Skocz do zawartości
IGNORED

głosniki KEFa KHT kontra B&W in-wall?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Kto miał okazję słyszeć zestawy KEFa KHT6000 albo 9000? albo głosniki in-wall B&W do kina domowego???

Czy to gra solidnie? - mam pokój 18m2, wygłuszony i z pewnych względów chciałbym tam mieć i stereo i kino. . .

Chciałbym się spytać czy w oparciu o takie głośniki, w pokoju 18m2 można zbudować zadowalające brzmienie kina domowego. Pytanie moje wynika z innych uwarunkowań - jak już kiedyś pisałem mam teraz Krella 400xi sprzężonego z Primare SPA20, co powoduje, że CD (Meridian G08) słucham wprost przez Krella a jak chce pooglądać film to wtedy włączam Primare, Krella ustawiam w tryb końcówki mocy napędzającej podłogowce i oglądam film. I jest bardzo fajnie. Jest fajnie, ale taka konstrukcja toru dźwiekowego powoduje wiadome ograniczenie - jesli chciałbym wymienić wzmak (sprzedać Krella, zrobić upgrade, pójść w lampę itd.) to muszę "podzielić" obecny zestaw ponownie na stereo i kino. To wymagałoby aby Primare osobno napędzał sobie przednie głośniki w kinie. Nie chcąc "szpecić" pokoju - widok 804N, centralnego, subwoofera jest wystarczająco tłoczny a gdybym tam jeszcze postawił dwa podstawkowce do kina to już zrobiłoby się naprawdę dziwnie - tzw. wife-acceptance -factor jest na granicy załamania ;)))). Pomyślałem więc aby na przód kina (bo jednak chciałbym zachować względnie sensowne 5.1) dać po prostu głosniki in-wall B&W albo te KEFy.

Więc ponownie - mieliście doczynienia z takimi ustrojstwami? czy brzmienie w kinie (i tak przecież wzmacniane subwooferem) uzasadnia taką konstrukcję głośników? Będzie OK?

Witam,

miałem podobny problem do Twojego.

U mnie również obecnie stoją w jednym pomieszczeniu dwa systemy stereofoniczny na lampowcu i system do kina. Ich wzajemna integracja polega tylko na tym, że stoją w tym samym pokoju.

Generalnie chciałem pozbyć się sytuacji, że w jednym pomieszczeniu będzie stało w sumie 9 głośników plus subwoofer (2 do stereo plus 7.1 kino). To byłoby trochę za dużo. Wykombinowałem więc nieco opuszczony sufit po obwodzie pomieszczenia i zainstalowałem tam głośniki typu in-wall KEFa model CI200.2QT. Jest to dla mnie rozwiązanie optymalne ponieważ głośniki są elektrycznie opuszczane i chowane w sufit. Czyli jak system gra to głośniki są nakierowane na słuchacza a jak system nie gra to znikają mi z pola widzenia i z przestrzeni pokoju.

Brzmieniowo jest to całkiem satysfakcjonujące - uważam, że KEF robi na prawdę przyjemne dla ucha głośniki w rozsądnej cenie. Jeżeli zdecydujesz się na głośniki in-wall to unikaj montażu w taki sposób że nie są nakierowane na słuchacza. U mnie gdy głośniki grają w pozycji schowanej (promieniują wtedy prosto w podłogę) to efekt jest gorszy niż gdy są nakierowane (wysunięte).

o dżiza.. może jakieś foto ze schowanymi i wypuszczonymi? ;)) to nawet bardziej odjazdowe niż moje pomysły.. ja myślałem o położeniu dodatkowej warstwy karton gips, na to ekran ramowy a po bokach ekranu in-wall lewy/prawy a pod ekranem in-wall centralny....

> ja myślałem o położeniu dodatkowej warstwy karton gips, na to ekran ramowy a po bokach

>ekranu in-wall lewy/prawy a pod ekranem in-wall centralny....

To też niezły patent - ja na to nie miałem miejsca.

Zrobię fotki w weekend i podrzucę w poniedziałek na forum.

przez przypadek przeczytałem ten temat a że jestem w trakcie budowy domu także poproszę o jakieś fotki "chowanych w suficie" głośników, może jeszcze dałoby radę jakieś szczegóły techniczne rozwiązania ? :)

Osobisciie zdecydowanie polecam kolumny KEF, roznica bedzie slyszalna szczegolnie przy odsluchu muzyki. przypadkowe jednak zamontowanie glosnikow instalacyjnych w suficie noesie za soba duze ryzyko uzyskania kiepskiego dzwieku, dlatego taka instalacja musi byc przemyslana i zaprojektowana.

Tak jak napisalem powyzej, KEF ma w swojej ofercie rewelacyjne glosniki instalacyjne Ci, bardzo szeroka oferte takich glosnikow ma takze NILES (niestety znacznie drozej) oraz BOSE.

Witam,

podsyłam zdjęcia zgodnie z obietnicą.

Instalacja generalnie nie jest jeszcze skończona.

Na pierwszym zdjęciu jest system w stanie spoczynku :-)

Na drugim przygotowany do projekcji

Na trzecim rzut oka na surroundy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-529-100001195 1193642180_thumb.jpg

post-529-100001196 1193642180_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze jedno zdjęcie ze zbliżeniem wysuniętych głośników.

Jeżeli chodzi o szczegóły konstrukcyjne to:

1. "wieniec" wokół pomieszczenia wykonany jest z płyty wiórowej "18" surowej,

2. głośniki umieszczone są w skrzyneczkach także są akustycznie odizolowane od siebie. Ten element często jest pominięty przy wpusczaniu głośników w sufit z płyt GK.

3. elementy są przymocowane do sufitu i ściany na kotwy rozprężne.

4. w miejscach gdzie są oczka halogenowe jest utwardzone denko, natomiast pomiędzy oczkami są przestrzenie wypełnione materiałem tłumiącym oraz ukryte są pułapki mid-basowe. Całość obciągnięta jest transparentnym skustycznie materiałem.

5. oczka halogenowe zrobione są na specjalnych żarówka Osram ALU z odbłyśnikiem aluminiowym. Żarówki te kierują ciepło w dół, tak że pozwalają obniżyć obciążenie temperaturowe opraw o 80% w stosunku do zwykłych halogenów, więc ten cały bałagan na górze się nie grzeje.

6. Okablowanie Belden, sterujące - nie pamiętam jakiś kabel do urządzeń automatyki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

łączne koszty ciężko oszacować, bo nigdy tego nie podsumwałem. Zarówno projekt jak i wykonanie jest własne, więc też trudno to wycenić. Łatwiej mi podać wagę, bo to akurat liczyłem - konstrukcja na suficie 300 kg :-)

Milimetr>

Przyznam, że jestem pod wrażeniem, szczególnie kiedy spoglądam na powyższą aranżację przez pryzmat pomysłu.

Widziałem wiele aranżacji, ale Twoja mnie zaskoczyła. Jeśli jeszcze.. gra, jak wygląda. to nic tylko pogratulować.

Pozdrawiam i winszuję :-)

Pixeel

Bardzo fajny pomysł - tylko czy od strony dźwiękowej nie lepiej żeby głośniki były w ścianach a nie pod sufitem? Musi to brzmieć trochę nienaturalnie...

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Witam,

dziękuję za słowa uznania.

Postaram się odpowiedzieć na pytania.

1. co do tego czy w tej aranżacji system gra - to owszem gra - ale aranżacja jest jeszcze nie skończona. Generalnie dużą wagę przywiązuję do akustyki pomieszczenia. Dlatego mam zidentyfikowane problemy akustyczne pomieszczenia zarówno poprzez program komputerowy jaki poprzez pomiary w punkcie odsłuchowym za pomocą płyt z sygnałami testowymi i miernika RadioShack digital SPL.

Na chwilę obcną zastosowałem w rogach 10 bass trapów RPG strojonych na 2x40 Hz, 4x50Hz 2x63Hz i 2x80Hz.

Do tego z tyłu jest 6 Skylinów RPG (oryginalnych, bo kiedyś sam robiłem wycinanki styropianowe ale wyszły nieestetyczne).

Na bocznych ścianach jest 6 Abflectorów RPG i 2 Absorbery RPG.

W wieńcu na suficie są schowane pułapki wypełnione wełną o czym już pisałem.

Jest jeszcze jedna tajemnica konstrukcji tego wieńca - jego wymiary są tak dobrane, że w środku pozostaje pole sufitu, które można wypełnić Skylinami bez potrzeby ich docinania - po prostu pasują na styk.

Generalnie zastosowanie tych patentów plus optymalizacja ustawienia kolum programem RPG Room Optimizer pozwoliła na ucywilizowanie tego pomieszczenia pod względem wizulanym, tzn. mogłem zrezygnować z obowiązkowych normalnie dywanów, wykładzin i kotar i nie ma pogłosu.

2. czy głośniki brzmią nienaturalnie? nie sądzę. Co za różnica czy głośniki stoją na ziemi, w ścianie czy pod sufitem? Te KEFy są odchylane, więc osie głośników są skierowane na słuchacza. Biorąc pod uwagę, że na ogół na filmie gadają ludzkie postcie, które mają głowę raczej na górze ekranu niż na dole to głośniki nad ekranem są rozwiązaniem całkiem sensownym. Nie stwierdziłem żadnych anomalii w tym ustawieniu.

3. lampa na suficie jest tak zoptymalizowana, że na milimetry omija wiązkę światła z projektora, a jednocześnie pozwala na wklejenie Skyline'a w odpowiednim miejscu :-)

Tak na marginesie projekt powstał jak w miejscu tego pomieszczenia rosła jeszcze trawa :-) dalej to już kwestia konsekwentnej realizacji.

Aha i jeszcze jeden paten aranżacyjny o którym zapomniałem, a który jest bardzo ważny. Na zdjęciach tego nie widać, ale dwa miejsca odsłuchowe/odglądowe są zrobione za pomocą foteli na odrotowej nodze. Na stale stoją w punkcie odsłuchowym wystarczy jeden ruch ręką by je odwrócić o 180 stopni i już można zjeść obiadek przy stole. To jest patent, który pozwala na zrobienie wygodnego kina i jednocześnie jednym ruchem zamienienie wszystkiego w normalny pokój dzienny z funkcjami domowymi. To jest moja rada dla tych co nie mają osobnego pomieszczenia na kino i pracują nad kompromisami małżeńskimi :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.