Skocz do zawartości
IGNORED

L18RNX/P + 27TBFC/G, pochyła ścianka

misiomor

Rekomendowane odpowiedzi

>misiomor

Czy to co planujesz będzie mniej więcej tak wyglądało?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10771-100004691 1199365912_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla ścianek 22mm i wysokości zewnętrznej pudła basowego 60cm wychodzi objętość ok. 27.5dm3 co po odjęciu wzmocnień da coś około 25dm3. Dla TIW200XS na granicy choć w sumie zgodnie z zaleceniami producenta. W drugim wariancie obudowa suba miałaby ciągle 36cm głębokości ale szerokość zwiększyłbym do 24cm żeby woofer mógł znaleźć się na przedniej ściance. W takim przypadku krawędzie przód - tył (poza obrysem monitorka) mogłyby być ścięte pod kątem 45 stopni

hmm.... to ciekawa opcja...

Ale rozumiem, że w tym momencie podstawowy 'upgrade' i tak obejmowałby zmianę monitorka - tj. obudowa zamknięta i inne częstotliwości podziału zwrotki dla (w tym wypadku) mid-woofera? Czy ew. istnieje opcja dobudowania jedynie dolnych skrzynek basowych i odpowiedniej zmiany ustawienia MB?

ps. Sub pasywny czy aktywny?

Podział monitorek - sub planuję aktywny.

Obecna wersja z MB nie nadaje się do upgrade jako że trudno będzie przerobić ją na obudowę zamkniętą.

• 2 tygodnie później...

Fotka jednego z dwóch wzm. napędzających moje podstawki.

Ukryta Zawartość

post-13709-100003472 1200261065_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dj_zibi ma rację, jest to wzmacniacz p. Irka o mocy 300W rms 4ohm.

Jeden taki używam już od roku w subie i jest naprawde ok.

Teraz dokupiłem drugi i mam juz parkę na podstawki. ;]

Wzmacniacz godny polecenia, trafo 350va, wszyskie potrzebne regulacje b. dobry dzwięk.

Napisz do pana Irka aa dowiesz się wszystkiego. O ile wiem mozna kupic wszystko jako pieknie i profesjonalnie wykonany panel, można kupic tez sama elektronikę etc.

PS. Panel ma wszystkie mozliwe zabezpieczenia dostepne w sprzecie profesjonalnym.

Kupuje się juz kompletnie gotowy wzmacniacz. Tak jak pisałem wcześniej w tym wątku, wzmacniacze te będą napedzały głosniki scanspeak 4557, zamontowane w podstawkach pod monitory, jako aktywny dół.

Wątek jest tak obszerny że nie mogę wyłowić niektórych cennych informacji. Powiedzcie mi ile Was będą kosztował zestaw głośników z membraną bierną włącznie? i o ile to jest taniej niż w przypadku zamówienia pojedynczo gdzieś tak „normalnie”?

Poza tym czy taki projekt jaki tu powstał nadaje się do poniższych założeń?

Informacje dodatkowe

pokój 14,5m2 wys. 2,45 kolumny zawsze na krótszej ścianie. W obecnym ustawieniu są dość blisko tylnej ściany. Jest możliwe alternatywne ustawienie mebli i sprzętu –wtedy od tyłu jest trochę miejsca, zasłona, firanka ale z boku nadal blisko. Przeciwległa ściana będzie wtedy prawie goła. Upodobania co do basu –nisko sięgający, kulturalny, wyraźnie obecny lecz nie dominujący, jeśli się tylko da to z dobrym impulsem i precyzją.

Wzmak Denon PMA 860.

Głosniki dla nas zamawiał kolega Zybel, który ma w polinku 15% rabatu od ceny katalogowej, więc zerknij na ten cennik.

Wydaje mi się że te kolumny pasuja do twojego pokoju, lecz niech sie tu wypowiedzą może bardziej doświadczeni ode mnie, lub kolega Zybel który juz ich słucha.

Rotor:

Za (głośniki + membrany bierne + części zwrotnicy 4th + przesyłka) zapłaciłem razem coś koło 1420 PLN.

Czy takie kolumny będą pasowały do Twojego pomieszczenia i preferencji - nie podejmuję się wyrokować. Na pewno membrana bierna daje możliwość łatwego przestrajania obudowy basowej w bardzo szerokim zakresie, nieosiągalnym dla BR przy takiej wielkości obudowy - trochę tanich podkładek i można próbować strojeń od 28Hz do 56Hz, co może być dość ciekawe w kontekście dopasowania basu do pomieszczenia. Z drugiej strony charakter brzmieniowy metalowych membran Seasa (zwłaszcza L18RNX/P) nie każdemu musi się podobać.

Oczywiście pierwsza myśl była taka żeby zbudować coś z BR bo to taniej i łatwiej i żeby to był jakiś sprawdzony pewniak jeśli chodzi o zestaw głośników. Po przejrzeniu tego wątku wymienione przez Ciebie zalety membrany biernej kuszą mnie bardzo no ale to dodatkowe 400zł więcej.

Kto z zamawiających będzie miał te pochyłe kolumny w okolicy Warszawy? Może lepiej byłoby zapoznać się z brzmieniem aluminiowych głośników przed utopieniem 2000zł :)

Acha, ile kosztują te obudowy u pana Zydla?

Rotor:

Zybel pisał już że 550PLN za parę w wersji bazowej, plus coś ekstra za bajery w rodzaju mat bitumicznych. Tyle że ta cena jest przy założeniu że robimy 6 par na raz.

Leszek B:

Wersja podłogowa jest jak najbardziej do zrobienia pod warunkiem zachowania 15 stopni pochyłości ścianki (co wymuszałoby raczej ściankę łamaną). Poglądowy rysunek takiej koncepcji przedstawił Zybel we wpisie z 6 Lis 2007, 16:40, tyle że w takim przypadku zastosowałbym raczej objętość 16dm3 i membranę bierną SP22R na bocznej ściance albo w ogóle BR. Do rozważenia byłoby też wydzielenie komór dla gwizdka i zwrotnicy.

Ja bym zaproponowal 14 litrowy monitor, rurka mozna by te objetosc dostroic do 40Hz, mysle ze to dobry kompromis, zeby jeszcze Zybel napisal ile kosztowala by taka obudowa:P

Leszek B:

Jeżeli mam być szczery to na 25m2 chyba jednak wolałbym porządne 3-way, zwłaszcza że obecnie działasz na 2.5 way o potencjale basowym chyba jednak większym niż pojedynczy L18RNX/P.

Można próbować zabaw w 2.5 way ale IMHO jest to trochę bez sensu - 4 krotnie (6dB) wiekszy potencjał maksymalnego SPL kolumny oznacza tyleż razy zwiększone maksymalne obciążenie tweetera co kazałoby zapomnieć o podziale tak niskim jak 1.7kHz - dla L18RNX/P nie jest to IMHO wskazane. Do tego koszt części zwrotnicy dla 2.5 way i 3-way jest podobny.

>Leszek B

To może zależeć od preferencji słuchania i 'napędu'. Kolumny będą miały raczej niską efektywność, więc przy słabym wzmacniaczu mogą sobie nie poradzić przy głośniejszej muzyce. Ja będę grał w 17m i na 40W i troche się obawiam... ale należę do zwoleników kameralnego grania a i misomor 'uspokaja'... zobaczymy/usłyszymy jak wszystko będzie gotowe.

Możesz rozważyć inną opcję proponowaną przez misiomora - obudowy 10l + podstawki subwooferowe - wtedy na pewno da radę ;-) np. abuq1 chyba od razu buduje taką wersję...

>Jeżeli mam być szczery to na 25m2 chyba jednak wolałbym porządne 3-way, zwłaszcza że obecnie działasz na >2.5 way o potencjale basowym chyba jednak większym niż pojedynczy L18RNX/P.

Niby prawda.Dwie osiemnastki więc basu nie brakuje.Ale z drugiej strony te osiemnastki pod względem szybkości i twardosci są bardzo słabe.Już dawno doszedłem do tego że lepiej mniej a dobrze niż dużo a źle :).

Po doklejeniu to Vif TC magnesów wprawdzie się poprawiło i nie jest juz tak żle ale nie ma to jak dobry głośnik.

>ale należę do zwoleników kameralnego grania a i misomor 'uspokaja'...

>zobaczymy/usłyszymy jak wszystko będzie gotowe.

Panowie pozwolą że bedę się przyglądać jak na razie z boku. :)

• 2 tygodnie później...

Panowie, jak Wy liczycie objętość tej skrzynki? bo mi wychodzi zdecydowanie więcej niż 12 litrów tzn przy założeniu grubości desek 22mm i wymiarów w/sz/gł 38x20x36cm i pochylonej ściance przedniej oraz odpowiednio górnej to mi wyszło około 18,9 l. Odejmiemy zwrotnicę, maty, filce magnesy ale to i tak w życiu nie zejdzie poniżej 16.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.