Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM7001 KI i Avance Dana 503

2_D

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Witam posiadam kolumny jak w tytule.

Czy PM7001 KI i Dany 503 to dobre połączenie ?

Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zakupu wzmacniacza.

Dotychczas słuchałem HK 970 i AX-497.

Z braku czasu chciałbym wytypować jeszcze kilka "pewniaków" do posłuchania przed ewentualnym zakupem.

Za sprawą jednego z forumowiczów moim faworytem do połączenia z Avancami jest Denon PMA-1500AE.

Marantz PM7001 KI to podobna półka cenowa. Warto go brać pod uwagę ? Może inne typy do kwoty 2400zł ?

Dziekuje i pzdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/36960-marantz-pm7001-ki-i-avance-dana-503/
  • 2 miesiące później...

Witaj , jestem właśnie po godzinnym odsłuchu zestawu PM7001KI i SA CD 7001KI plus moję Dany 501. Jakie wnioski dobre okablowanie czyni cuda! Już piszę co się stało , w końcu zmęczony ciepłym brzmieniem mego zestawu jak w "o mnie" postanowiłem coś z tym zacząć robić . Dziś o godz 16.30 sprzęt został rozstawiony dzięki miłemu właścicielowi Audiofil-A w pokoju osłuchowym po 20 minutach zaczął się mój odsłuch , po kolei wrzucałem do Cd moję ulubionę płytki i minę miałem taką sobię , grało to lepiej o klasę na basie i nawet nie podejrzewałem ze Dany mają go tylę w jak takie maluchy i był on nawet fajnie słyszalny ,średnica piękna o klase lepsza niz mój domowy system ale na górzę działo się ciut za mało i to powodowało przewagę środka , po 20 minutach spytałem czy lepiej podłączyć możę jakieś jaśniejsze kolumny albo cd , wtedy nastapiła zmiana IC z miedzianego(zapomniałem zapytać jaki) na Audionova Phantom Silver Edition i stała się jasność , do tej pory nie bardzo mialem okazję poznać IC którę tak by zmienily brzmienie systemu , monitorki dostały ładnej wybrzmiewającej szczegółami góry , dla mnie to było idealne brzmienie , elektronika zagrała wspanialę Jarre oczarowywał przejsciami tonalnymi na Oxygene , Alphaville , Biliński , wszystko grało o klasę lepiej niż na miedziaku, odpowiedź na twoję pytanie wieć brzmi Dany pod pachę i do salonu słuchać .

Jutro bedę słuchał Marantza z swoim domowym Cd Yamahy zobaczę jak to zagra i co bardziej zmienia brzmienie systemu cd czy wzmaczniacz , ogólnie brzmienie uzyskane pod koniec słuchania było bardzo relaksujące , aha nie wiem czy Dany sa takie wymagające ale Marantz miał głośność na godz 10-11 i wtedy dopiero dynamika była świetna , mój domowy Denon na godz.10 powoduję podskoki kolumn na standach na 11 nawet nie słucham bo za głośno jest (jego moc określam na około100w) , Marantz wg. opisu ma 70 w na kanał , trochę to dziwne że są takie różnice w głośności .

Połżenie gałki potenjometru na 10 a w drugim wzmacniaczu na 11 wcale nie znaczy że jeden jest mocniejszy a drugi słabszy .Wystarczy że jeden ma współczynnik wzmocninia 40 dB a drugi wzmacniacz 30dB i już będzie duża różnica w położeniu gałki(zakładając podobną moc).

I po odsłuchaniu Marantza vs.Yamaha werdykt brzmi : porażka Yamahy całkowita , nie chce juz na nią patrzeć to co pokazał nie wypasiony przecież 7000KI to deklasacja. Największę rozczarowanie to brak głębi sceny w Yamaszce ,słabsze wysokie tony , średnica bardziej zmulona, bas jeszcze jako tako dawał radę ale nie miał takiego wybrzmienia , aha słuchane na głośnikowych Cardassa po 90 zł za m., IC Nordost Dreamcaster , Audionova z dnia wczesniejszego i dla mnie lepiej grało to Nordostcie. Chyba czas pomyśleć o tym Marantzie i go kupić .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.