Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

Peter>

serdeczne dzięki za bardzo dobry i wyczerpujący opis. Jak zwykle wątek robi się długi i niektóre rzeczy poprostu gdzieś umykają.

Peter,

>Kondensator C942 (bypas na DACu) jest usuaniety, takze dwa kondensatory na wyjsciu analogowym DACa. Pozostale kondensatory (czerwone BG N , wartosci oznaczone markerem) sa to glownie bypasy zasilania na poszczegolnych chipach, jesli ktorys z nich mial ceramiczny bypas to ten bypas jest takze usuniety.<

siedzę z lupą i usiłuję wyczaić te ceramiczne bypass'y, niestety nie mam 100% pewności, że wiem które to; podejrzewam C960 i C949...

Peter, mógłbyś zacytować numerki lub zaznaczyć na zdjęciu od strony druku?

Pawcio,

dzięki.

A nie, te dwa przy kwarcu to mam już wyjęte...

Czyli klonując klona Petera: dwa w zasilaniu na wejściu i dwa przy kwarcu i szlus, tak?

Sklonowałem klona w wersji Petera, za wyjątkiem 47BGNX w miejsce 33BGN, jest identyczny (jeśli tylko te cztery ceramiki były do wyjęcia).

Muł. Ani "pierwiastka muzyki" ani "rozciągnięcia". Dam mu się pogrzać do nowego roku, chociaż kondzie nie są całkiem nowe...

no ja od jakiegoś czasu nie dotykam elektorniki, gra bo gra.... nawet nieźle, potestowałem natomiast mocowanie i na sztywno dowala szczegółów z tła i wogóle ale tak technicznie się robi, jak jakich kolwiek resorkach robi się muzykalniej i plastyczniej (analogowo?, ktoś moeże powiedzieć ze muli)...

Matthew,

to jest moja już nie wiem która wersja, płytka ledwo sie trzyma kupy od ciągłego przekładania kondzi, i qurde gra najgorzej ze wszystkich... jaki anal, jak BRAK basu i stłumiona, zamknięta góra, zero przestrzeni? bardzo dziwne...

Mam obecnie własnie taką lekko techniczną wersję :) Jest bardzo precyzyjnie i z niesamowitym time'em. Troszkę ucierpiał środek pasma, ale i tak jest dość miło. Pewnie za kilka dni mi się znudzi i mam nadzieję, że nie popsuję bardziej ;)

Podnosząc wątek wyżej, życzę wszystkim bywającym tu, jak również całej społeczności DIY .życzę wszystkiego najlepszego w nadchodzącym roku.

Peter Daniel, 25 Gru 2007, 18:59

>3 podstawa z drewna (sosna) sprawdzila sie lepiej niz z akrylu

Peter sprawdzales inne typy drewna / mieszanki typu hdf mdf?

Nareszcie sie dorobilem tego JVC ale nie mam zadnego DAC'a :(

Jak tylko jakiegos sobie sklepie to postaram sie przetestowac MDF 20mm gruby, hdf 8mm

Ciekawe co mi z tego wyjdzie :D

Nadal czekam na Blacki z zamowienia tomanta.

Peter dorzucisz mu rezystory wyjsciowe oraz tego drogiego Blacka 2200uF przed stabilizatorem?

Musze przeliczyc ile to bedzie kosztowac. Mam nadzieje ze sie zmiesci w cenie kwarcow ktore ci mam przeslac :D

Podaj mi cene na PW zebym nie musial szukac na stronach sklepow itp. Z gory dzieki.

wczoraj meczylem znow moja cdx590. Testowalem Fc przy dac'u. Moim zdaniem strasznie mula. Dzwiek robi sie jakis dziwnie zamazany>? Z bypassami gra duuuzo gorzej. Jedyne wyjscie to unikac bypassow...

A moze by tak jakas MUSE sprawdzic?

Sprawdzaliście moze jak grają w roli napędów jakiekolwiek inne przeszczepy niz ten z JVC ?

...tak glosno myślę, bo w oryginalnym Shigaraki i tak jest inna plytka, 47Labs anjwyraźniej nie przejmowali sie obecnoscią innych elementów wewnatrz etc;)

Pozdrawiam

Nie sprawdzallem innego drewna, sosna wydaje sie byc OK, szczegolnie po przeczytaniu tej strony ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

lancaster, nie widze potrzeby szukania innego napedu, to co jest w JVC jest prawie idealne, oczywiscie po pewnych modyfikacjach ;-) W Shigaraki nie bylo zbyt wiekszych zmian na oryginalnej plytce, ale tez dzwiek nie byl do konca dopracowany: byl tam niewatpliwie "room for improvement".

Wczoraj znowu wrocilem do ramy z miedzi i musze przyznac ze odetchnalem. Przez ostatnie 2 tygodnie sluchalem transportu zawieszonego na konstrukcji z bronzu i mimo ze dzwiek byl szczegolowy to jednak draznil wysokimi tonami ktore byly zbyt dzwieczace. Po przejsciu na miedz, wszystko sie uspokoilo, dzwiek nabral organicznosci i definicji ktora odczuwa sie natychmiastowo.

Konfiguracja dalej jak w poprzednich wpisach i juz raczej nic nie bede zmienial. Dzisiaj popatrze dokladnie ktore SMD sa wymontowane.

Peter> dobrze by było;-) chyba wywaliłem SMD nie te co trzeba i dzwięk sie popsuł:-) z ulga wróciłem do prawie orginalnego JVC.

Co ciekawe u mnie po przetaktowaniu orginalny JVC gra bardziej rozdzielczą górą niz z samym kwarcem....ale tunning jest niewątpliwie potrzebny...poczekam na jakies zdjęcia tych SMD....nie mam az tyle kasy żeby kupowac kolejnego dawcę...

Co do przetaktowania to zegar Jocko Clocko i przetaktowanie ma osobne zasilanie plus jakieś tam stabilizatory, kilka firmowych czerwonych, niebieskich i czarnych kondów wszystko na płytce uniwersalnej, sygnał zegarowy rozdzielany jest na Shigaklona i sygnał zegarowy do 74AC74 przez 74HC04 czy coś, potem z flip-flopa jakieś tam rezystory i do NOS DAC, napęd oryginalny na oryginalnym zasilaniu i jakimś tam dodanym kodensatorze który leżał przez przypadek na biurku, po przetaktowaniu zwiększa się rozdzielczość samych sybilantów ale pogarsza się głębia przestrzeni (więc pewnie też trzeba dobrać kondy w zasilaniu przetaktowania), reszta różnic to raczej wpływ innych elementów w zasilaniu niż samego przetaktowania. Próbowałem zrobić to trochę lepiej, a mianowicie odseparować galwanicznie na trafku zegar i samo łącze SPDIF ale są z tym problemy.

>shark700

Jakie to problemy? Wrzuciłem na podstawie wpisów w wątku tylko kwarc z Omigu rezygnując z osobnego zegara i przetaktowania sygnału SPDIF. Szczegółów jest więcej niż z porównywanego CEC-a TL 51XZ. Rozumiem, że może być jeszcze lepiej?

Zdobyłem też kilka nowych doświadczeń odnośnie wpływu podstawy napędu na dźwięk. Zmiany nie są eteryczne. W niektórych przypadkach są raczej kosmiczne. Dotychczas byłem raczej sceptykiem, więc jestem wstrząśnięty, choć jeszcze nie zmieszany ;)

Wplyw podstawy na jakosc dzwieku jest jak najbardziej realny. U mnie najlepiej sprawdza sie rama z miedzi na sprezynach; do tego stopnia ze jesli zmienie na cos innego to po pewnym czasie odchodzi mi ochota do sluchania.

Z obecna rama dzwiek jest lepszy od wszystkiego co do tej pory uzywalem.

Odnosnie przetaktowania, mozna to zrobic w oparciu o sam kwarc bez koniecznosci osobnego zegara. Ponizej schemat jak to jest zrobione w CEC TL0:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Peter Daniel

No tak. Mnie jest obojętne czy będzie to kwarc z bramkami, czy zegar. Chciałbym tylko mieć pewność, czy warto wrzucać przerzutnik w tor sygnału i czy będzie lepiej grało. Jeśli nie(ktoś to sprawdził?) , to szkoda czasu na zabawy.

Obecna wersja niemal mnie satysfakcjonuje. Chciałbym może nieco bardziej "wypchnąć" średnice. Byle nie kosztem reszty pasma. Tak czy owak mam przyjemność ze słuchania :)

Pewnosci nie ma i sporo bedzie prawdopodobnie zalezalo od DACa z jakim transport uzywamy. Moj BiDAT ma podobno dosc rozbudowany stopien wejsciowy i prawde mowiac nie spodziewam sie poprawy po taktowaniu, szczegolnie po tym jak zawiodlem sie na zewnetrznym zegarze. ;-)

czyli jednak sprężyny a nie mocowanie na sztywno... no jakby nie patrzeć prawa fizyki powróciły do łaski ;-)

Peter czy używasz samych sprężyn czy też dodatkowego tłumienia? Ja najlepsze rezultaty uzyskałem podstawiając pod sprężyny jeszcze filc (plastikowy napęd dociążałem matami bitumicznymi) - efekt był taki że napęd był sporo mniej wrażliwy na drgania przenoszone przez chasis (gumki nie sprawdzały się gdy w grę wchodziły większe amplitudy wymuszeń)

>Peter Daniel

Z braku innego używam NOS DAC na 1543 ze zmienionym w stosunku do Twojej wersji zasilaniem. Jest OK. Moim zdaniem CS-y wymagają bocznikowania zasilania (przynajmniej przed stabilizatorem). Ja zastosowałem C-L||L -C (ostani z bocznikiem), później stabilizator i sam BG-N. Jest bardziej dynamicznie niż w wersji oryginalnej, którą udostępnił mi jeden z forumowiczów. Już wiem, że w różnych systemach może to być wada, lub zaleta - u mnie gra to lepiej.

Mocowanie samego napędu mam na sztywno do sztaby aluminiowej (sprawdzę miedź). Ta sztaba spoczywa na kanapce z trzech materiałów (guma bitumiczna, filc, pianka gumowa) na dwóch kolejnych sztabach aluminiowych, które stoja na trzech kolcach. Pewnie można lepiej, ale jestem na etapie testów.

Sprezyny sa w czesciowo tlumine miekka masa (z PCX). Jesli sie przedobrzy to zanika powietrze i bezposredniosc. Sztywnosc sprezyn jest tez bardzo wazna, u mnie wyszlo ze nie moga byc zbyt sztywne bo muzyka traci plynnosc i definicje.

Ogolnie miedz wydaje sie byc najlepszym materialem: mosiadz i bronz byly zbyt "dzwieczne", chociaz u mnie dalej dolna plyta przymocowana do ramy z miedzi jest z bronzu. Sprezyny opieraja sie na plycie z drewna, akrylic byl tu nieporzadany.

W moim obecnym odczuciu tuning mechaniczny to przynajmniej 30% dzwieku, jak nie wiecej.

->rekin

Dokładnie chodziło mi o zrobienie czegoś takiego czyli odizolowanie galwaniczne napędu i przetaktowanie danych, ale trafka cyfrowe które posiadam (wyjściowe od Marantza) wysiadają przy 16MHz, poza tym trzeba wzmacniać to co z nich wyjdzie i to komplikuje caly układ, poczekam na optoizolatory, będzie prościej i zrobię coś takiego tak dla sportu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>shark700

Dlaczego zdecydowałeś się na galwaniczną izolację? Występowały jakieś problemy z masą? Chciałeś uniknąć śmieci? Ja daję dławiki w masie zasilania każdego układu i pozostaję przy opcji rozdzielenia zasilania każdego z układów. Dławiki nie mulą jak się da materiał z ui = 4000 i drut 0,6 lub 1mm (15-20zw.).

->rekin

Powoduje mną czysta chęc poznania dogłębnie tamatu "dlaczego napędy grają" lubię wiedzieć, teoretycznie przy takiej konfiguracji sam napęd nie powinien "grać". Problem polega na tym, że wszelkie zmiany jakie wprowadzamy w zasilaniu czy materiały do których przytwierdzamy napęd mają wpływ zarówno na śmiecie, które pojawiają się na masie, a przez to na NOS DAC i dalej na całym sprzęcie jak i na jakość sygnału SPDIF "zasilającego" przetwornik.

• Pokaż nowe odpowiedzi