Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

>>Jesli ten jeden kondensator powoduje takie zmiany, to może niech ktoś wrzuci tam olejaka 0,1-0,22uF i napisze jak to gra.

Ja wstawiłem w to miejsce ruski teflon 0.1u, pewne aspekty dzwięku sie poprawily ale nie jest to do końca to.

Za mało masy i dołu.

Szukam dalej.

Po dzisiejszym odsluchu wyglada na to ze MIT RTX wpasowal sie bardzo dobrze w to miejsce. Nawet dysk K2 HD zaczal grac, a po podlozeniu plytki Holfi pod DAC jest juz bardzo dobrze.

Ryszard i Antos, dzieki za zwrocenie uwagi na ten newralgiczny punkt, jak natkniecie sie na jakies inne podobne miejsca to dajcie znac, chetnie przetestuje ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

BG N nie jest dostepny w tej wartsoci, tylko BG NX ktorego probowalem, ale nie podszedl mi zbytnio. Nie byl wygrzany ale prezentowal podobne cechy dzwiekowe jakie pamietam z wygrzanych kondensatorow. Nie bylo zle, ale moglo tez byc lepiej.

Tu jest opisane jak mozna poprawic dzwiek z BG NX:

Ukryta Zawartość

Oczywiscie dobor kondensatora w tym miejscu w duzej mierze zalezy od reszty toru i preferencji dzwiekowych sluchajacego.

Ukryta Zawartość

Na allegro są chyba jeszcze dostępne kondensatory styrofleksowe Siemens KS 10nf/160V. Być może dobry efekt dałoby użycie ich jako bypassów. Ten typ był polecany na diyaudio.com i chyba rzeczywiście 'uszlachetnia' brzmienie, przynajmniej w obwodach analogowych. Poza tym chyba warto poeksperymentować z Elną Cerafine? Zauważyłem, ze niejednokrotnie daje bardziej "przejrzyste" brzmienie od Silmiców czy BG-N. Przynajmniej takie doświadczenia mam z tunerami FM. Całkiem ładnie wypadły też w testach na

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uzywalem BG F 1000/50 z mieszanymi uczuciami. Mozna powiedziec ze sa pomiedzy STD i FK, chociaz nie posiadaja najlepszych cech obu tych kondensatorow. Albo sie wpasuja w uklad albo nie. Ja znalazlem dla nich zastosowanie tylko na wstepnej filtracji w ML380s.

Peter> nie ma za co dziękować;-) raczej chyba przeklinać bo zaściemniło się bardziej , mam nadzieję że nie będzie kolejnych niespodzianek tego typu więcej.

Chyba lepiej zostawić orginalny kondek 0,1uF jesli się nie posiada baterii róznych podobnych do testów. Zmiany są zaskakująco duże a efekt narazie niepewny.

Zasilacz stwarza wystarczające pole do modyfikacji aby nie utracić potencjału tego napędu..... orginalnym kondkiem gra też całkiem całkiem pod warunkiem dopracowania zasilacza.

a moze wlasnie o to chodzi zeby dac tam jakis 'zwykly' kondek? Moze jakis trobo itp sprawdzic? Cos co bedzie wystarczajaco tanie choc oryginal jest ok bo przeciez nowy :)

Ja po kilku próbach wrociłem do oryginału,i jest najlepiej.

Nie były to co prawda hi andowe kondensatory, ale mimo wszystko z tym elektrolitem jest najlepiej.

Tak samo nie sprawdzil się u mnie BG n47u.

jest to, myślę kwestia reszty toru.

Kondensatorek C906 o którym ostatnio mowa według noty aplikacyjnej LA9242 jest kondensatorem stałym (nie elektrolitem) i ma wartości od 68n do 220n znaduje sie pomiędzy nogą 10 (Tracking gain time constant setting pin), a napięciem REF.

Peter

Jeżeli dobrze zapamiętałem to na uniwersalnej płytce do zasilania którą stosujesz napięcie wyjściowe ze stabilizatora ADJ przechodzi przez VIA pocynuj ją sobie jest tam kilka podobnych niedociągnięć.

To nie sa niedociagniecia. Plytka zostala zaprejektowana do wzmacniacza, regulator jest jedynie dodatkiem. Oczywiscie pocynowanie via w takim przypadku nie powinno podlegac watpliwosi.

mowa o kondensatorze 0,1u w którego miejsce Peter dal na początku 47n.

U mnie jest tam elektrolit .Przynajmniej tak wygląda, ma ozn minus z jednej strony, a wartość jak pisalem 0.1u

Chcialbym jeszcze poprobowac pozostale elektrolity, tym razem pojedynczo, bo wymiana wszystkich na raz nie przyniosla dobrych rezultatow.

jurek1

>>Ja po kilku próbach wrociłem do oryginału,i jest najlepiej.

Nie były to co prawda hi andowe kondensatory, ale mimo wszystko z tym elektrolitem jest najlepiej.

W rzeczy samej.

Wyglada na to ze ten (oryginalny) kondensator nie dodaje zadnej sygnatury, jednoczesnie poteguje efekt przestrzeni i swiezosci. Jest troche mniej gladki i wyrafinowany w porownaniu z film capacitors, ale te lepsze kondensatory modeluja dzwiek kazdy na swoj sposob i za kazym razem wydaje sie to nie byc do konca naturalne.

przejrzałem to miejsce oscyloskopem. Na standby'u jest tam +20 mV DC. Na play pojawia się sinusoida jakieś 25mV pp o częstotliwości obrotów płyty, z nałożonym wolnozmiennym +-15mV. Na naszym kondziu referencyjnym oryginale i na 0.1u solen przebiegi są prawie identyczne, na oryginale nieco większa amplituda. Czyli pomiarowo nie wyjaśnimy tego fenomenu...

Witam

>Andy777

A jak ci się sprawował odsłuchowo ten solen 0.1 w zamian oryginału .

Co do wymiany reszty kondziów trzeba być strasznie ostrożnym bo można więcej zepsuć niż poprawić a co gorsza zmienić oryginalny dzwięk Shigaclona który jako surowy niemodyfikowany mechanizm dawał tak dużo

PS Co do modyfikacji/tuningu proszę o cierpliwość . Z mojego doświadczenia miałem zbudowany zasilacz na częściach od Petera ( MSR860 + BG FK+ LM7808 + STD i perfekcyjna niebieska płytka ) i chciałem go wywalić do śmieci . Nie zagrał . W porównaniu do poprzedniego zasilacza na LM317 i syficznych Jamiconach była przepaść na nie korzyść tego pierwszego . Byłem zrozpaczony i zawiedziony . To koniec mojego tuningu no i przez to wszystko zastawiłem go włączonego do sieci przez całą noc . Na drugi dzień słucham jeszcze raz aby się upewnić czy może to moja wina że może źle polutowałem itd . Słucham, słucham i metamorfoza dzwięk się poukładał , nabrał plastyczność zrobił się bardziej rozdzielczy . Same plusy . Z dnia na dzień dzwięk jest bardziej rasowy .

Reasumując BG trzeba wygrzać i to najlepiej trzymać je cały czas pod zasilaniem i to obojętnie czy to type N,FK,STD itd , tak jak mamy to w nos-dacu którego nie wyłączam .

Aha i nie modyfikowałem jeszcze płytki mechanizmu więc jak zrobię to na miesiąc daję sobie na wstrzymanie przed jakimiś osądami na temat dzwięku .

Pozdrawiam

Kajo

• Pokaż nowe odpowiedzi