Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony TANDBERG

Rekomendowane odpowiedzi

Mam przyjemność otworzyć temat który zgłębiam , mam nadzieję że wspaniali ludzie tego forum , którzy dzielę się wiedzą w podobnych działach zaszczycą swoją obecnością ten temat .

Jestem pod wrażeniem wyrobów tej firmy mało znanej i nie TAK ZNANEJ tak jak Inne firm np:STUDER , NAGRA , UHER , PIONEER , AKAI , i wieie innych znakomitych.

Dlaczego Tandberg ???? zadajmy pytania , a dlaczego by nie ???

Zachęcam i pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

https://www.audiostereo.pl/topic/37388-magnetofony-tandberg/

Pierwsza do boju poszła trzynastka od Pana Zbyszka , realizm dynamika pogłos mam wrażenie że ten sprzęt ma takie samo ustawienie głowic .

Serdecznie dziękuje Panie Zbyszku Najlepiej wyszedł głos realistyczny sygnał bardzo dobrze oddany musi być dobry mikrofon???

Dalej nagrania z koncertu na 19 cm/s super , na niższych jest nieznaczny spadek ale naprawdę niewielki.

Jacku rewelacyjna taśma NA 38 cm/s wspaniały bas , wysokie dżwięczne jak skowronki:)

Dziękuję wam za okazana pomoc i pozdrawiam z krainy Tandberga

Oczywiście jak będę miał aparat to zrobię sesje pozdrawiam i zapraszam

audiomagia.blogspot.com

Witam.Dobrze,że ja już swojego TD20A mam,bo teraz ceny podskoczą he-he.Dobrze,że założyłeś ten wątek,ja jakoś na to nie wpadłem.Ciekawe ilu jest włascicieli magnetofonów tej firmy.Wymiana informacji jest bardzo przydatna,aby utrzymać sprzęt w idealnym stanie.

Witam!

W prawdzie żadnego Tandberg'a (jeszcze) nie posiadam, ale pragnę przedstawić artykuł z "Radioamatora i Krótkofalowca" (nr 9/78 - jeśli dobrze pamiętam).

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mag> Czyli taśma już dotarła do Ciebie? A na czym odtworzyłeś? To tylko polski stilon gorzów - już szykuję dla Ciebie cos lepszego. Nagranie , które Ci wysłałem do testów - to kopia z płyty CD, ale na niezłym odtwarzaczu. Taśma niezbyt dobra, ale kopia na taśmie i tak lepiej brzmi niż z CD. Na razie najlepiej jest na ampexach 456, ale ciężko z taśmą, mam też niezłą agfę. Nie mam tandberga i nie chciałbym, żeby ceny podskoczyły. Dobrz byłoby, aby w tym wątku dzielić się spostrzeżeniami i serwisowaniem - najlepiej zrobi to regularny użytkownik tandberga. Serdecznie Cię pozdrawiam - Jacek

Przepraszam, że tylko tyle dwusiarczku ale to była tak zwana większa połowa mojego zapasu, nagranie było takie jak każdy słyszy, czyli sknocone, zapomniałem nagrywając drugą stronę zapomniałem, że to jest dwuślad i skasowałem pierwszą chciałem zdążyć przed 17 na pocztę aby list jako priorytet został dostarczony w sobotę ale poczta miała to w dupie i dostarczyła dopiero w poniedziałek, Miktofonów kiepskich nie posiadam ulubiony dynamiczny to UHER-M517 z pausą i przełącznikiem Muzyka/Mowa [M/S] spięty L i R na wtyczce oraz UHER-M640 stereo z regulowanym kątem II prawie 0 . i płynie 45, 60, 120 < lub = 180 st, oraz mikrofony elektretowe AOI ECM-1016 AOi ECM-1090 słuchawki w miarę przyzwoite od 4 - 8 - 16 - 32- 70 - 200 - 600 Ohmów najwięcej mam 8 Ohmowych i 70 .

Pozdrawiam

Zbyszek

Witajcie i dziekuję

Odtwarzam na razie na wspaniałym Tandbergu model 9100x ma super budowę , ISTNY CZOłG

Ma trzy prędkości 3,75 . 9,52 . i 19 cm/s

Poza tym niedługo żniwa i nie tylko Kilup się będzie martwił o transport:) tylko że ja mam samochód ale malućki.

Cieszy mnie to ze szpule dotarły , Panie Zbyszku , Jacku serdeczne dzięki cóż mogę zrobić więcej jak szczerze podziękować , dla mnie to są taśmy wzorcowe bo tylko mam te dwie i z jednym magnetofonem kupiłem dwie puste tak ze bobina jest na przewijke

Macie swoje ulubione sprzęty Korwin całe życie z UHER-ami Jacek ma wielki wspaniały mix Marek TD 20 Kilup STUDERY I NAGRY a ja rozpoczynam przygoDę Z TANDBERGIEM i tak mu wierny jak pies będe

Pozdrawiam serdecznie wszystkich

Koledze dziękuję za artykuł i pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Mam problemy z odtworzeniem na x 10 odtwarzał na 38 i przestał co to może nie moge ich tak od razu katować na 9100x nie mam problemu??? czasu wiecej

audiomagia.blogspot.com

Bo tak naprawdę to przy wygodzie obsługi UHER-a 4200 Monitor jeśli ktoś nie ma wyjątkowo ostrych wymagań to nawet NAGRA III B siada, po pierwsze waga [jest wyjątkowo lekki], po drugie energiooszczędność na jednym naładowanym akumulatorze żelowym 6V 3.2 Ah [134/34/64 mm cena brutto 13 złp/ można nagrywać do absolutnego znudzenia po trzecie antykiwalność można nim merdać jak pies ogonem a nie wpływa to na stabilność jego obrotów, cecha czwarta jest mój i leży na gąbkach na stoliku przy tapcznie 60cm od mojego durnego łba. Tym nie mniej jednak pod poduszką mam DAT-a.

Pozdrawiam

Zbyszek

Wiem co to za sprzęt Panie Zbyszku nie rozerwe się a ponad to tu nie ma UHER A ani jednego a jakby był wezme dla Pana , wiem teraz co to znaczy napęd trzy monstrualne silniki jakby inaczej PAPST wielkie koło zamachowe nie wiem wygląda jak z brązu albo jakaś mieszanka metali , nie ma cienia pasków zero!!!! nic , oj jest jeden do licznika:)

Pisze o modelu 9100x gdyż jest to niebywała konstrukcja , muszę sie wiele nauczyć , czasu trzebaby to pojąć słodkie maleństwa ważą po 16,5 kg jaki to słodki ciężar

Panie Zbyszku wyczytałem że model 9100x ma zbalansowaną drogę sygnału , z tyłu płyta główna w zasadzie dwie i o dziwo nie tak jak w Maka w 20 stce jest dwie płyty ale są moduły które można wypiąć kilka podobnie jak w Revoxie

Dziękuję za zainteresowanie tematem i pozdrawiam jeszcze idę słuchać tych dwóch szpul od Korwina i Jacka pozdrawiam

U mnie - 11

audiomagia.blogspot.com

Jeden 4200 Monitor na całe życie wystarczy zwłaszcza wtedy kiedy ma się 73-lata, od czasu do czasu zapominam i o wieku i o stanie zdrowia i o sprawności fizycznej i tak zwanym starym polskim zwyczajem z motyką na słońce. Często metoda ta przynosi świetne efekty wszystkie ze wszystkich możliwych po za finansowymi. Piszę [dyktuję] na dacie odcinkami 4 - 8 linijkowymi czyli 1-2 zwrotki. Trudniejsze jest to niż na CR-240 2-4 linijek, ale da się wytrzymać nikt mi nie zabiera wiaderka nie szczy na świeżo zrobione piaskowe babeczki a więc nikogo nie muszę prać łopatką po głowie

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam

Poza tym że jeden działa drugi jest na tymczasowym postoju nie wiem co jest po prostu brak mi zaplecza jak i osoby znjącej się dobrze na tych rzeczach w każdym razie co mogłem to zrobiłem stan szpulowca oceniam na 9,5 w skali do dziesięciu nic nie rozkręcany , gośc mówił że stał sobie w domu i nie był po prostu używany mowa o pięknym moim X-10

poza tym 9100X działa bezbłędnie , pisaliście o przerwach i zatrzymywaniu się szpul gdy jest brak nośnika hmm na taśmie od Jacka , była mała około 3 mm przerwa czysta folia myślałem że coś mu nie tak a on na tym kawałku ciągle sie zatrzymywał , teraz już wiem ze to fotokomórka Pozdrawiam Wszystkich

Zdjęcia postaram sie zrobić jak najszybciej

audiomagia.blogspot.com

Witajcie

Czy będe osamotniony w moim że tak to ujmę ogródku ??? , może jednak nie sądząc jakie wzbudziła ta firma zainteresowanie , otwieram pocztę a tu 9 nowych wiadomości , np proszę nie tylko mnie ciekawi co oni naprodukowali

Pieszczota dla oka to zacząć dzień od spojrzenia na wspaniałe dwa szpulowce zboczenie mnie dopadło włączam przed praca i obowiązkowo po , cały czas może nie pracuje ale daje im poświecić tymi ładnymi kolorkami , zorza jest co rano i mróz tęgi się robi , pytałem w tamtym roku -38 rekord :)) strach pomyśleć , powolutku się bielą stoki armatki pracują non stop , dla wszystkich mieszkańców tej miejscowości tak na prawdę zaczęło się lato!!!

Wklejam zdjęcie poglądowe z netu tak wygląda x-10

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

To i ja sie przyłącze.Ponieważ forum nie toleruje zdjęć w zbyt wysokiej rozdzielczości ,zmuszony jestem wstawic link do pieknie wykonanych zdjęć TD20SE.Z zewnątrz i wewnątrz.Polecam ,nawet tym,których magnetofony szpulowe nie interesują

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A teraz dam drugie moje maleństwo niestety w wersji 9200 ale nie wielka różnica

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Już jestem po tak zwanym kontrolowanym skręcie kiszek i zaczynam trzeźwo myśleć o sprzęcie narzemiennym poszukuję serwisówki do UHERA CR-240 i UHERA REPORT 4200 MONITOR. Wrażenie było piorunujące wyglądają zwłaszcza od środka piękniej Revoxy A/B 77.Pozdrawiam i spadam praca bez CR-ów to katoga ale mówi się trudno i męczy się dalej

pozdrawiam

Zbyszek

Tandberg TCD 330 cyt."Dla optymalnego odtwarzania tonów wysokich zastosowano regulacje kąta nachylenia głowicy"- i to jest świetne rozwiązanie na niekompatybilność pomiędzy dckami

Właśnie w tej Firmie pomyśleli o tym prostym rozwiązaniu , i bardzo dobrze , poza tym nacisk położono na napęd bezpośredni i to jest klucz żadne półśrodki

audiomagia.blogspot.com

Niema pasków niema problemów z tego co widziałem na zdjęciach nie występują również przekładnie cierne problem idealnego naciągu taśmy przy nagrywaniu i odtwarzaniu rozwiązany cepologicznie lewy pracuje w charakterze prądnicy hamowanie zależy od jej obciążenia przy przewijaniu w zależności czy to jest cofanie lewy pracuje jako silnik prawy jako prądnica środkowy odpoczywa przewijanie do przodu lewy jako prądnica prawy jako silnik i żadnego telepiącego się dziadowstwa.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.

Nie należy pluć na bliźnich pod wpływem mody lub ich antysympatyków w załączniku do maila 2006.10.02 od Darka [Darkula ] znajduje się instrukcja serwisowa a w drugim schaltbild czyli mówiąc po ludzku schemat UCHER-a CR-240

Gdziekolwiek jesteś i cokolwiek robisz Darku serdecznie dziękuję

Spokojnie powoli bez żadnych emocji, wyłącznie na podstawie wpisów zamieszczonych w tym temacie i skąpych źródłach internetowych 6,150,000 oraz 428 w kategorii j polski zdążyłem się co nieco na dzień dobry o firmie tej dowiedzieć.

polecam: "TANDBERG" - Szukaj w Google"

Zbyszek

Witam.

Ciekawy link do modeli szpulowych.

Pozdrawiam, Wojtek.

MAG-temat trafiony w dziesiątkę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasetowy 3014.

Zdjęcia z internetu.

Ukryta Zawartość

post-14754-100000412 1194430729_thumb.jpg

post-14754-100000413 1194430729_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kawał maszyny ale desinera mieli do luftu i mimo że lubię sprzęt studyjny to ten niby ergonomiczny poprzez kolory podział mnie się nie podoba.Wskażniki też mogły by być tak jak góra kieszeni pod pewnym kątem-przeważnie patrzymy lekko z góry i przy wąziutkich wskażnikach było by wtedy OK-żadnych błędów paralaksy

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafael.Wszystko to przyszcz,ale to nagrywa 15hz-23khz +-2db.Jesli jest tak w istocie,to jest lepiej niż szpulowy

Revox PR-99 na 38 cm/sek To wydaje się aż niemożliwe.

Odpaliłem CR-240 wymieniając kartę [pierwsza za głowicami z płaską wstążką zakończoną pięciowtykiem do podłączenia wskaźnika] mędrzec który z góru określił cenę reanimacji [bardzo wysoka] wygłosił pochwałę MD i CD oraz Flascha zidiociał kompletnie kiedy podłączył najpierw do oscyloskopu to co nagrałem z marszu na Studzianki u niego w pracowni a potem zaczął mu włos nie tylko z głowy wypadać kiedy podłączył generator częstotliwości akustycznych, a ja zgodnie z zasadami miłosierdzia go dorżnąłem aby się niepotrzebnie nie męczył przegrywając nagrane na UHER-ze CR na UX-S 90 na DAT-a AIWA HD-X1 DDS-1 (90) VERBATIM kiedy wszystkie szumy białe i różowe [ a mnie to ne vadi ] szlag trafił Jeśli kiedykolwiek będę miał inny sprzęt niż UHER-a z całą pewnością nie będzie to Marantz, Sony Technics czy Pioneer tylko jakiś norweg.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam

i ciesze się że temat zaciekawił kila osób , wybaczcie że będę starał sie raczej tutaj pisać o magnetofonach i raczej na razie pozostanę wierny właśnie tej marce .

Nie neguję rozwiązań innych firm nic na razie złego o TCD 3014 nie moge złego słowa powiedzieć tylko tyle że występowała w kilku wersjach , ta co wkleił najładniejsza domowa choć nie wszystkim do gustu widzę przypadła , mnie się podoba a będzie jeszcze bardziej jak dotrze , wszystko w swoim czasie teraz inne problemy na głowie.

Przy projektowaniu nie tylko tego magnetu współpracowali z Luxman-em i Nakamichi to na 100 procent

Jeszcze wiele przede mna informacji niestety po norwesku i zajmuje mi to więcej czasu , cieszę sie ze tyle osób pisze w tym wątku temat jest wart zachodu tym bardziej że marka w Polsce nie bardzo znana .

Pozwole sobie wkleic samego ojca tej marki

Pan

Vebjorn Tandberg stworzył cuda które spać mi po nocach nie dają

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

=>MAG, 7 Lis 2007, 18:40

>Rafael TCD 3014 nie jest modelem studyjnym jest to magnet przeznaczony do domowego użytku

>pozdrawiam

Dobrze zrozumiałem nie pasuje do twoich celów studyjnych i chcesz mi go wysłać ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dla mnie to jest tak jak odkrywanie Ameryki po raz n+1 na własny [ i nie tylko użytek], zaraz srana mnie oświeciło jedno zdanie w opisie, że sprzęt ma budowę modułową, i poprostu od modułu który pokazywał awarię za kabelkiem płaskim pięciożyłowym doszedłem do karty osadzonej na płycie matce na wielowtyku 28 pinowym [na karcie część żeńska 2 x 14 na płycie bolce] wymieniłem moduł i po problemie. Można mieć masę niesprawnego dobra ale musi spełniać jeden warunek ten sam producent, ten sam rocznik i ten sam model, jutro zanoszę sprawną Toschibę i przynoszę złom UHER-owski, poprostu nie stać mnie na mieszaninę różnych marek standartów i typów na szkodzie polak się uczy, ostania awaria kiedy mówiąc prawdę szczerze i do końca nie mogłem pracować bo na DACie to katorga cztero czy ośmio wersowa uprzytomniła mi że w zasięgu ręki muszę mieć schemat instrukcję serwisową i zapasowe części.

Pozdrawiam

Zbyszek

Poczytałem sobie o osiągnięciach firmy w zakresie tele konferencji sprzętu i nośników do magazynowania

danych komputerowych oprogramowania najwyższej światowej klasy mnie interesują wyłącznie ich magnetofony zwłaszcza te na rzemyk, słuchawki bardzo wysokiej klasy i mikrofony dynamiczne przy których słynny SM 58 można spokojnie do d... sobie włożyć

• Pokaż nowe odpowiedzi