Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

No tak, u mnie jednak po pewnym czasie grania zaczyna się gubienie scieżki...

Z kondami jest gorzej ale nie gubi....u Ciebie Peter nie zacina się teraz?.....naprawdę już nie wiem co robić i tak zle i tak nie dobrze.....

Dziwne, tych kondensatorow nie mialem od poczatku i ani razu nie bylo problemu z odczytem. Wlozylem inny kwarc i tez jest OK.

Moze jakies inne modyfikacje sa przyczyna? Masz nie ruszany transport aby porownac?

Peter

Przyczyną takiego, a nie innego działania klona może być to że my używamy innych kwarców w Antosiowym jest super kwarc z Omigu i może trochę inaczej się zachowywać.

Polecam piątą stronę datashita LC78601

Te kondensatory sa standardem w kazdej aplikacji tego typu. Pamietam ze probowalem je tez usunac w Technicsie, ale dzwiek robil sie zbyt ostry. W Shigaklonie jednak ich usuniecie wydaje sie korzystne.

A do czego one tak naprawde sluza?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy ktos juz probowal diody ktore Ryszard podawal ze sa w Zanden (Schottky 31DQ09)?

Kupilem na probe w DigiKey i dzisiaj porownywalem. Sa calkiem niezle i dosc dlugo sie zastanawialem ktore graja lepiej. W koncu jednak wrocilem do MSR860. Te Schottky moglbym poronac do Osconow, dodaja troche fuzziness i szeleszczenia przez co dzwiek moze wydawac sie "bogatszy" ale w gruncie rzeczy nie sa to chyba efekty do konca naturalne. MSR860 z kolei sa bardziej jak BG STD, dosc surowe w brzmieniu i bardziej bezposrednie.

W kazdym razie na pewno warto te diody sprobowac, w wielu przypadkach moze byc to kwestia personalnych preferencji.

Oficjalnie tez odstawilem drugi zasilacz na 5V. W ostatniej wersji mialem tam LM2937 ale nigdy to nie gralo tak "prawdziwie" jak z pojedynczym zasilaczem 8V.

Probowalem tez ferrytow na pierwotnym i wtornym wyprowadzeniu transformatora. Uzylem jak na zdjeciu produkt TDK. Niestety mialem wrazenie ze ferryty zabijaja mikrodynamike i powietrze, i zrezygnowalem z nich. Kiedys bylem pod wrazeniem ferrytow i stosowalem je na kablu zasilania, ale po kilku miesiacach tez je odstawilem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

voldemort, 1 Gru 2007, 09:33

>Może zarobili byśmy płytkę zasilaczy i nowe przyciski bo te są jakoś nie tak po układne

zamówienie na wyśmienite płytki zasilaczy masz tu:

Ukryta Zawartość

a przyciski można wyprowadzić na kablach - pokazywał to już wcześniej w tym wątku shark700

Ukryta Zawartość

muls, wyrazaj sie precyzyjniej, bo nie wiem o co ci chodzi.

RGP15B tez tu sprawdzilem, ale wypadly troche gorzej, mialem wrazenie ze dzwiek byl mniej "plastyczny".

jesli stosujemy bardzo szybkie diody prostujace to po to żeby było szybko.Jak właczamy szeregowo dławik z tymi diodami to robimy wolniej.To zastanawia mnie ,o co tu chodzi?

peter...nie wiem .Widziałem twoje zdjecie z dławikiem po trafie i zastanowiło mnie to.Zaczałem myslec czy to jest jakas głeboka mysli ,czy tak wyszło.

To chyba bylo przy DACu; rzeczywiscie w stopniu filtracji sa dlawiki i rzeczywiscie tak jakos wyszlo, z dlawikami gralo lepiej.

w temacie "szybkie diody i dławiki ...."

nie bardzo rozumiem tej filozofii - chyba nie urażę nikogo jeśli powiem jak ja to rozumiem -

- szybkie diody używamy po to aby w czasie powrotu diody ze stanu przewodzenia w stan zaporowy - czas ten był jak najkrótszy i nie dochodziło do generacji zakłóceń o dużej amplitudzie i bogatym spektrum częstotliwości -

(miałem nawet taki efekt w swojej "praktyce", że z szumiącego amplitunera zrobił się cichy dobrze grający klocek!)

Dławiki - stanowią tylko dodatkowy filtr zakłóceń i jeśli są dobrze dobrane (niska rezystancja) to nie spowalnia to dźwięku (można mówić o jakiejś kompresji jeśli mamy wzmacniacz dużej mocy i w impulsach ta indukcyjność może mieć praktyczne znaczenie).

W cd, który tylko w momencie ruszania płytą pobiera nieco więcej prądu, spokojnie można pominąć ten wpływ - odważę się powiedzieć, że nie ma to wpływu żadnego (w Shigaklonie pobór prądu to zgaduje : 30 - 60 mA?)

W marketach Leclerc można dostać bambusowe deski do krojenia - po 9zł - w sam raz na podkładkę pod nieobudowanego klona :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka uwag po przepracowanym weekendzie z klonem.

U mnie zaczął gadać naprawdę na dobrym poziomie (porównywalnym z moim cd, nota bene też jvc) dopiero po dociążeniu kilogramem żelastwa oraz przyspawaniu zegarka. Jest naprawdę dobrze. Jedyne zastrzeżenie to bas - mógłby być niższy i mniej rozmemłany.

Przy okazji obejrzałem zasilanie na oscyloskopie. Nie widać śladu zakłóceń od silnika głównego, pojawia się drobny szum podczas zmiany ścieżek. Za to widać wyraźnie, i to zarówno na 8V jak i 5V drgnięcia ca 1mV podczas ruchów soczewki w takt obrotów płyty - większe oczywiście na skraju płyty, gdzie bicie jest duże (mój egzemplarz ma krzywą oś silnika i bije). Co mnie naprawdę zaniepokoiło, to oscylacje na obu napięciach, ok. 30MHz, ca 3mV pp, co przy pasmie mojego oscyloskopu 10MHz oznacza naprawdę dużą amplitudę. Jeszcze z tym nie walczyłem, ale może należy przyspawać z powrotem te ceramiki?

I kolejna "dziwna" obserwacja, tym razem NOSa (wiem, że Peter tu zagląda).

Otóż na sygnale, odtwarzanym z płyty testowej, od jakiś 200Hz pojawiają się na sinusoidzie schodki, które przy kilku kHz wręcz tworzą cały przebieg. To samo jest na prawdziwym sygnale muzycznym, czyli nie jest to kwestia poziomu sygnału. Co to za cholerstwo, przecież przy czymś takim to nie ma prawa grać tak jak gra...

pozdrawiam,

Andrzej

Jak podłączyć trafo 2x12V?

Zgromadziłem elementy potrzebne do budowy zasilacza wg Petera, zastanawiam się tylko nad połączeniem uzwojeń wtórnych transformatora. Rozumiem, że do GND należy podłączyć po jednym końcu uzwojenia, tylko nie jestem pewien, czy ma mają to być dwa 'początki', czy dwa końce, czy to zupełnie obojętne, a jeśli nie, to jak poznać, który jest który? Trafo Indela ma na początku 2 wyprowadzeń dodatkowe osłonki z izolacji...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

początek z końcem daje ci mase. pozostale końce dają ci szyny zasilania.

pytanie czy chcesz niezalezne zasilania czy chcesz uzyskac +-12Vx1,44?

Ps. To nie pytanie na ten wątek :(

Marek, 2 Gru 2007, 22:06

Mozna by inaczej,zamiast deski,wykorzystać nieużywany G-8010,po usunięciu napędum,mamy platformę na nią płytę granitu,czy ceramiki z napędęm clona,i mamy specjalną puszkę,od spodu pod trafo,miejsce w obudowie na płytki zasilania i ewentualnie reszty,mamy jeszcze pokrywę z plexy i całośc na uresorowanych nogach,no i porządek sam napęd na wierzchu,który możemy sobie trochę zabudować wg. własnej koncepcji.W sumie wychodzi nam klocek do wierzy 44cm i mało roboty.Tylko nie bijcie za pomysł !przeróbka gramofonu na CD clona.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marosik

Myślę, ze to właściwy wątek, pytanie dotyczy schematu zasilania podanego przez Petera we wpisie z 8 Paź 2007, 20:05. Wiem, że trzeba użyć obu uzwojeń, myślę, że nie tylko mnie, ale niektórym klonującym-nieelektronikom może sprawić trudność rozróżnienie końców poszczególnych uzwojeń. Prawde mówiąc nie jestem do końca pewien, jak wygląda wewnetrzna budowa toroidalnego transformatora i czy właściwa "polaryzacja" uzwojenia z prądem przemiennym ma tu jakiekolwiek znaczenie... :(

• Pokaż nowe odpowiedzi