Skocz do zawartości
IGNORED

Tomografia mózgu

suluben

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro będę miał przeprowadzoną tomografię komputerową mózgu i z tej okazji mam pytanie do szanownych forumowiczów o ewentualne doświadczenia w tej kwestii. Czy badanie zrobiliście prywatnie za odpłatą czy w szpitalu państwowym w ramach ubezpieczenia (ja w sumie dwa w jednym, w szpitalu publicznym im. Raszei w Poznaniu za kasę - 250zł + ewentualny "kontrast" za 80zł), ile czasu czekaliście na badanie (mi kobiety chciały zrobić od razu przy wizycie zapoznawczej w sobotę, ale umówiłem się na poniedziałek, no proszę, a ponoć są przypadki, iż niektórzy czekają po kilka miesięcy), no i najważniejsze, co wykazało badanie, a także czy znacie przypadek, że tomografia nic złego nie wykazała, za to podobne badanie rezonansem magnetycznym obnażyło jakąś wściekłą chorobę?

Nadmienię, że do badania potrzebny jest dowód i skierowanie, na szczęście nie wymagają legitymacji ubezpieczeniowej państwowej, bowiem takowej, jako zwolennik postępowania prawicowego, nie posiadam.

Pozdrawiam serdecznie!

https://www.audiostereo.pl/topic/36862-tomografia-m%C3%B3zgu/

We Wrocławiu na "państwowe" badanie czeka się ok. 2 tygodni.

Ceny badań prywatnych idą w dół, bo aparatów przybywa.

300 z kontrastem - to standardowa cena. W MRI wychodzą zmiany typu demielinizacji, drobne ogniska naczyniowe, których w KT nie widać no i dokładniej struktura i rozmiar wszelkich paskudztw rosnących.

Bardzo dużo zależy od aparatu, i często nowoczesnym KT można uwidocznić nie wiele mniej niż w słabowitym (o polu ca 0,5 Tesli) MRI.

Tomografia zrobiona, mózg okazuje się posiadam, w stanie ogólnym nawet ponoć zdrowym.

Samo badanie trwa jakieś kilkanaście minut (razem z tzw. kontrastem), ma w sobie coś ze sciente fiction, człowiek jest wciągany do futurystycznej komory, głowa ściśnięta z obu stron poduszkowym imadłem (komfort raczej na poziomie tanich słuchawek Thomsona niż Philipsa hp 1000).

Ogólnie fajnie, wynik wyjątkowo szybko, po 20 minutach od badania.

Koszt całkowity 330zł, z czego mam nadzieję 200 zwróci mi prywatny ubezpieczyciel InterPolska.

Poniżej jedno ze zdjęć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

gorzej jak sasiad ciagnie prąd to i ptaszkowi duży amperaz przy 70V moze zaszkodzić-lepiej sikać tam gdzie normalnie ceramika jest jednak bezpieczniejsza

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.