Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe do 6000 zl.

Cooler69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkim fanow czystego brzmienia,na poczatku chcialem Was pozdrowic, bo jestem tu nowy. Prosze rowniez o fachowa pomoc. Przejde do rzeczy bez zanudzania.Otoz, chce zlozyc sobie w miare konkretny sprzet do domu na lata.Chcialbym aby byl to zestaw 5.1, ale najpierw chce zlozyc stereo i chcialbym sie zmiescic w max 6000 zl. Moj pokoj ma okolo 25-28 m2. Napisze Wam o jakim zestawie mysle, oczekuje fachowych porad :) .

W moim przekonaniu, jesli juz podejmuje sie takiego wydatku, chce aby bylo glosno i oczywiscie czysto, bez dudnienia etc. Myslalem o zestawie H/K i JBL, mianowicie :

-H/K 247 (ampli)

-H/K 37 (dvd)

-JBL E100 seria Northridge

Pytalem w salonie o ten zestaw, poniewaz nie wiedzialem czy seria 247 bedzie optymalna do kolumn, czy poprostu nie jest za slaby. Powiedziano mi ze do mojego metrazu, 247 starczy na pewno i ze nie odkrece go nawet na maxa. Stad moje pytanie czy taki zestaw bedzie OK, czy moze macie cos lepszego za ta cene. Zaczalem skladanie od JBL'i poniewaz odsluch z nich byl jak dla mnie (amatora w tych sprawach) bardzo czysty i dynamiczny, przy czym wykazywaly sie duzym zapasem mocy co dla mnie tez jest istotne (lubie czasami konkretnie podkrecic volty;) Licze na Wasza pomoc i z gory dziekuje i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/37198-kino-domowe-do-6000-zl/

Nie ma mozliwosci edycji niestety, wiec dopisuje ze slucham roznorodnej muzyki poczawszy od popu po trance i techno.I ze narazie skupmy sie na stereo za podana przeze mnie kwote (reszte bede sukcesywnie dokupywal). Dzieki.

musisz sie zastanowic na czym ci zalezy??

czy to ma byc kino czy stereo.

jesli stereo to za 6 tys mozna juz przyzwoicie poskladac niezly zestawik,kino w tej cenie nawet temu nie pierdnie

zawsze potem zestaw stereo moze byc wykozystany w kinie podlaczony do ampli za pomoca pre out w ampli

wiem bo mam --poczytaj w o mnie :))

"narazie skupmy sie na stereo za podana przeze mnie kwote (reszte bede sukcesywnie dokupywal). Dzieki."

Napisalem ze chodzi mi o stereo do 6000 zl. Reszte glosnikow to juz nie problem dokupic, najwazniejsze sa fronty. Reszte mozna kupic do zestawu, ale to juz bede myslal za jakis czas. Narazie trzymajmy sie opcji stereo :)

Te JBL 100 to potężne "baniaki". Z dobrum piecem pewnie graja ogromnym dźwiekiem. Ja słuchałem w zestawieniu z budżetowym, starszym modelem wmacniacza i CD firmy Denon i niestety wzmacniaczowi nieco brakło pary, żeby rozhuśtać tak duże głośniki, tzn. grało dobrze ale tylko przy niskim natężeniu głośności. Im głośniej tym większe zniekształcenia (aż do zupełnej utraty kontroli basu). Myślę, że amplituner nie napędzi takich kolumn, koniecznie polecam odsłuch przed zakupem.

Poza tym na duet stereo + KD jest tylko jedna rada: amplituner z pre-out + końcówka mocy, ewentulanie integra z możliwością rozłączenia zworek.

Jeżeli ważne jest dla Ciebie stereo to te Jble odpadają, masz niezły budżet i można w jego ramach złożyć fajny zestawik.Opcja ze wzmacniaczem wchodzi w grę, czy od razu chcesz kupić amplituner?

Myslalem ze sam amplituner wystarczy + dvd, jestem zoltodziobem ze tak powiem jeszcze w tych sprawach.W takim razie wzmacniacz tez bedzie potrzebny? I czemu JBL'e odpadaja w stereo? Na moj skromny sluch graly dobrze. Dzieki

konradskala, 27 Paź 2007, 09:32

>Poza tym na duet stereo + KD jest tylko jedna rada: amplituner z pre-out + końcówka mocy,

>ewentulanie integra z możliwością rozłączenia zworek.

Wiem mniej wiecej tylko co to jest koncowka mocy z tego co wymieniles :D

Ufff...

W dużym skrócie: działa jak wzmacniacz, ale nie ma przedwzmacniacza, czyli żadnych regulacji tybu volume, bass, treble itp. Do kompletu potrzebny jest osobny przedwzmacniacz, Ty mógłbyś wykorzystać ten z przyszłego amplitunera, wyposażonego w wyjścia pre-out.

Na zdjęciu zestaw Kody

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie zestaw, tylko sama końcówka mocy, niekoniecznie Koda. Ten Harman chyba ma pre-out. Nawiasem mówiąc po co Ci takie duże kolumny w 25m2? Z 4 głośników o średnicy 25cm basu będzie słuchał sąsiad dwa mieszkania dalej (jeśli mieszkasz w bloku, kamienicy).

Poza tym przeczytaj ten wątek, ktoś chciał kupić coś takiego jak Ty, tam masz wyjaśnione co zrobić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

konradskala, 27 Paź 2007, 14:29

>Poza tym przeczytaj ten wątek, ktoś chciał kupić coś takiego jak Ty, tam masz wyjaśnione co zrobić

>

>

Ukryta Zawartość

Z tego co przeczytalem z Twojego linka, w temacie wynika ze JBL E100 beda do mojego metrazu za wielkie( ok.26m2). Poza tym trzeba by bylo wycelowac na wzmaka min 3 tysiace zl. Nie wiem juz sam co zrobic sluchalem dzisiaj Magnatow QUANTUM 507 i tez mi sie bardzo podobaly. Sluchalem rowniez Jamo HCS 606 czy cos takiego, takze mi sie podobala jakosc dzwieku, chociaz Magnaty chyba lepsze. Nie wiem juz co zlozyc, ale wiem jedno ze JBL'e E100 odpuszczam. Prosze pomozcie mi zlozyc jakis zestaw, zeby ampli byl w KD a kolumny w stereo do 6000 zl, bo jak dla mnie wszystkie glosniki graja dobrze, poniewaz jestem laikiem.Dlatego zdecydowalem sie napisac topic i prosic Was o rade jako znawcow w tej dziedzienie. Dzieki i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

W zakładce stereo założyleś wątek - i bardzo dobrze - tam szybciej znajdziesz odpowiedź. Jeżeli to mają być kolumny podłogowe sugerowałbym szukać w szerokiej palecie produktów firm Dali, Wharfedale, Tannoy - są badziej uniwersalne, łatwiejsze do wysterowania i ustawienia. Myśle o wybranych modelach, bo jak u każdego producenta są zestawy słabe i wybitne. Wszechobecne cięcie kosztów mocno odbija sie na jakości, dotyka to nawet najbardziej uznanych producentów. Ponaddto poszukaj takich przodów, żeby łatwiej Ci było dokupić do nich pozostałe kolumny kina domowego, łącznie z aktywnym (koniecznie!) subwooferem. Odradzam Ci też opisy w fachowej prasie, są bardzo stronnicze, zawsze zalecam odsłuch, najlepiej w domu.

Co się tyczy nowych amplitunerów z przedziału do 2000 - 2500 zł to z moich (i nie tylko) doświadczeń jasno wynika, że większośc gra bardzo podobnie w stereo, nie ma ich co porównywać z normalnymi wzmacniaczami za taką cenę. Droższe, ale dużo lepsze to tylko Cambridge Audio lub NAD.

Natomiast w zakresie odtwarzaczy DVD nie ma aż takiego dużego rozrzutu jeśli chodzi o obraz. Zwróć uwagę na jakość po wyjściu HDMI (ważne przy LCD-kach) wyposażenie, obsługiwane formaty.

Jeśli chcesz stereo koniecznie rozejrzyj się za odwtarzaczem CD, ponieważ DVD ma słaby dźwięk po wyjściach analogowych, a i tak musisz je podłączyć do amplitunera cyfrowo.

Biorac pod uwage przeznaczona kwote oraz twoje wymagania, zwroc uwage na system oparty na amplitunerze ONKYO TX-SR605/Dv-SP405 oray kolumnach Klipsch (idealne rozwiazanie do techno, hip-hop). Jesli natomiast chcialbys system bardziej cieply, miekki - moja propozycja to DENON AVR-1908/DVD-1740 oraz kolumny MISSION m35i, JmLab Chorus, DALi CONCEPT 8.

Techno, hip-hop przewaznie slucham takiem muzyki wlasnie, rzadziej pop czy dance. Czy do tego ONKYO ktory poleciles, jakie KLIPSCH beda odpowiednie, moga byc te?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i czy to cena za sztuke czy pare bo nie pisze.

Ukryta Zawartość

Stawiam jednak na stereo, z racji tego ze malo ogladam filmow a przeciez da sie je ogladac w stereo, rownie sympatycznie. Muzyka z KD jest gorszej jakosci, dlatego postawilem na sterero. A przeciez zawsze moge podlaczyc swoje dvd pod wzmaka i mam juz kino. Na pewno biore zestaw H/K KD 970 + 950/970. Jeszcze tylko dobiore odpowiednie kolumny, moze nawet wyjdzie mnie mniej niz 6000

Właściwie za tę pieniądze to mozna zestaw z jednymi z najlepszych zestawów głośników w tej klasie cenowej na rynku .czyli KODA K-5000 z Pionkiem Vsx917/dv400.Warto posłuchać ,jest na tym forum paru urzytkowników ,którzy mieli z nimi do czynienia .Radze popytać o te głośniki .

kerikawon, 29 Paź 2007, 15:06

>Właściwie za tę pieniądze to mozna zestaw z jednymi z najlepszych zestawów głośników w tej klasie

>cenowej na rynku .czyli KODA K-5000 z Pionkiem Vsx917/dv400.Warto posłuchać ,jest na tym forum paru

>urzytkowników ,którzy mieli z nimi do czynienia .Radze popytać o te głośniki .

Pioneer VSX-917 to syf ... niestety ... w porównaniu do choćby modelu VSX-916 (!!!)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.