Skocz do zawartości
IGNORED

L18RNX/P + 27TBFC/G, pochyła ścianka

misiomor

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze można dołożyć wewnętrzne usztywnienia - jeśli będą rozbudowane a'la matrix, to ładnych parę litrów zajmą i zejdziesz swobodnie nawet poniżej 15-tu.

pzdr.

Chodzi o to że może ja czegoś nie rozumiem, bo wypełnić nadlitraż to nie sztuka, tylko że zamiast sztucznie namnażać wzmocnienia wolałbym np. zrobić komorę dla zwrotnicy, wysokotonowca lub poprostu zaoszczędzić na materiałach i zrobić mniejsze rozmiary skrzynek. Dlatego zastanawiam się o co tu chodzi.

Licząc dla ścianki 24mm (22mm decha i 2mm mata bitumiczna) dostajemy wymiary wewnętrzne:

szerokość 152mm

głębokość podstawy 311mm

wysokość max. 331mm

wysokość z tyłu 262mm

podział podstawy 89mm:222mm

Pole powierzchni bocznej wychodzi 8.06dm2, po pomnozeniu przez szerokość wewn. równą 1.52dm dostajemy 12.24dm3.

Chyba się walnąłem z głębokością podstawy i podziałem tejże która będzie nawet mniejsza jeszcze o 6mm (pochylenie 15stopni na grubości podstawy) a więc 305mm. Podział będzie za to 71mm:234mm.

Z tego wychodzi że pole powierzchni bocznej będzie równe 8.11dm2 a objętość wychodzi 12.33dm3.

Wymiary są jak na rysunku (zawsze pomaga) - od góry tracimy 24mm*sqrt(2)*sin60 - to są te 29mm. Ścianki maja grubość 24mm, a pod kątem 15 stopni zwiększa się to do 25mm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Misiomor

Hm, może nie wziąłem pod uwagę dwóch grubości ścianek po bokach tylko jedną.

Czy gdybym Cię ładnie poprosił to wypowiedziałbyś się na temat jaką by należało zrobić zwrotnicę to takiego samego zestawu głośników ino z prostymi ściankami i z BR? I jak proponowałbyś stroić czyli jaka pojemność obudowy oraz wymiary rurki. Musiałaby być dosyć wąska bo chcę ją zmieścić na przedniej ściance.

Z tym projektem zapha to jest taki problem, ze dzwiek niektorym wydawac sie moze zbyt natarczywy. Moze trzecia harmoniczna daje sie we znaki, lub co chyba bardziej prawdopodobne, wine za to ponosi wysoki poziom w rejonach 2-4kHz. W konstrukcjach firmowych przewaznie w tym miejscu jest dolek. Misiomor w swoim projekcie tez 2-4kHz obnizyl. Czytalem, ze wielu osobom "voicing" konstrukcji zapha nie odpowiada.

Stronę Zapha widziałem, niestety nawet po polsku pewne rzeczy brzmią dla mnie trochę zagadkowo -przyznaję, jestem dyletantem. Poza tym warto poznać opinię innych.

eMil, Zaph pisze: "This crossover has about 5 dB of baffle step compensation." czy to nie oznacza że teoretycznie ten zakres 2-4kHz powinien być trochę uspokojony?

5dB baffle step oznacza, ze cale pasmo od okolo 300Hz (zalezy od szerokosci przedniej scianki) bedzie o 1dB glosniejsze wzgledem basu i dolnej srednicy. Typowa kolumna sklepowa ma 3dB BS a wiec pasmo>300Hz jest o 3dB glosniejsze od pasma

Rotor:

Natarczywość brzmienia konstrukcji Zapha może wynikać z:

- Zniekształceń nieliniowych midwoofera na wyższym środku. Możliwe środki zaradcze to pochylenie ścianki w celu osłabienia wąskopasmowych górek na przebiegach zniekształceń (i również do pewnego stopnia poziomu zniekształceń w ogóle) albo wybór innego midwoofera. Można też silniej kompensować baffle step (ton zniekształcony wydaje się głośniejszy niż czysty) albo osłabiać zakres częstotliwości w którym lokują się zniekształcenia (3-cia harmoniczna 1.5kHz to sygnał 4.5kHz). Inna sprawa że Zaph zrobił już silną kompensację BS.

- Nie do końca dobrze odfiltrowanej szczoty break-up na skraju pasma. Tutaj wyższy rząd filtru może pomóc, jednak żeby fazy się zgodziły trzeba pochylić ściankę albo zgodzić się na większe zniekształcenia fazowe całej kolumny (zwrotnica akustycznie 6-tego rzędu)

Misiomor,

a nie wydaje Ci sie ze wine za ofensywne brzmienie zestawu zapha moze ponosic, przynajmniej czesciowo, voicing jego konstrukcji? On poprostu lubi gdy jest duzo wysokich(pasmo powyzej 2kHz) i moze wplywac na takie a nie inne postrzeganie brzmienia jego konstrukcji. Pisze o tym Jay na swojej stronie:

Ukryta Zawartość

Rotor,

tu masz konstukcje na ER18rnx+27tdfc, niski podzial:

Ukryta Zawartość

jest tez wersja z prostsza zwrotnica na alu 27tbfc i nie pelnej kompensacji baffle step. Do tak niskiego podzialu chyba jednak alu lepiej pasuje ze wzgledu na profil znieksztacen.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

EMiL:

Uważam że i tak konstrukcje Zapha mają baffle step skompensowany dużo silniej niż konstrukcje firmowe, jak również większość kolumn DIY. Nic zresztą nie stoi na przeszkodzie żeby po pewnym czasie odjąć np. 1dB wysokich poprzez modyfikację L-pad'a.

O ja cię! strasznie niski podział proponuje Mr J.Kim.

Obecnie mam niedosyt wysokich tonów chociaż absolutnie nie jestem zwolennikiem cykających głośników z gałkami od sopranów mocno w prawo. Więc może dla mnie byłoby to OK tak jak jest u Zapha. Skoro jest możliwość korekty elementami.

Podzial b. nisko, pytalem o to misiomora i o ile nie bedziesz uzywal tych kolumn do naglaszania imprez to 27tbfc powinien sobie poradzic.

U zapha jest 6,5dB kompensacji BS a to moze byc niebezpieczne w malych pokojach "may produce a bit too warm and muddy tonality of midrange in a situation where they need to be used in a small room or a little close to walls". W takich wypadkach lepiej zrobic wersje z niepelna 2,5dB kompensacja BS i troche wyzszym podzialem 1,65kHz

Mozna napisac do zapha i zapytac jakie powinny byc wartosci filtru dla 27tbfc;)

• 2 tygodnie później...

Uff..

Już mam głośniki do moich aktywnych podstawek, dziś doszły. Miałem sporo szczęścia z zakupem, ponieważ dałem u "Akustyka" 800zł za szt., a gdybym w tej chwili zamawiał to zapłaciłbym 1290zł/szt :o . Scany poszły ostro do góry.

Teraz pozostaje czekać na skrzynki, apropo...

Czy widać już jakiś termin?

To pytanie kieruje oczywiście do kolegi Zybla.

Ukryta Zawartość

post-13709-100000659 1202752673_thumb.jpg

post-13709-100000660 1202752673_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.