Skocz do zawartości
IGNORED

DIY przedłużacz do słuchawek

inżynier

Rekomendowane odpowiedzi

No i mam problem. Stare słuchawki (HD 580) mam z dorobionym długim kablem, Blue Jaspis firmu Clou Cable. Nie mogę go przełożyć do nowych (HD 650), bo te malutkie wtyczuszki dołączane do muszli słuchawek są inne. 3 metry to dla mnie o 2 za krótko. Muszę więc zrobić przedłużacz jakością nie ustępujący słuchawkom. Czy ktoś ma pomysł, jakiego kabla kupowanego na metry użyć? Lutowanie, złączki, wszystko wiem, tylko o kablu na razie nie mam pojęcia. Raczej ekranowany. Ale czy dwie żyły gorące (L i R) w tym samym ekranie? Czy nie będzie przesłuchów? Może dwa interkonektowe równolegle, we wspólnym oplocie nylonowym? Ale z doświadczenia wiem, że wtedy bardzo trudno przepchnąć je przez wlot złączek, nawet wielkich Neutrików.

Będę wdzięczny za sugestie.

• 3 lata później...

Ja uźyłem Cordial CSF 250 miedź posrebrzana 2x0.5mm2 wspólna masa długość 3m jako zamiennik kabla do Beyerdynamic DT 880 i do tego Neutrik NEUTRIK - NP3X-B

przesłuchów nie zauważyłem, wydaje mi się nawet, ze kabel jest lepszy od tej skrętki co daje producent

inzynier wydaje mi sie ze powinienes kupic dobry mikrofonowy albo swoj jakis wynalazek tyle ze obrac z zewnetrznej izolacji tak by zostala sama na kablu i to potem puscic w nulonowym lekkim oplocie, inaczej kabel IC bedzie strasznie cieki , wiem to po moich Yamaszkach, mam tam 2,5m IC i ciezkie to, a jezeli ty bys chcial 5 to chyba moze sie to stac uciazliwe ze kabel ciezarem bedzie sciagal sluchawki

pzdr

już kiedyś o tym pisałem - jeśli nie chcesz zmulenia dźwięku to nie dawaj zbyt grubego kabla np. 0.5mm2 - raczej coś cieńszego - sprawdzane organoleptycznie :(

=>josef, 27 Paź 2007, 23:54

Raczej to zmulenie nazwał bym ograniczeniem na wysokich tonach i sądzę żę kabelki muszą mieć po prostu małą pojemność i powinno być OK

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

josef, 28 Paź 2007, 01:20

Z takich słuchawek jakie miałem i mam

AKG K300 Monitor-najcieńsze kable

AKG K701 średniej grubości kabel

Sony MDR-7509HD najgrubszy kabel

Mnie najbardziej na niskich tonach spisuje się ten z Sony MDR-7509HD są superkontrolowane i szybkie-całkiem mozliwe że to zasługa przetworników dla tego nie upieram się

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.