Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

S/PDIF output

IC1

|

TTL level signal -----------| +-----374R--+---------+ +------- center pin

|/ | | |

| )||(

| )||(

| )||(

| )||(

90.9R | |

| | +------- ground

+----+----+ T1

|

---

dla transformatorka 1:1

>lancaster

Według opisu - ten układzik Sanyo oferuje +/- 4 ramki buforowania w wewnętrznym RAM. Nie jest to dużo, ale pewnie nieco pomaga :)

Dostałem od znajomka do "zabawy" środek z JVC31.

Pierwsze oględziny mechaniczne luzy na kołach zębatych, długa oś silnika powoduje że po założeniu płyty czuć lekkie bicie na łóżyskach, made in china choć nie taj najgorsza, krótki przewidywany czas bezawaryjnej pracy, taśma od lasera leży blisko scalków które odpowiadają za odczyt płyty jak znam życie będzie się to zakłócać.

Oględziny elektroniczne LA9242 w porównaniu do oryginału Shigaraki LA4241 prawie to samo różni się niuansami, LC78601R kombajn DSP, up ze sterownikiem LCD i całą resztą która jest potrzebna do budowy cd i LC7862 na razie nic nie znalazłem ale pewnie są to podobne scalaki tyle, że ten w Shigaraki jest bez up i sterownika wyświetlacza co pewnie jest w G87206, trzecia kość ta pod małym radiatorem to CSC1469XH produkuje to HWCAT (czy coś) steruje silnikami i soczewkami, znalazłem schemacik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i po nim wywnioskowałem co to w sumie jest.

Znalazł ktoś info o LC7862 i G 87206?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

matthew,

ja na scalaku mam oscona, a stabilizator to an8005 (jako drugi, wstepna stabilizacja na lm317)...

co do rezystorow za trafem to 75 ohm musi obowiazkowo miec ta wlasnie wartosc, co do 220 to juz chyba nie koniecznie. trafko 5:1 zrobilem sam jak widac na zdjeciu, rdzen wziety z jakiegos dlawika... napiecie na spdif powinno wynosic 0.6V (a na wyjsciu z bomboxa jest 5V wiec wypadalo by to obnizyc....)

Pozdrawiam...

Panowie genetycy (od klonowania) czy ktoś śledził już co się dzieje z zasilaniem dalej na płytce? może warto by podłubać tam ? No i faktycznie chyba dobrym pomysłem było by odseparowanie płytki od silniczków, tylko trzeba pomyśleć co zrobić z tym ogranicznikiem przesuwu lasera, w oddzielnej 101 silniczki są na takiej małej płyteczce i tam jest teś ów ogranicznik ... moiże kwałek uniwersalnej płyti załatwił by sprawę ?

MarekG, to trafo mam 1:1 i już polutowałem tak jak poniżej tylko bez bramki, jak widać na wyj nie ma żadnych rezystorów a na wejściu nie ma konda, aczkolwiek nie wlutowałem w jeszcze do transportu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to tak naprawde ten sam uklad, ktory tu stosujemy... obnizenie napiecia zapewnia dzielnik rezystancyjny, a terminacje lini rownolegle polaczenie rezystorow 374 i 90ohm co daje 75 ohm (dlategopisalem wczesniej ze w rozwiazaniu z dzielnikiem rezystor 75 ohm (przy szeregowym 360 ohm) nalezy zastapic rezystorem ok 95 ohm...)

Wczoraj wieczorem odpaliłem, działa i "buczy" a że dac nie dotarł to mogłem posłuchać tylko zasilania albo "talerzyka".

A na zasilaniu wyraźnie słychać pracę silnika (ków). Szukałem na płytce jakiegoś staba na 5V albo zenerki i nic nie wypatrzyłem.

Jak zrobili to na dyskretnych to będzie ciężko wypatrzyć bez schematu. Wtedy zostaje tylko lepsze odsprzęganie. Zapytam w Foxelu o schemat.

jesli popatrzysz na to w ten sposob ze bramka ma mala impedancje wyjsciowa, to interkonekt widzi tak naprawde rownolegle polaczenie rezystorow....

Panowie zerknijcie na schemat X0

Ukryta Zawartość

są tam 4 elektrolity, pierwszy C1 mam 470u OScon SG, c10 i c11 wlutowałem BGN 10u, mimo że jest tam napisane 100u firma audiotuning.de wali tam mniejsze pojemności

Ukryta Zawartość

natomiast jest tam jeszcze 4ty kondek c6 i on dał najwieksze zmiany? mam tam Osocna SG 100u ale dają tam jakieś maluśkie BG nx, ponieważ nie mam NX a mam N 10u lub 4,7u, na schemaci ejest 22u, wiem że najlepiej posłuchać ale wolał bym za jednym zamachem to załatwić... co radzicie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poszukiwany przeze mnie scalaczek CSC1469XH to MM1469

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) schemat w nocie zdadza się nawet z tym co jest na płytce, ale to nie nowość.

Ukryta Zawartość

Pooglądałem dzisiaj to zasilanie w sumie to bardzo kompaktowa budowa i to jest największy plus, krótkie ścieżki zasilania i co chwila odsprzęganie więc nie jest najgorzej, a nawet jak na taką chińszczyznę to dobrze. Jedyne zastrzeżenie to jakość kondensatorów można wymienić na jakieś Panasoniki FC ale nic więcej ponieważ ścieżki doprowadzające zasilanie są za cienkie aby taki FC mógł rozwinąć skrzydła. Czy separować zasilania to dobre pytanie. Jeżeli ktoś będzie chciał schemat w normalnej rozdzielczości to zapraszam na priv, za wszelkie błędy nie odpowiadam.

Ukryta Zawartość

post-5874-100002438 1192471898_thumb.jpg

post-5874-100002439 1192471898_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydajność prądowa tego stabilizowanego 5V to 100mA więc jak na kilka scalaków na styk.

Ukryta Zawartość

post-5874-100002435 1192472011_thumb.jpg

post-5874-100002436 1192472011_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może i dużo tych kondów, ale po podpięciu słuchawek i tak nieźle sumi, szczególnie silnik i jego szczotki. Sprbuję na silniki wrzucić jakieś małe mkt.

Z tymi lipnymi silniczkami to raczej hajendu nie będzie no chyba żeby dało się jakiegoś bezszczotkowca przeszczepić :) ... No dobra żartowałem

no dobra, tak to u mnie wygląda, trafko przygotowane do testów ;D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Co jest panowie ??? wątpliwości ???

Musimy zadać sobie pytanie do czego dążymy . Jeżeli ma to być klon orginału czyli shigaraki to jeżeli tam siedzi ta sama mechanika ( prawie ??? i wątpie że te różnice w scalakach mają wpływ na taką różnice w dzwięku na niekorzyść klonu ) co mamy i dołożymy zasilacz taki jak w orginale to dzwięk powinien być taki sam chyba że sprawa super dzwięku tkwi w podstawie ceramicznej i obudowie lub jakimś tajnym zabiegom ze strony konstruktora . Najlepszym rozwiązaniem jest porównać klona (ze zbliżoną do orginału konstrukcją ) do samego orginału i sprawdzić czy różnice są namacalne czy tylko to nasza wyobraźnia .

Jeżeli natomiast chcemy robić zmiany w konstrukcji ( wymiana kondków , silników itd ) to tak jakbyśmy konstruowali nowy transport na bazie orginału shigaraki i oczywiście jeżeli by się udało pod względem poprawy dzwięku to chyba każdy z nas na to przystanie ale to znowu szukanie przysłowiowego " zajączka " .

Więc co robimy ???

Pozdrawiam

Kajo

Z silnikiem to był żart, ale jeżeli już coś w oryginale robi jakość to głowica a nie lipne silniki i przekładnie zębate z luzami takimi że można w nie wsadzić palec. Pozatym w końcu to diy, nie zaszkodzi popróbować różnych kombinacji. Baze mamy wspólną ale szczegóły mogą być inne. I tak to nie jest wierna kopia bo płyta jest kompletnie różna.

No tak ale kupując oryginał i oglądając zdjęcia czyłbym się co najmniej wyd.....

Ukryta Zawartość

Zwrócę uwagę na ostatni cd kość z taniego DVD plus CS4396... 12kzł.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi