Skocz do zawartości
IGNORED

Oczko wyżej głośniki

kondrax

Rekomendowane odpowiedzi

Po prostu lobię jak rębnie basem to aż sie wersalka zatrzęsie, a nie jak w M18WH bas to tło, słychać ze jest ale taki ledwo, ledwo.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Peerless HDS ma lepszą średnicę niż M18WH, ale bas ... hm, ten głośnik jest ciężki do napędzenia, z mało wydajnym wzmacniaczem bas zwinny nie będzie. Weź Ushera 8945P i do tego np. tweeter Etona.

• 3 tygodnie później...

Kondrax, polaczenie M18WH i D25AG daje dwie fantastyczne cechy: bas i ladny przelom srednicy i wysokich. Sama srednica jest... oszczedna - nie jest to wulkan barw, ale... jak dla mnie - brzmi bardzo naturalnie i tak wlasnie, jak powinna brzmiec srednica (bez efekciarstwa). Moim zdaniem jezeli chcesz miec naprawde zdecydowanie lepszy dzwiek, to przygotuj sie na wydatek minimum 10.000 za skrzynie (a i tu tez nie odnajdziesz "uniwersalnej jakosci" - zawsze jest w tym budzecie jakies 'ale').

Na Twoim miejscu poszedlbym w inna strone - wzmacniacz PMA 1500AE i CD 700 AE, do wymiany, na poczatek. Jako zrodlo sprobuj jakiegos Krella (m18wh jest nieco "ciemnym" glosnikiem, wiec to polaczenie mogloby byc petarda. D25AG z Krellem rowniez zagra - to dosc elastyczna kopulka).

No i te 12m... Na tej powierzchni zestawy (jezeli dodatkowo masz pokoj "zagracony") raczej Ci calkowicie nie znikna (potrzeba po te 1-2m przestrzeni na boki, ze 3m do przodu i z 1m za zestawami - pokoj okolo 20m powinien juz umozliwic "znikanie" tego zestawu). Oczywiscie mowie o 100% "zniknieciu" - doskonale okreslasz zrodla pozorne dzwieku, ale nie potrafisz (w ciemnosci) zlokalizowac kolumn. Jezeli zrobiles dobrze te kolumny, to sa one wystarczajaco precyzyjne, by swobodnie znikac w odpowiednim pomieszczeniu.

Odnosnie wzmacniacza i zrodla. Posluchaj najlepiej czegos u siebie w mieszkaniu, nie spieszac sie, przez 2-3 tygodnie. Potem wroc na chwile do Denona i na pewno zalapiesz w czym rzecz :)

Ja znalazlem swoj dzwiek i szczerze mowiac, skoro jestem od wielu miesiecy bardzo zadowolony, to najwyrazniej jakosc jest wystarczajaca (jak wiesz - rowniez d25ag i m18wh), a mialem moznosc sluchac calkiem juz niezlego sprzetu... Zaufaj - kolumny zmien na koncu :)))

Pozdrawiam,

Lete

Lete co do D25AG głośnik świetny, szczegółowy, chirurgiczny, te mikrodetale, dźwięk jest po prostu piękny. Trafił w mój gust, lepiej razy 5 jak poprzedni D27TG. Ale co do M18WH, głośnik gra dobrze, ale: bass znikomy robiący za tło, gdzieś jest ale pozostawia wiele do życzenia. Głośnik szybko się kończy, szybko doprowadza się do dużych wychyleń. Rozmawiałem z misiomorem na PW. Uparłem sie na monitory i do celowo chyb na razie dam 8,5 closed dla M18WH + sub strojony na 32 hz teraz jest na 38hz. Ja bym z chęcią tego M18WH na coś lepszego zmienił, jakaś propozycja z bardzo dobrą średnica i dostępną zwrotką do D25AG ???

Dywan mógł bym cię prosić o nie wypowiadanie się. W

iesz zmiana wzmacniacza nie spowoduje ze się f3 zmieni kolumn i Bxl a także SPL na basie.

• 1 miesiąc później...

kondrax,

chcesz głośnków które znikają, tworzą dobrą scenę i sterofonię posłuchaj koniecznie nowych KEF'ów XQ10.

Ja gram na Denonie + KEF XQ1 (poprzednia wersja XQ10) i jak na razie jestem zadowolony. Gdybym miał scharaketryzować głośniki, to dwa słowa: "znikanie" i stereofonia.

Zaletą kupienia gotowych głośników jes to, że w momoencie zakupu wiesz jak głośnik gra. Zaletą kupienia "kitu" jes fan ze zrobienia głośników samemu. Your choice.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

bez przesady najslabsza strona M18WH jest bas. no chyba ze ktos przesadzil z litrazem to moze cos mu nizej zejdzie ale kosztem jakosci.

oczywiscie bas jest ale dosyc skromny. sa 18 ktore lepiej sobie z nim radza. zdecydowanie.

jednak srednica jest wyjatkowa;)

Przemek jak sie ma bass z xls do m18wh sam wiesz nie jest niski, nie wali ciśnieniem po klacie, a raczej plumka, słychać ze jest ale pozostawia wiele do życzenia. Dlatego teraz wiem ze w życiu interesuje mnie: dwa monitory closed + sub. Jest bass, jest znikanie, stereofonia i mało miejsca zajmuje to wszystko.

Jest więcej jak ciekawe bo monitory są małe, zgrabne, mają dużo przestrzeni i powietrza wokół siebie, są w closed co odciąża je od dużych wychyleń, wspomagane najlepiej filtrem DP 6db/oct, co daje wysokie SPL i brak basu z monitorów który jest nie najlepszy, a bas mianowicie produkowany jest przez duży głośnik najlepiej z 30cm zasilany aktywnie, który ma duże SPL, duże wychylenie i niskie F3, całość daje piękna stereofonie i potężny bass duży zakres częstotliwości, a wszystko to zajmuje mało miejsca, takie mam założenie i do tego będę dążył.

• 1 miesiąc później...

Przy okazji basu z M18stki...

Głośnik głośnikiem ale wzmak i CD grają pierwsze skrzypce.

Moje perturbacje bezbasowe opisywałem - winny był za to amplituner kina domowego - po przejściu na TA-F519R Sony bas nagle wrócił i zestaw zagrał. A dzisiaj odrodził się na nowo - otóż mój mniej niż budżetowy CD Kenwood 1030 poszedł na półkę a na jego miejsce wstawiłem XE900 QS SONY. QS naklejka ;)

I jak to dopiero przybasowało...

taki zwykły CD a tu zmienia diametralnie dźwięk zestawu...

Seas seas i jeszcze raz seas , pełna gama projektów, dobre ceny w polinku, natychmiastowa wysyłaka ,plus cewki prosto od producenta, wszytko w jednej pace )) na SS zacznie sie Twoja niedola audiofilska, zawsze będziesz miał świadomośc ,że może byc lepiej tylko nie będzie wiadomo jak to zrobić, no może Krela podłączyć, oczywiście koledzy dysponują tutaj zestawami na SS i pewnie też by Ci doradzili , ale wydaje mi się ze Seas to krótsza, szybasza i pewniejsza droga

pozdro

M18 nie ma basu ??

Na moje uszy ma i to jeden z ładniejszych i mocniejszych basów jakie słyszałem. Nawet na słabowitej pojedynczej lampie EL84 nic jej nie można zarzucić. To dziwne , że ktoś pisze ,ze nie ma ...

No i oczywiście nie żeby w przewymiarowanej budzie , a w 19 litrach.

Chyba , że tak jak pisze Przemek13 tak negatywny jest wpływ sprzętu towarzyszącego.

jak to co słysze z moich m18 to nie bas... to ja wymiękam :) wiadomo że z xlsa będzie lepszy, ale wstaw sobie takiego suba do mieszkania w bloku... pozdrawiam wszystkich posiadaczy m18, i moją sąsiadkę :) (może ma podobne upodobania muzyczne do moich hehehe)

A dzisiaj zdjąłem kocyk z kolumn. Millsami. Bardziej z ciekawości niż z potrzeby zamówiłem do klonów i Mundorfy i Millsy. Mundorfy usłyszałem - albo mi się zdawało...a Millsy - wymieniłem wszystkie 6 sztuk w zwrotnicach z metalizowanych. I zagrało jakby ktoś "ogolił" dźwięk. Albo umył "szyby" w kolumnach...jeśli wiecie co chcę opisać... Nawet żona słyszy różnicę a ma betonowe nawet ucho.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.