Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

OK , to jakie sa konkluzje ? Co wymieniać i co robić ? Pytam , bo mój lezy w pudełku od kilku miesięcy i czas go zrobic zgodnie z Waszymi najlepszymi doświadczeniami .

...there is no spoon...

To dobra recepta:

Andy777

3 Maj 2008, 17:31

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 873 / 693 / 0 Mój przepis na Klona:

0. Nie mieć złudzeń, że zagra ze słabym DACem

1. Sprawdzić dawcę, czy czyta wszystko w tym porysowane płyty (jeden na pięć przerabianych nie chciał), jeśli jest problem, wymienić dawcę

2. Zrobić PSU np. wg przepisu Petera

3. Zrobić dobry i sprawdzony zegarek z własnym zasilaniem, u mnie doskonale sprawdził się jocko

4. Wylutować dławik

5. Można wylutować dwa creamiki smd z głównego zasilania

6. NIE RUSZAĆ POZOSTAŁYCH CERAMIKÓW, NIE WYMIENIAĆ ANI USUWAĆ ŻADNYCH ELEKTROLITÓW

7. Zrobić dzielnik napięciowy na wyjściu cyfry, 100/300, u mnie sprawdziły się AB

8. Podłączyć długim 6-stopowym interconnectem, u mnie gra Belkin

Słuchać.

9. Teraz dopiero można majdrować przy kondziu C906, u mnie najlepiej gra 10n MultiCap RTX.

Tyle w temacie.

Teraz jeszce co u mnie : generalnie jak wyżej ale:

1.Robiłem porównania zegar - kwar z Omigu różnica pomijalna i ze względu na uproszczenie zdecydowałem zostać przy kwarcu.

2.Dołożyłem na pierwszy elektrolit po stabie (ten o mniejszej pojemności przy radiatorze) BGN 33uF nonpolar do (+) a(-)do (-).

3.Mam opcjonalnie zasilanie PD i aku z aku litowego (od kamer cyfrowych) 4,6 Ah 95 % czasu po naładowaniu pracuje napięciem pod obciążeniem 8,2-8,0 V - starcza na ok 14 godz ciągłego grania

(opcja z aku bardziej mi pasi)

4.PRZEWÓD PODAJĄCY WPROST 5V Z (+) TEGO KONDZIA CO DOŁOŻONY BGN W PUNKT (do niedzeli zrobię foto cwiczebnego PCB)

5.Za radą Andego dołożyłem 11 tantali 0,47 uF na te największe elektrolity

Dzisiaj już posłuchałem w swoim podstawowym systemie (przy okazji porównałem z Audiomecom "Mefisto II' którego przez chwilę "goszczę" i efekt: Jestem w klonowym niebie.

Przy czym wersja bez tantali już wcześniej wykosiła parę zacnych klocków!

Dodam od siebie, że słychać różnicę pomiędzy różnymi markami stabów, 7808 National i ST grają różnie. National ma mniej góry przez co dźwięk jest gęstszy.

PS.

Nigdy w życiu nie przypuszczałem, że popełnię taki wpis.

>U mnie właśnie to ,jak powiedziałeś g... wymiotło CDM1 do szafy

Naprawdę trudno znaleźć konkurenta bez względu na cenę !

Dodaję obiecane foty - płytka jest ćwiczebna z padniętego napędu stąd inny dzielnik na wyjściu cyfrowym.

Zaznaczyłem na czerwono (+) kondów na które wlutowałem tantale i troche mniej widoczne bo wylutowane dwa bypas-y na zasilaniu, dołożyłem też BGNX-a (tu 220uf- taki pierwszy wpadł mi w ręce)

,żeby pokazać gdzie ma być wlutowany.

Mam w tej chwili usiebie trzy wersję : z BGN wg PD , moja z BGN tylko wymieniłem 3 i ta ostatnia najlepsza - stąd łatwość porównań

nie mogę dodać fot mimo że są < niż 10 kB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

rodzyn, 12 Lip 2008, 07:25

rodzyn czy ten dzielnik to masz dobrze zrobiony? bo według PD to jest tak:

a Twój wydaje mi się że jest jak na drugim rysunku

Ukryta Zawartość

post-12992-100009703 1215946787_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pisałem , że to płytka ćwiczebna i nie zwracać uwagi na dzielnik

u siebie mam 100/330

wersja PD prawie się pokrywa,przy małej długości (ok 0-30cm) łączówki cyfrowej można spróbować bez dzielnika.

jest poprawnie ztym że troszkę zasłania kabelek który łączy digi out z odklejoną ścieżką stąd wrażenie , więc na tej płytce jest na digi out w szeregu 180 i 75 ohm do masy -gnd .(dodaje foto

z drugiej strony PCB)

to gwoli wjaśnienia fotki a wartsci poprawne u mnie z digi out 330 ohm w szereg i ponim 100 ohm do masy !

A tak to z grubsza u mnie wygąda:

(to 100kB rozwala)

Ukryta Zawartość

post-16902-100009686 1215954659_thumb.jpg

post-16902-100009687 1215954659_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze gwoli ścisłości i poprawności korekta cwiczebnej płytki: równolegle jest nie 75 (to z pamięci bo 75 ohm było w pierwszej wersji dość długo) a 68 ohm

rodzyn ale mnie nie hodzi o wartości, bo te z rysunku który wkleiłem i tak są inne niż te które ma u siebie PD.Chodzi mi o sposób połączenia ze ten równoległy jest przed szeregowym a u ciebie wygląda że jest odwrotnie.Jak jest poprawnie? Chyba Ryszard_Wp jak kiedyś opisywał tu ten dzielnik to wyglądał jak ten Twój.

APY,

ulżę Twoim cierpieniom:):

dzielnik jest po to, żeby:

- obniżyć napięcie z nadajnika (prawie 5Vpp!) do standardu 0.5Vpp,

- nie przeciążać nadajnika, który obciążony tylko 75 Ohm po stronie DACa ledwo zipie (widać to dobrze na oscyloskopie),

- zapewnić impedancję 75 Ohm widzianą od strony interconnektu.

Te wszystkie warunki spełnia dzielnik - rezystor szeregowy ca 300 plus do masy ca 100 od strony DACa, oczywiście zakładając, że DAC ma swój rezystor 75 na wejściu do masy.

Andy777, 13 Lip 2008, 18:45

>APY,

>ulżę Twoim cierpieniom:):

Dzięki już mi lepiej:) pytałem bo niby rysunek PD jest oczywisty ale na fotkach rodzyna wyglada jakby inaczej.

a probowal juz ktos wersje PD SMD 805 100nF w miejscu wywalonych bocznikow (bo pewnie takie wlasnie tam siedzialy) i dalej tantale? z tymi kondkami powinno jeszcze lepiej grac niz jakies dziwne kondki....

Ps. czy ma ktos na zbyciu kondki nadajace sie w miejsce oryginalnego 0.1uF elektrolitu?

rodzyn -> PW

piekne dzieki za propozycje. na razie siedzi u mnie oryginalny 0.1 uF

Co ciekawe ja mialem stabilizator F (Fairchild) i na odsluchu u Buble corp (wersja PD) shigaraki nie wypadl najlepiej. dzwiek zmulony mimo ze bylo slychac ciekawa barwe dzwieku. philips jako transport z CDM wypadl zimno neutralnie i selektywnie-o niebo lepiej...

wlasnie zalozylem podstawke i sprawdze jak bedzie z ST.

do wersji PD

dodalem tantale 1uF (akurat takie mam) zalozylem boczniki 100nF i zaraz zabieram sie za sluchanie :) szkoda ze nie mam dobrych kabelkow :( ciezko bedzie cokolwiek uslyszec ale moze mi sie uda...

niebieskiego belkina nie da rady nigdzie kupic :( nowa seria wyszla i tylko te sa na rynku.

marosik> Zwróć uwagę na 5 i 6 podmiana kondów gubiła zalety klona więc naprawdę trzeba weócić do źródła!!!

To dobra recepta:

Andy777

3 Maj 2008, 17:31

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 873 / 693 / 0 Mój przepis na Klona:

0. Nie mieć złudzeń, że zagra ze słabym DACem

1. Sprawdzić dawcę, czy czyta wszystko w tym porysowane płyty (jeden na pięć przerabianych nie chciał), jeśli jest problem, wymienić dawcę

2. Zrobić PSU np. wg przepisu Petera

3. Zrobić dobry i sprawdzony zegarek z własnym zasilaniem, u mnie doskonale sprawdził się jocko

4. Wylutować dławik

5. Można wylutować dwa creamiki smd z głównego zasilania

6. NIE RUSZAĆ POZOSTAŁYCH CERAMIKÓW, NIE WYMIENIAĆ ANI USUWAĆ ŻADNYCH ELEKTROLITÓW

7. Zrobić dzielnik napięciowy na wyjściu cyfry, 100/300, u mnie sprawdziły się AB

8. Podłączyć długim 6-stopowym interconnectem, u mnie gra Belkin

Słuchać.

9. Teraz dopiero można majdrować przy kondziu C906, u mnie najlepiej gra 10n MultiCap RTX.

wiec...

Fairchild po prostu nie gra. brak gory przestrzeni detali.

ST bardzo dobra lokalizacja instrumentow. szeroka gleboka scena. bas zwiezly i nisko schodzacy. uderzenie gdzie trzeba bez problemow z okresleniem miejsca na scenie.

Gora selekrywna naturalna. na razie moze troszke sybilantow ktorych byc nie powinno ale powinno sie poprawic jak sie stab wygrzeje.

oryginalne kondki mam ale nie wiem co gdzie powinno byc.maja rozne pojemnosci i sa na rozne napiecia. na razie nie slyszalem opcji oryginalnej wiec mam u siebie wariacje na temat klona. co lepsze bedzie mozna powiedziec jak sie zrobi porownanie. jak kupie nastepnego dawce (jesli sie jeszcze da znalezc) to mnie zona z domu wyrzuci. w mojej opcji gra calkiem niezle. PD plus tantale 1uF plus boczniki 100nF.

to mój stary wpis i wartosci z numerami:

c906-0,1uf/50v, c913-22uf/16v, c914-0,33uf/50v, c915-4,7uf/50v, c916-220uf/16v, c952-470/10v, c918-100uf/10v

c953-220uf/10v, c930-100uf/10v, c927-2,2uf/50v, c929-10u/25v, c934-10uf/25v, c932-47uf/16v, c964-3,3uf/50v,

c945-3,3uf/50v, c942-220uf/16v, c939-100uf/10v, c936-1uf/50v, c954-22uf/50v+ 102= 1nf to chyba na tyle. rodzyn 30 Paź 2007, 23:

Najlepiej porównać dwie wersje .

Jak pisałem wyżej mam nawet trzy wersje (PD , z 4(3+1) wym kondami i tą tylko z jednym i dodane 33 uF BGN za stabemoraz 11 tantali 0,47 i ta dla mnie !daje niebo!) , a na początku jeszcze surowego klona- pamięć jest zależna od wielu czynników zwłaszcza nastroju i przez to zawodna - dlatego takie moje podejście.

• Pokaż nowe odpowiedzi