Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy gramofon

kal800

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie - jesteście niepraktyczni - najlepiej kupić sobie gramofonik z łączem USB - praktyczny, ładny a i na IPODa można szybko Mailsa przerzucić ... :)

A tak wogóle to świat stanął na krawędzi ... za grosz szacunku ...

jakby ktoś reflektował ... a może inny modelik?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4300-100002494 1192390738_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja myślałem, że z tym USB to będzie żart a to epidemia jest ...

Ukryta Zawartość

idę spać - za dużo dziś tych nerwów ...

Ukryta Zawartość

Odpowiedż w temacie Acoustic Signature Challenger masz na www.rcm.com.pl . Ja jestem zadowolony mam wkladkę Benz Micro Silver , jest możliwość dobudowy innych ramion , cięzka solidna budowa waży prawie 23 kg ,standardowe ramię to Rega 250 , z p.Rogerem można utargować jakiś upust.Pozdrawiam

ja poszukuje czegoś możliwie taniego. moje typy to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy może ufać czemuś używanemu??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Hej,

Niestety budżet chyba nie pozwoli na zakup maszyny za 6k. Muszę tymczasowo się zadowolić czymś skromniejszym - za około 2 tysiące. Oto moje typy:

1. Goldring GR2

2. Rega P3

3. Pro-ject Xpression

Co Wy na to?

Kal

Rega P3.

Wyszla wlasnie nowa wersj: P3 - 24. Troche pozmieniali. Nawet slynne ramie RB 300 jest tez zmodyfikowane i nosi nazwe RB 301.

Ukryta Zawartość

Tylko wyglada na to, ze Rega nie ma teraz dystrybutora w Polsce..

Ukryta Zawartość

Witam,

Już nic nie muszę eliminować - udało się jednak naprawić Telefunkena, więc spokojnie sobie poczekam na możliwość zakupu docelowego werka - może się uda coś poważniejszego - np Final Tool. Mam natomiast kolejną sprawę - spec, który mi naprawiał gramofon, mówił, że pasek jest już w stanie agonalnym. Jak dobrać pasek do niego, gdzie go można kupić?

pozdrawiam

Kal

Sprawdź tu:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Dostałem nowy pasek - efekt piorunujący - na starym pasku, uzyskanie właściwych obrotów zajmowało ładnych 10-15 sekund, teraz zajmuje to 2-3 sekundy i zaledwie 1 obrót talerza :)

natomiast pasek zaczął spadać od strony silnika - po założeniu i rozbujaniu parę razy, zwłaszcza po przerwie przy następnym rozruchu. Czy to jest kwestia wyrobienia się osi silnika, czy może niewłaściwego ułożenia paska?

pozdrawiam

Kal

• 2 tygodnie później...

Yanoosh- co to za pomysły z tym Technicsem, przecież to "kultowy' gramofon, czy czegos nie wiem ?

Po takiej dziwnej uwadze właściciel wątku od razu spanikował, a szkoda bo za 2 tysiące rasowy Technics (szczytowa technologia audio) to ciekawa propozycja. Oczywiście co innego jak to gra i co się komu podoba, ale twojego porównania do aut nie rozumiem, chyba że ten Technics robił tam za BMW ?

Pozdrawiam

Witam!

A może podpowiecie mi jakiegoś speca od naprawy gramofonów. Mam jakiegoś niezidentyfikowanego Garrarda. Po zakupie pograł kilka dni (nawet bardzo ładnie) chciałem nawet w niego zainwestować, ale niestety przestał działać silnik. Później zaniosłem go do sklepu, gdzie sprzedawca zniechęcił mnie do naprawy (twierdząc, że to nieopłacalne) ale moim zdaniem zawyrokował za wcześnie ponieważ nawet go nie rozebrał. Po jakimś magicznym dotyku tego sprzedawcy w okolicy silnika jednak znów zaczął działać i cazarować mnie muzyką. Niestety znów do czasu. Po kilku dniach zamilkł.

Sorry, wygląda to śmiesznie, ale ja próbowałem dobrać się do środka gramofonu ale nie potrafię go rozmontować. Nawet nie udało mi się ustalić co to za model. W necie nie znalałem ani śladu o tym TT. Czy to możliwe, że silnik jest zatarty i nie da się nic z nim zrobić? Chętnie oddam go w ręce specjalisty, kto mi go naprawi i wyreguluje. To mój pierwszy gramofon. Ładny jest mebelek i szkoda aby zbierał kurz.

Pozdrawiam

Harry z Tybetu

Chciałem wznowić wątek,

tak się składa że mam już dosyć kombinowania ze starym sprzętem i planuję wymianę gramofonu na coś nowego z pudełka.

Obecnie przewiduje wybór z następującej grupy:

Pro-Ject 1Xpression III + speedbox

Pro-Ject RPM 5 + speedbox

Rega P3

Goldring 2

z tych powyższych najbardziej przemawia do mnie RPM 5 (ze względu na 9 calowe carbonowe ramię, ewentualnie jako późniejszy upgrade wymiana talerza na akrylowy), chociaż ciągle też myślę o P3 jako o sprawdzonej już w bojach konstrukcji.

Szukałem natomiast opinii o Pro-Ject Xpression III i ze względu, że to nowa konstrukcja nigdzie jeszcze nie ma sensownych wypowiedzi.

Ktoś może używa tego gramofonu i chciałby się wypowiedzieć?

hififreak.wordpress.com

>>>Bryan,

W przypadku 1.Xpression Mk III, Pro-Ject poszedł trochę w stronę poprawy designu. Porządnie polakierowano plintę i dodano akrylowy talerz. To że akrylowy, to chyba w sumie dobrze, ale przy okazji mocno spadła waga talerza, w porównaniu do metalowego z wersji Mk I i II (a to już niedobrze). Optymalna była chyba wersja Mk II tego gramofonu z nowymi, stożkowymi, regulowanymi nogami i możliwością podpięcia dowolnego interkonektu. Ja mam wersję Mk I z ciężkim, metalowym talerzem i ramieniem węglowym, ale kiepskimi nóżkami (a każdy facet wie, że nóżki są ważne !) i stałym interkonektem. Dźwiękowo to Rega niech się schowa w porównaniu do 1.Xpression.

Jeśli chodzi o RPM-5, to najlepiej byłoby upolować go w wersji SP. Posiada ona lepszy talerz niż wersja standardowa, bo pokryty kilkumilimetrową warstwą vinylu. Sam talerz jest wyważany dynamicznie, co można poznać od spodu po śladach jego nawiercania. RPM-5 jest nieco lepszy od 1.Xpression, sądzę że głównie dzięki innemu, lepszemu ramieniu 9c (1.Xpression ma 8,6c). Jeszcze ciekawsza jest wersja RPM-5.1 (niedostępna w Polsce, dostępna w Anglii i Irlandii), bo gramofon ma ramię 9cc (z karbonowym headshellem).

Jeśli budżet pozwoli, to radzę rozważyć zakupienie SpeedBoxa SP.

Pozdro,

Yul

-> Lenin,

Lenco ma się dobrze, na razie nie mam zamiaru się go pozbywać, chociaż upierdliwość w zdobywaniu części zamiennych i właściwej regulacji obrotów jest wielka. ;-) Na razie po prostu rozglądam się za drugim gramofonem i to raczej nowym a nie używanym.

-> Yul - dzięki za informacje,

Projecta 1Xpression traktuję jako ewentualną alternatywę. Design ma niezły i na + ma w zestawie pokrywę, której nie ma w RPM5, jednak lżejszy talerz i krótsze ramię nie do końca mi się podobają.

Nie spotkałem się natomiast jeszcze z wersją RPM5.1 w przeglądaniu netu, a zapowiedź że posiada ramię 9CC jest interesująca :), może warto poczekać.

Co do różnicy w talerzach w RPM5 pomiędzy wersją standard a Superpack też jest dziwna sytuacja - piszą o niej głównie w serwisach audio ale np sam producent jest tutaj powściągliwy i napisał o niej ani słowa, więc mam podejrzenia że albo producent nie pisze wszystkiego, albo też recenzenci dopisują swoje wersje. SpeedBoxa mam zamiar kupić od razu, lub też poszukać projektu i coś tego typu sobie zmontować :)

Z resztą do RPM5 można też dokupić na ebay.de akrylowy talerz, więc to nie robi aż takiej różnicy :).

hififreak.wordpress.com

>>>Bryan,

Mam talerz od RPM-5 z wersji SP, a więc to nie mit. Standardowy talerz z RPM-5 nie ma vinylu na wierzchu.

Czy mógłbyś podać mi link do takiego akrylowego talerza z ebaya, bo coś nie mogę znaleźć.

Yul,

no to dziwne, producent po prostu ma słaby marketing, jeśli tego nie eksponuje.

Linnk to akrylowego talerza:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hififreak.wordpress.com

Yul,

to czy nacieszy uszy, to nigdy nie wiadomo, przy takich zmianach to może być rosyjska ruletka, chociaż z drugiej strony, tego typu talerze są stosowane w RPM9 i 10 i tam się chyba sprawdzają.

Yul masz RPM5 z talerzem superpacka, czy RPM9 Superpack ? Się zastanawiam czy jest różnica jeszcze jakaś pomiędzy nimi poza talerzem i speedboxem ?

hififreak.wordpress.com

Jak poinformował mnie w dniu 6 grudnia przedstawiciel Voice Pan ADAM WLOSOK, cytuję: "nie ma takiekiego modelu RPM 5.1 z ramieniem PJ9cc. Natomiast o przyszłego tygodnia można kupić standardowy model RPM 5 z ramieniem PJ9c."

>>>Bryan,

Masz rację, nie będę wiedział jak gra z akrylowym talerzem, dopóki go nie kupię. Ale mam nadzieję, że to Ty przetrzesz ścieżkę, zakupisz ten talerz i napiszesz nam jak jest.

Wersja RPM-5 od wersji RPM-5 SP różni się tym, że ta pierwsza jest "goła". Super Pack posiada inny talerz (o czym już pisałem), SpeedBoxa i zamontowaną wkładkę (albo Ortofona MC-1X, albo Ortofona MC Salsę). Ja zakupiłem RPM-5 SP bez SpeedBoxa i bez wkładki. Na pudle od gramofonu było podane, że pierwotnie był wyposażony w MC Salsę.

A moze konkretnie i rozsadnie -

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

asfander,

dzięki za propozycję, ale szukam raczej gramofonu innego rodzaju niż proponowany przez Ciebie. Dlatego też na wcześniejszej liście nie znalazł się osławiony Technics SL1200/1210.

hififreak.wordpress.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.