Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa wzmacniacza lampowego na EL84 SE

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

frd__

Jak najbardziej. To będzie znakomity słuchawkowiec.

Wystarczy zastosować trafa o innej przeładni niż głośnikowe.

W tym przypadku 5k/62 omy.

Można też trochę obniżyć napięcie anodowe.

a_men , nie ma dławika tylko rezystory , jakie to są blachy tego nie wiem ale w stosunku do TG5 oraz traf wymontowanych ze starego radia Loewe to skok jakościowy o dwie klasy .

...there is no spoon...

nxn68 , a jak sie zmieniło brzmienie ?

Dla mnie 42-latka przy zastosowaniu 6SN7 GE + 6P14P-EW (połączenie triodowe , bez sprzężenia zwrotnego) bardziej łagodne i szczegółowe, duży wpływ ma punkt pracy (trafa 4pietro4, kolumny-nic specjalnego, tuner i CD-też). Można użyć rosyjskiej 6N8S ale w zależności od egzemplarza występuje mniejsze lub większe mikrofonowanie.

W planach mam jeszcze użycie 6N9S w stopniu wstępnym.

• 1 rok później...

Rezystor katodowy w triodzie to 270omów? U mnie wystarcza 150omów i jest spadek napiecia na nim 9,5V przy napieciu zasilania 290V .

A ja mam pytanie jakie jest Ra w tych trafach Pietro ,ktore zastosowales?

w trodzie przy 300V /34mW to troche ponad 6kom?

Cyba , ze sie myle?

Tez sie przymierzam do takiej lampki w SE?

Pozdrawiam,

A może powstanie forumowa wersja elementarnej lampki.Liczmy na bardziej doswiadczonych "społeczników" którzy by się podjęli zadania.Apetyt jest ale "z umiejetnością gotowania" gorzej.

Dobrze gdyby pomysl opierał się na PCB,wtedy i lajonik polutuje.A gdyby dało się zaplikowac trafo od radioodbiorniów ZRK,Diora z lat 60.Np 230-230/150ma-6,3V/2A, łatwiej takowe pozyskać.

A może powstanie forumowa wersja elementarnej lampki.

Z SE szkoda się bawić, to samo można uzyskać z PP, ustawiając stopień końcowy w kl.A

Czyli takie podwójne SE, pracujące na wspólne obciążenie.

Więcej zalet niż wad.

Jeśli SE, i przy małej mocy admisyjnej lamp końcowych, to może "bańki" równolegle podłączyć - 2,3,4 sztuki ?

Gonzo! - po co Ci te waty, przecież nie darzysz sympatią trudnych kolumn

łączenie lamp równolegle to jak dokładanie par tranów, mocy więcej a co z dźwiękiem?

moim zdaniem, miłośnika wszelkich harmonicznych (to o PP), słychać że wcale nie lepiej

a gdzie ekologia :))

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Mam "drewniane" kolumny i trza je trochę zmniękczyć* ;-)

86dB i 6R słabo się prowadzi na cienkiej lampie, a nie zamierzam kupować czegoś mocniejszego ponad to co mam.

W PP byłoby z parki 15W, zwłaszcza że 6P14P ciut mocniejsza niż EL84, o całe 2 waty.

Dla SE trzeba by dać ze 4szt. równolegle, 14 watów by się wyciągnęło, a to już sporo.

Tak sobie tylko główkuję, zastanawiając się ile otworów wiercić w obudowie ;-)

łączenie lamp równolegle to jak dokładanie par tranów, mocy więcej a co z dźwiękiem?

No właśnie, tu mam dylemat.

a gdzie ekologia :))

A dajże spokój, "nie szkoda róż, gdy płoną lasy".

Moje doświadczenia mówią, że układy PSE grają gorzej niż SE. Przetestowane na EL34.

Natomiast PP w klasie A, lampa np KT66 w trybie triod, odwracacz fazy na trafach, fixed bias z zasilaniem stabilizowanym na tranzystorach mogło by zagrać ok..

jakiś czas temu straciłem ładnych parę lat z powodu irracjonalnego przywiązania do wyrobów pewnego konstruktora

to akurat był wzmacniacz nie kolumny

od tego czasu nie ma dla mnie "świętości" której bym nie wyrzucił z systemu by nie blokować drogi nowemu

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Kilka lat temu była okazyjna cena (za prawie nowe), więc kupiłem.

Teraz żal sprzedawać, zawsze można trafić gorzej.

W zeszłym roku słuchałem duuużo droższych, i było bez euforii, z przyjemnością wracałem do swoich.

Przy dobrej amplifikacji pudełka mogą zagrać zdecydowanie lepiej niż nam się wydaje, sam tego doświadczyłem.

Nie chcę tego tematu zaśmiecać swoimi zwierzeniami, ale jakby powstał nowy, o PP na EL84/6P14P to czemu nie ;-)

Parę mniej znanych, a wartościowych układów, można by przeanalizować.

Są chętni na "małe co nieco", ale z "wyższej półki" ?

pzdr.

• 2 lata później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.