Skocz do zawartości
IGNORED

SU-V900 Jak poprawić mu jakość dźwięku?

Dreamer_1

Rekomendowane odpowiedzi

Dużo się różni od OPA 2604? Wiem,że ma mniejszą tolerancję na napięcie zasilania i węższe pasmo lecz ponoć jest bardziej detaliczny.Pytam bo nie miałem jeszcze,niestety okazji sprawdzać odsłuchowo.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Dziękuję za info!:) Jak tylko dostane OPAMY,wmontuje,wygrzeje i odsłucham to podziele się wrażeniami. Jeszcze raz duże DZIĘKI za pomoc :)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Bardzo dobrym i muzykalnym opampem jest LT1362. Chciałem zwrócić Ci uwagę na dobór prądu spoczynkowego wzmacniaczy operacyjnych. Dobierając wielkość prądu płynącego przez wzmacniacz (w ramach parametrów dopuszczalnych przez producenta) można w znacznym stopniu dobierać SR i brzmienie. Dla opampów prąd ten jest z reguły mniejszy niż 5 mA.

Tylko jeśli chodzi o prąd spoczynkowy OPAMÓW i jego regulacje to chyba odbywa się to nie pr-kiem ale rezystorami wlutowanymi w płytkę tak??

Z opa2134 jeszcze nigdy nie mialem sensacji. Duzo bardziej problematyczne okazaly sie OPA627 i AD797 (ktore po prostu niekiedy nie pasuja do danego zastosowania).

Mam jeszcze jeden problem.W całym wzmacniaczu mam dokładnie 6 opamów.3 x M5218 i 3 x 4570. Istotą problemu jest to czy wszystkie zamieniać np. na OPA 2134 czy może jedne na opa 2604 , a drugie na opa 2134 ?? Dodam,że jeden 4570 siedzi w przedwzmacniaczu korekcyjnym gramofonu. Opa 627 nie stosuje bo poprostu szkoda zeby się marnował we wzmacniaczu mocy.

• 4 tygodnie później...

Kiedyś prosiłem o pomoc w tuningu SU-V900 Technicsa. Jestem już po wymianie opamów!!:) Udało mi się wmontować do niego OPA 627 (wcześniej testowałem OPA 2604) i muszę przyznać,że wzmacniacz gra zupełnie inaczej niż wcześniej!! Pojawiło się tyle nowych detali,że poprostu nadal jestem w szoku! Jednak jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia stąd moje następne pytanie. Domyślam się,że przydałoby się wymienić elektrolity na lepsze bo siedzą tam jeszcze zwykłe NO NAME. Docelowo chciałbym wymienić może na Elnę albo Black Gate tylko czy jest ktoś kto posiada polski cennik tych kondensatorów i od kogo mógłbym je w późniejszym czasie odkupić?? Nie mam dojść do dystrybutorów ani nie mam żadnego znajomego który mógłby mi pomóc więc zwracam sie do WAS z tą małą proźbą. Bardzo z góry dziękuję!! :)

• 9 miesięcy później...

Sorki,że znów odnawiam ale nie wiem czy się śmiać czy płakać.

Wpadłem na pomysł zmiany okablowania w Technicsie.Przewody wydawały się dość grube (tak z 1,5mm^2) jednak zakupiłem nowe JAMO 1,5mm^2 w czystej miedzi i zabrałem się za robote. Ku mojemu zaskoczeniu firmowe przewodziki okazały się 0,75mm^2 wykonane ze....STALI:/ (no w 80% bo gdzieś tam w środku było tyci,tyci miedzi).

Siedziałem nad tym 2 dni (szkoła itp.). Powymieniałem wszystko,głośnikowe oraz sieciowe (tutaj dałem 2,5mm^2),wywaliłem wszystkie złączki i odpaliłem!

Wrażenia: Zupełnie inna jakość muzyki. Znikneła naskórkowość,bas się wypełnił i nabrał jeszcze większej mocy (wydaje się jakby miał DUŻY zapas).Średnica stała się bardziej muzykalna i ciepła.Całe pasmo jakby się wyrównało i nabrało ogólnego,przyjemnego charakteru.

Ciekaw jestem czy moją opinię potwierdziłby ktoś kto słuchał wcześniej nieprzerabianego Technicsa??

• 1 miesiąc później...

Witam, witam.Mowa tutaj o mnie a Ja nic o tym nie wiem. Popierwsze chciałem wprowadzićmałą poprawkę.Kolumny na których było słuchane to nie M1 tylko MX1. I małe sporsotownie co do jakości tego wzmacniacza. Otóz niech pokaze mi ktoś kto ma lepszy wzmacniacz o takich paramtrach i walorach dżwiękowych za takie pieniądze.

Dziekuje i do usłyszenia.

Pozdrawiam Damian :]

(musze wpaść i posłuchać zmian)

Witam witam:) Zapraszam na odsłuch ale musze go ze szkoły przytaszczyć. Tak dla sprostowania to tutaj nawet nie zaczynam o parametrach pisać bo nie to na dobrą sprawe sie liczy ale i nie mówie,że nie ma żadnego znaczenia. W dziale STEREO bardziej sam dźwięk natomiast w DIY już pewne aspekty techniczno-laboratoryjne są mile widziane:)

• 3 miesiące później...

Mam SU-V900 w domu,pracuje wraz z cdkiem denon dcd-2650, kolumny niestety voyager 350 tonsila ale po tuningu. Co do wzmacniacza nie mam zadnych zastrzezen, prosta swietna konstrukcja, ma to co wzmacniacz miec powinien, krotka droga sygnalu, wspaniale trafo, duza pojemnosc filtrujaca, jest szybki i dynamiczny.Niepotrzebna jest mu regulacja barwy,gdyz gra bardzo wyrownanie. dalem za niego 560zł (jak za darmo). Teraz wzmacniacz jest produkowany pod kryptonimem SU-3000/SE-3000 i kosztuje niecale 20 tys. Opisy w hi-endowym dziale w audio mowia same za siebie.A zawiera dokladnie te same komponenty(drobne roznice) co V900. ja mialem przyjemnosc sluchania obu konstrukcji - drut ze wzmocnieniem, kropka. Tuning moze sie przydac, wymienilbym elektrolity na elne, operacyjne na analoga badz burr browna i moze tranzystory na sankena.Powodzenia

Miałem kiedyś takiego Technicsa. Kupiłem za 499USD w Pewexie. Znajomi się w głowy pukali :-)

Jednak jak kupiłem potem Pioneera A-400X to była to przesiadka jak z Poloneza do Passata.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

"Teraz wzmacniacz jest produkowany pod kryptonimem SU-3000/SE-3000 i kosztuje niecale 20 tys." - SU-3000/SE-3000 to zupełnie inna dzielona konstrukcja z preampem zasilanym bateryjnie, z V 900 ma się tak jak maluch do Mercedesa ;-))

kenzo54 jak to jest prosta konstrukcja wzmacniacza to chyba niewidziałeś schematu, elementami to można obdzielić kilka wzmacniaczy. Su.900 jest typowym układem konstrukcyjnym technicsa z wyjątkiem stopnia mocy w którym zamiast układu hybrydowego SVI... jest układ na tranzystorach plus na wejsciu wzmacniacz operacyjny.

do zyzio: to co najważniejsze, czyli stopień mocy został ten sam, przecież nie trzeba uzywać preampa, za te pieniądze ciezko znalezc cos rownie dobrze wykonanego i poprawnie grajacego :o)

• 3 miesiące później...

Qrcze,jak te latka lecą...

Pomyślałem sobie,że swój TYSIĘCZNY wpis popełnie w pierwszym wątku jaki założyłem na tym forum:)

Jaki to człowiek był wtedy niewychowany i nieobyty z ludźmi.Chwalił się Technicsem i pisał o parametrach..., a może wtedy jeszcze byłem normalny??;)

• 2 miesiące później...

Oto wątek wiecznie żywy :)

Witaj, wydaje się, że jesteś tu najlepszym specem od V900 :) Odkupiłem właśnie od znajomego za małe pieniądze wzmacniacz + CD (SL-PS900) i poszukuję teraz tak prozaicznych rzeczy, jak najzwyklejsze instrukcje do tego sprzętu (ksero, skany, cokolwiek). Masz szanse mi pomóc?

Druga rzecz dotyczy już samego V900 - na prawym kanale dźwięk jest jakby pozbawiony wysokich tonów, wydaje się być taki stłumiony i oddalony, dodatkowo pojawiają się chwilowe trzaski. Kiedy balans ustawiony jest równo, to jest to mało wychwytywalne (brak wysokich), ale jeśli porówać poszczególne kanały przy kręceniu balansem, różnica jest już oczywista. Kolumny są oczywiście sprawne a ten sam efekt zauważalny jest też na drugiej parze głośników. Masz pomysł jaka może być przyczyna?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, bo sam mam niewiele o tym pojęcia :)

Zacznij od sprawdzenia czy napewno wina leży po stronie wzmacniacza,a nie CD.

Co do instrukcji to za dużo nie pomoge (skan) ale pytaj to odpowiem.Powinienem mieć jeszcze ostatnią strone z instrukcji tam gdzie są dane techniczne (pasmo, pobór itp.).Jak znajde to Ci wyśle.

Co do samej przyczyny takiego,a nie innego grania to może być wiele powodów.Od pojemności,przez potencjometry,a na zimnych lutach kończąc.

Podłącz pod DIRECTa i sprawdź czy jest tak samo.Jeśli tak to wypadałoby go "przebadać".

Napisz maila do siebie oraz skąd klikasz to może się jakoś zgadamy. (schemat do 900 jest na Wolumenie za około 20zł.)

Dzięki za odpowiedź i info. Posprawdzam w różnych konfiguracjach - też po directem i zobaczymy co i jak. Ciekaw jestem, bo to pierwszy poważniejszy sprzęt, jaki mam :)

Moja lokalizacja to Wawa Natolin, mail: no_body na o2.pl

Poszła instrukcja.Nie jest to najlepsza kopia ale zawsze. (To nie serwisówka!)

Dzięki za instrukcje - po wydrukowaniu wygląda całkiem przyzwoicie!

Teraz o testach... Trochę jestem skołowany, bo do jednoznacznych wniosków nie doszedłem.

Robiłem to na dwóch parach kolumn i na dwóch CD, z muzką i z płytą do testów, podpięcie kolumn do wzmacniacza zmieniałem - raz na A raz na B.

Wnioski są takie:

- CD raczej sprawne - nie słychać różnic;

- jeden głośnik jest chyba walnięty - na płycie testowej, przy odtwarzaniu sygnałów od najwyższych do najniższych na początku słychać było tylko lewą stronę a potem się wyrównywało ładnie na środek. Na drugiej parze było od razu OK;

- słychać też, że ten sam głośnik (prawy) jest trochę cichszy i dla uzyskania równych efektów na L i P przy muzyce trzeba korygować balansem w prawo;

- pod direct wszystko ogólnie gra lepiej, ale...

- ... nie jest wcale tak dobrze i kiedy gra tylko lewy albo prawy kanał, to słychać pomiędzy nimi różnice - prawa strona jest bardziej stłumiona. Ten sam efekt jest przy zwykłym podłączeniu i zabawie z balansem (to wszystko na pierwsze parze)

- i teraz to co budzi moja wątpliwość: druga para głośników (ta bez uszkodzeń) przy balansie, z prawej strony też jest przytłumiona, ale... przy direct (kanały odłączałem kablami od CD, bo balans wtedy nie działa) różnice trudno mi wychwycić, chodziaż WYDAJE mi się, że coś jest.

Podsumowując:

- jedna kolumna walnięta (wygląda na to, że to wysokie tony, chociaż tak w ogóle to je słychać);

- wzmacniacz(???) zniekształca przy zwykłym podłączeniu na prawym kanale, na obu parach (efekt taki jakby bas był w prawo a sopran max w lewo)

- przy direct na zdrowej parze trudno ocenić mi różnice przy na przemian podłączanych kanałach - być może jest to trudniej wychwytywalne, bo zdrowe to dwudrożne JBL control 1, a walnięte są dużo większe, trójdrożne JBL LX 800.

a teraz...: -- ??? --

• 2 miesiące później...

Tak męczę i męczę tą nieszczęsną Technicsowską 900 ale odkryłem coś na co już jakiś czas temu powinienem uwage zwrócić. Firma sama w sobie nawet minimalnie nie interesuje się (co ma kolosalny wpływ w tym modelu- dual mono) wpływem fazy zasilającej. Już spory czas temu stwierdziłem w porównaniu z A-400X,że gra jakby w przeciwfazie. Miałem niestety racje. Jedno trafo jest FIRMOWO! połączone w przeciwfazie z drugim. Wszyscy,którzy słyszą różnice fazując 2 czy 3 oddzielne klocki będą wiedzieli czym się to może objawiać jak mamy wzmacniacz dual mono.

Efekt jest taki,że między obudową,a kaloryferem (jedyne co mam w domu uziemione - sieć 2 żyłowa) napięcie po zfazowaniu spadło z niemal 85 do niecałych 50V,a dźwięk się nareszcie "posprzątał".Istnieje teraz w tym wzmacniaczu coś takiego jak oderwanie dźwięku od kolumn i pewna przestrzeń.

Jeżeli nie będę zmuszony do sprzedaży to (nie wiem po co ale chyba się uparłem,że zrobie z tego wzmacniacza dobrze grający sprzęt) czeka ją kolejna już poważniejsza zmiana ale o tym sza;)

Mój Technics w końcu gra na max swoich możliwości ,bas miał b.dobry po poprzednim tuningu zasilania a teraz przyszedł czas na samą końcówke SVI , odmuliły sie wysokie tony i średnica zrobiła sie bardziej wyrażna i czysta ,pozmieniałem troche konstrukcje stopnia sterującego i mocy , wymusiłem prace układu SVI w klasie AB (była w B ),wymieniłem orginalne gniazda głośnikowe bo sie często same odkręcały

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.