Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony TANDBERG

Rekomendowane odpowiedzi

Marek-41, przejrzałem serwisówkę i znalazłem jedynie wzmiankę n/t gumowych podkładek niwelujących różnice położenia krawędzi różnych rodzajów szpul mogące powodować ocieranie taśmy o szpule. Nic o regulacji położenia talerzyków; gdzie tego szukać ?

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Po zdjęciu pokrywy można się dostać do połączenia silnika z talerzykiem.Jest mocowany dwoma śrubkami blokując os talerzyka na osi silnika.Po zluzowaniu ich można regulowac ich wysokość.

Nabyłem naby oryginalne do Tascama, plastik, stan taki sobie, jeden jakby miał duże luzy ale na TEAC'U spisują się znakomicie. Przy przewijaniu 26' szpul magnetofon prawie odlatuje ale wszystko trzyma się kupy. Niestety na Tandbergu się nie sprawdzają. Coś tam stuka i hałasuje a naby się rozluźniają i przewijanie to po prostu horror. Wydaje mi się, że to trochę z winy mechanizmu mocowania szpul w Tandbergu, jakby trochę słaby...A może trzeba stosować inne naby ? Jakich używacie do tej maszyny ?

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Ja staram sie w Tandbergu stosować,tylko naby akai.Revoxa ,też trzymają,ale właśnie szpule są niżej i niektóre obcierają.Na nabach akai ,nie ma problemu.

Czyli trzeba poszukać Akai, zresztą mając kilka magnetofonów wypada mieć kilka kompletów nab (ów?). Jak skończyła się historia z nabami forumowymi ? Widziałem zdjęcia ale nie wiem, czy ruszyła jakaś większa produkcja.

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Panowie

Z tymi nabami to ja zostałem WYSTAWIONY tak nie ma wytłumaczenia TRZY miesiące czekam na zwrot pieniędzy ale moja cierpliwość się kończy , sprawa będzie na pewno załatwiona inaczej , smutne tylko to że są tacy oszuści wśród nas niestety

Amatorszczyzna

Pozdrawiam serdecznie wszystkich

audiomagia.blogspot.com

Tematu NAB nie podejmuję kiedyś postawiłem nawet ultimatum albo Leonardy da Vinci z nad Warty i producenci z okolic albo ja i przegrałem z Waszą zasraną opinią publiczną. Mam pytanie wprost kto ma talerze pod bobiny do Tamdberga TD-20A kompletne z zamkami lub wie gdzie to zdobyć.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam, czy to normalne, że po przewinięciu taśmy 26" pełna szpula obraca się jeszcze kilka sekund z dużą prędkością ? Wystrzępiłem w ten sposób rozbiegówkę. Myślę, że powinienem podregulować hamulec lewego bębna ale nie mając dynamometru nie chcę przesadzić, macie jakiś pomysł jak to prosto sprawdzić ?

Podczas odtwarzania jest ok; dotyczy to Tandberga, Teac zachowuje się o wiele lepiej.

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Jesli dodatkowo,to aluminiowa szpula,to niestety tak może być.Ma sporą wagę i bezwładnośc.W tandbergu ,hamulce są wykonane jako skurzane paski.Łatwo jest je dorobić,ale najpierw sprawdz,czy na talerz pod paskiem hamulca nie dostał sie olej,lub inne podobne ustojstwo.Wtedy,nawet prawidłowo działający hamulec nie da rady.

Mam co robić. Sprawdziłem siły hamowania na talerzach wg instrukcji i wyszło, że są około dwukrotnie za małe. W najbliższym czasie ponowna rozbiórka maszyny i zabawa. Po regulacji naciąg taśmy wzrośnie co powinno mieć wpływ na przyleganie taśmy do głowic jak również poprawić zachowanie się taśmy w czasie przewijania. Zastanawiam się tylko czym wyczyścić ewentualne zabrudzenia skórzanych pasków hamulcowych. Może alkoholem ? Typowe środki do skóry się nie nadają bo zazwyczaj mają tłuszcz w składzie.

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Witam chciałem się przywitać. Też zacząłem zabawę z magnetofonami szpulowymi. Mam jeden model Studer 810, ale niestety muszę włożyć w niego trochę pracy.

Mam nadzieję że mogę liczyć na Waszą pomoc.

Wygląda nieźle, ale nie używany był bardzo długo. Po włączeniu do gniazdka nic nie świeci? Może coś trzeba przeczyścić, nie wiem czy coś da jak zrobię zdjęcie żebyście mogli zobaczyć ale tylko telefonem bo nie mam aparatu. Nie jestem elektronikiem, dostałem go w spadku z rozgłośni radiowej. Pod klapką z guzikami była kartka z jakimiś napisami: rodzaj taśmy, zrobię też zdjęcie to spróbuję zrobić zdjęcie komórką.

Dziękuję i pozdrawiam

ndrefix, 5 Mar 2009, 21:01

Witamy kolejnego postrzelenca.

Oczywiscie fotki cykaj ,,wszyscy to tutaj lubią .

Przede wszysystkim porządne czyszczenie -tor przesowu tasmy ,glowice .kilka razy .

Postaram się zrobić zdjęcia nie mam żadnej serwisowej książki i sam nie naprawiam takich rzeczy więc chyba odpuszczę , mam też kilka zestawów Sanyo , Tandberg i inne wszystko podarowane trochę nawet mnie to ciekawi dlatego wybrałem ten wątek aby o tym napisać , spróbuję zobaczyć bezpieczniki może to ta przyczyna

Dziękuję za porady

Andrefix

Witaj Studer A810 no proszę bardzo zacna maszyna postepuj ostrożnie jest bardzo skomplikowany

Poza tym witaj wśród zakręconych pozytywnie i wklejaj fotki pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Zastanawiam się nad sprzedażą tego Studera ale jeszcze się wstrzymam kolega ma przyjechać i obejrzeć coś mi poradzicie w końcu jesteście tu fachowcami mam go dać do serwisu czy sprzedać dziękuję

Andrefix.Zobacz mój ostatni wpis na wątku"magnetofony szpulowe",lub samemu poczytaj na stronie analog rules.Takie studyjne studery,to bardzo skomplikowane maszyny.Wymagają specjalistycznego serwisu.Jest taki gość w Milanówku pod Warszawą,ale koszt naprawy takiej potężnej maszyny jak 810,może byc spory,a i sam transport jest sporym wyzwaniem.Jest w tym sprzecie sporo pamięci starego typu.Pamięci bardzo wrażliwych,które można uszkodzić ,nawet przez dotknięcie i ładunki statyczne z ubrania.Dlatego ,bez należytej wiedzy,należy się z tym sprzętęm obchodzić nadzwyczaj ostrożnie.

A więc podjąłem się rozkręcenia tego Studera powiem szczerze że jest skomplikowany bezpieczniki są chyba w jednym miejscu ... patrze czy jakieś kabelki nie są lużne , co jeszcze mogę zrobić bo naprawa w profesjonalnym serwisie może być droga , a tak w ogóle może mi napiszecie ile może kosztować taka naprawa zdaje się że w zależności co jest zepsute , mam też propozycje oddania komuś kto ma taki sam model i może wtedy da się coś zrobić z dwóch jak myślicie dziękuję za pomoc

Andrefix

Pisałem Ci na priv przeczytałeś?????

dulon184

Sam Wiesz Studer to ciężki orzech do zgryzienia Andrefix nawet się nie zabieraj co najwyżej zobacz połączenia kable bezpiecznik nic więcej nie dotykaj bo zepsujesz

audiomagia.blogspot.com

Bałagan w moim kącie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wojtek

Tandberg TD-20A podczas nagrywania, gałki wzmocnienia sygnału wejściowego równo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

Ten sam fragment, mniej więcej odtwarzany:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

• Pokaż nowe odpowiedzi