Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 6000 zl.

Cooler69

Rekomendowane odpowiedzi

Cooler69, 27 Paź 2007, 18:02

>Z tego co przeczytalem z Twojego linka, w temacie wynika ze JBL E100 beda do mojego metrazu za

>wielkie( ok.26m2). Poza tym trzeba by bylo wycelowac na wzmaka min 3 tysiace zl. Nie wiem juz sam co

>zrobic sluchalem dzisiaj Magnatow QUANTUM 507 i tez mi sie bardzo podobaly. Sluchalem rowniez Jamo

>HCS 606 czy cos takiego, takze mi sie podobala jakosc dzwieku, chociaz Magnaty chyba

>lepsze.Odsluchiwalem rowniez JBL E80 i E90 te drugie jak dla mnie graly lepszym basem,bardziej

>glebokim.Nie wiem juz co zlozyc, ale wiem jedno ze JBL'e E100 odpuszczam. Prosze pomozcie mi zlozyc

>jakis zestaw, zeby ampli byl w KD a kolumny w stereo do 6000 zl, bo jak dla mnie wszystkie glosniki

>graja dobrze, poniewaz jestem laikiem.Dlatego zdecydowalem sie napisac topic i prosic Was o rade

>jako znawcow w tej dziedzienie. Dzieki i pozdrawiam.

Czeka Ciebie wiec jeszcze daleka droga do DOBREGO dzwieku. Widac nie masz wogole sprecyzowanego brzmienia, ucho jeszcze "nieosluchane". Jesli nie chcesz wyrzucic kasy w bloto posluchaj mojej rady (moj poprzedni post), +zastosuj sie do rad Jędrusia. W ten sposob zakup moze przesunie sie w czasie, ale wierz mi wiecej na tym zyskasz.

Posluchaj jeszcze drozszych systemow u kolegow forumowych (dobranych systemow), pozniej przejdz na sklepy - jesli ma to byc nowy sprzet. Nastepnie wypozycz sprzet do domu, i odsluchy w wlasnym pokoju odsluchowym.

Ja w tej kwocie polecalbym uzywki. CD wystarczy dobry Tuning SONY lub Denona, ktory zmasakruje wiekszosc CD nowych w przedziale 3-4kzl.

Taki CD to koszt od 500 - 1000 zl. W zaleznosci jaki model i co w nim zrobione.

Zostalo by Ci wiec 5 kzl, na kolumny i wzmak po polowie. W tej cenie mozna juz cos ciekawego znalezc z uzywek.

Kabelki na poczatek budzetowo, ale to zabawa na koniec.

pozdr

hybryd

maciek36', 27 Paź 2007, 19:43

>Moim skromnym zdaniem wydawanie pół na pół 5 tyś na kolumny i wzmak jest chyba trochę bez sensu.

>Chyba, że nowy wzmak i używane kolumny, to może i tak.

dlaczego bez sensu ?

Cooler69 bedac laikiem jak sam piszesz kup cokolwiek za jaknajmniejsze pieniadze i ciesz sie ze sluchania swych plyt albo poswiec sporo czasu i energii by przestac wpierw byc laikiem - banalne z pozoru ale pozory myla...

HYBRYD, 27 Paź 2007, 22:34

>dlaczego bez sensu ?

Uważam, że jednak kolumny mają zdecydowanie największy wpływ na brzmienie i kupowanie wzmaka za 2,5k nic nie da z kolumnami za tą samą cenę, przecież nie polepszy dźwięku z kolumn??

1,5k na używany wzmak i resztę na używki? Dlaczego nie. Poza tym takie rzeczy jak wzmacniacz, czy cd jest o wiele łatwiej wymienić w systemie, niż kolumny ( a jak już kupimy nowe, to całkiem dostaniemy po kieszeni), dlatego ja na miejscu Autora wątku mając teraz 6000 kupiłbym kolumny za 3,5, a nawet za 4k, wzmaka za nie całe 2k dołożył parę zł i kupił cd + kable razem za około 1k. Wydaje mi się, że tak wydane pieniądze dadzą najlepszy efekt, pomijając dopasowanie do siebie sprzętu.

Z czasem takie cd można sprzedać bez większych strat, a i kable wymienić na lepsze jeśli ktoś chce się w to bawić.

Dlatego uważam, że bez sensy. Pozdrawiam.

maciek36', 28 Paź 2007, 09:48

na wlasnej skorze przerobilem kiedys sprzet z tych przedzialow cenowych, jak sie dobrze poszuka mozna miec i wzmak i kolumny (po polowie 5kzl/lub prawie po polowie). Przyklad Monobloki lampowe Phase + pre Phase (obecnie Phast), lub OMAKI. Omaki troche drozsze, ale to gra ! Wszystkie tranzystorki/uzywki w tej cenie mozna sobie odpuscic na starcie.

Kolumny moga byc uzywane np Minas Anor. Bylbys zaskoczony jak to potrafi zagrac.

No, ale kazdy ma swoj pomysl na dzwiek ;-)

pozdr

hybryd

witam.

Panowie - wydaje mi się, że każdy z nas przechodzi taki etap,że kupuje coś nowego ze średniej/budżetowej półki.

Ot tak - dla bezpieczeństwa, gwarancji, papierów, kartonów itp.

troche tego posłucha i zaczyna kombinować - wymieni kolumny, wzmacniacz, cedek itp.

Autor wątku jak sam pisze jest nieosłuchany, nie ma wykrystalizowanych zapotrzebowań na określone brzmienie, nie widać też aby był chętny poświęcić trochę czasu na poszukiwania i odsłuchy.

dlatego pozwoliłem sobie zaproponować mu opisany wyżej zestaw. w zgodnej opinii Xindaki lubią się z Paradigmami. zagra to nawet w kategoriach bezwzględnych przyzwoicie, a jak na początek - wręcz dobrze, nie będzie problemu z ew. odsprzedażą.

pozdr.

Łukasz

witam ponownie.

ja miałem przyjemnośc słuchać tego wzmacniacza zestawionego z Paradigmami Monitorami 3. sygnał płynął z tunningowanego Techniksa

z ciekawostek: okablowanie tego systemu (Albedo) warte było pewnie gdzieś tyle co cały zestaw. grało to naprawdę przyjemnie. to doświadczenie połączone z dosyć powszechną opinią o synergii X i P pozwala mi z czystym sumieniem proponować Autorowi wątku zestaw wyżej opisany.

oczywiście najlepiej byłoby aby przed zakupem posłuchać, i to nie tylko tego jednego zestawienia...

pozdr.

Łukasz

Gość czubsi

(Konto usunięte)

myślę ,że zestawienie wyżej opisane sprzatnie autorowi wątku czapkę z głowy a i wyraz zaszokowania nie prędko mu z twarzy zniknie zwłaszcza , że powoływał sie na rzekomo dobre brzmienie "grzmotów JBL

Lucmaster dał Ci już coś konkretnego. Odsłuchaj i jeśli Ci się spodoba to bierz. Jeśli będziesz wolał bardziej JBL - to wybierz JBL i problem z głowy. Ale musisz wiedzieć, że jeśli nadal będziesz czytał to forum to i tak zmienisz ten zestaw za kilka/kilkanaście miesięcy :-) Niemal każdy kto tu siedzi ciągle coś zmienia, ulepsza, przerabia. A i tak miało kto wreszcie powie: "osiągnąłem to czego szukałem w dźwięku, mam idealny zestaw".

Nie kupuj niczego w ciemno. Odsłuch jest konieczny. Ja np. uważam Paradigmy Monitor 3 za straszny syf, zapiaszczone, raniące uszy soprany, średnica wycięta w pień, i rozdmuchany, rozlazły i zamazany bas.... I tak gra praktycznie z każdym normalnie brzmiącym wzmacniaczem. Tuningowałem już sporo różnych modeli Paradigma, również i z wyższej serii Studio, i żaden nie miał poprawnie zrobionej zwrotnicy (choć w Studio są przynajmniej cał. Stąd takie specyficzne brzmienie mocno zniekształcające obraz rzeczywistości muzycznej.

Ale Lucmasterowi się podobało. Widać że nawet brzmienie mocno odbiegające od audiofilskiej poprawności znajduje swoich zwolenników, zatem osobisty odsłuch jest po prostu NIEODZOWNY.

Kolumny wydaja sie spoko, czytajac recenzje.Ale ten zestaw wzmak i dvd rodem ze sredniowiecza(przerazilem sie jak zobaczylem pilota od cd) Moze zaproponujesz cos bardziej futurystycznego.

McGyver, 28 Paź 2007, 13:43

>Nie kupuj niczego w ciemno. Odsłuch jest konieczny. Ja np. uważam Paradigmy Monitor 3 za straszny

>syf, zapiaszczone, raniące uszy soprany, średnica wycięta w pień, i rozdmuchany, rozlazły i zamazany

>bas.... I tak gra praktycznie z każdym normalnie brzmiącym wzmacniaczem. Tuningowałem już sporo

>różnych modeli Paradigma, również i z wyższej serii Studio, i żaden nie miał poprawnie zrobionej

>zwrotnicy (choć w Studio są przynajmniej cał. Stąd takie specyficzne brzmienie mocno

>zniekształcające obraz rzeczywistości muzycznej.

>

> Ale Lucmasterowi się podobało. Widać że nawet brzmienie mocno odbiegające od audiofilskiej

>poprawności znajduje swoich zwolenników, zatem osobisty odsłuch jest po prostu NIEODZOWNY.

Napisalem mojego posta o kolumnach ktore zaproponowal Luck zanim przeczytalem Twoj. Widze w opisie ze jestes prawdziwym audiofilem,napisz mi prosze jaki zestaw stereo zmontowal bys max do 6000 zl.

zapomnailem o linku :) heheh

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak, robie sobie jaja... Poprostu oczekiwalem ze napiszecie mi np. taki i taki zestaw do tego takie i takie glosniki, ja wtedy sposrod kilku wybranych przez Was, odsluchalbym ich i podjal decyzje. Takie to trudne do zrozumienia?? Na rynku jest tyle glosnikow ze przesluchanie wszystkich jest fizycznie niemozliwe. Chcialem poprostu uslyszec konkrety, czyli taki i tak zestaw do tego takie i takie kolumny. Wtedy wiem jakich mam szukac do odsluchu itp. Ale jesli Jedrus to dla Ciebie taki problem napisac jaki zestaw preferujesz to trudno.

Pozdrawiam.

a może tak.Kolumny Usher V-602(pasują do wszystkiego) i za resztę jakieś CA albo Rotel.Kolumny ok3tyś. więc może nie starczyć na resztę nową ale używane i to z ostatnich serii można już kupić.

Cooler - znajdź mi gościa, który słuchał wszystkich głośników świata a zrobię mu zdjęcie, umieszczę za szybą i będę się do niego modlił pięć razy dziennie przy świecach i Annie Marii Jopek w tle!

To apropos tych "wszystkich" głośników do przesłuchania.

Jeśli zaś chodzi o konkrety - dostałeś ich tu wystarczająco dużo. Zastosuj się do części z nich a będzie dobrze. Konkretny zestaw też dostałeś. Co do NASZYCH preferencji - chyba masz przy każdym nicku "O MNIE", prawda? Prawie każdy z nas wrzuca tam swoje klocki. Poczytaj trochę o nich a będziesz bogatszy w to, co niektórzy wybierają na podstawie iluś tam godzin spędzonych na odsłuchach...

problem polega jednak na tym Drogi Coolerze, że nie ma idealnego zestawu do każdej muzyki i do każdego ucha...co więcej, żeby była jasność - ze słuchem jest jak z dupą - każdy ma swoją.

I to też tu zostało wielokrotnie napisane, ale naturalnie Cooler przecież MY nie daliśmy Ci konkretów, prawda?

A może kupić za Ciebie, przywieść do domu i podłączyć?

Jedrus nie bede sie sprzeczal z Toba, bo nie po to zalozylem topic. Nie chce sie z toba klucic, myslalem po prostu ze napiszecie mi wybrane przez siebie zestawy a ja wtedy bede odsluchiwal proponowane przez Was kolumny, ale najwyrazniej nie dowiem sie. Przepraszam jesli kogos obrazilem ale takie jest moje zdanie.

Cooler chcesz lektury?

Będziesz miał czytania aż nadto - wpisz w wyszukiwarkę:

"kolumny do 4000"

"wzmacniacz do 2000"

"CD do 2000"

i poczytaj trochę o klockach z tego przedziału cenowego. Będziesz miał jakiś tam obraz jak odbierane są poszczególne modele/firmy etc.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.