Skocz do zawartości
IGNORED

Zjawiska Voodoo w sprzęcie audio :)

Mieczysław

Rekomendowane odpowiedzi

Siejca, 15 Paź 2007, 15:57

>Martens>>

>W przeliczaniu GBP na PLN rąbnąłeś się o jedno zero :P

aj fakt, myślałem o 1mln, ale to też mniej jak zobaczyłem teraz jaki jest już niski kurs tych obcych walut wychodzi coś koło 850 tys z vatem, chyba ją sobie kupie :-)

jozwa:

nie chodzi o szlachetne materiały - co za problem zrobić zegarek w kopercie z litego złota ozdobionego brylantami bez skazy 0,5 ct każdy? Tamten Zenith oraz IWC kosztują tyle, ponieważ jest on zbudowany ręcznie z setek elementów i realizuje wszystkie funkcje poprzez mechanikę. Jest to niesamowite - chronograf, kalendarz, miernik rezerwy energii, drugi czas, fazy księżyca i pewnie wiele innych funkcji realizowane za pomocą trybów, zapadek, sprężyny i upchnięte w obudowie zegarka naręcznego. Owszem, połowa tej ceny jest narzutem, ale z drugiej strony produkcja jest limitowana do 50 sztuk rocznie i pewnie pracuje nad tym cały zespół zegarmistrzów. Nie wiem jaka jest pensja zegarmistrza z górnej półki w szwajcarii, ale pewnie nie jest to mało i jak się to policzy pewnie wyjdzie że wcale nie jest to jakiś kosmiczny zarobek :)

Kal

@fotoarkady

kabelki slysze, ale rozwodzenie sie o nich jest conajmniej bez sensu, kupic dobre i zapomniej i starac sie miec lepszy humor, wiecej alko, lepsze kolumny poprostu i wzmachol jak chce sie miec poprawe... ja powyzej ceny 4-8zl za metr nie zamierzam wychodzic bo to bez sensu, w bebechach wzmacniaczy, kolumn ida duzo gorsze kable czesto nie wymieniane przez wielu wiec jaki sens wkladac taka kase w ic... ?

praw fizyki nikt nie oszuka... niewierzacych zapraszam na solidna uczelnie technicza ;)

No cóż, wykonałem kilka tel. do ludzi zajmujących się tematyką kabli profesjonalnie.

pyt.1) Jaki sprzęt reaguje na kable sieciowe? Dobry czy słaby?

- Jeżeli sprzęt reaguje, to tym lepiej świadczy o jego jakości, słaby sprzęt nie będzie reagował, mało tego słaby sprzęt wprowadza wielokrotne zakłócenia, przy których stosowanie lepszych kabli sieciowych jest absurdalne.

To wszysto proszę pana można zmierzyć i sprawdzić... u nas, jeśli ktoś ma jakieś obiekcje, zapraszamy....

pyt.2) Dlaczego osoby z wykształceniem elektronicznym uważają stosowanie kabli sieciowych za bzdurę?

- Chachacha... To jest proszę pana temat stary jak świat, proponuję porzucić temat kabli i zająć się czymś przyjemniejszym, jak ktoś będzie chciał na pewno usłyszy.....

- Jednak nalegam...

- Proszę pana, u nas słychać różnicę, zapraszamy...

- Jednak nalegam...

- No cóż, osoby z wykszałceniem matematycznym często wykazują się ignorancją w tym temacie, ponieważ tak naprawdę nie były w nim kształcone, matematyka przysłania im wgląd na rzeczywistość....

- Cóż, ciężko zarzucić elektronikowi pobieżność w tych sprawach....

- Jeszcze raz mówię panu, że to wszysto można zmierzyć i sprawdzić, zapraszamy....

- A sprawa interkonektów? Mamy analogię?

- Tak proszę pana. Zapraszamy, jeszcze raz powtarzam, że te różnice są słyszalne....

-> Belial

"No cóż, wykonałem kilka tel. do ludzi zajmujących się tematyką kabli profesjonalnie."

Co znaczy "zajmujących się profesjonalnie"? Chodzi o tych, którzy żyją z produkcji kabli, tak?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj

Nie tylko o tych, ktorzy zyja z produkcji kabli, ale tez tych, ktorzy mocno promuja wplyw drutow na jakosc brzmienia. Czyli: dystrybutorzy, sprzedawcy, itp.

Coz, ja pozostaje nieprzekonany. Wolno mi. DarkOne na zwyklym kablu od pc gra wysmienicie. Niemozliwe, a jednak :P

Audio -voodoo istnieje! Właśnie wstawiłem sobie lampkę BRIMAR do cedeka, którą wcześniej (tydzień temu) miałem włożoną przez dwie godziny i wydała mi się strasznie kluchowata (czy jak kto woli muląca) - potem wstawiłem inną i doszedłem do wniosku po kilku dniach odsłuchu, że te zmiany nic nie wnoszą do xwieku. A dziś z rozpaczy - aby tylko nie zabrać sie za robotę - pobawiłem się znowu i wg mnie jest znacząca różnica - in plus!

Ponieważ nie ma w tym logiki - no chyba że wpływ czynników zewnętrznych - jest to voodoo!!!

Ale jakże miłe dla ucha...

pzdr

Belial,

Co masz przeciwko sluchaniu z pcta? Czy chodzi Ci o to, ze tasmy do dyskow sa be, bo nieaudiofilskie? No ale to moze byc dobre pole do popisu na nastepny produkt :)

Tyle że dziś ta zmiana mnie natychmiast po wymianie lampki "uderzyła" in plus, a poprzednio równie szybko in minus - a akomodacja słuchu to chyba stopniowe przyzwyczajanie się do dźwięku...

Zresztą - grunt że jest fun przy słuchaniu muzyki.

Tu widze osoby pisza o rzeczach za straszne kwote, ktore jednak czy to graja czy tez strzelaja, a co powiecie na temat kabelka glosnikowego za skromne 123 000 zl. Chyba zastosowaniem dla niego moze byc zrobienie sobie stryczka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

E tam, kabel za tyle kasiory, a i tak pewnie trzeba go wygrzewać.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj

No cóż, wykonałem kilka tel. do ludzi zajmujących się tematyką kabli profesjonalnie."

>

>Co znaczy "zajmujących się profesjonalnie"? Chodzi o tych, którzy żyją z produkcji kabli, tak?

Tego powiedzieć nie mogę ( tajemnica zawodowa), nie widzę jednak przeszkód azebyś wybrał się do jakiegoś laboratorium i posłuchał a nawet porozmawiał sobie z kimś, kto wie o czym mówi, lepsze to, niż ustawianie się w kolejce za kretynami, którym wydaje się, że posiedli wiedzę absolutną...

-> headfun

Jasne, tylko co my zrobimy z tak wielką ilością zarobionych pieniędzy? ;)

Trzeba by się zrzucić na ten gadżet z fotki i można zacząć trzepać kasiorkę.

Tylko warto by się dowiedzieć, czy można tym urządzeniem wygrzewać kable w konkretnym "kierunku", czyli żeby np. otworzyć scenę, dodać powietrza, ujędrnić bas.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> Belial

"nie widzę jednak przeszkód azebyś wybrał się do jakiegoś laboratorium i posłuchał a nawet porozmawiał sobie z kimś, kto wie o czym mówi"

Problem w tym, że rozmawiałem już wielokrotnie z prawdziwymi ekspertami w materii audio (i nie mam tu na myśli ani producentów, ani sprzedawców, ani złotouchych audiofilów) i niestety byli innego zdania, niż Twoi znawcy.

Belial

>lepsze to, niż ustawianie się w kolejce za kretynami, którym wydaje się, że posiedli wiedzę absolutną...

Swiete slowa, czlowieku! Szczegolnie za takimi kretynami, ktorzy byle bzdure wciskaja innym robiac z inteligentych ludzi matolow. Coz, kazdemu jakis tam rozum dano, a ze nie uzywa, jego sprawa. Byle by tylko nie zarazal tym nie uzywaniem innych.

Co z kaska zrobimy? Hehe, cos sie wymysli :) Przypuszam, ze nawet gdybysmy zrobili 99 % rabatu dla kablofili czytajacych to forum to i tak zostaloby jeszcze duzo do wydania. Panowie, smialo, zaraz oglosimy zapisy!:)

Wiesz, ale mam pewne watpliwosci co do tego urzadzenia:

po pierwsze czy jest juz dosc wygrzane

a po drugie - czy uzywa wlasciwych kabli do zasilania bo bez tego kupa :)

Właśnie, wątku na temat wygrzewania wygrzewarki jeszcze na forum nie było. Do tego wspomniany przez Ciebie problem sieciówki to tego sprzęta. A co z podkładkami, stolikami i cegłami? Sorry, ale jeśli ma to być profesjonalne wygrzewanie kabli, to wsio musi być perfekt. Inaczej ja wysiadam, nie lubię prowizorki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.