Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

Vref (ROE 0.047uF)....znalazłem gdzieś i wstawiłem ten kondek ......natychmiast dzwięk zrobił się taki jakiś normalny , mniej plastyczny i wycofany przywiązany do głosników z ostrym sybilantem choć bardziej rozdzielczy na górze ale reszta bas i srednica gorzej.....hmmm

Wczoraj wstawiłem w to miejce wyciągnięty z Marantza MKT 330nJ dzwięk do przodu i w głąb , silne wrażenie obecności, lepsze wypełnienie ale niektóre aspekty straciły...trzeba zwrócić na to miejsce uwagę....ROE chyba coś tutaj zmienia...

juz pokazywałem - ale przedarcie sie przez tyle wątków sprawia problem...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-500-100007102 1197461373_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Vref mam dalej ten sam. Nie przywiazuje duzej wagi do wartsci kondensatorow, o polowe mniejszy w tym miejscu nie powinien byc problemem. Jestem natomiast bardzo ostrozny z laczeniem kondensatorow rownolwegle, zwykle nigdy nie graja tak dobrze jak pojedynczy kondensator. ROE mialem tylko w tej wartosci, dlatego tak uzylem.

Pisze to poniewaz kondensatory elektrolityczne czesto maja odchylki tolerancji do 50%. Gdyby wartosc byla tu wazna, nie uzyli by elektrolitu.

Dzis sprawdze jakie inny (mam akurat ERO 0.33uF to porownam).

Pnowie, takie pytanko...czy jezeli mam ochotę wykonac transport-DAC jako jedno urządzenie mozna pominać rezystory wyjsciowe z transportu(47/220) i wejsciowy DACa(47) ?

Pozdrawiam

>lancaster

Osobiscie pominąłbym co najwyżej odbiornik linii, natomiast pozostawiłbym te 220/75ohm na wyjściu DOUT. Pewnie w weekend będę testował jak to gra w różnych wersjach zapakowane do obudowy.

Przetwornik zrobiłem na razie jako zewnętrzny (fotka) - do różnych zabaw, ale może też zapakuję go do środka?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Vref - te 2 kondzie po 100 uF (tam wylutowałeś jednego ceramika smd zostawiając drugiego) - połowa powoduje niestabilne 1/2 napięcia - czyli kiepska referencja. Tu jest to ważne - możesz dać więcej ale nie mniej!. Mierzę zawsze kondzie - na ogół mają ciut więcej niż napisane. BG maja pojemność taką jak na w opisie. Minimalna tolerancja. Te 50% to bardzo dziwnie brzmi.

Jesli sprawdzisz katalog DigiKey, to wartosci wiekszosci elektrolitow maja podana tolerancje +/-20%, co oznacza ze w danym miescu moze byc kondensator o rozbieznosci 40% w porownaniu z drugim (o tej samej wartosci nominalnej).

zwycięstwo umysłu nad materią! problemy ze zrywaniem gnału (jako wynik dużego bicia płyty) to wynik za małej pojemności tego kondzia 47u - w jednym szeregu z 2, 10, 10. wstawiłem tam 22u BG std. i okazał się mały...

btw wstawiłem drugiego 47n - do bani, zamula górę, choć dodaje basu, z pojedyńczym chyba lepiej... ten kondzio wydaje się dość krytyczny, może warto nad nim popracować? spróbuję jeszcze BG HiQNX

Porównywalismy dzisiaj z Sharkiem LM`y, obydwa posadowione na slicznych płytkach od Petera, zasilane trafkiem z boomboxa, diody MUR860, kondy: BG FK 2200/35V, STD 1000uF/25V a także gościnnie do prób 3X100uF BGN jako bypasy oraz kilka STD 1000uF/50V

W rolach głównych LM 1084 oraz preferowany przez Petera LM 7808.

Wygrał Peterowy LM 7808 który gra wyraznie głębszą sceną , z dużą kulturą...ogólnie berdziej nam przypadł do gustu...różnica jest naprawdę spora ....lepiej czy też naturaliej układa scenę.

Może Shark coś więcej napisze? ;-)

Wróce jeszcze do tego nieszczęsnego ERO....czy macie juz jakiś pomysł aby go czymś zastąpić? Napewno ten mały MKT gra duzo lepiej.....

A co ztym steropianem?Bo dzisiaj to mi sie kojarzy tylko zę stanem wojennym!

Myślę że leżal na nim w obudowie,a nie na golasa?Pzdrawiam Dociekliwych!

Czesc Tadek:-)

Na styropianie i do tego na golasa w całej krasie... niestety ;-) Sprawiłem sobie drugi napęd do prób by w razie problemów zapewnic jakieś porównanie z orginałem.

Po kilku zmianch zauważyłem że znacznie więcej wnosi wymiana tego 1uF niż to na czym stoi choć to zdecydowanie nie jest bez znaczenia.

antoś, 12 Gru 2007, 23:06

Dzieki za obnażenia tego clona!Jak tak dalej pójdzie to poznamy, może jego płeć?he,he

Zbieram jak widzisz wszystkie dane,nawet te intymne,ale to naprawdę ciągle zaskakuje,trudno nadążać!

Coraz trudniej wyobrazić sobie docelową obudowę,a raczej konstrukcję nośną!Ale może na Wielkanoc,coś się wykluje?Dzięki że zawsze się odezwiesz i to z klasą!

Ale jeszcze pól godiny radochy,no i smutne wspomnienia stanu wojennego!Tyle naszego!

Może to poprostu musi byc ten DAC?dedykowany dla GC?,Piter to polecil w wątku TDA 1543,znalazł się w zestawie z GC.!

Chyba go zrobię!

SHIGAKLON METAMORFOZA.

Kilka dni temu Antoś dzielił się ze mną swoimi frustracjami dotyczącymi Shigalkona, pisał coś, że ma to wszystko w piiiiiiik, że on to wszystko piiiiiiiiiik, że już nie może wytrzymać robi "Dykty" i 9W mocarną triodę i zaczyna słuchać muzyki.

No ale przecież jest to niespokojna dusza i tak jak przewidziałem za dwa dni zaczął na nowo sprawdzać wpływ czerwonych i czarnych kondensatorów na dźwięk, czyli esencja DIY.

Dzień dzisiejszy.

1 utwór, 2 utwór, 3 utwór WOW, wiecie jak to jest jak się słucha i człowiek w sumie nie ma ochoty zmieniać płyt na inne, mówiąc krótko grało dzisiaj do pełni szczęścia zabrakło mi odpowiedniego czerwonego wina.

Starczy tego dobrego wymieniamy kondy i staby;-(

Konfiguracja początkowa to mostek na MUR860->FK2200 z 1000STD->7808 National->1000STD i 47BGN/50V na płytce napędu blokujące 5V i modyfikacje na płytce napędu, które powodują, że taka konfiguracja gra (dodam dla ułatwienia, że podobna ale bez upgradu napędu tydzień temu nie grała, nawet powiem, że subiektywnie grało źle), potem wymienialiśmy 7808 na 2940 i różne kondy. Główna różnica pomiedzy tymi stabilizatorami to to, że 7808 tworzy głębszą naturalniejszą scenę i ma mniej góry przez co dźwięk jest cieplejszy i w tej konkretnej konfiguracji sprzętowej gra to lepiej ( a może to jest tak, że ma on mniej góry i przez to tworzy głębszą scenę?), aczkolwiek wyobrażam sobie konfigurację bardziej ocieploną gdzie 2940 byłby wygranym więc tak naprawdę "szyjmy" Shigaklony pod nasze systemy.

W konfiguracji z 7808 dokładaliśmy za stabem 300uBGN co wniosło więcej ciepła na niższej średnicy, większe wypełnienie w dźwięku ( co też zgrało się z systemem), ale słuchając innych płyt dało się odczuć, że kotły perkusyjne staraciły na swojej charakterystycznej szybkiej barwie i nie wiadomo co lepsze. Może w konfiguracji z 2940 trzeba dołożyć więcej "czerwonych" i dało by się połączyć ciepło z dynamiką i szybkością.

Konkludując jak ktoś będzie chciał robić lub kupić konstrukcje głośnikowe oparte o ScanSpeakach lub czym ślepszym to proszę się 10 razy zastanowić, nie ma przebacz.

ja jestem milosnikiem scanow i zaluje ze na ostanim AS nie bylo ani jednego zestawu dobrze zlozonego. Tak dobrze mi znane brzmienia byly nieosiagalne dla widzow/sluchaczy. Az sie serce kroile :( Kazdemu cos brakowalo jakby oszczedzali albo na wzmaku albo na cd >? a moze tylko brakowalo im Bómboksow :D

antoś, 12 Gru 2007, 23:06

>Po kilku zmianch zauważyłem że znacznie więcej wnosi wymiana tego 1uF niż to na czym stoi choć to

>zdecydowanie nie jest bez znaczenia.

którego 1u masz na myśli?

Podejrzewam ze chodzi o C906, oryginalnie 0.1/50

Wlasnie przeprowadzilem porownania 4 roznych kondensatorow w tym miejscu: moj wczesniejszy ERO1837 47n/100, BG NX 0.1/50, ERO MKT1817 0.33/63 i Panasonic polypropylene 0.1/50

Niebieski ERO gra dosc dobrze, na bas nie moge nic powiedziec, ale troche podkresla sybilanty i w niektorych momentach dzwiek wydaje sie lekko odchudzony, choc nie brakuje euforii na sopranach.

BG NX daje wiecej ciepla i ladnie ksztaltuje srednice gradacja barw, ale jak to czasami z BG bywa, dominuje syczenie nizszych sybilantow. Dzwiek do zaakceptowania, ale nie na tyle aby sie zdecydowac.

Zielony ERO wypadl nagorzej, deformacja sopranow, dzwiek plaski, pozbawiony wybrzmien i jakis suchy.

Najlepiej wypadl Panasonic. Od razu mozna odczuc najwieksza neutralnosc, najmniejsze podkreslenie sybilantow (co do tej pory bylo pewnym defektem), mniej euforii ale za to jakby "prawdziwiej". Co ciekawe, lepiej jest zdefiniowany rytm, i to wychodzi jakby spontanicznie: tonacja glosu, perkusja maja pewne okreslone tempo co nagle wydaje sie oczywiste.

Ten Panasonic uzywalem tez w DACu w petli PLL, pozniej przeszedlem na Wime FKP2 ktora bylo nieco lepsza i ktora warto by tu takze sprobowac.

Jesli troche przesadzilem opisujac wrazenia odsluchowe, prosze mi wybaczyc, tu juz prawie 2 AM. Panasonic DK part# P3104

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peter Daniel, 13 Gru 2007, 07:52

>Najlepiej wypadl Panasonic.

To bardzo dobry kondek. Stosuję go jako bypass (np. w symasymie).

:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla jasnosci dodam ze moj jest polypropylene film, podczas gdy Twoj jest metallized film, co widac tez po roznicy napiec przy porownywalnym rozmiarze.

Peter Daniel, 13 Gru 2007, 08:10

>moj jest polypropylene film, podczas gdy Twoj jest metallized film

OK, zaspany jeszcze byłem :-)

co nie zmienia faktu ze spróbuję go w to miejsce wstawić.

U mnie w tym miejscu dość dobrze sprawdził się BG PK 0.1uF/50V, co trochę mnie dziwi, bo sądząc po rozmiarach powinien być chyba najgorszy z BG...

• Pokaż nowe odpowiedzi