also love that my Superclock prevent their MF drivers do not produce 90% distortions in upper bass region….

It is was not enough I would tell you, the Superclock sound has a “double ping” imaging that most of the Morons consider as “space”. It is very minute and infinitesimal but it is VERY annoying. I could go on trashing the sound that I got from the Superclock but what would be the point? I put the default oscillator back to TL0 and it was like a return home after many year of journey…"

Zwiekszenia rozdzielczosci nie zauwazylem, ale odczulem podbicie midbasu, zdecydowana utrate bezposredniosci i akustyki nagrania, a takze brak spojnosci dzwiekow ktore nagle przestaly nalezec do wiekszej calosci ;-) Zasilanie zegara bylo na zupelnie odzielnym ukladzie: 50VA Hammond, BG FK 2200/35, LM2937, BG N 47/50.

post-3442-100008270 1196403981_thumb.jpg

post-3442-100008271 1196403981_thumb.jpg

post-3442-100008272 1196403981_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomieszaly mi sie zdjecia, tu widac owiniety kwarc.

A zdjecie z DEVo jest dla Lt_Bri ktory sie pytal czy sa jacys milosnicy tej kapeli ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do grona niewierzących w zegary należy też Peter Qvortrup, choć jego opis zmian w dźwięku jest inny.

"As far as the clocking is concerned, Guido and I have had a number of discussions about this, I have tried one of his clocks in one of our transports, and as with others I have tried, it dries the sound up and makes it more mechanical.

To some people this is no doubt an improvement, however, to me it changes the continuity of the sound, for example a violin will sound "staggered" rather than smooth, as if little steps have suddenly been introduced."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chyba trzeba bardzo dobrze zegar zaaplikować aby nie wprowadzał jitera swojego... też mam takie odczucia ze zegar usztucznia dźwięk, niby basiorek, przestrzeń ale jakas sterylność jest, w końcu hajendy nie mają zegarów osobnych ;)

> w końcu hajendy nie mają zegarów osobnych ;)

Ukryta Zawartość

tylko czy to już hajend? ;-)

Ukryta Zawartość

Witam

To moze warto aby osoby ktore juz zainstalowaly osobny zegar do Shigaclona opowiedzialy sie jak wplynal na dzwiek . Ja sam jak dojdzie do mnie 74HCU04 od Javoreczka to skladam Jocko do kupy i z osobnym zasilaniem montuje do clona . I zobaczymy .

Pozdrawiam

Kajo

Peter

"Probowalem tez dodac kondensatory do masy przy kwarcu (to co mialem pod reka to silver mica 27p). Niestety wnioslo to powazne pogorszenie dzwieku: zniknela bezposredniosc i przestrzen akustyczna, to co tak bardzo sobie cenie w tym transporcie, dzwiek sie stal bardziej "zwyczajny" i kondensatory bardzo szybko usunalem. ;-)"

Miałem to samo wrażenie kiedy Shark zaistalował kondy , ogólnie bardziej podobało mi się kiedy kwarc nie miał kondów do masy....ale oczywiście w penym sensie Jarek nie był w stanie zaakceptować takiego rozwiązania;-)

bo jest wyczulony na pewną poprawność w tym zakresie:-)

Ja też je usunąłem (dwukrotnie) ale zauwazylismy ze czasem ma problemy z uruchomieniem czy wczytaniem płyty.

Nie wiem czy fakt uruchamiania czy też problemów z tym zalezy też od samego kwarca?

Przyznam że patrzę wilkiem na te kondy bo psują dzwięk a raczej to co najlepsze w Shigaclonie....

Witam

Panowie - czytajcie datasheet!

W LC78601 mamy podane C=8 pF (dla kwarcu Citizen!) a inny ma podane 15 pF. Wyjmując te co są mamontowane pewnie wyciągamy te 5-8 pF z powodu pojemności własnej padów pod smd (PCB ).

Piszecie o 27 pF - to 2-3 razy za dużo!

O Tent - zakłądka 27 pokazuje moje zdjęcie z Tentem. Może nie koszerne zasilanie ;-) ale sygnał leci z zegara na odległość 1.5 cm rezystorkiem. To duża różnica w stosunku do drogi jaką pokonuje sygnał na zdjęciach Petera. U mnie gra cudnie i zrobię podmianę na kwarc przy jakiejś okazji...

Z innej beczki - temat bumerang....

Czy jesteśmy już może na tyle przekonani by podjąć się wielkiego dzieła obudowania Shigaklona?

Peter

Fajnie, że przedstawiłeś zdjęcia jak montujesz kwarc widzę tam plecionkę z trzech kabli ten czarny wsród nich to zapewne masa na odcinku 10,15cm tworzy z kablami sygnałowymi kwarca właśnie tą dodatkową małą pojemność 5-10pF, która pozwala zegarowi poprawnie wystartować więc przy takiej konfiguracji nie dziwi mnie, że zegar poprawnie startuje, mierzyłem przed chwilą 40cm takiej plecionki ma pojemność około 25pF więc nawet za dużo.

Inną sprawą jest wpływ takiego długiego połączenia kwarca na stabilność (jitter) samego zegara.

Katalogowo te kondy powinny mieć 15pF.

Ja miałem inny przypadek miałem klona bez tych kondów, a kwarc był wlutowany bezpośrednio w płytkę wszystko stało na metalowej obudowie od innego urządzenia audio było ok, ale z chwilą przeniesienia klona na drewnianą półkę niestety nie chciał zastartować miał objawy takie jakby nie działał zegar, dopiero po 3 czy 4 włączeniu do sieci zastartował poprawnie.

Wszelkie właściwośc dźwiękowe celowo pominąłem.

Plecionka z kabli byla zainstalowana wczoraj, tylko do testow, aby latwo podmieniac czesci. Wczesniej mialem inny kwarc, bezposrednio na plytce, i ze startem czy odczytem nigdy nie mialem problemu.

Plecionka jest tylko do zegara, czerwony i czarny kabel, czarny to masa. Podlaczajac kwarc czarnego kabelka nie uzywam, tylko dodatkowy bialy, ktory nie jest czescia plecionki a wiec nie zwieksza to pojemnosci. Sprawdze dzis mniejsze kondensatory.

Dwa lata temu podmienialem kwarc w Technicsie Z-1000 na zegar Tenta. Zainstalowalem go podobnie jak Ryszard ale tez go usunalem po pewnym czasie bo oryginalny kwarc gral lepiej.

Odnosnie dlugosci kabli od zegara, nie ma to chyba az tak duzego znaczenia. W Levinsonie ML37 te kable maja prawie 20 cm, w ML31.5 10cm.

Jesli pamietacie zdjecia MBL1531, oryginalny kwarc w CD-Pro tez nie byl tam wymieniany.

Wyrzuciłem te małe śmieszne:-) (po raz kolejny) przy kwarcu , jednak zostawiłem podłączenie masy jego obudowy którą zrobił Jarek, narazie zadnych problemów z czytaniem nie ma. Okazuje się ze jest muzykalniej i więcej powietrza, lepsza rodzielczość, zniknęła gdzieś ta męcząca ostrość, znów czuc potencjał:-)

Spojrzalem jeszcze raz na moje kabelki i rzeczywiscie mogly one dodawac pojemnosc. Wyjalem je wiec i zmierzylem. Okazyje sie ze na samych kabelkach pojemnosc w jednej galezi byla 2.7pF w drugiej 1.6pF.

Zainstalowalem nowe polaczenie, tym razem w taki sposob aby dodatkowej pojemnosci byla jak najmniej. Zbudowalem tez przejsciowke pozwalajaca na szybko dodac dwa kondensatory do masy (10pF).

Ponowne proby i rezultat ten sam, bez kondensatorow jest lepiej: dzwiek bardziej bezposredni, lepsza gradacja tonalna i wybrzmienia, lepszy rytm, wiecej powietrza.

Ukryta Zawartość

post-3442-100008195 1196440756_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi