Skocz do zawartości
IGNORED

Gniazdka audiofilskie - co myślicie?

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

Rolandsinger, 1 Lis 2007, 20:50

>@ jamówię

>

>Chłopie, Ty wypisywałeś bzdury na mojego priva, bo miałeś w tym interes. Może niekoniecznie

>finansowy, lecz emocjonalny wobec kumpla to na pewno...

Łał...

Roland... czy jest coś o czym powinienem wiedzieć ZANIM usiądziemy do picia?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Qubric, 1 Lis 2007, 21:42

chyba walne sobie sete albo dwie

moze zrozumiem twoj zart

tymczasem wqurwiku nie zapomnij sie umyc na noc

w miesjcach intymnych moze cie odwiedze

:)

parantulla, 1 Lis 2007, 21:48

uwazaj , uwazaj

bo moze sie zaraz okazac ze byles tajnym wspolpracownikiem

i twoja kariera zostanie zachwiana

no to siup!

zdrowie na budowie!

Rolandsinger, 1 Lis 2007, 21:53

>Spoko, będziesz przecież siedział przodem...:)))))))

>

>Ale gdy Ci spadną kluczyki.....nad schylaniem bym się zastanawiał, hehehe

Spoko luz, te od pasa cnoty i tak zawsze zostawiam w schowku razem z panelem od radia, ot takie przyzwyczajenie już mam jakieś ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

michal stabro, 1 Lis 2007, 21:51

Masz rację nawal się jak ruski pershing to ci poprawi znacząco poziom inteligencji.

PS. Widzę, że testowałeś już gniazda Furutecha przy pomocy pluginu, który polecałeś w linku...

Tymczasem, Srabro, nie zapomnij wziąć tych pigułek, które ci pan doktor przepisał. Płukanka do ust nie pomoże zamiast nich - nadal z uszu będzie ci śmierdziało.

Qubric, 1 Lis 2007, 22:16

a nie zapomniales co to sa miejsca intymne!?

fajny z ciebie chlopak?

tylko nie pisz ze jestes starym smierdzacym brzuchatym pierdzielem

z petem w dziobie i w zamalym podkoszulku

bo inaczej bede sie musial nawalic jak ruski pershing przed przyjsciem do ciebie

:)

ps

elektryka prad nie tyka tylko z dala nap...dala

dzis bedziesz na gorze czy na dole

masz wazelinke czy zabrac ze soba?

.

Pytałem już w jakimś wątku, ale niestety nikt z wyjątkiem Edwarda się nie wypowiedział.

O co chodzi z tymi gniazdkami Schuko? Jakie mają zalety w stosunku do normalnych gniazdek spotykanych w Polsce? Wiem, że umożliwiają bezproblemową zmianę polaryzacji. Ale czy coś jeszcze? Dlaczego audiofile w Polsce stosują je do audio? Co jest w nich lepszego?

(Ja nawet czajnik i lampkę nocną mam podłączone pod Schuko. I to nie z wyboru ;)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj

Pewnie głowy bym sobie gniazdami Shuko nie zaprzątał, gdyby nie to że miałem Densena. Densen w instrukcji zaleca konkretną polaryzację, i na obudowie znaczy gdzie ma być faza. Łaziłem z nim na odsłuchy kolumn, i w Top hi fi na przykład mieli w ścianie gniazdko z bolcem, odwrotnie spolaryzowane niż potrzeba. Nie sądzę żebym to wysłyszał, ale w połączeniu z gównianą obsługą trochę mnie to wkurzyło. Tak, że gdy w domu robiłem dedykowaną instalację do sprzętu - kupiłem Shuko. Zwykłe polskie Polo, 16 zł sztuka. Inna rzecz, że dopiero w trzeciej hurtowni je trafiłem, i ta hurtownia o powierzchni hektara miała ich 5 sztuk, z czego kupiłem 3.

Zdarzają się sieciówki, które we wtyczce nie mają dziurki na bolec uziemiający (tylko do Shuko), więc do zwykłego gniazdka nie ma ich jak wetknąć...

A gniazdko jak gniazdko, niczego szczególnego w nim nie ma.

>O co chodzi z tymi gniazdkami Schuko? Jakie mają zalety w stosunku do normalnych gniazdek

>spotykanych w Polsce? Wiem, że umożliwiają bezproblemową zmianę polaryzacji. Ale czy coś jeszcze?

>Dlaczego audiofile w Polsce stosują je do audio? Co jest w nich lepszego?

>

Ja tam widzę tylko 2 zalety

1. zmiana polaryzacji ( wymieniłeś )

2. Większy wybór kabli zasilających

Polecam lekturę "A visit to Crystal Cable", szczególnie interesujące są zdjęcia - wnętrza "listwy" za niemal $2000 i szpule kabli - najwyraźniej z niektórych przezornie zdarto etykiety, inne pewnie są zamazane ;-)

Przed paroma laty bardzo fajnie określił jaki wpływ mają sieciówki i gniazda jeden z dłubaczy kolega Darkul. W przeciwieństwie do bredni inzynierskich uważam że ocenił bardzo trafnie. Wklejam wiec wpis Darkula:

Tak se patse....

Będe brutalny!

Jak jakiś człek niesłyszy pewnych ewidentnych różnic to znaczy że:

a>jest głuchy?

b>ma rewelacyjną sieć?

c>ma taki a nie inny [kiepski]sprzęt?

Siedze w tym temacie od kilkunastu lat i stwierdzam że róznice w brzmieniu są,nawet bardzo istotne!

Ważna jest sieć[jej jakość],połączenia [powtarzalnoiść kontaktu złącz] i jak najmniejsza impedancja styków!

Różnice te więc wynikają z czegoś!Z praw fizyki i z niedoskonałośći przewodników!

Ale nieoznacza to że dam na kabel sieciowy więcej jak kilka stów!

Reasumując jak koleś niesłyszy ...to mu wspólczuję..lub zazdroszczę bo prowadzi niewinny tryb życia.

Cocine, 2 Lis 2007, 11:52

>c>ma taki a nie inny [kiepski]sprzęt

Ja bym powiedział że ma taki a nie inny [poprawnie skonfigurowany]sprzęt. Czytaj: nie ma pętli masy i sygnał nie leci po przewodzie ochronnym.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Choć elektrykiem nie jestem, to kilka razy w USA byłem. Osprzęt sieciowy amerykański musi być przystosowany do przewodzenia średnio 2 razy większych prądów niż w Europie, a więc wszystkie przewody są też grubsze, styki szersze itd.

>pytanie do elektrykow

>czy systemy gniazd i wtyczek

>brytyjskich czy z usa

>maja przewage nad naszym systemem?

Owszem. Gniazdka i wtyczki z UK reprezentuja typowo brytyjskie brzmienie - nieco flegmatyczne, bez faworyzowania konkretnego pasma.

Natomiast sprzet z USA to zupelnie inny dzwiek - pelne gadzeciarstwo, przejaskrawiona góra i podbity bas. Słowem - Viva Las Vegas.

Polskie i niemieckie (schuko) gniazda w standardzie to 16 A, brytyjskie 13A, amerykańskie i szwajcarskie - nie wiem.

Nie uważam aby wytrzymałość prądowa miała decydujące znaczenie, ale jakość instalacji (odpowiedniej wielkości zabezpieczenia, przewody, poprawne rozłożenie faz ze wzgledu na pobór urzadzeń, wyrównane potencjały itd) i ewentualny apetyt sąsiadów na moc.

No i oczywiście połączenia w puszkach. Pytanie co lepsze - na skrętkę czy przez zaciski Wago, np. takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.