Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z lampowcami?

filip

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Pleszka

(Konto usunięte)

->>> filip

Filipie posłuchaj wzmacniaczy Jadis a uwierz mi w stronę Amplifonów czy jakiś innych lampiaków nigdy juz nie spojrzysz. Wiem to z doświadczenia, mam Jadisa i słuchałem już kilku zestawów opartych o te wzamcniacze wartych niemałych pieniędzy. Zwróć uwagę że w second handzie nie ma wogóle Jadisa (sporadyczne przypadki) to świadczy o tym że nikt nie chce się pozbywać tak dobrego sprzętu, a innych jest na "pęczki".

Tanie może Jadisy nie są ale w zamian dają dużo nawet bardzo dużo.

Gość Cortazar;

(Konto usunięte)

No właśnie jak to jest z tym jadis . Sam niestety nie miałem okazji ich posłuchać ale słyszałem opinie ( ludzi osłuchanych w hi-endzie ) , że ich dźwięk nie jest neutralny , że jest czasami nawet zbyt lampowy . Nic nie razi , nie tnie uszu ( a czasami powinno ) . Z daleka nie wygląda mi to na wzmacniacz z którym mógłbym żyć bardzo długo , nie odczuwając braków .

do Filip . Obecnie jest to cec tl51z , creek 5350 (w kolejce do wymiany) , za tydz odbieram kolumny typu linia transmisyjna na focalu(21 cm) i morelu . Nie mogę się już doczekać .

Ponieważ kolumny te będą dość łatwym obciążeniem będę się rozglądał za lampką z okolic 10 tys .

Cortazar->>>>

Brzmienie JADIS jest takie jak powinienien byc dla prawdziwego lampowego wzmacniacza czyli MUZYKALNE. JADIS jest neutralny i wszczegolnosci najlepszy do otwarzania starych nagran z klasyki.

(living stereo lub living presence) Kalsyka na niczym tak slodko nie brzmi. (jezeli sluchasz Pink Floyd to szukaj dalej lub zobacz C-J lub ARC)

Zeby osignac optymalny dzwiek z JADIS uwazam ze trzeba uzywac glosnikow ktore sa neutralne a nawet analityczne, okablowanie srebrne (SILTECH) bardzo pomaga.

Jedyne inne lampowce ktore sa na tym samym polu gry to CAT JL-1 lub JL-2 (amerykanska kopia JADIS) ale zwiekszym bassem ale brakiem delikatnosci i srednicy.

No i oczywiscie jest jeszcze Tube Researcj Labs, no ale to juz dla prawdziwych szalencow.

Jeszcze jedno dla tych ktorzy mieszkaja w Europie JADIS jest rowniez najlepsza VALUE.

Pozdr

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

A końcówki mocy pracujące w klasie A z przedwzmacniaczem lampowym .( mam tu na myśli np. BAT ). Czy nie mają zalet bardzo dobrej lampy + super bas i dynamika .W końcu coś takiego jak bas i dynamika też się przydaje przy słuchaniu klasyki .

A tak na marginesie słucham prawie wyłącznie klasyki ( małe składy : bach , vivaldi , schubert ) oraz jazzu .

Cortozar->>>

A tak na marginesie slucham prawie wylacznie klasyki ( male sklady : bach , vivaldi , schubert ) oraz jazzu

Jezeli masz takie preferencje muzyczne to wedlug mnie to JEDI :-) byl by dla Ciebie perfekt.

Czy nie maja zalet bardzo dobrej lampy + super bas i dynamika (bat)

Tak miedzy nami to mysle ze ta lampa ktora uzywa BAT to jest SUPER tylko na papierze, nie dla ucha. Odkad ta lampe zaczol ARC uzywac to rowniez ich wzmacnicze sie "popsuly". BAT wedlug mnie jest jeszcze gorszy niz ARC i nie jest absolutnie w klasie JADIS....Zobacz np. wnetrze BAT lub JADIS, czy chcesz zeby tak twoja muzka grala?.

JADIS , nie mysl sobie ze nie ma bassu czy dynamiky, posluchaj na dobry start Defy 7 czyli u was DA-7 jeden z najbardziej interesujacych wzmacniaczy i jak na standarty HI-END po przystepnej cenie , koszt dystrybutora ok. $2000 wiec SUPER VALUE szukaj na second market, tylko wersja Mark IV wchodzi w rachube, numer seryjny po # 1000 i lampy KT-90.....

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Podzielę sie z wami swoimi ostatnimi wrażeniami z odsłuchu wzmacniacza lampowego . Była to trioda 300B( manufaktura zza wschodniej granicy ) z kolumnami audio note E ( chyba . Nowe około 20 tys )podłączone do dzielonego linna ( karik , numerik ) .

Po raz drugi w moim audiofilskim życiu jakiś zestaw zbliżył sie do mojego ideału ( topowy zestaw firmowy MBL , prezentacja we Wrocławiu ) . na nagraniu 4 pór roku Carmignoli w końcu usłyszałem wszystkie smaczki , skrzypce były wibrujące , klawesyn niemalże rzeczywisty , no i kontrabas w końcu usłyszałem go tak jak powinienem ; do końca , słychać było niemalże pudło rezonansowe . Zwykle ( czyt. na innych systemach wliczając mój ) ginął gdzieś w zgiełku innych instrumentów . Oczywiście wszelkie przedźwięki ( oddechy , skrzypienia ,itp) były na wyciągnięcie ręki . Naprawdę poczułem się jak na koncercie . Muzykaq była niezwykle wciągająca , ciężko było wstać z fotela . Naprawdę to może być koniec audiofilskich poszukiwań . Ech ...

do Lacrimosa . Czy jedi to brat bliźniak jadis?;-)

Nawiązując do mojego wcześniejszegow wpisu . Z drugiej strony słuchałem kilku systemów za dużo większe pieniądze ( czyli wg. naszych czaspism hi-endowych ) i nic. Gryphony z dynaudio , krelle z audio physicami . Włączałem później u siebie w domu creeka z pro ac i miałem taką samą frajdę ze słuchania ( jak nie większą ). Myślałem sobie , że jeżeli tak ma wyglądać ten hi-end to ja zostaje w strefie budżetowej i jadę na fajne wakacje . Teraz uważam , że dźwięk musi mieć to coś co nas przykuje do fotela i sprawi , że zapomnimy o kolacji , wiadomościach i innych takich pierdołach i będziemy słuchać .

Taki sobie postawiłem cel i mam nadzieję , że uda mi się go szybko osiągnąć .

Mialem wczoraj okazje sluchania systemu skladajacego sie z elektroniki Boulder i kolumn JM Labs Utopia Nova. Cena okolo $250,000. I co z tego. Bardziej podobal mi sie dzwiek z mnieszych JM Labs podlaczonych do francuskiego wzmacniacza lampowego Audiomat Arpège Référence. Wspanialy magiczny dzwiek. W moim systemie tylko phono stage jest lampowa i raczej nie zmienie glownego systemu na lampowy. Jednak z wielu lampowych wzmacniaczy jakie slyszalem Arpège Référence jest wyjatkowy. Polecam jesli sie bedziesz mial okazje, posluchaj go.

Pozdrawiam,

Parsec

Cortazar->>>

"Teraz uwazam , ze dzwiek musi miec to cos co nas przykuje do fotela i sprawi , ze zapomnimy o kolacji , wiadomosciach i innych takich pierdolach i bedziemy sluchac .

Taki sobie postawilem cel i mam nadzieje , ze uda mi sie go szybko osiagnac"

Jest to do osiagnicia, lecz duzo czynikow na to music wplynac. Mi to zajelo ok. 10 lat poszukiwan i dziesiataki tysiecy dolarow pozniej, uslyszalem, Wilson Audio z JADIS is to byl jeden z lepszych dzwiekow jakie slyszalem, potem maly eksperyment i proba z Avalon Ascent i Jadis JA 200 prawdziwy THE END i Holly GRAIL. To bylo dobre kilka lat temu, biorac pod uwage ze taki system dla nie ktorych mogly zabrzmiec jako stary, (nie modny) to przyznam sie uczywie nic nie slyszalem co by dalo wiecej satysfakcji i ciagnelo mnie do sluchanie, ten system moglem sluchac 8 godzin bez przerwy, muzyka nie pozwolila ODEJSC.

Ludzie sie zmieniaja, preferencje rowniez, osobiscie odbieglem od JADIS (tymczasowo) z powodow rodzinych i Jeff Rowland wypelnia ta luke, chociaz nie do knca.

Wracajac do BAT , nie mozesz ty dwoch firm porownywac one maje totalne odmienna filozofie. BAT jest dwoch zydow rosyjskich ktorzy sa zainteresowani w robieniu pieniedzy i nice poza tem. Natomiast JADIS jest to mala firma butikowa, ktora prowadzi ojciec i syn ktorze maja pasje do muzyki, bardzo duze kolekcje plyt.

Kochaja to co robia. JADIS jest robiony recznie, Jadis to jest jedyny sprzet audio ktory jest/byl podrabiany na dalekim wschodzi (mnostwo ludzi o nim marzy)

Pozdr.

Jezeli mozesz to posluchaj DA60 zintegrowany wzmacniacz JADIS , to nie jest "poorsman jedi" ten klocek ma typowy JADIS brzmienie dla kogos kto ma maly pomieszczenie i jest na ograniczonmy budzecie.

Filip->>>

DA30 nie mialem znim doczynienia, ale nie wyobrazam sobie zeby byl zly. Dla twojego pomieszczenia jak w sam raz, nie kieruj sie tym co pisze o mocy .Jadis ma tendencje do zanizania. (np.DA7 ma wiecej mocy na "ucho" niz 200W Levinson 23.5)

Z glosnikami to jest problem, ktora sie sprawdzily dla mnie sa niestety drogie, ale podejrzewam ze mozna znalec cos za mniej zachodu. Zacznij od glosnikow ktore sa neutralne np. Audio Physic ( Tempo III,VIrgo III,Padua?)

Musisz troche po eksperymentowac.

Pozdr.

Filip->>>

Nie wiem ile w Polsce, ale distrybutor koszt jest ok $ 2000.

Uzywane, chodza w Stanach za $3000~4000 ale wiekszosc to sa stare egzemplarze. Jak pisalem powyrzej jezeli szukasz na second hand to zwroc uwage zeby numer seryjny byl powyrzej # 1000 lub 1100 najlepiej.

Osobiscie wole wersje KT-90 niz 6550 Svetlany.

Pozdr.

Lacrimosa >>>

A wiesz moze ile kosztowalby bezpieczny transport ze Stanow i jak to zorganizowac? I drugie pytanko: jak stary wzmacniacz Jadis moglbym kupic aby pograc jeszcze na nim pare lat?

Filip->>>

A wiesz moze ile kosztowalby bezpieczny transport ze Stanow i jak to zorganizowac? I drugie pytanko: jak stary wzmacniacz Jadis moglbym kupic aby pograc jeszcze na nim pare lat?

Transport Defy 7 byl by ok $300.00 lotnicza i za trzy dni w Polsce. Najlepsza metoda przesylki FED EX to znaczy najbezpieczniejsza nie najtansza.

Ja bym tylko szukal za wzmacniczem z 2000 produkcja lub powyrzej, napewno pogra wiele lat.

Gdybys sie zglosil do mnie kilka lat temu to bym zalatwi Ci nowy po koszcie ale juz nie jestem dilerem JADIS wiec w ten sposob niemoge pomoc.

Musisz sie liczyc ze musisz przestawic napiecie z 120 V na 220 V. Jezeli byl bys zainteresownay w nowym lub demo to moge zapytac mojego znajomego ktory jest dystrybutorem ale wiem ze on lubie duzo zjesc i bedzie chcial duzo $$$$.

Mysle ze najlepszy interes bys zrobil kupujac od Polskiego dyst (pogadaj znim) lub second hand z Europy. Jak myslisz?

Pozdr.

mysle ze dystrybutor nawet w jakiejs chwili uniesienia nie dałby takiej znizki aby mi sie opłacało bardziej niż second hand. Dzieki wielkie za pomoc. CZyli mowisz ze jadis dobre.

Filip->>>

W Francji kupisz NAJTANIEJ tam cena detaliczna jest ponad $4000 za nowy wiec lepszy DEAL, Europejski sprzet sie kupuje w Europie nie w Stanach. Jak masz kontakt tam to perfekt. Mysle rowniez ze Polski dystrybutor by sprzedal by za te same pieniadze i masz gwarancej jezeli Ci na tym zalezy, jak nigdy nie potrzebowalem. ARC i C-J wylatywaly w powietrzy i sie dymily ale nie JADIS. Defy 7 praktycznie po prowadzi prawie wszystkie kolumny o ktorych bys sobie za marzyl.

Pozdr.

-> Lacrimosa

Piszesz: "BAT wedlug mnie jest jeszcze gorszy niz ARC i nie jest absolutnie w klasie JADIS....Zobacz np. wnetrze BAT lub JADIS, czy chcesz zeby tak twoja muzka grala?. "

Czy moglbys dla tych wszystkich, ktorzy nie maja pod reka BAT i Jadis by zajrzec im do srodka, wytlumaczyc co tam zobaczymy takiego co bedzie swiadczylo o tym jak bedzie grala muzyka?

Piszesz: "Wracajac do BAT , nie mozesz ty dwoch firm porownywac one maje totalne odmienna filozofie. BAT jest dwoch zydow rosyjskich ktorzy sa zainteresowani w robieniu pieniedzy i nice poza tem. Natomiast JADIS jest to mala firma butikowa, ktora prowadzi ojciec i syn ktorze maja pasje do muzyki, bardzo duze kolekcje plyt."

Skoro BAT jest zainteresowany tylko pieniedzmi, no bo to jak piszesz to "dwoch zydow rosyjskich" to jak wytlumaczyc dobra reputacje ich produktow?

Patrzac na ceny produktow Jadis troche podejrzewam, ze ojciec i syn tez sa zainteresowani pieniedzmi i nie zyja sama pasja do muzyki.

Pozdrawiam

Parsec

Filip->>>

Nie znam Europejskich stron z audio byz moze Ebay Niemiecki ? Po pytaj tutaj na forum mysle ze napewno sie ktos znajdzie kto wie.

Pozdr.

filip

Spring Air (Niemcy)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Audio-Markt (Niemcy)

Ukryta Zawartość

eBay - Germany

Ukryta Zawartość

exdem (UK)

Ukryta Zawartość

Życzę przylemności, i trafienia dobrej okazji.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parsec->>>

Zadajesz interesujace pytania, BAT wedlug mnie nie jest w tej samej klasie jak JADIS poniewaz jest to sprzet robiony masowo w porownaniu z JADIS.

Wewnatrz spostrzegamy uklady drukowne i przecietnej jakosci czesci przemyslowe. Natomiast, JADIS jest budowany recznie, bardzo starannie wykonczonie, patrz na chassis, tzwn. przestrzenne montowanie, z wysokiej jakosci komponentami z Europy a nie z dalekiego wschodu. Ponadto JADIS jest robiony w Europie i tutaj technik przy montazu zarabia wiecej niz jego kolega po fachu w USA u BAT.

BAT- ma dobra reputacje, tylko dal tych ktorzy nie wiedza lepiej lub wierza w reklame. Oczywiscie, nie mowie ze jest to zly sprzet ale wedlug mnie wiecej marketingu niz rzetelnej pracy.

Jezli porownujesz ceny JADIS Amerykanskie to marnujesz czas, sa one nie normalne poniewaz US dystrybutor jest nie powazny i robi so zarty z ludzi od 10 lat, wynik taki ze stracil wszystkich dilreow w USA, poprzez ciagle sprzedaze pod stolem i "tylnymi dzrzwiamy". Niemniej, jednak bardziej realne i fair porownanie bylo by porowanc ceny detaliczne Europejskie JADIS i BAT w USA. Wtedy zobaczysz ze JADIS ma bardzo przystepne cenny i oferuje o wiele wiecej dla potencjalnego nabywcy niz BAT. Np. BAT 150 SE jest ok $ 18000, a za $13000 jest JA-200 lub JA-250 lub SE 845 za $ 12000 para kto wie moze i nawet najlepszy wzmacniacze SE jaki kiedykolwiek byl splodzony.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.