Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

Kajo, 17 Gru 2007, 21:15

>Witam

>Andy777

>A jak ci się sprawował odsłuchowo ten solen 0.1 w zamian oryginału .

Bardzo subiektywnie :) : lepszy dół, gorsza góra i rozdzielczość.

Teraz robię zmiany powrotne innych kondziów ...

Kajo, 17 Gru 2007, 21:15

>Witam

>Andy777

>A jak ci się sprawował odsłuchowo ten solen 0.1 w zamian oryginału .

Bardzo subiektywnie :) : lepszy dół, gorsza góra i rozdzielczość.

Teraz robię zmiany powrotne innych kondziów ...

Witam!

Mam do sprzedania JVC RC-EZ31B za 120zł + koszty przesyłki kupiony w Makro w Poznaniu około miesiąc temu .

Jeśli jest ktoś zainteresowany to proszę o wiadomość !

Pozdrawiam!

Witam,

nie robiłem porównania jeszcze z shigaklonem - na razie słuchałem CDPRO2 z przetaktowanym spdifem. Ponieważ długo mi to nie działało więc zdążyłem odwyknąć i zapomnieć - ale potwierdzam obecnie - przetaktowanie w moim przypadku dało bardzo dobry efekt. Nowe "szczegóły" na znanej już na wylot płycie to coś!

Czy ktoś robił porównanie w shigaklonie z przetaktowaniem SPDIF? Pamiętam że zegraki zewnętrzne były stosowane.

Wystarczy przerzutnik 7474 (szybki 74HC74, 74AC74) i jak w shigaraki 2 rezystory ;-)

(zamiast trafa wyjściowego)

Nie policzę ile razy rozbierałem wczoraj eksperymentalny napędzik ...chyba już mniej więcej wiem które kondy warto wymienić bez pogorszenia.

0,1uF orginał zostaje napewno,

Wolno stojący 220uF też lepiej kiedy jest orginalny,

220uF przy silniku wymienić warto na BGN220uF/6,3v po jego wymianie dzwiek się otwiera, przy orginalnym mniejsza scena i dzwiek jest mniej rozdzielczy, dalej 2szt 100uF wymieniłem na 100uF/63V Panasonic i tutaj bardzo miłe zaskoczenie jest duzo lepiej niz na orginalnych czy Nichiconach które zwyczajnie mulą, Panasoniki to lepsza góra i ogólnie lepsze wysokie bardziej dzwięczne detaliczne bardzo dobry bas , dzwiek nie traci tego co najlepsze w Shigaclonie. Nie ruszałem jeszcze 10uF ...spróbuję jutro wyminić na Panasoniki..

Mam przeczucie że z BG STD mogłoby byc jeszcze lepiej....ale oczywiście nic pewnego...narazie Panasoniki sprawdziły się lepiej niż Oscony czy Nichicony.

Antoś,

mam gorącą prośbę: żeby uniknąć dalszych błędów i wypaczeń :), możesz zacytować oznaczenia kodzi które ewaluujesz? albo jeszcze lepiej zaznaczyć na jednym ze zdjęć płytki...

pozdrawiam.

antoś, 19 Gru 2007, 18:35

Dzięki!Przyznaję się że jeszcze nie ruszyłem prawie tematu,a Ty już tak wiele się natrudziłeś,z korzyścią dla nas wszystkich!!!Pozwól że chociaż w imieniu wszystkich składam Wielkie Dzięki!Za przetarcie chyba najbardziej czasochłonnego testowania aplikacji kodków,dla clona,prawdziwie mrówcza praca!Czekam wciąz na kwarca,już tuż,tuż...Puki co Serdecznie Pozdrawiam!!!tadek

mrowcza to wypisywanie karteczek poleconych dla zamowienia kwarcow o ktorych ted wspomnial :)

Wysylka nastapi jutro bo mam dosc tych zawijan wypisywan adresow itp....

Andy777, 19 Gru 2007, 18:52

Bez urazy ale Antoś wystarczająco obrazowo to ujął,troche mini intelektu to już od siebie wykazać możemy,rozjaśni nam się, jak się do tego dobierzemy,już od kuchni !Bedzie dobrze!Pozdrawiam!

marosik, 19 Gru 2007, 19:15

Współczuje!Tyle tego że mogłeś tym przyodziac choinkę ,całkiem nieżle by kwarcowo było,he,he,i może troche radochy...by było?Pozdrawiam!

.

ted125,

bez urazy, ale napisałem to z myślą głownie nie o sobie, chociaż nigdy nie wiadomo jak to z tym mini intelektem do końca jest, ale raczej o Tych, którzy jeszcze się nie dobrali. Ja już się dobrałem i coś tam wniosłem...

Andy777, 19 Gru 2007, 19:31

Przepraszam!Dzięki za wyrozumiałość!Masz rację to nie do Ciebie tylko do takich jak ja!Przyznaje że jeszcze nie grzebnąłem,w przeciwieństwie do Ciebie!Przyznaję! Sorry!

Witam

A może ktoś z Shigaclonowców który ma w swoich zasobach elnę cerafine , silmic itd mógłby spróbować jak one wyjdą odsłuchowo . Cholera ja chciałem spróbować z nichiconami fine gold bo takie akurat mam ale antoś je miał na warsztacie i mulą .

Pozdrawiam

Kajo

pewnie o taką mapkę chodziło. Fakt pomoże nie jednemu -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dla porównania,Pitera Daniela,może pomocne,chyba nieaktualne,ale ułatwi może identyfikacje kondków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamieściłem to zdjęcie nie jako alternatywę do poprzedniego zdjecia,tylko dla ułatwienia rozeznania mniej czytelnej mapki położenia kondków do podmiany,jeśli namieszałem to sorry!

antoś, 19 Gru 2007, 18:18

>Wolno stojący 220uF też lepiej kiedy jest orginalny,

Czy to jest ten koło kwarca?Jeżeli tak to zdjęcie ,Petera,to wyjaśnia.Jakoś trudno go zlokalizować na pierwszym.Zgóry dziekuję!tadek

Tak ten koło kwarca lepiej kiedy jest orginalny, BGN tutaj zamula....próbowałem też Nichicon Muse. U mnie najlepiej gra kiedy na zasilaniu są STD 1000 i BG N 47/50 dalej na płytce są wymienione tylko te trzy wieksze koło samego silnika. Czyli w środku BGN 220uF/6,3V i po bokach wymienione te 100uF na Panasoniki 100uF/63V.

Będziemy też próbowali przetaktowania SPDiF (zegar DeToma).

a mnie tak to gra że boje się ruszać cokolwiek.. siadam i słucham, nic mnie nie obchodzi już ;) drażni mni etylko że stoi to na gąbce falistej krzywo ale jak wspomniałem boję się ruszyć heh

Matthew, 20 Gru 2007, 13:22

>a mnie tak to gra że boje się ruszać cokolwiek.. siadam i słucham, nic mnie nie obchodzi już ;)

no to dawaj listę swoich modyfikacji. społeczeństwo skorzysta ;-D

w miarę widać co jest zmienione

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu zdjęcie tylko bez tych małych SilverMica mam, gram na samym kwarcu bez żadnych kondków

Niebieskie kondy to 100u OsconSG, kiedyś załatwiłem gdzies pokryjomu.. reszta wiadomo..

zasilacz mam MSR860 > 1000u STD > LT1084 > BGN47u/50 ale zbocznikowany ERO47n (i tu niepsodzianka bo gra z bocznikiem lepiej niz bez, możliwe że ten bocznik powinine być na płytce serwa a nie zasilacza, sprawdzę)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja wrocilem z powrotem do ROE .047uF w miejsce C906 ;)

Po przetestowaniu wielu opcji, nawet takich wynalazkow jak na zdjeciu ponizej (BG NX 0.1 w epoxy) dochodze do wniosku ze ROE zapewnia najlepszy "flow of the music".

Oryginalny kondensator tez jest OK, ale w moim odczuciu brak mu namietnosci ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> Peter

A próbowałeś odsłuchowo wymiany kondków w innych miejscach ???

Z tym Ero to może tak jest że on gra ale tylko w konfiguracji z kondkami/tuningiem Petera . Wystarczy że ma się innego rodzaju kondensatory i w innych miejscach i już ten Ero jest przeciętny,gorszy od np oryginału . Pewno reszta systemu też to dodatkowo podkreśla u jednych negatywnie u drugich pozytywnie .

Może się okazać że będzie trzeba Shigaclona indywidualnie stroić pod każdy z systemów .

Pozdrawiam

Kajo

A jak tam u Was bicie płyty?

Mój oryginał bił jak diabli, a z trzech domówionych napędów tylko jeden silnik jest jako-taki...właśnie przekładam i ciekaw jestem efektów..

Swoją drogą ciekawe, co najpierw się zużyje - silnik czy laser?

• Pokaż nowe odpowiedzi