Skocz do zawartości
IGNORED

Kable Sieciowe - prawda czy mit ?

ciupaga

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Jestem przed zakupem kabli sieciowych do mojego zestawu (opis o mnie). Nie posiadam i nie przewiduje kondycjonera wiec jak w temacie .... co wniesie zakup dobrego (lepszego od standardowego komputerowego). W jednej z recenzji kabli sieciowych w HighFidelity było cyt:

"Lubię obserwować, jak uśmiech politowania, jakim obdarzają mnie znajomi z AGH, zarówno pracujący tam, jak i absolwenci, kiedy mówię o kablach sieciowych i o tym, jaki wpływ mają na brzmienie, roluje się z trzaskiem i przepada w czeluściach piekła niedowiarków. Różnice pomiędzy poszczególnymi kablami może nie są ogromne, jednak są i nie trzeba być szczególnie osłuchanym, żeby to usłyszeć."

Czy faktycznie jest poprawa lub pogorszenie (bo i tak pewnie może być) klarowności dźwięku ?

https://www.audiostereo.pl/topic/36705-kable-sieciowe-prawda-czy-mit/

Proponuję nominować wątek do tytułu "Najczęściej Odgrzewany Kotlet Roku 2007".

@ Ciupaga

użyj waść wyszukiwarki, takich wątków było 3124241535353535353554255, a w każdym 42423414625^53525255663463456346 postów. A i tak ci, co nie słyszeli kabli, ich nadal nie słyszą i vice versa.

Prawdziwy cios ciupagą w plecy.

prawda czy mit?

prawda czy mit?

prawda czy mit?

prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?prawda czy mit?.........

jak zobaczyk druty jakimi jest podłaczone gniazdo ICE do transformatora to odpowiedz jest jedna - nie warto inwestowac w sieciówke

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

... I tak to z Wami jest... "rozlewacie się" w odpowiedziach jak politycy, żadnych konkretów z własnego doświadczenia. Ja zadałem konkretne pytanie i przeglądając wątki nie było prawie żadnej konkretnej odpowiedzi. A oczekuję tylko (może to dla Was za dużo) np.

TAK - czyli dźwięk się zmienił (poprawił/pogorszył)

NIE - nie miało to wpływu !

czy ot aż tak wiele... zdecydowanie mniej niż pisanie o winogronach czy cynie.

Proszę o wyrozumiałości i potraktowanie tego wątku jako np. Ankiety

Ok ciupaga, to ja od siebie rozwieję Twoje wątpliwości - wpływ dobrego kabla sieciowego na dźwięk jest ogromny, tym większy im lepszy sprzęt posiadasz, ci co to neguja, chyba nigdy nie słyszeli dobrej sieciówki, nie porównywali różnych, lub po prostu słabo słyszą... mam nadzieję że to Ci pomoże w decyzji - warto zainwestować w dobrą sieciówkę

ciupaga, ale po co zadajesz takie pytania?

sorki, ale to jest nielogiczne!

przecież wątki o kablach to tutaj najczęstsze tematy

jest wyszukiwarka i jest możliwość poczytania

są testy

masz zestaw i chyba jakiś czas go wybierałeś, słuchałeś

to chyba wiesz, że różne rzeczy różnie grają

i kable też różnie grają to chyba już też wiesz

i tak samo różnie grają klocki z różnymi sieciówkami

wniosek jest jeden: sieciówki mają wpływ na brzmienie i to trzeba sprawdzić samemu

a model, typ, producenta dobrać wg. kieszeni i uznania własnego

pzdr

DO: TN

I o to mi chodziło (konkretnie).

Czekają mnie TEST-y kabelków, dlatego przez ich wypróbowaniem chciałem mieć ankietowy obraz z Waszych doświadczeń. Przekonam się osobiście, (jutro) czy kabel za 20 - 200 - 500 zmieni (poprawi/pogorszy) lub nic nie zmieni w moim zestawie.

>ciupaga

Mój znajomy wypożyczył kiedyś do identycznej jak twoja elektroniki 2 kable sieciowe po 1000 zł.

Po oddaniu stwierdził, że zrobił sobie krzywdę słuchajac na dobrych sieciówkach.

Ostatecznie niczego nie kupił i przyzwyczaił się do starego brzmienia.

Żona nie pozwoliła zmarnować 2 tysięcy.

Wniosek - idź na piwo jako i on chodzi za te pieniądze :)

Żona zapewne nie liczy mu drobniaków w kieszeni.

Słyszałem, że po wyborach sprzęt będzie zobligowany do grania bez zasilania :).

"Czy faktycznie jest poprawa lub pogorszenie (bo i tak pewnie może być) klarowności dźwięku ?"

TAK i TAK -

zależy od:

Kto i po co oraz z jakim nastawieniem podchodzi do tematu, z czym i do czego czyli jakie druty i sprzęt.

PS

Po co Ci to wszystko - pracę jakąś piszesz?

PS2

Wyszukiwarka - nie leń się.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

"Blad percepcji" w danym dniu i biezace uwarunkowania odsluchowe maja wiekszy wplyw na to, jak odbieramy muzyke, anizeli wplyw jakichkolwiek sieciowek i magicznych przewodow zasilajacych...

Generalnie, to jak slyszysz akurat dzis muzyke (a slyszysz bardzo roznie - w zaleznosci od samopoczucia, czynnikow zewnetrznych), zdecydowanie bardziej ksztaltuje jej odbior, anizeli ta, czy inna sieciowka...

Moim zdaniem od pewnego poziomu dzwieku (wtedy, kiedy jest on bardzo poprawnie zdefiniowany - bas to bas, talerze to talerze, vocal to vocal... a nie plumkanie, syczenie i klujace w uszy "wycie"), zabawa w "detal" jest nader kosztowna i wnosi juz naprawde bardzo niewiele... Wydatek kasy rosnie w postepie geometrycznym, a efekt jest najczesciej dyskusyjny... Innymi slowy, jezeli masz system grajacy bez ewidentnych problemow (np. w kontroli, barwie, czy timingu), to odpusc sobie dalszy audiofilski wyscig - zainwestuj w plyty i dobry fotel :)

Pozdrawiam,

Lete

Do takiego sprzętu szkoda kombinować. Zmiany mogą być co najwyżej minimalne, na granicy percepcji. O spektakularnych zmianach zapomnij. Lepiej wydać na lepsze klocki. Jak będziesz miał klocki po 10 tyś to zacznij myśleć, na razie to bez sensu.

@ ciupaga

A tak na poważnie, nie sugeruj się niczyimi opiniami, bo Ty będziesz słuchał muzyki na swoim systemie, a nie żaden doradca z forum i Tobie ten dźwięk ma odpowiadać. Zacznij więc od najprostszego testu:

wypnij sieciówkę z jakiegoś urządzenia nie-audio, np. z drukarki (jak tak zrobiłem) lub kompa i wepnij w cedeka, posłuchaj, wróć do fabrycznej, posłuchaj. Potem zrób to samo ze wzmakiem. Jeśli nie usłyszysz żadnych różnic przy tych zmianach, to by się utwierdzić w swoim doświadczeniu, pożycz w sklepie jakąś wypasioną sieciówkę i zrób analogiczny test. Jeśli i tym razem nic nie usłyszysz, to temat może dla Ciebie nie istnieć, a pieniądzie, które pozostaną Ci w kieszeni, zainwestuj lepiej w muzykę, a nie druty.

Ja po analogicznych testach usłyszałem różnicę między kablem z drukarki, a fabrycznym od wzmaka (na korzyść tego ostatniego oczywiście), ale potem wpiąłem kilka superdrogich sieciówek i było gorzej niż na fabrycznym, więc pozostałem przy tym kablu i nie zamierzam tego zmieniać.

Pozdrawiam

skibus

dlaczego? to już jest niezły wcale sprzęt, na którym będzie słychać różnicę

skoro ciupaga ma jakieś niezłe kable głośnikowe/interkonekt to dlaczego nie warto kupić sieciówki w przedziale powiedzmy do 1kzł?

różnice będzie słychać imho ewidentnie!

pzdr

> Ja po analogicznych testach usłyszałem różnicę między kablem z drukarki, a fabrycznym od wzmaka (na korzyść tego > ostatniego oczywiście), ale potem wpiąłem kilka superdrogich sieciówek i było gorzej niż na fabrycznym, więc

> pozostałem przy tym kablu i nie zamierzam tego zmieniać.

Roland:

Może lepszy kabel uwidocznił słaby punkt w systemie? U mnie po wpięciu lepszego CDka zaczęło grać słabiej - dopiero kabelek IC sprawił, że całość zaczęła grać na poziomie...

Kal

broy, 8 Paź 2007, 11:55

>skibus

>dlaczego? to już jest niezły wcale sprzęt, na którym będzie słychać różnicę

>skoro ciupaga ma jakieś niezłe kable głośnikowe/interkonekt to dlaczego nie warto kupić sieciówki w

>przedziale powiedzmy do 1kzł?

>różnice będzie słychać imho ewidentnie!

>pzdr

Dlatego, że dołożenie 1 tyś np na DACa da wymierne efekty.

Albo dołożenie 1 tyś do CD czy wzmacniacza da dużo lepsze rezultaty niż zabawa kabelkami.

Powiedzmy sobie szczerze, że zabawa kabelkami z poziomu 500 zł za sieciówkę przy sprzęcie budżetowym to jakaś fobia. Nie popadajcie w paranoję. Te 500 zł x 2 zmieni w najlepszym przypadku absolutne detale.

>kal

Sugerujesz, że forumowy audiofil nie potrafi skonfigurować optymalnie systemu?

Może jeszcze napiszesz, że posiadacze Maców, Linów, Wadiów, Leszków mają niedopracowane systemy ?

No grabisz sobie, chłopie, grabisz :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.