Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

Po zasypaniu mi skrzynki odpowiadam jestem w stanie wykonać więcej sztuk takiej ramy jak jesteście zainteresowani proszę piszcie tutaj cena hmm jeszcze dokładnie jej nie znam bo jutro będę kupował materiał

to napewno napisze ile by to kosztowało

Dodam jedynie od siebie, ze robiac taka rame nalezy miec naped i dokladnie sprawdzic czy wszystko pasuje. Jesli zdjecie powyzej jest wg moich wymiarow to plytka napedu nie bedzie pasowac gdyz jej boki wchodza poza wyciecie a w konstrukcji jak na zdjeciu boczne listwy uniemozliwiaja to.

>voldemort

To moze warto najpierw zbudować jedną sztukę i ją sprawdzić jaki ma wpływ na dzwięk . Peter ze swojej też nie był zadowolony i cały czas eksperymentuje .

Co do samej budowy platformy to także jak u Petera majstersztyk . Też bym się pisał jak cena nie będzie odstraszać bo trochę kg metalu jest .

Pozdrawiam

Kajo

>Bacek

He he... Niby tak, ale co to za uciecha 10 minut demolki i po tym etapie.

Ja utknąłem na obudowie i przetworniku. Właściwie całość prawie zakończona, ale to prawie przyprawia mnie o mdłości. Wymysliłem sobie wrzucić przetwornik do obudowy, co opóźniło inne prace. Chciałbym skończyć w tym roku.

Ryszard,

dziś przyszły soniaki, czyli też powinienieś dostać.

Trzeba przyznać, że napęd sprawia lepsze wrażenie, niż sanyo, szczególnie prowadzenie lasera - jest na wkładce z tworzywa, a nie bezpośrednio po metalu, a luz przkładni zełbatej jest wykasowany sprężynką. No i logo SONY na osłonie lasera :). Pinów jest 16.

Jedyny problem adaptacyjny to inny talerzyk pod płytę - dłuższa ośka silnika wystaje ze środka, uniemożliwiając użycie docisku z sanyo. Nie mam jeszcze pomysłu co z tym zrobić. Za to silnik na oko nie bije wcale, w odróżnieniu od sanyo.

pozdro.

Peter,

tak jak Ty usunęłem z zasilania dławik wejściowy i... okazuje się, że na tych 8V od napędu sieje szpilkami w stronę stabilizatora ca. 5MHz ca 100mV pp. Po wlutowaniu na stbilizatorze prawie cisza...

pozdro.

Ale dlawik jest przed polaczeniem silnik --> regulator 5V. Dlawik powinien jedynie zabezpieczac aby nic z transportu nie wychodzilo na zewnatrz, do regulatora 8V.

A czy "na sluch" jest roznica z dlawikiem i bez?

Andy - dostałem - to pierwszy napęd bez osłonki lasera - więc zobaczyłem tę sprężynkę. Może w tym właśnie i tym plastiku tkwi "wyższość Sanyo nad Sony" - bo mechanicznie i na oko Sony lepszy.

Przy okazji - wieża STRATO - nie nadaje się na dawcę elektroniki (kości Toshiba) - za to napęd SONY KSS213C najcichszy jaki spotkałem - bezszmerowy !

Narazie wymieniłem część kondków na płytce napędu i muszę powiedzieć że cała zabawa bez jej ruszania jest bez wiekszego sensu. Wymieniłem obecnie tylko na BGN 220uF, Oscony 100uF i 0,1 uF na 330nJMKP i kapcie mi dosłownie spadły;-).....na zasilaczu od Petera i .......orginalnym trafku z boomboxa......

brakuje mi jeszcze kilku BGN takich jak 10uF ale już teraz gra to zaj. ....:))))

antoś,

możesz pisać, co na co zamieniasz...

nie grzeje Ci się stabilizator 8V? u mnie jest oryginalny radiator z boombox'a ciepły w stand-by'u, a gorący prawie parzy na play...

>>>Stabilizator jest ciepły, mam tu spory radiator więc nie ma z tym problemu.....

Wkładam tylko te same wartości elektrolitów.....własnie chciałem prosić o dokładne wskazówki dla laików ...najlepiej z dokładnymi zdjęciami:-)

Matt> nie muszę czekać to juz gra.....:-) co prawda inspirowałem się Twoimi fotkami;-)

Włączyłem sobie Hacketta ....mam wrażenie że muzyka mnie otacza ...tak zupełnie jakbym słuchał jej pierwszys raz....niesamowite wrażenie.....

Regulator 8V sie grzeje, najbardziej kiedy CD gra.

Jak zmieniacie kondensatory na plytce, robcie to pojedynczo i dajcie znac ktore wnosza najwieksza zmiane. ;-)

u mnie po wymianie prawie wszystkich kondzi jednocześnie (błąd!) jest problem z zasilaniem na skrajnych utworach - mój silnik bije i chwilami przerywa sygnał, bo brakuje prądu na ruchy pionowe lasera - nie łapie fokusu. Który to kondzio niepotrzebnie wymieniłem?

>Andy777

Wymieniałeś na te same wartości czy inne mniejsze ???. Peter wymieniał tylko w kilku newralgicznych miejscach a resztę zostawił bo pewno nie miało to wpływu na dzwięk .

Pozdrawiam

Kajo

Ja tez wymienilem wiekszosc, ale tylko na BG N o mniejszych wartosciach, i nie gralo mi to dobrze wiec wrocilem do oryginalu. Obecnie mam wymienione tylko bypasy na zasilaniu (4 kondensatory) plus Vref (ROE 0.047uF).

W zasadzie ryzykownie jest lutowanie pojedyńczo ze względu na trudności z dostepem a także ciągłe rozkręcanie....delikatne to ustrojstwo jest..

....opierałem się wizualnie na zdjęciach Matta i Petera.....zostały tylko te orginalne 10uF i 4,7uF ......zobaczymy czy po wymianie cos się zmieni.....w tej chwili dzwięk całkowicie oderwał się od głosników i jest także daleko w głąb....będe miał trochę czasu na osłuchanie zanim kupie BGN o tych wartosciach...jesli bedzie gorzej to wrócą stare

Myslę że nie będzie błędem wlutowanie kondów o tych samych wartościach.

Najpierw wstawiłem BG N 47uF tam gdzie Peter, potem STD 1000uF/50V poszedł z płytki na nowy zasilacz za stabem , przed stabem dałem łacznie FK 2200 i STD 1000uF/50V bez bypasów.....posłuchałem i wyłaczyłem lekko wnerwiony;-) ale.................................

Dzisiaj wstawiłem 2X BGN220uF/6,3V w te miejsca gdzie były orginalnie 220uF a tam gdzie było orginalnie 100uF dałem Oscon 100uF/16V.Miałem mały problem z kondkiem 0,1uF... znalazłem na płytce Marantza taki MKP 330nF no name..... więc z braku ERO 47nF go wstawiłem...wygląda lepiej od ero;-)

Dzisiaj jeszcze raz podeszlem do mojej nowej platformy. Zdecydowalem sie zainstalowac transport na krotkich spacerach (od sp[odu) i tym razem zagralo dobrze. A wiec nie jest wskazane zbytnie wytlumianie samej plytki napedu.

Majac okazje sprawdzilem tez jak ma sie mocowanie na dwoch i na czterech srubach. Roznice sa subtelne i do konca nie jestem pewien, ale wydaje mi sie ze na 2 jest lepiej: wybrzmienai sa pelniejsze i wieksza bezposredniosc dzwieku. U siebie montuje tylko na dwoch srubach ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3442-100007123 1197433831_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peter Daniel, 11 Gru 2007, 21:30

>Ja tez wymienilem wiekszosc, ale tylko na BG N o mniejszych wartosciach, i nie gralo mi to dobrze

>wiec wrocilem do oryginalu. Obecnie mam wymienione tylko bypasy na zasilaniu (4 kondensatory) plus

>Vref (ROE 0.047uF).

Pisałem o Twojej pomyłce z bypasem Vref - czy poprawiłeś to czy przywróciłeś wszystko do stanu pierwotnego?

Twoja płytka - z pierwszych prób:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi