Skocz do zawartości
IGNORED

Bugle, tym razem na poważnie!

ghost666

Rekomendowane odpowiedzi

No tak... miało być pięknie. I teraz będzie!

Projekt płytki jest gotowy, zamówienie jest prawie przygotowane, tylko chętnych brak.

Co do płytek - wszystko chyba widać na renderach i zrzucie z Eagle, kondensatory niestety są jakie są, wieksze rastry sie nie mieszczą (wiem że szkoda), ale to by popsuło całą płytle

Co do kosztów - koło 25..30zł przy średnim zainteresowaniu za płytke dwukanałową (czyli albo stereo, albo mono symetryczne).

Obrazki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam i czekam na wpisy na liste : )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/37332-bugle-tym-razem-na-powa%C5%BCnie/

bo tak jak pisałem Tobie na PW, płytka jest przekombinowana.

Zrób w/g układu Hagermanna i jednostronną, wyjdzie po 15 zł szt i będzie pewność że zagra.

Skoro układ w oryginale jest bardzo dobry, to po co go zmieniać !!!

Pozdrawiam

Kiedyś się bawiłem

Ukryta Zawartość

post-12102-100000678 1194188264_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I ja też lecz całkowicie zmieniłem PCB i takrze troszku zasilanie opa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zasilacz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

F4, 4 Lis 2007, 11:51

>bo tak jak pisałem Tobie na PW, płytka jest przekombinowana.

>Zrób w/g układu Hagermanna i jednostronną, wyjdzie po 15 zł szt i będzie pewność że zagra.

>Skoro układ w oryginale jest bardzo dobry, to po co go zmieniać !!!

>Pozdrawiam

To samo powiesz ludziom tuningującym CDki, czy inny sprzet? Mówiłem Ci - mam powody sądzić że to rozwiązanie jest niegorsze, a nawet lepsze niz takie prowadzenie ścieżek jak w oryginale. Tam są jednostronnie nie dlatego że lepiej tylko że taniej.

Kondki odkłócające zasilanie powinny być jak najblizej nózek opampa. Kombinacja elektrolita i ceramika/smd jest bardzo dobra. Jeszcze lepiej dać osobne stabilizacje dla każdego opampa - wtedy to naprawdę może zagrać....ale o tym już było :-).

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

W sumie to niechciałem śmiecić wątku. Skoro ma zagrać lepiej to niech tak pozostanie.

To była tylko moja uwaga... ale,

jeśli już kombinować, to może pomyśleć o możliwości zastosowania OPA627?

Ktoś tak testował i podobno gra jeszcze lepiej.

A ponieważ płytka jeszcze nie jest w zakładzie, może by pomyśleć o takim uniwersalnym rozwiązaniu

podwójne OPA lub pojedyńcze (czyli 2x3 szt)

Przy takim założeniu druk dwustronny byłby jak najbardziej uzasadniony dodatkową możliwością.

Myślałem czy by nie zrobić opcji dla pojedynczych OPów, ale niestety wymagałoby to zrobienia płytki w zasadzie od nowa. Jedyne o co postarałem się zadbać to taki układ elementów dyskretnych, żeby pojedyncze wzmacniacze weszły na stoliczkach.

Pozdrawiam

ahaja myślę, że nie gniewasz się, ze przedstawiłem Twoje rozwiązanie z małą modyfikacją polegającą na możliwości zastosowania dużych kondensatorów korekcyjnych?

Co do odsprzęgania to rzeczywiście kondensatorki smd idealnie pasują. Ciekawe byłoby jednak wypróbować indywidualną stabilizację zasilania przy Opampach. Tak jak w preampie Tower

Pozdrawiam

wstach1

Indywidualna stabilizacja to już trochę zbyt wiele, jak na moje - wole dać jeden dobry stabilizator na wszystkie 3 układy i kondensatory odsprzęgające - nawet niekoniecznie SMD na nóżkach, chociaż to nie zaszkodzi (dodatkowo).

Płytka jest jaka jest, wiele w niej zmieniać już nie chce...

Witam,

jeśli ktoś byłby zainteresowany, mam na zbyciu gotowy PreAmp Bugle, zmontowany z zasilaczem stabilizowanym by Veteran

proszę zerknąć w dział "ogłoszenia" tam są wszystkie szczegóły.

Pozdrawiam

Płytka nie jest "z zakładu", rozkład elementów jest taki jak w oryginale, ktoś pokazywał tu podobny wzór płytki.

Są dwa rodzaje zasilania, baterie 2szt 9V; gra na bateriach bardzo dobrze, ale zawsze zapominałem go wyłączać :-)

dwa - trzy dni i po bateriach, dlatego postanowiłęm zasilać z sieci.

Trafko toroidy 2x12V 2x4,1A (przewymiarowane) i układ Symetrical Power Suply od Veterana na LM317/337

na zasilaczu jest lepszy bas, takie mam wrażenie, reszta pasma podobna, jeśli nie taka sama.

Bardzo dobrze slychać różnice użytych wkładek, miałem GoldRinga i było to coś czego szukam właśnie w dźwięku,

a wiem że to tania prapozycja jeśli idzie o wkładki. A gramofon taki zwyczajny WEGA/SONY....

Bardzo mocno słychać różnicę w realizacji płyt, tych ruskich czy polskich po prostu nie szło słuchać, a wcześniej

korzystałem z PRE wbudowanego we wzmacniacz i tej różnicy aż tak się nie odczuwało.

Ja nie jestem w stanie opisywać dżwięku, był watek w zakładce "analog" i ktoś porównywał Bugle z różnymi innymi PRE

i ten układ na 3 szt OPA2134 bronił się dzielnie i to w porównaniu z fabrycznyumi za takie kwoty że.... :-)

Podobno najlepsze efekty na akku 2x12V ale nie sprawdzałem tego nigdy.

Myślę, że gotowe (fabryczne) PRE porównywalne brzmieniowo zaczynają się w okolicach 1.500 zł.

Jeśli chodzi o opis brzmienia, to najlepiej jeśli zrobi to ktoś z bardziej doświadczonych, osłuchanych, potrafiących to

opisać forumowiczów, a wiem że jest kilku posiadaczy tego zacnego PRE-AMPa.

Pozdrawiam.

ghost666

Ukryta Zawartość

post-998-100000309 1194549057_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.