Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony TANDBERG

Rekomendowane odpowiedzi

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Właśnie sobie nagrałem Sabbath Blody Sabbath z cd na szpule.

Od razu inna bajka.Mam jedną Polską szpule od wewnątrz brązowa od zewnątrz czarna.Miał Pan rację Panie Zbyszku bardzo dobry nośnik, nie wiem czemu nie mogli wszytskich takich robic?

Pozdrawiam

Nagranie cyfrowe jest sterylne antyseptyczne dźwięk jest nienaturalny i zimny, po skopiiowaniu na szpulę zapis zostaje uczłowieczony; ponieważ dochodzi szum taśmy szumy własne układu które nieco zwiększają zniekształcenia, pojawiają się częstotliwości harmoniczne i można tego słuchać. Płytki CD traktuję jako materiał wyjściowy do robienia talerzyków na taśmę[ które muszę robić z braku szpul 13-tek] a ten brązowoczarny Stilon to dla mnie rewelacja.Niewiele bo niewiele ale mam go trochę

Pozdrawiam

Zbyszek

>> MAG

Witam także, zapomniałem się przywitac w tym wątku, ale zrobiłem to w bliźniaczym o Nagrach.

DO mp3 najlepiej tyczy się powyższa wypowiedź pana Zbyszka, której należy przyklasnąć. Dziwni są ludzie, którzy inwestują pieniądze w ten format, ale niech im będzie.

Szpule 13 cm posiadam w liczbie szt. 4 (2x Stilon, 2 x Orwo, jedna pęknięta). I raczej mi się nie przydadzą.

Mam też trochę takiej czarno - brązowej taśmy, o której mówicie, ale nie sprawdzałem jeszcze w jakim jest stanie. Jest pewne prawdopodobieństwo, że będzie niezła, bo to część kolekcji wydębionej przeze mnie niedawno, a przechowywanej w pokojowej temperaturze w foliach i pudełkach. Więc jak dobrze pójdzie, to będę miał trochę przyzwoitego nośnika do nagrywania za darmo, a z tym u mnie słabo.

Moim skromnym zdaniem, skompresowanie materiału PCM do postaci mp3 lub wma można mniej więcej porównać do spowolnienia prędkości przesuwu taśmy z 19,05 cm/s do 4,75 cm/s oraz zmniejszenia szerokości ścieżki z 1/16" do 1/30".

Pozdrawiam.

rafal996

Nie jestem pewien, czy sam fakt, że taśma jest czarna od zewnątrz jest pewnym sposobem odróżnienia, a jak wiemy, przez lata taśmy i szpule mogły się pomieszać. Mam w swoich zasobach taką taśmę, która (odkąd ją posiadam) nawinięta jest na szpulę Tonsil (o średnicy wewnęrtrznej 6 cm) i długości ok. 270 m. Nie nagrywałem na niej, gdyż zapisana jest cennym dla mnie materiałem. Choć jest na podłożu poliestrowym, wygląda jednak na starą - może pochodzić z czasów magnetofonów "Wilga".

Nagranie z CD na taśmę przywraca ciągłość fal dźwiękowych - próbkowanie 44,1 kHz nie zapewnia więc idealnego wrażenia ciagłości. Ciekawe, jak sprawa wygląda w przypadku 96, czy nawet 192 kHz...

Dlatego będę sprawdzał co to za taśma i do czego się nadaje. Ale teraz magnetofon w serwisie.

Mp3 192 kbps dla ciekawości nagrywałem niedawno na taśmę i są takie same efekty, jak w przypadku nagrywania CD na taśmę. Z tym, że źródło o słabszej jakości, to i analogicznie trochę słabszy zapis. Ale słucha się przyjemniej z taśmy.

Ten brązowo - czarny Stilon to AN 35 HIFI i jest naprawdę spoko. Nalepka z tyłu pudełka jest złota, taka ładna. Pewnie taśma szła na expotrt. Przypomina z wyglądu BASF SM 911 i AMPEX 456 choć nie ta grubość.

Z tego co wiem jest to Ampex, który od strony podłoża lśni jak psu jaja głęboką czernią. Gorzowski Stilon konfekcjonował taśmy dosłownie z całego świata a oprócz tego produkował własne na orginalnych i licencyjnych technologiach.Na początku swojego istnienia zakłady stosując jako podkład już polichlorek winylu, korzystały z gruboziarnistego nośnika takiego jak w acetylocelulozowych taśmach Agfy Wolfen [NRD] w rezultacie powstał materiał ścierny o marnych magnetycznych parametrach. Jeśli będzie Stilon czarnobrązowy na pchlim targu to go kupię.

Pozdrawiam

Zbyszek

Padła tu nazwa taśmy ORWO, jak szanowni Koledzy uważają - jest w ogóle sens jej używać jako archiwizacji nagrań z CD na szpulkę? W sumie najłatwiej ją zdobyć - zawsze się jakaś na Allegro trafi. Czy może to dziadostwo? Jak ma się do Stilona???

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ja nie wiem czemu,ale mam sporo ORWO i rwie się klei jest problem z jej odwinięciem.Warstwa magnetyczna przykleja sie do zewnętrznej strony.Nie mam zielonego pojęcia czemu się tak dzieje, może Pan Panie Zbyszku coś o tym wie?Idzie jak taśma klejąca dosłownie.Może źle przechowywana?Teraz to już jest w beznadziejnym stanie.

Pzdr

V-savage

Jeśli nowa taśma tak się kruszy i odrywa to moim zdaniem albo była żle przechowywana , albo kiepsko wykonana wiadomo oszczędzali tak jak z filmami orwo do aparatu fotograficznego .

Myslę e za mało dali pewnych poślizgowych składników które też uelastyczniają taśmę , a to że warstwa magnetyczna sie przykleja to może być jeszcze wiele czynników oprócz samych warunków przechowywania można snuć i powtarzać

Mam w końcu profesjonalny zestaw z niemagnetycznej stali to jest to o czym zawsze myślałem dwa wkrętaki i końcówki , koniec z obawa ze jakieś dziadostwo dotyka powiezdmy głowicy cz blaszanych prowadnic rolki i magnesuje je teraz można śmiało pracować , oczywiście z głowa na karku.

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Z moich doświadczeń jasno wynika,że orwo sie do niczego nie nadaje.Używałem paru szpulek na M-2404S i już dawno wszystkie musiałem wywalić.Natomiast częśc stilonów ,które mam z archiwalnymi nagraniami ,zachowują się bardzo dobrze,nic sie z nich nie sypie.tylko jak odróznic ,który stilon jest akurat na aukcji.Jedyna pewna metoda kupna ,to bezposrednia na targu.Nigdy nie trafiłem na stilon z czarną warstwą wewnętrzną ,ale nawet ten zwykły bije orwo na glowe.

Mam między innymi ORWO TYP 123-LH jest wystarczająco dobra drobnoziarnista nie wykazuje nawet po długim okresie czasu efektu przekopiowania, wystarczająco dobra góra i dół.

Pozdrawiam

Zbyszek

A na co powinno się zwracać uwagę kupując używaną taśmę? Można po czymś " na oko" poznać że zupełnie się nie nadaje do dalszej eksploatacji? A w dźwięku - jest coś charakterystycznego co świadczy nie o złym nagraniu tylko o złej taśmie?

Sorry za "naiwne" pytania, ale dopiero raczkuję, a od kogo mam się czegoś nauczyć jak nie od Szanownych Kolegów...

Rozwiń kilka metrów taśmy, weź wacik kosmetyczny i przejedź nim po taśmie kilka, kilkadziesiąt razy. Jeżeli zobaczysz osad, taśma nie nadaje się do eksploatacji.

Objawy złej taśmy, to:

- nagłe zanikanie wysokich tonów;

- fragmentaryczność ciągłych dźwięków, szczególnie wyraźnie słyszana przy doniosłym głoscie lub perkusji (talerze), które można też określić, jako chrypienie;

Powyższe szczególnie dotkliwie daje się we znaki w przypadku czterościeżkowców. Najlepiej sprawdzić jakość taśmy, nagrywając na prędkości 9,53 cm/s lub mniejszej (oczywiście przy idealnie czystym torze i głowicach).

Pozdrawiam i dobrej nocy życzę.

Dobrym objawem jest ,tak na oko ,bo jak inaczej sprawdzic jak ma się tylko zdjęcie w aukcji jest jakośc ułozenia tasmy na szpuli.Jesli widać ,że nie jest równo nawinięta,to moze to oznaczać ,że pracowała na zle wyregulowanym magnetofonie i jest powyciągana.Należy też zwrócic uwage na ,{jeżeli jest widoczny} koniec rozbiegówki.Jeśli nie jest pogięty i pomiety to są duże szanse,że taśma była mało używana.

>> JanPeter

Dlaczego testować nagrywanie należy na prędkości 9,53 lub mniejszej, a nie 19,05?

Dobrze, że zaczęliście ten temat, też mnie to interesuje, bo taśm mam bardzo mało i po początkowym założeniu, że będę kupował tylko nieużywane, teraz widzę że to niemożliwe i trzeba zacząć polować na używane w dobrym stanie.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Źeby nagranie było przyzwoitej jakości na 9,5 tzreba miec nośnik w miare przyzwoity.Na 19 wszelkie nierównmierności i inne duperele maleją, dźwięk słyszalny jest lepszy.Krótko mówiąc jeżeli gra na niskiej prędkości relatywnie dobrze to nośnik jest jednorodny taki jak być powinien.

Dzięki MAG za odpowiedź.

Pozdr

Właściwie logiczne, ale nie wpadłem na to. Jakoś nigdy mi nie przyszło do głowy nagrywać coś na prędkości niższej od najwyższej możliwej ;) Pewnie dlatego, że nagrywam tylko muzykę i to zupełnie amatorsko do słuchania. Ale teraz potestuję te taśmy, których jeszcze nie sprawdzałem właśnie w ten sposób.

Kupiłem ,bardziej dla oryginalnych szpul ,niz dla taśmy,dwie 10,5 calowe szpule philipsa.Pomimo,że nawijają się wyjątkowo równo ,to wykazuja objawy o , których pisze Jan Peter.To moja jedyna taka wpadka na allegro.Jak widać nie zawsze się udaje.Dobrze,że bardziej zależało mi na szpulach ,a i cena była bardzo zachęcająca.Pewnie coś tam uda się na nich nagrać,ale o wysokiej jakości w tym wypadku musze zapomnieć.

Witajcie

Chciałem napisać teraz jeszcze o rzeczy niebywale owszem ogłosili koniec z kaseta koniec z magnetofonami i tak z czystej ciekawości zobaczyłem inne portale które zajmują się sprzedażą i co widzę ano analog królem , ogólnie w nośnikach 90 proc to kasety i szpule , magnetofony na drugim miejscu po CD trzecia pozycja to LP więc myślę ze o jakom zmierzchu mówimy nagle nawet można tanio kasety kupić heh a może tak specjalnie trąbili żeby człowiek kupował na zapas popatrzcie co się porobiło ceny na naszym A..... to nic w porównaniu z zachodnimi po prostu szok

Więc nie jest tak jak wszyscy mówią wręcz przeciwnie wiele osób wraca do tego żrudła

Zacytuje tu Korwina kiedyś napisał może nie dosłownie ale coś takiego że nie możemy wywieżć studia nagraniowego w plener , do puszczy ! , na safari w rejony tętniącej dżungli , śpiewy ptaków wodospady wszystkie dżwieki przyrody nie nagrywały stacyjne maszyny nie ma takich taśm matek !!! , jest to wyłącznie domena maszyn portable przenośnych

UHER , Nagra , Sony i inne

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Kagda zawtra pachod

Kagda zawtra wajna.

Musi być sprawny magnetofon przenośny klasy możliwie jak najwyższej z autonomicznym zasilaniem z trzema akumulatorami nadmiarem taśm kompletem mikrofonów słuchawek i kabli drugi kasetowy na CC w stanie tak samo idealnym a ponieważ Boh Trojcu Ljubit trzeci mały DAT kiedy już siły nie będzie aby nosić pierwszy lub drugi albo obydwa razem. Skręca mnie na wielkoszpulowe giganty ale stosunkowo dość szybko przytomnieję i odpływa daleko ode mnie fala małpiego rozumu i poprawia mi się wyraźnie wzrok bo nawet w marzeniach widzę wyłącznie tylko 13-tki.

Pozdrawiam

Zbyszek

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Panowie.Pogadajmy na czym tu nagrywać.Czy to STuDER, Nagra, czy UHer, czy Dama PIK, to taśm trzeba.To chyba dość ważny problem.

Wszyscy macie zapasy??Nie wierzę.Jakie taśmy kupować?Jakieś sprawdzone może ktoś z Was ma.

Szukałem u siebie AN35 i mam tak owe.Ale to zwykłe kiepskie stilony dziś grają beznadziejnie sypią się, a dźwięk jest "lichy" mimo to mają swoją magię:).Czy ja mam jakieś nie te AN-35 czy co?

Pozdrawiam

Podejrzewam, że tak jak wszystko inne, tak i AN35 występowały w różnych, lepszych i gorszych wersjach.

U mnie z taśmami kiepsko. Mam kilkanaście szpul 15 cm z wiekowym nośnikiem w bardzo różnym stanie, większość nie sprawdzona. Ale na oko widać, że raczej kiepsko, a niektóre od razu do wyrzucenia. Poza tym kilka 18 cm, dwie w stanie bardzo dobrym (jak na swój wiek), reszta to już różnie. Poza tym czeka na swój czas (i jakiś dobry sprzęt) kilka w ogóle nie nagranych, np. nieodpakowane Quantegy, ale niestety mało tego. Więc chętnie poczytam jakieś rady skąd brać i jak poznac dobre taśmy.

Korwin tnie na pół półcalowe taśmy VHS i nawija je na szpulki.Taśma ta jest bardzo dobra i tanio jest ją zdobyć ,pod warunkiem opanowania techniki cięcia.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

VHS też tnę, właśnie dzięki KOrwinowi.Ale nośnik jest wymagający trzeba mieć niezłą głowicę kasującą i spory prąd na niej.Nawet mulsa o to pytałem.Trza magnetofon nastawić do vhs'a, bias zwiększyc itd.

Poza tym tak na logikę wydaje mi się, że taśma z VHS musi być raczej krótka... mylę się? Na szpulki 13 cm wystarczy, ale o 18 chyba nie ma co marzyć.

• Pokaż nowe odpowiedzi